Murături

Cine nu trebuie mănânce murături - sfatul medicului

400
Medicii spun că murăturile ar putea dăuna sănătății celor care suferă de boli cardiovasculare și nu numai, deoarece sunt bogate în sare și sodiu.

Murăturile nu sunt recomandate persoanelor cu boli ale inimii și vaselor de sânge, ale tractului gastro-intestinal și ale rinichilor, a declarat nutriționistul șef specialist în nutriție al departamentului de sănătate al Moscovei, doctor în științe medicale Antonina Starodubova, pentru AGN „Moscova”.

Potrivit medicului, murăturile sunt bogate în sare și sodiu, ceea ce crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare.

„În prezent, ca rezultat al studiilor la scară largă asupra populației, s-a dovedit o legătură între aportul crescut de sodiu și sare și un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare”, a explicat Starodubova.

Ea a adăugat că o varietate de murături atât industriale cât și de casă sunt, prin definiție, bogate în sare și ar trebui să fie limitată în consum.

Potrivit nutriționistului, este recomandat să consumați astfel de produse nu mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână.

400
Tagurile:
Medic, Sfat, murături perfecte
Centrul de vaccinare anti-COVID-19

Vaccinarea anti COVID-19: cum ne programăm pe platformă

24
România se află, în acest moment, în Etapa a 2-a de vaccinare împotriva noului coronavirus, iar acum se pot programa persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici, personalul esențial, dar și cel medical și din servicii sociale.

BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Vaccinarea împotriva COVID-19 se va derula, în România, în se realizează în trei etape, în care vor fi vaccinate grupele populației.

În prima etapă au fost cuprinși lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat.

În cea de-a doua etapă, care se derulează în momentul de față, se va vaccina populația cu grad ridicat de risc – adulți cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate, lucrători care desfășoară activități în domenii cheie – parlament, președinție, guvern, ministere, instituții subordonate acestora, personal din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței judecătorești, personalul din unitățile de învățământ, creșe, personalul din sectorul economic vital, personalul cultelor religioase, informează vaccinare-covid.gov.ro.

În etapa a treia se va vaccina populația adultă, precum și cea pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

Cum ne programăm la vaccinare?

Programarea pentru a doua etapă de vaccinare a început pe 15 ianuarie, la ora 15.00, iar vaccinarea efectivă a început pe 18 ianuarie 2021.

Programări pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se pot face și prin call-center. Aici https://vaccinare-covid.gov.ro/suport/ poate fi consultată lista numerelor de telefon din fiecare județ unde vă puteți programa pentru imunizare.

Autoritățile informează că primul pas pentru programare este să intrăm pe platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro după care se realizează administrarea vaccinului.

Adulții cu vârsta peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice pot opta pentru una dintre modalitățile de înscriere pentru vaccinare: electronic, direct în platforma națională, https://programare.vaccinare-covid.gov.ro – aplicația permite ca programarea să fie realizată și de un membru din familie sau de un apropiat de încredere care are acces la datele de identitate, fie prin intermediul medicului de familie, prin Direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor sau telefonic prin apelarea numărului unic de call center 0214144425.

Programarea persoanelor direct în platformă se realizează astfel: autentificarea în platformă prin introducerea Codului Numeric Personal și apoi a codului unic trimis de sistem prin sms. Sistemul recunoaște că persoana are peste 65 de ani. Dacă este în evidența Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu boli cronice sau a fost introdusă în sistem de medicul de familie.

Pasul 2: completarea datelor de identitate. Persoanele cu boli cronice trebuie să selecteze și categoria de afecțiuni.

După salvarea datelor, poate începe procesul de programare prin alegerea centrului de vaccinare, a datei și a intervalului orar pentru administrarea primei doze, respectiv a rapelului.

După parcurgerea tuturor pașilor se poate vedea sumarul programării și este necesară acceptarea declarației de conformitate a datelor. La final, se poate vizualiza programarea și se poate descărca recipisa care conține datele de prezentare în centrul de vaccinare.

Platfoma permite și modificarea ori anularea programărilor realizate, informează autoritățile.

Programarea beneficiarilor

 • Autentificarea aparținătorilor pe platformă se realizează prin crearea unui cont și introducerea credențialelor, adresa de email și parola.
 • După autentificare, utilizatorul își configurează profilul prin introducerea corectă a datelor proprii de identitate. Se citește și se acceptă politica de utilizare.
 • Fiecare cont are asociat un număr de telefon care se verifică prin introducerea numărului format din 6 cifre primit prin sms.
 • După completarea profilului și adăugarea utilizatorului în meniul beneficiar se mai pot înscrie la vaccinare încă 9 persoane din categoria celor vulnerabile.
 • Platforma permite acest lucru prin accesarea butonului Adaugă beneficiari.
 • Ulterior se introduc datele de identitate ale celor care doresc să se vaccineze, localitatea și categoria de risc din care fac parte.
 • Câmpurile număr de telefon și e-mail sunt precompletate cu informațiile introduse de aparținător în secțiunea Profilul meu.
 • Următorul pas: programarea la vaccinare a beneficiarilor. Se selectează persoana, se alege centrul de vaccinare și, în funcție de disponibilitate se stabilesc data și intervalul orar la care se dorește programarea pentru vaccin și rapel, precizează autoritățile.

