Vaccinare

Vaccinurile anti-Covid: „Nu suntem cobai ai industriei farma”

388
(reînnoit 18:29 02.12.2020)
Neîncrederea față de vaccinurile împotriva Covid-19 nu a fost niciodată atât de puternică în Franța. Sunt mai multe întrebări ridicate cu privire la sosirea precipitată a vaccinurilor, inclusiv profesionişti din sfera medicală manifestând rezerve.

BUCUREŞTI, 2 dec – Sputnik. Vaccinurile candidate nu sunt populare. Potrivit unui sondaj IFOP realizat pentru Journal du dimanche (JDD), 59% dintre francezi spun că nu intenționează „să se vaccineze când va fi posibil” împotriva Covid-19.

O neîncredere a majorității francezilor a fost constatată deja la mijlocul lunii noiembrie în cadrul unui sondaj Odoxa-Dentsu Consulting, efectuat pentru France Info și Le Figaro în urma anunțurilor laboratoarelor Pfizer și BioNTech.

Sceptic nu înseamnă „a fi împotriva vaccinurilor”

În sfera medicală, rezervele par fireşti. „Nici măcar nu avem studii!”, a spus, într-un interviu pentru postul La Chaîne Info, profesorul Éric Caumes, şeful Departamentului de boli infecțioase de la spitalul Pitié-Salpêtrière, exprimându-şi rezervele puternice cu privire la vaccinurile dezvoltate în grabă. „Adică vorbim despre lucruri care rămân cunoscute doar prin comunicate de presă ale companiilor farmaceutice, sunt lucruri pe care nu le înţeleg”, a spus acesta, fiind unul dintre profesioniștii din domeniul sănătății care crezut cel mai mult în pericolul SARS-coV-2 la începutul pandemiei în Franța.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Aceeași poziţie o are medicul Louis Fouché, anestezist la spitalul Conception din Marsilia și membru al comitetului Réinfo Covid, medic care apare în documentarul „Hold Up”.

„Nu am avut acces la aceste date, nu le putem monitoriza, nu există nicio evaluare inter pares [evaluare de către colegi experţi] a rezultatelor, [evaluare] care este, în mod normal, un lucru indispensabil în ştiinţă”, a spus medicul Fouché pentru Sputnik

El amintește în special că acest argument a fost folosit de către cei care au criticat tratamentul pe bază de hidroxiclorochină, susținut de profesorul Raoult la începutul crizei din sănătate. Primum non nocere („în primul rând, nu face rău”) e un principiu de bază în ştiinţă, mai spune acest medic din Marsilia pentru care, în ciuda situației de urgență, precauția trebuie să rămână cuvântul-cheie în cazul unor preparate biologice care nu au fost încă evaluate de nimeni din afara laboratoarelor care le-au creat.

Tratamente cumpărate în grabă: precedentul nefericit al remdesivirului

Doctorul Fouché s-a referit la această veste care a venit în cazul unor rezultate încă intermediare. „Nu este după «regulile jocului» din lumea științifică”, a criticat medicul. De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății, care nu mai recomandă administrarea remdesivirului ca parte a tratamentului împotriva Covid-19, continuă să testeze antiviralul din laboratorul american pe pacienți noi în contextul studiului Solidaritate, în ciuda rezultatelor negative preliminare. Pentru anestezistul de la Spitalul Conception, „politica nu trebuie să preceadă științei”, la fel cum economia nu trebuie să „dicteze [ştiinţei] ce trebuie să facă”.

„Nu ar trebui să ne vaccinăm cu aceste vaccinuri: nu suntem nici cobai, nici jucării ale industriei farmaceutice. (...) Nu este vorba de a ne teme de toate [vaccinurile], ci de un minimum de prudență!”, a recomandat acesta francezilor.

Medicul din Marsilia a amintit că, în legislația europeană și, prin urmare, şi în cea franceză, „efectele secundare nu sunt suportate financiar de companiile de vaccinuri”, ci de un fond național. Pe scurt, marea majoritate a compensațiilor vor fi plătite de contribuabili.

De asemenea, acesta a ridicat şi problema interacțiunii potențiale în special cu vaccinurile vechi, interacțiune pe care aceste noi vaccinuri puțin testate le-ar putea avea. Acest fenomen de „interferență virală” a fost analizat în special în studiul unui cercetător din cadrul Departamentului Apărării al SUA, publicat la începutul anului 2020 în revista Vaccine.

Interacțiuni puţin înțelese

Acest studiu nu s-a axat pe SARS-CoV-2, dar a încercat să stabilească dacă membrii Armatei vaccinați împotriva gripei aveau riscul să contracteze alte infecții respiratorii, în acest caz cele patru coronavirusuri sezoniere (229E, OC43, NL63 și HKU1). Rezultatele arată că între 2017 și 2018, printre eșantioanele analizate, 7,8% dintre persoanele vaccinate au dezvoltat una dintre aceste boli respiratorii, faţă de 5,8% dintre cei nevaccinați. Suficient pentru a încuraja prudența.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Se fapt, doctorul Fouché consideră că administrarea vaccinurilor anti-Covid celor mai vulnerabili oameni este „probabil o ipoteză foarte proastă”, în măsura în care aceştia prezintă mai multe riscuri.

