BUCUREȘTI, 5 ian – Sputnik. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a explicat ce se poate face în situația în care nu ne putem vaccina împotriva COVID-19, de ce nu este indicat să cumpărăm acest vaccin de pe internet, pe ce perioadă ne protejează și ce vom face cu adeverința pe care o primim atunci când ne vaccinăm.
Acesta a explicat că vaccinul anti COVID produce anticorpi, șa fel ca orice alt vaccin. Mai exact, antrenează răspunsul imun al organismului uman, îl pregătește pentru momentul în care se va întâlni eventual cu acest virus și va împiedica multiplicarea virusului în organism și apariția bolii.
Fiecare român vaccinat va primi o adeverință care să certifice acest act medical.
Ea va avea un număr unic, generat din registrul electronic naţional al vaccinărilor şi se vor regăsi datele legate de tipul vaccinului, lot, serie, data iniţială şi cea a rapelului, informează antena3.ro.
Adeverința este asemenea unui carnet de vaccinare care se poate elibera pe loc pe hârtie ori ulterior online.
Există riscul să ne infectăm după vaccinare?
Medicul Gheorghiță a precizat că vaccinurile au o eficacitate de peste 95% faţă de îmbolnăvirea prin COVID-19. Și că nu se știe, deocamdată, care e nivelul de prevenire al infecţiei cu acest virus, adică dacă acea persoană poate să mai facă o infecţie.
Nu sunt foarte multe contraindicații la vaccinarea aceasta. Vorbim despre contraindicații definitive, care nu pot fi schimbate – reacții alergice la una din componentele vaccinului – și contraindicații temporare – cum ar fi în cazul gravidelor, pentru care nu sunt date, dar este o perioadă limitată, de 9 luni.
În cazul celor care au fost bolnavi de COVID recent, de circa o lună, se poate lua în calcul amânarea vaccinării.
Vaccinul împotriva coronavirusului este gratuit. De aceea, el nu trebuie cumpărat de pe internet.
Trebuie doar să ne program on-line. O platformă pentru personalul medical deja există, iar cea pentru restul va fi disponibilă curând.
Un nou medicament capabil să trateze eficient COVID-19 și alte boli virale poate fi produs în masă în Rusia în viitorul imediat, a dezvăluit biochimistul rus Leonid Rink, unul dintre dezvoltatorii agentului nervos Novichok.
Rink, care a lucrat la Institutul de cercetare de stat rus în chimie și tehnologie organică și este în prezent la conducerea asociației interregionale comerciale și industriale „InterVita”, a identificat medicamentul ca agent antiviral și imunomodulator „Immofon”.
„Funcționează împotriva bolilor virale și restabilește perfect celulele după activitatea sistemului imunitar, adică elimină furtuna de citokine [un proces când sistemul imunitar începe să distrugă corpul uman în timpul unei tulburări inflamatorii], care, potrivit multor experți, este una dintre cauzele letalității cauzate de coronavirus", a spus omul de știință.
Potrivit acestuia, medicamentul se bazează pe preparatul „Diucifon” care a fost sintetizat în Uniunea Sovietică în 1967 pentru tratarea leprei și care a fost pe lista medicamentelor esențiale până în anii 2000.
„Immofon” conține o porțiune din puternicul agent antiviral „Dapsone” și două molecule de metiluracil, concepute pentru a activa metabolismul în țesuturi și pentru a stimula procesul de regenerare, a spus Link, adăugând că, în afară de COVID-19, noul medicament este eficient împotriva lupusului eritematos , sclerodermie, poliartrită reumatoidă, psoriazis, alergii, leucemie și boli pulmonare.
El a subliniat că medicamentul a fost deja testat pe aproximativ 700 de voluntari vârstnici, spunând că "nu a existat nicio efect negativ sever și nicio moarte după infecție".
Biochimistul a declarat că compania sa este angajată în fabricarea loturilor pilot ale noului medicament pentru a testa eficiența acestuia împotriva diferitelor patologii. El a adăugat că sunt în curs de negocieri cu Ministerul Sănătății din Rusia și cu alte autorități de reglementare cu privire la producția de seringi și pipete preumplute și că o doză de „Immunofon” va costa aproximativ o mie de ruble (13,20 USD).
Rink este cunoscut ca om de știință care a jucat un rol major în crearea grupului de arme chimice Novichok („Novice” sau „Newbie”) din URSS.
Subiectele legate de Novichok au atras titluri la nivel mondial anul trecut, când autoritățile germane au pretins, fără a da nicio dovadă, că agentul-armă a fost folosit pentru a-l ataca pe Alexei Navalny.
Anterior, Londra a susținut că Moscova a fost în spatele utilizării Novichok pentru otrăvirea fostului ofițer rus de informații Sergei Skripal și a fiicei sale Yulia în 2018, acuzații care au fost respinse de autoritățile ruse ca neîntemeiate.
Șeful Agenției de Informații Externe (SVR) din Rusia, Serghei Naryshkin, la rândul său, a subliniat că toate stocurile naționale de agent nervos Novichok au fost eliminate în conformitate cu protocoalele Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).
"Această [eliminare] a fost înregistrată în timp util. Prin urmare, a spune că există fie instalații de producție, fie stocuri vechi de agenți de război chimic este, desigur, dezinformare", a declarat Naryshkin reporterilor anul trecut, întrebat dacă Rusia are stocuri de Novichok.
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. În cadrul sesiunii Forumului Mondial Economic de la Davos, care se desfășoară în regim online, șeful Fundației Ruse pentru Investiții Directe (RFPI), Kirill Dmitriev, a anunțat că vaccinul rusesc împotriva coronaviruslui Sputnik V urmează să fie înregistrat în peste 25 de state.
Potrivit estimărilor RFPI, acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele două săptămâni.
“Vaccinul nostru Sputnik V a fost înregistrat în prezent în 14 țări, în următoarele săptămâni ne așteptăm la înregistrarea preparatelor în peste 25 de state”, a declarat Dmitriev.
Totodată, RFPI a menționat că fundația a activat individual cu fiecare stat, creând un număr mare de parteneriate internaționale pentru producția vaccinului, informează RIA Novosti.
Vaccinul Sputnik V are la bază platforma vectorilor adenovirisului uman și a primit aprobarea a autorităților de reglementare în Rusia, Belarus, Argentina, Emiratele Arabe Unite, Ungaria, Serbia, Bolivia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay și Turkmenistan. Au fost inițiate procesele de înregistrare a vaccinului în UE și OMS.
BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden au convenit în timpul unei discuții telefonice asupra prelungirii tratatului New Start, anunță serviciul de presă al Kremlinului.
În următoarele zile Rusia și SUA vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura continuitatea Tratatului cu privire la măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice (New Start), anunță serviciul de presă al Kremlinului.
“În următoarele zile părțile vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura funcționarea în continuare a acestui mecanism internațional pentru reducerea reciprocă a arsenalelor rachetelor nucleare”, se menționează în comunicatul administrației prezidențiale ruse.