Vaccinarea în România, etapa a II-a

Pe 15 ianuarie 2021 a început a doua etapă de vaccinare în România. În această etapă se vor vaccina persoanele de peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații din domeniile esențiale – cei din Apărare, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice - transport și distribuție, medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului - Parlament, președinție. Toate aceste persoane se vor putea programa pentru vaccinare începând de astăzi, de la ora 15.00.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național pentru Planificarea Vaccinării COVID-19 în România spune că programările persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice se pot face individual, prin medicii de familie, prin serviciile de call center, prin direcțiile de asistență socială și prin aparținători.

În cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze, notează digi24.ro.
Persoanele care intră în etapa a două de vaccinare sunt: beneficiarii din centrele sociale, persoanele care au peste 65 de ani, persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA, persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice.

În cea de-a doua etapă de vaccinare intră și personalul din mass-media, care efectuează reportaje în unități medicale.

Lista completă a bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID cuprinde:

 • diabet zaharat
 • obezitate
 • alte boli metabolice, inclusiv congenitale
 • afecțiuni cardiovasculare
 • afecțiuni renale
 • afecțiuni oncologice
 • afecțiuni pulmonare
 • afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
 • afecțiuni hepatice moderate/severe
 • afecțiuni autoimune
24
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, România, platforma, programarea omului, Vaccinare
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Notebook

Programarea la vaccinare COVID a fost restabilită. STS a remediat problema

51
(reînnoit 20:41 18.01.2021)
Platforma STS pentru programare la vaccinare împotriva COVID – 19 a devenit funcțională, după ce se raportase probleme luni.

BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Luni platforma Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) de programare pentru vaccinul împotriva COVID-19 nu era disponibilă.

STS anunțase că lucrează cu echipa tehnica ce gestionează RENV asupra remedierii problemei, constatând că “aplicația Registrul Electronic Național pentru Vaccinări furnizează date cu intermitențe către aplicația de programare la vaccinare”.

Ulterior, Serviciul a revenit cu un mesaj, în care a anunțat că a remediat problema.

“Platforma informatică pentru înscriere şi programare la vaccinare este disponibilă, în urma eforturilor depuse de către specialiștii STS în colaborare cu echipa tehnică ce gestionează Registrul   Electronic Național pentru Vaccinări. Aplicația este funcțională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare”, a transmis STS.

51
Tagurile:
Vaccinare, COVID-19, Serviciul de Telecomunicații Speciale
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Replica STS la acuzele PSD nu clarifică unde sunt poziționate serverele
Apel al STS către populație: să sune la 112 doar pentru urgențe
STS vă pune la dispoziție Declarația pe propria răspundere

Загрузка...
Studente

Concurs pentru bursă de educație gratuită în Federația Rusă

0
Cetățenii români sunt invitați să participe la concursul de burse educaționale la cele mai bune universități din Rusia. Programul de burse include studii superioare gratuite. Condițiile de participare.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Vești bune pentru românii care doresc să studieze în Federația Rusă: a început concursul pentru obținerea unei burse pentru educație gratuită.

Românii sunt invitați să participe la concursul de burse educaționale la cele mai bune universități din Rusia.

Programul de burse din Rusia include studii superioare gratuite  -diplomă de licență, masterat, postuniversitar, rezidențiat, inclusiv cazare în cămine precum și o bursă lunară.

Etapele selectării candidaților

Candidaţii sunt selectați pentru formare în două etape.

Astfel, în prima etapă, se va face selectarea candidaților pentru formare este realizată de Centrul Rus pentru Știință și Cultură din București

Pentru a participa la această primă etapă a concursului, solicitanții de burse trebuie să utilizeze un formular electronic de înregistrare - https://education-in-russia.com

Noul site pentru înregistrarea și depunerea cererilor https://education-in-russia.com va începe să funcționeze începând cu 20 ianuarie 2021.

Candidații trebuie să prezinte următoarele documente într-o formă scanată și atașată:

1) Un formular de cerere completat cu o fotografie color atașată. Chestionarul trebuie completat pe site, apoi tipărit, semnat, scanat și atașat la câmpul de aplicare relevant.

2) O scrisoare motivațională “De ce doresc să studiez în Rusia”, maxim 2 pagini A4, cu font de dimensiune 14 - Times New Roman, cu interval interline de 1.5. Scrisoarea motivațională va fi scrisă în limba rusă - se poate și în limba română sau în limba engleză.

3) O copie a pașaportului de pe prima pagină - pagina să fie în mod clar lizibilă în culori.

Valabilitatea pașaportului trebuie să fie de cel puțin 1,5 ani peste data vizei propuse pentru a studia în Federația Rusă - valabil minim până în martie 2023;

4) O copie a certificatului medical privind absența virusului HIV și SIDA;

5) O copie a documentului instituției medicale care confirmă absența contraindicațiilor medicale pentru formarea în Federația Rusă.

