BUCUREȘTI, 17 dec – Sputnik. Românii care se vor imuniza împotriva noului coronavirus vor primi câte o adevetință de vaccinare.
Informația a fost făcută publică de șeful Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea, col. dr. Valeriu Gheorghiță, care a subliniat că documentul în cauză poate fi asemănat cu un bilet de ieșire din spital.
Documentul va conține următoarele: data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic.
În acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevacaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.
Când ar putea începe vaccinarea în România? Momentul este unul destul de apropiat, spune Gheorghiță. Mai exact, vorbim despre 27 decembrie 2020.
Gheorghiță a explicat că, în momentul de față, Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. De asemenea, se pregătesc celelalte 6 centre de stocare, iar de azi, 17 decembrie 2020, pornesc congelatoarele la minus 80 de grade Celsius pentru fiecare centru regional de stocare. Toate echipamentele sunt achiziționate. La Cantacuzino, capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze. La centrele regionale, de 200.000 de doze.
Potrivit acestuia, pentru a atinge un grad de imunizare de 60-70% din populație, campania ar trebui să dureze șase-șapte luni, scrie antena3.ro.
De asemenea, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID spune că gradul de acceptare a vaccinării este de 70% în cazul medicilor.
În schimb, numai jumătate dintre asistenții medicali din spitalele non COVID s-ar vaccina.
BUCUREȘTI, 23 ian - Sputnik. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi pe teritoriul României, au fost confirmate 709.194 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 650.189 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.719 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, se mai arată în blianțul zilnic.
Până astăzi, 17.722 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, iar în intervalul 22.01.2021 (10:00) – 23.01.2021 (10:00) au fost raportate 94 decese (53 bărbați și 41 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 29 decese la categoria de peste 80 de ani, se mai arată în buletinul GCS.
Potrivit datelor oficiale, 92 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.736, iar dintre acestea, 1.016 sunt internate la ATI
GCS ma anunță că, până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.289.874 de teste RT-PCR și 74.341 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.410 teste RT-PCR (12.385 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.052 la cerere) și 5.334 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 47.762 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.841 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 73.210 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 145 de persoane.
GCS mai anunță că polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 22 ianuarie, 4.978 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 918.780 de lei și au fost întocmite 3 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
BUCUREȘTI, 23 ian - Sputnik. Ciocolata neagră, cunoscută și sub denumirea de ciocolată amăruie, este făcută din unt de cacao pur, care conține mai mulți antioxidanți fenolici decât majoritatea alimentelor. Cu cat conținutul de cacao este mai mare în ciocolată, cu atât este mai sănătoasă și mai gustoasă.
Consumul zilnic de cantități mici de ciocolată neagră nu trebuie să provoace nimănui mustrări de conștiință.
Nu mai e un secret că ciocolata neagră este un aliment sănătos. Cu toate acestea trebuie să avem în vedere un aspect foarte important: ciocolata neagră este un aliment cu o densitate energetică foarte mare, printre altele, îmbunătățește dispoziția și ameliorează depresia. În plus, stimulează producția de serotonină, acționând ca un sedativ natural care te ajută să te relaxezi.
Bogată în antioxidanți, aceasta este unul dintre cele mai bune alimente pentru prevenirea acumulării de radicalii liberi și a îmbătrânirii premature a celulelor.
Pe lângă efectele pozitive menționate mai sus, există și alte beneficii oferite de ciocolata neagră care te vor convinge să o consumi cu moderație:
• Ajută la combaterea oboselii.
• Oferă o senzație de sațietate, împiedicându-te să consumi un număr mai mare de calorii de care organismul nu are nevoie.
• Conține un nivel ridicat de magneziu ce ajută la refacerea ADN-ului, la formarea de noi țesuturi celulare și la relaxarea musculară.
• Stimulează circulația sanguină, prevenind apariția bolilor de inimă și dezvoltarea venelor varicoase.
• Conținutul său de calciu este benefic pentru sănătatea unghiilor și a dinților și previne apariția diverselor probleme, cum ar fi osteoporoza.
• Conținutul de zinc poate preveni și controla anemia.
• Ajută la menținerea sănătății articulațiilor și a tendoanelor, datorită nivelului ridicat de fosfor, calciu și antibiotice naturale.
• Este bogată în flavonoide.
• Poate ajuta la prevenirea cancerului de colon, a colesterolului mărit și a altor boli cronice.
• Conține grăsimi sănătoase care îmbunătățesc funcționarea sistemului nervos și previn creșterea nivelului de trigliceride.
• Teobromina, un component al acesteia, ajută la reducerea activității nervilor ce provoacă tusea.
Potrivit specialiștilor, cea mai bună ciocolată neagră care aduce beneficii pentru sănătate este cea care conține peste 80% cacao, însă se acceptă și cantitatea minimă de 70%, care oferă ciocolatei un gust un pic mai dulce.
BUCUREȘTI, 23 ian - Sputnik. Un comunicatul IGPR de astăzi anunță că polițiștii din cadrul Poliției Capitalei au depistat ieri seară, la un restaurant din Centrul Vechi, în interior, 27 de persoane, printre care și un ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Direcției Generale de Poliției a Municipiului București.
„Urmare a datelor avute la dispoziție, s-a dispus declanșarea cercetării prealabile față de ofițerul respectiv, pentru a se stabili existența sau inexistența unei abateri disciplinare și a vinovăției, sub aspectul încălcării îndatoririlor care revin profesiei de polițist, prevăzute de Legea nr. 360/2002, având în vedere că acesta este și desemnat, la nivelul Poliției Capitalei, să coordoneze activitățile specifice de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, se precizează în comunicat.
Mai mult, una dintre persoanele depistate la petrecere figura carantinată în județul Călărași, din data de 16 ianuarie, astfel că polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
Oamenii legii au amendat 25 de clienți cu 17.500 de lei și au aplicat o sancțiune 5.000 de lei operatorului economic în incinta căruia au fost depistate persoanele.
Dincolo de tonul sec al comunicatului, faptele sunt mai grave. Astfel, polițiștii Sectorului 3 au descins aseară la Hanul lui Manuc surprinzând o petrecere în interior, interzisă în această perioadă, la care participau șefi din Poliția Capitalei și procurori.
Oamenii legii au numărat 27 de persoane care consumau alcool în interior, iar printre aceștia se aflau comisar-șef Radu Gavriș, director general adjunct al Poliției Capitalei, împreună cu Ioan Costel, Alexandru Solatan și procurorii Florin Baran Florin și Codruț Popoiu de la Parchetul Tribunalului București.