BUCUREȘTI, 28 dec – Sputnik. Procesul de vaccinare anti COVID-19 a început în România în data de 27 decembrie 2020. Astfel, primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au fost deja distribuite la nivelul României.
Prima persoană vaccinată a fost o asistentă de la Institutul Matei Balș din București, Mihaela Anghel. Gestul său a fost urmat de mai multe cadre medicale atât din București, cât și din țară.
Campania de vaccinare va continua în România.
Fiecare persoană care se va vaccina va primi, potrivit informărilor oficiale ale Guvernului, o adeverință doveditoare de vaccinare.
Documentul va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 - tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării, doza 2 - tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării, date despre centrul de vaccinare - nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator, semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor, scrie dcnews.ro.
Persoana vaccinată va primi dovada fie pe suport de hârtie, fie electronic, pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare - doză inițială și rapel - și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat.
BUCUREŞTI, 23 ian – Sputnik. Pentru a vă simți în formă, este în primul rând important să nu uitați plăcerea de a mânca, pentru a calcula obsesiv aportul de calorii din farfurie, sfătuiește un nutriţionist de pe platforma Ldpeople, citat de Sputnik France.
Într-adevăr, sentimentul de satisfacție după o masă bună determină secreția de hormoni care ajută la digerarea corectă a alimentelor. Stresul, pe de altă parte, are întotdeauna un efect negativ.
Totuşi, o dietă echilibrată este importantă. Raţiile de proteine, fibre, suc de lămâie, lipide bune și zaharuri (de preferință lente) trebuie armonizate.
Cantitatea necesară de vitamine și fibre este asigurată de fructele și legumele de sezon. Peştele conține substanțe nutritive esențiale pentru creier și lipide utile. Pe de altă parte, mesele gătite sunt destul de sărace în proteine, vitamine și fibre.
Totuşi, atunci când gătiți acasă, este recomandabil să adăugați suc de lămâie la porţiile de mâncare pentru a vă menține în formă.
Profesioniștii din domeniul sănătății vorbesc despre beneficiile consumului zilnic de suc de lămâie în apă călduță pe stomacul gol. Însă prioritatea este să beți 1,5 litri de lichide neîndulcite pe zi. Prin urmare, este mai bine să începeți cu acest obiectiv.
În ceea ce privește gustările între mese, depinde de metabolismul fiecărei persoane. Unii oameni au nevoie de puțin „combustibil” între mese. Important este să evitaţi zahărul şi dulciurile, care nu este bune pentru organism, şi să optaţi pentru un fruct.
BUCUREȘTI, 22 ian - Sputnik. Specie vegetală aproape misterioasă, măslinul hrănește oameni și alte ființe cu fructele sale atât de neobișnuite în dulcea lume a fructelor.
Atât fructele, cât și uleiul se bucură de o tot mai mare atenție din partea consumatorilor, motiv pentru care eforturile de creștere a producției de măsline au antrenat întinderea suprafețelor cultivate cu măslini, ameliorarea varietăților și a soiurilor, perfecționarea metodelor de preparare.
Cu toate acestea sunt și unele recomandări față de consumul de măsline, indeosebi față de cele înnegrite artificial.
Potrivit specialiștilor, măslinele negre sunt foarte des colorate, înnegrite cu două substanțe speciale, care în timp, pot duce la îmbolnăviorea gravă a ficatului. Iată de ce trebuie să ai grijă când cumperi măsline negre.
Consumul de măsline înnegrite artificial crește riscul apariției cancerului gastric. Aceasta e concluzia îngrijorătoare la care au ajuns experiții.
Măslinele înnegrite prin oxidare sunt obţinute din măsline verzi sau blonde cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta în mod grav mucoasa gastrică.
Colorarea măslinelor cu aditivi feroşi nu este ilegală atât timp cât cantitatea de aditivi folosită nu depăşeşte limitele permise.
E579 – gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care în combinație cu oxigenul, declanșează reacția de oxidare în urma căreia măslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoacă eroziuni la nivelul mucoasei esofagului și stomacului.
E585 – lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, având același rol tehnologic și aceleași reacții adverse ca ale gluconatului feros.
Potrivit nutriționiștilor, dintr-o sută de grame de măsline asimilăm 15 miligrame de fier, adică exact necesarul zilnic de fier.