Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine.
Incidența bolilor cardiovasculare a crescut cu o viteză uimitor de rapidă, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusiv în Republica Moldova.
Pentru a ne menține o inimă sănătoasă medicul Marcel Abraș a oferit câteva sfaturi prețioase pe care trebuie să le urmeze cu strictețe fiecare om căruia îi pasă de starea lui. În primul rând, specialistul s-a referit la activitățile fizice și evitarea modului sedentar de viață.
"Zilnic trebuie să mergem în continuu cel puțin 30 de minute. Acest lucru este obligatoriu. Plimbările de seară sunt foarte binevenite în acest sens", a remarcat specialistul.
Cel de-al doilea factor ce ne poate ajuta să ne menținem starea de bine este alimentația. Specialistul a subliniat că uleiul de pește și peștele împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acizii grași omega-3 pe care îi conțin au proprietăți antioxidante ridicate.
"De două ori pe săptămână trebuie să consumăm pește. Să nu uităm de uleiul de măsline, fructele și legumele. Moldova fiind o țară agrară, populația conține foarte puține fructe și legume", a specificat interlocutorul.
Specialistul a remarcat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul. De asemenea, un factor primordial este renunțarea la fumat "astăzi ești "în vogă", iar mâine poți fi pacient cardiac", a punctat el.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. Aproape 47% dintre cehi spun că ar fi de acord să fie vaccinați cu vaccinul rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului, dacă va primi o aprobare de urgență din partea autorităților sanitare din Praga, arată un nou sondaj.
Sondajul, realizat de agenția de cercetare STEM / MARK, a fost desfăşurat la începutul lunii aprilie și publicat în presa cehă în weekend.
Majoritatea celor care ar opta pentru vaccinul rusesc sunt bărbați și vârstnici cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani, categorie care prezintă cel mai mare risc de complicații asociate cu virusul. Vaccinul este, de asemenea, popular printre persoanele fără studii superioare și cele care locuiesc în municipalități mici, potrivit sondajului, citat de RT.
De asemenea, aproximativ 53,4% au respins opțiunea pentru Sputnik V, invocând „neîncredere generală” în eficacitatea imunizării și faptul că acesta nu are aprobare din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
În prezent, EMA evaluează Sputnik V, cu toate acestea, se pare că nu se grăbește în ciuda deficitului de vaccinuri împotriva coronavirusului în cadrul blocului de 27 de membri.
Acest lucru a determinat unele state membre UE, precum Austria, să ia în considerare achiziționarea vaccinurilor Sputnik V fără aprobarea EMA. Sâmbătă, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că negocierile pentru achiziționarea vaccinului rusesc „s-au încheiat de facto” și că Viena ar putea procura până la un milion de doze de vaccin. Ungaria foloseşte deja Sputnik V, împreună cu Sinopharm din China.
În timp ce președintele ceh Milos Zeman susţine de mai mult timp utilizarea vaccinului rusesc pentru a accelera vaccinarea, prim-ministrul Andrej Babis s-a opus utilizării acestuia fără aprobarea organismului UE. Ministrul Sănătății nou instalat, Petr Arenberger, a declarat, totuși, că ar fi de acord să folosească Sputnik V ca parte a unui studiu clinic.
Neîncrederea în vaccinul Sputnik V în Republica Cehă se pare că este cauzată de sentimentele anti-Rusia, aproximativ 22% dintre respondenți spunând că nu vor vaccinul pentru că nu cred în ceea ce spune Moscova.
În ultimele 24 de ore, 43 284 de cazuri noi de Covid-19 au fost înregistrate în Franța, în ziua precedentă fiind anunțate 41 243, relatează agenția Reuters sâmbătă, 10 aprilie, citată de Sputnik France.
Numărul pacienților cu Covid-19 și tratați în unități de terapie intensivă sau în unități de monitorizare continuă este de 5769, cifra este în continuare în creștere sâmbătă, potrivit datelor publicate pe site-ul Geodes al Santé publique France.
Începând cu 9 aprilie, 5757 de pacienți erau în stare critică, 52 mai mulți decât pe 8 aprilie. În aprilie 2020, în timpul vârfului primului val al pandemiei, această cifră depășise ușor 7000 de pacienți.
Țara se apropie de cifra de 100 000 de decese a persoanelor cu coronavirus, înregistrate de la începutul pandemiei.
Potrivit datelor din 10 aprilie, cu 207 noi decese spitalicești cauzate de Covid-19, numărul total de decese a ajuns la 98 574, inclusiv 72 450 în spitale.
Pe 3 aprilie, guvernul francez a extins restricțiile sanitare care erau în vigoare de la mijlocul lunii martie în 19 departamente, inclusiv toate cele din Île-de-France și Hauts-de-France, pe întreg teritoriul timp de patru săptămâni. Noile măsuri de „frânare” consolidate includ, printre altele, închiderea tuturor școlilor timp de trei sau patru săptămâni.
Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.
Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.
Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.