În România, certificatul este eliberat de un medic de familie sau de un medic de la policlinica din localitatea de reședință a candidatului - în cazul în care candidatul are boli cronice care nu împiedică continuarea formării, este necesar să le enumerați.

6) O copie a actelor de studii;

7) O listă a lucrărilor științifice publicate - dacă acestea există - și un autoreferat pentru candidații înscriși la școala de absolvent.

8) Dacă doriți, puteți atașa scrisori de recomandare, scrisori de susținere - pot fi în limba rusă sau engleză, traducerea notarială nu este necesară, copii ale diferitelor certificate, diplome, adeverinţe, etc.

În cazul în care candidatul nu are un document de studii la momentul depunerii cererii, candidatul va furniza rezultatele ultimei certificări de la instituția de învățământ unde își definitivează studiile, informează Mikhail Davydov, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură de la București pe Facebook.
 • Pentru elevii de gimnaziu este necesar să se furnizeze un extras cu note pentru cei 2 ani de studiu anteriori și pentru prima jumătate a ultimei clase de studiu (referințe de la școală sau o fotocopie a primei pagini și o pagină cu note pentru prima jumătate a ultimei clase de studiu din carnetul elevului, certificată de sigiliul școlii).
 • Pentru studenții din ultimul an de licență, este necesar să se prezinte un certificat cu privire la examene și un certificat cu privire la câte examene au mai rămas de susţinut pentru a obține diploma.
 • Toate documentele trebuie traduse în limba rusă și legalizate.
 • Un candidat străin are dreptul de a-și alege ca loc de studii viitoare până la șase instituții diferite de învățământ - dar nu mai mult de două într-unul din cele două orașe cu statut federal: Moscova sau Sankt Petersburg.
 • Nu este permisă specificarea unei singure organizații educaționale ca loc al educației viitoare. Se recomandă alegerea a cel puțin trei organizații educaționale care să fie incluse în chestionarul de aplicare.
 • În cazul în care niciuna dintre organizațiile educaționale menționate în chestionar, dintr-un motiv sau altul, nu îl va accepta pe solicitantul străin drept viitor student, atunci dreptul de decizie asupra instituţiei de studiu unde candidatul va studia în viitor este rezervat ministrului învățământului superior și științei din Federația Rusă.
 • Candidatul poate primi informații cu privire la evoluția analizării candidaturii sale. Pentru a face acest lucru, este obligatoriu să specificați adresa Dvs. de e-mail în chestionarul-declarație.
 • Străinii care nu cunosc limba rusă suficient sau satisfăcător au dreptul să studieze în departamentele pregătitoare ale universităților din Rusia, care oferă pregătire pentru desfășurarea programelor educaționale în limba rusă. Durata studiilor la facultatea pregătitoare este de un an universitar. Acești candidați trebuie să specifice în chestionar în mod necesar necesitatea de a studia la departamentul pregătitor - facultatea pregătitoare.
 • Candidații pentru formare în domeniile de specializare din categoria “Artă și Cultură” trebuie să susţină teste introductive suplimentare de orientare creativă direct în respectivele organizații educaționale, la care intenționează să se înscrie. În același timp, datele specifice pentru testele introductive suplimentare de orientare creativă în anumite organizații educaționale ar trebui să fie specificate și ordonate de către ei înșiși și pe cheltuiala lor pentru a susţine testele în Rusia - cu excepția cazului în care universitatea prevede o altă formă de testare.
 • Informațiile despre calendarul testelor introductive suplimentare de orientare creativă către alte organizații educaționale sunt postate direct pe site-urile acestor organizații.
 • Candidații ce aplică pentru programele de rezidențiat trebuie să posede o cunoaștere obligatorie a limbii ruse suficientă pentru a stăpâni programul educațional. Nu există prevăzută nici o trimitere a acestor candidați la facultăți pregătitoare pentru limba rusă.
 • Documentele care nu sunt completate în conformitate cu cerințele prevăzute în limba rusă, care nu sunt traduse în limba rusă, fără traduceri notariale autorizate, nu sunt acceptate pentru examinare.
 • Termenul limită pentru depunerea documentelor este 20 februarie 2021.

În cea de-a doua etapă, în urma revizuirii tuturor cererilor primite, Centrul Rus pentru Știință și Cultură din București trimite o listă a candidaților selectați la Ministerul Învățământului Superior și Științei al Federației Ruse pentru a verifica documentele și a le distribui universităților din Rusia.

Străinii - specialiști cu studii superioare - înscriși în programe suplimentare de învățământ profesional - dezvoltare profesională - nu li se plătesc burse academice.

Costurile de transport ale cetățenilor străini până la locul de studiu, achiziționarea de polițe voluntare de asigurare de sănătate se fac pe cheltuiala fondurilor personale și/sau prin sponsorizare.

Cei interesați pot afla mai mult informații trimițând un mail pe adresa Centrului Rus de Știință și Cultură de la București: secretariatccr@mail.ru.

0
Tagurile:
Burse, Rusia, Studii

Загрузка...