BUCUREȘTI, 17 dec – Sputnik. Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, colonelul medic Valeriu Gheorghiţă a anunțat că ”România este pregătită să înceapă vaccinarea pe data de 27 decembrie”.
Interesant este că pe 27 decembrie este sărbătorit în România – dar și în toate comunitățile ortodoxe și greco-catolice – Sfântul Ștefan, considerat a fi primul martir al creștinătății! Primul ucis pentru mărturisirea credinței în Hristos!
Desigur, o coincidență… Dar ce ciudat sună, mai ales după câtă agitație s-a făcut în jurul tematicii (libertății) religioase!
Revenind la prezentarea făcută aseară târziu, col. dr. Valeriu Gheorghiță a explicat că, în momentul de faţă, Institutul Cantacuzino ”este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul”.
Valeriu Gheorghiţă a punctat că, actualmente, ”se pregătesc celelalte şase centre de stocare - încă de mâine pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare”.
Colonelul Gheorghiță a declarat că toate echipamentele sunt achiziționate, iar ”capacitatea de stocare este de un milion şi jumătate de doze la Cantacuzino şi încă 200.000 de doze la centrele regionale”.
Așa cum s-a anunțat, primii vaccinați sunt din personalul sanitar a zece spitale COVID-19.
Colonelul Gheorghiţă estimează că vaccinarea a 60-70% din populaţie ar putea dura şase-şapte luni, transmite Mediafax.
Alt fapt interesant, confirmat de colonel – gradul de acceptare a vaccinării NU este de 100% printre cei din sistemul medical.
Numai circa 70% dintre medici și circa 50% dintre asistenţii medicali din spitalele non-COVID sunt PENTRU vaccinare, față de 95% procent de acceptare în rândul medicilor din spitalele COVID.
BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari, acesta poate provoca anticorpi deja existenți care luptă împotriva acestei infecții, spun cercetătorii. Potrivit acestora, acest lucru poate ajuta organismul să lupte mai bine împotriva Covid-19.
Prin urmare, infecțiile cu coronavirus suferite anterior de o persoană pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Reports Medicine.O echipă de oameni de știință americani a ajuns la această concluzie.
Oamenii de știință au studiat răspunsul imun la coronavirusurile MERS-CoV și SARS-CoV-1, precum și la alte patru care nu sunt fatale, dar care provoacă o reacție care duce la răceală.
Conform rezultatelor studiului, SARS-CoV-2, la intrarea în organism, poate provoca reacția anticorpilor generați în timpul bolilor anterioare.
„Ceea ce înseamnă că este posibil să avem deja o imunitate la acest virus”, a declarat John Altin, specialist în boli infecțioase și autor al studiului, într-o declarație publicată de EurekAlert.
Specialistul a spus că anticorpii se pot conecta la elemente ale noului coronavirus, iar răspunsul imun poate fi facilitat prin contactul cu alte tulpini ale virusului.
Datele obținute de oamenii de știință vor ajuta la dezvoltarea de noi metode de diagnostic și tratament, de noi vaccinuri sau alte modalități de protecție împotriva mutațiilor și a Covid-19, potrivit Sputnik France.
În plus, cercetătorii consideră că descoperirile îi pot ajuta să înțeleagă de ce la unele persoane Covid-19 provoacă simptome ușoare sau niciun simptom, în timp ce la altele, infecția este severă și poate duce la spitalizare sau moarte.
BUCUREȘTI, 25 ian - Sputnik. Panica creată de frica în fața Coronavirusului poate duce la probleme reale de sănătate, psihoterapeutul Igor Salyntsev și-a exprimat această opinie într-un interviu acordat pentru radioului Sputnik .
Starea emoțională și mentală a unei persoane se reflectă în fiziologie, a remarcat specialistul.
"Anxietatea excesivă, în creștere, dacă nu ne ocupăm de ea și nu este tratată, reduce nivelul de stabilitate mentală, reduce procesele metabolice din organism și puterea acestuia. În consecință, imunitatea va scădea și vulnerabilitatea la diferite patologii va crește. O persoană anxioasă este mai vulnerabilă, inclusiv și la patologia virală ", a explicat Salyntsev.
Potrivit medicului, vaccinul împotriva coronavirusului va fi soluția la două probleme simultan: va proteja organismul de COVID-19 și va reduce nivelul de anxietate. Acest lucru va elimina presiunea negativă asupra sistemului imunitar, ceea ce face ca organismul să fie vulnerabil la orice infecție.
În plus, psihoterapeutul a sfătuit să nu se mai acorde atenție zvonurilor despre coronavirus și să se încerce să obțină informații doar din surse de încredere.
"Cu cât o persoană este mai informată, cu atât este mai puțin tulburat și mai puțin fricos. Oamenii se tem când nu știu ceva, nu înțeleg suficient sau se bazează pe informații și zvonuri inexacte", a mai adăugat Igor Salyntsev.