Un vaccin pentru tulpina potrivită?

Într-un interviu acordat France Télévisions, Cecil Czerkinsky, director de cercetare la INSERM IMPC-CNRS, a precizat că, dacă testele Pfizer și Moderna au fost efectuate pe o populație de aproximativ 70.000 de persoane, această populaţie a fost alcătuită din „adulți tineri și sănătoși”.

Dincolo de posibilele complicații care ar putea apărea, doctorul Fouché a amintit de numeroasele mutații pe care le-a suferit SARS-Covid-2 de la răspândirea lui în Franța. „Suntem deja la a șasea mutaţie în Marsilia, din ultimele șapte luni”, a subliniat acesta, întrebându-se cu privire la relevanța vaccinării chiar și împotriva unui virus precum Covid-19, preferând o abordare „mai puțin invazivă” și mai precis ţintită.

„Trebuie să lăsăm medicii să prescrie! Toate dovezile acumulate arată că hidroxiclorochina este utilă, că zitromax [Azitromicina] este utilă, că zincul, vitamina D, vitamina C sunt utile”, a insistat medicul din Marsilia, care a adăugat în lista de medicamente și „foarte promițătorul” tratament cu ivermectină și albastru de metilen. Medicul a adăugat că „există o mulțime de arme terapeutice”, însă „a fost interzisă utilizarea lor, este un scandal!”.

„Dacă va exista o problemă [cu aceste vaccinuri], vom fi criticați că am mers prea repede, iar acest lucru va condamna vaccinările timp de decenii pentru boli fatale în 100% din cazuri, cum ar fi rabia”, a avertizat profesorul Eric Caumes, la LCI, referindu-se la riscurile pe care le implica precipitarea în domeniul medical.

388
Tagurile:
vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1530)
Tematic
Strategia de vaccinare anti-covid, adoptată de Guvern
În ce condiții Italia va negocia cu Rusia procurarea vaccinului Sputnik V
Vaccinul rusesc ”Sputnik V” va fi prezentat la ONU
Putin a dispus începerea vaccinării în masă împotriva COVID - 19
Alimente sănătoase

Studiu: lipsa acestui acid gras din organism duce la scleroză multiplă

57
(reînnoit 19:23 21.01.2021)
Oamenii de știință americani au observat o legătură între lipsa unui anumit acid gras din organism și apariția sclerozei multiple, o boală incurabilă care afectează sistemului nervos.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.

© Sputnik / Антон Денисов

Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.

O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.

Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.

Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.

57
Tagurile:
Studiu
Tematic
Nutriționist: Alimentul minune care întărește sistemul imunitar
Păcăleala acestor alimente „sănătoase” - nutriționist rus
Ce mâncăm de sărbători: Recomandările unui nutriționist

Загрузка...
Emir Kusturica

Kusturica se va vaccina cu Sputnik V

56
(reînnoit 15:13 21.01.2021)
Regizorul și muzicianul sârb Emir Kusturica se va vaccina împotriva COVID-19 cu preparatul rusesc „Sputnik V”.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Muzicianul și regizorul sârb Emir Kusturica a declarat agenției RIA Novosti că planifică să se vaccineze împotriva coronavirusului cu preparatul rusesc “Sputnik V”.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
Пресс-служба Президента РФ

Anterior, premierul sârb, Ana Brnabić, a anunțat că Serbia așteaptă să primească în viitorul apropiat 500 de mii de doze ale vaccinului „Sputnik V”. Prima partidă de 2,4 mii de doze a fost adusă din Rusia în Belgrad pe 30 decembrie 2020. În prezent, preparatul este supus unei proceduri de obținere a unei autorizații permanente pentru utilizarea în țară.

“Vreau să-mi administrez vaccinul „Sputnik V”, pentru că consideră că e cel mai bun vaccin. Ea are la bază ceea ce au și alte vaccinuri, pe care le-am primit când eram copii. Cred că acest lucru cel mai bun”, a declarat Kusturica.

56
Tagurile:
Serbia, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
OMS, despre examinarea prealabilă a cererii de înregistrare a vaccinului "Sputnik V"
UE ar putea aproba vaccinul rusesc Sputnik V din februarie
Ungaria devine prima țară UE care autorizează vaccinul rusesc Sputnik V
Merkel a oferit sprijin lui Putin pentru aprobarea vaccinului Sputnik V în UE
Rusia poartă discuții cu Germania pentru aprobarea Sputnik V în UE

Загрузка...