BUCUREȘTI, 29 dec – Sputnik. Situație dramatică în Sănătate, acolo unde mai multe categorii de salariați ar putea rămâne cu salariile înghețate.
De asemenea, toate sporurile, indemnizațiile se mențin ”cel mult” la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020.
Viorel Hușanu, liderul SANITAS București spune că, dacă acest document este real, dacă în 2021 Guvernul va îngheța salariile celor mai defavorizați din Sănătate – personal TESA, brancardieri, infirmiere, muncitori, liftieri, șoferi – prevede că la început de an vom asista la un lung șir de proteste.
De altfel, Hușanu a explicat, exclusiv pentru Sputnik, în urmă cu ceva timp, dacă salariile din Sănătate sunt atât de mari pe cât crede opinia publică.
Argumentul în favoarea faptului că salariile din Sănătate nu sunt mari îl reprezintă și corectările apărute în legislație. Autoritățile au constatat că, de fapt, este vorba despre diminuări de venituri și timp de 2 ani de zile s-a venit cu sume compensatorii.
”Dacă erau atât de mari, la ce mai era nevoie de acele prevederi legislative să asigure aceste sume compensatorii? Ele s-au dat doar pentru că s-a pierdut în Sănătate, nu s-a câștigat mare lucru”, a punctat Hușanu.
După apariția documentului menționat, în care se precizează negru pe alb că primele, sporurile și salariile vor fi înghețate, Hușanu spune că nu este posibil ca lucrătorii din Sănătate, care au trecut, pe bună dreptate, printr-un an infernal, să fie comparați cu alți bugetari, ”care, eventual, au stat tot anul acasă”.
Acesta subliniază că personalul din Sănătate lucrează în mediu periculos și că este implicat în stoparea pandemiei de coronavirus.
”Personalul TESA ( RUNOS/ Financiar/ Achiziții) este implicat, prin ceea ce face, în stoparea acestei pandemii.
Șoferii....tocmai ne-au adus vaccinul. Domnule ministru Vlad Voiculescu…”, a scris Hușanu pe pagina sa de Facebook.
BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că a propus președintelui rus, Vladimir Putin, susținerea autorității germane de reglementare în procedura de aprobare a vaccinului rusesc “Sputnik V” în cadrul Agenției Europene a Medicamentelor (EMA).
“Rusia s-a adresat acum în EMA. Eu am propus ca Institul Paul Erlich, care este institutul nostru, să ofere o susținere Rusiei în această procedură în cadrul EMA”, a declarat cancelarul în cadrul unui briefing.
Ea a mai adăugat că este vorba, în special, de susținerea perfectării pachetului de documente. De asemenea, cancelarul a fost întrebat de conținutul discuției cu Putin la începutul lui ianuarie, în special, despre interesul față de vaccinul rusesc „Sputnik V”.
“Consider că este un lucru bun”, a spus Merkel.
Un șir de state europene se arată interesate de vaccinul rusesc împotriva coronavirusului „Sputnik V”, despre producția lui se discută cu Germania, a declarat șeful Fundației Ruse pentru Investiții Directe (RFPI), Kirill Dmitriev.
“Avem un dialog bun cu Germania în privința unei posibile producții a lui Sputnik V în Germania... Există un interes sporit din partea unor state ale Uniunii Europene, însă, desigur, vom urma procedurile EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor n.r.)”, a spus Dmitriev în cadrul unui briefing.
BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Autoritățile informează că, până astăzi, 21 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 703.776 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 641.288 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.878 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, autoritățile fac precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 757 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 17.554 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În ultimele 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 10.00 și până astăzi, la aceeași oră, au fost raportate 69 decese - 44 bărbați și 25 femei, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui și București.
Dintre acestea, 12 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.
Majoritatea deceselor înregistrate – 64 - sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.068. Dintre acestea, 1.005 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.244.752 de teste RT-PCR și 63.108 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.552 de teste RT-PCR - 16.496 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.056 la cerere - și 5.474 de teste rapide antigenice.
BRUXELLES, 21 ian - Sputnik. Un marfar special China-Europa a plecat ieri din Dongguan, în provincia Guangdong din Sudul Chinei, către Rusia. Va ajunge la Moscova în 15 zile, reducând timpul de călătorie cu două treimi comparativ cu ruta maritimă, relatează RT.
Trenul de marfă este încărcat cu 50 de containere de bunuri produse de Midea Group, companie situată în Guangdong care este lider de piață în domeniul ustensilelor casnice. Este primul tren de export folosit de această companie de când Guangdong a deschis serviciul de transport China-Europa, în 2015.
Acest tren specil va îmbunătăți exportul bunurilor făcute în Guangdong către piața europeană în mijlocul pandemiei globale de Covid 19, a spus Sinotrans, operatorul serviciului de transport dintre China și Europa în Dongguan. Numărul trenurilor de marfă operate între China și Europa de Sinotrans și care pleacă din China de Sud a ajuns la 686 anul trecut, cuprinzând un număr de 61.324 de containere standard care valorează aproximativ 3 miliarde de dolari.
Inițiat în 2011, serviciul de transport pe calea ferată între China și Europa este considerat o parte semnificativă a Inițiativei Centura și Drumul pentru a încuraja comerțul între China și celelalte țări participante. Inițiativa de multi trilioane de dolari a fost anunțată de președintele Chinei Xi Jinping în 2013.
De atunci, mai mult de 140 de țări și organizații internaționale au semnat acorduri pentru a construi în cadrul acestui proiect comune.
Inițiativa Centura și Drumul își propune să sprijine conectivitatea și cooperarea între Estul Asiei, Europa și Estul Africii. Se așteaptă ca această inițiativă să crească în mod semnificativ comerțul global, reducând costurile comerțului la jumătate cu țările implicate, potrivit experților.
Potrivit Grupului Căilor Ferate de Stat ale Chinei, un număr record de 12.400 de trenuri de marfă între China și Europa au circulat în 2020. Acest lucru înseamnă mai mult cu 50 la sută decât în anul precedent, a spus operatorul de cale ferată.