Vaccinul rusesc împotriva covid-19

The Lancet a publicat rezultatele testărilor vaccinului rusesc împotriva Covid-19

1123
Cunoscutul jurnal de medicină a publicat rezultatele studiilor clinice a vaccinului rusesc Sputnik V.

CHIȘINĂU, 4 sept - Sputnik. Una din cele mai importante reviste științifice de medicină The Lancet a publicat rezultatele primelor două etape ale studiilor clinice ale vaccinului rusesc împotriva COVID-19. Producătorii vaccinului din Centrul Gamalei, Aleksandr Ghințburg și Denis Logunov, precum și directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev, au relatat într-o discuție cu agenția Sputnik despre datele prezentate în articol și de ce materialul este atât de important pentru comunitatea științifică mondială.

La mai puțin de o lună de la înregistrarea în Rusia a vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19, cea mai influentă revistă științifică din lume The Lancet publică astăzi rezultatele primelor două face ale studiilor clinice, care erau așteptate atât de comunitatea științifică rusă, cât și cea internațională. Materialul răspunde la criticile experților străini și aduce mai multă claritate – preparatul creat de savanții ruși, devenit primul vaccin înregistrat din lume împotriva coronavirusului, este eficient în lupta cu infecția și sigur în utilizare.

Începutul unei serii de articole

The Lancer publică rezultatele fazei 1 și 2, care, așa cum susțin autorii vaccinului din Centrul Gamalei, vor devenii primii pași în calea spre o serie întreagă de materiale despre Sputnik V în revista științifică.

“De asemenea, în septembrie vor fi oferite spre publicare rezultatele complete ale testărilor vaccinului pe animale – primate, hamsteri sirieni, șoareci transgenici, în cazul cărora vaccinul a arătat o eficiență de 100% (rezultatele studiilor pe primate și hamsteri sirieni au fost obținute până la efectuarea studiilor clinice). Primele rezultate ale fazei finale ale studiilor clinice, cu participarea a peste 40 de mii de voluntari, vor fi publicate în octombrie-noiembrie”, a specificat Centrul Gamalei.

Vaccinul cu o siguranță confirmată

Una din concluziile de bază, la care ajung specialiștii Centrului Gamalei în articolul științific, este siguranța utilizării vaccinului Sputnik V. Conform rezultatelor faze 1 și 2 ale studiilor clinice, specialiștii nu au observat fenomene nedorite serioase, cauzate de vaccinare, conform tuturor criteriilor de apreciere. Puține sunt vaccinurile-candidați care se pot lăuda cu astfel de rezultate, unele dintre acestea având un nivel al efectelor nedorite de 25 la sută.

O imunitate pe termen lung

În articolul din The Lancer sunt prezentate și dovezile științifice ale eficienței vaccinului Sputnik V. Spre exemplu, dovezi ale capacității lui de a induce un răspuns imun de lungă durată al organismului la 100% din cei vaccinați datorită unei tehnologii unice a administrării acestuia în două etape. Denis Logunov, adjunctul directorului pentru activități științifice în cadrul Centrului Gamalei, asigură că la toate persoanele vaccinate se observă o reacție imună umorală și celulară, care va fi suficientă pentru a proteja omul de COVID-19.

“Nivelul anticorpurilor la voluntarii vaccinați s-a dovedit a fi de 1,4 – 1,5 ori mai mare decât la cei care au fost bolnavi. Spre comparație – la voluntarii vaccinați de către compania farmaceutică britanică AstraZeneca, nivelul anticorpurilor era echivalent cu cel al persoanelor care au fost infectați cu coronavirus”, menționează specialiștii ruși.

Centrul Gamalei confirmă că în contextual studiilor clinice ale vaccinului Sputnik V, toți voluntarii au dobândit o imunitate celulară-T, reprezentat atât de celulele CD4+, cât și CD8+. Aceste celule permit detectarea și distrugerea celulelor infectate de coronavirus.

Vaccinul funcționează în 100% din cazuri

Una din cele mai mari temeri ale comunității științifice în legătură cu utilizarea vaccinului în baza vectorilor adenovirusului uman – anume o astfel de metodă este utilizată în cazul Sputnik V – a fost prezența unei imunități preexistente față de adenoviruși la unii oameni. Cu alte cuvinte, există o îngrijorare că sistemul nostru imun ar putea să împiedice pătrunderea în organismului nostru o cantitate necesară a adenovirușilor umani, care îndeplinesc în vaccin funcția de “taxi”, transportând în celule materialul genetic al învelișului exterior al coronavirusului (e important că însuși coronavirusul nu pătrunde în organism odată cu vaccinul, fiind exclusă în totalitate infectarea). Din cauza bolilor frecvente cu adenoviruși (o simplă răceală), aceștia pot dobândi o imunitate, care, teoretic, ar putea reduce din eficiența vaccinului în baza adenovirusului. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor, prezentate de echipa Centrului Gamalei, demonstrează opusul: imunitatea preexistentă nu diminuează efectul vaccinării.

“A fost aleasă o doză optimă sigură, care garantează dobândirea unei reacții imune eficiente la 100% din cei vaccinați, chiar și la cei care a fost bolnav de infecții cu adenovirus. Acest lucru reduce din actualitate a elaborării noilor vaccinuri în baza unor platforme neverificate”, au explicat reprezentanții organizației științifice.

Astfel de platforme neverificate sunt reprezentate de produsele unor companii occidentale, dezvoltarea cărora a început anume din cauza temerilor în privința adenovirușilor umani. Unele din aceste produse, cum ar fi, tehnologia ARN mesager (vaccinul companiei Moderna) sau adenovirusul cimpanzeului (vaccinul companiei AstraZeneca), nu au fost utilizate niciodată pentru crearea unor vaccinuri înregistrate. Astfel de preparate necesită niște testări de lungă durată din cauza temerilor asupra impactului pe care l-ar putea avea asupra funcțiilor reproductive ale organismului sau a unor eventuale proprietăți cancerigene, care pot provoca boli oncologice.

În revista The Lancet, savanții ruși prezintă trimiteri la studiile platformelor sigure, care stau la baza Sputnik V. “Astfel, din 1953 în lume au fost efectuate peste 250 de studii clinice și au fost publicate peste 75 de materiale, care confirmă siguranța vaccinurilor și medicamentelor create pe această bază”, explică Denis Logunov.

“Preparatele în baza vectorilor adenovirușilor umani sunt utilizate în practică peste 15 ani. În special, e vorba de vaccinul împotriva virusului Ebola și preparatul anticancer “Gendicina”, utilizat în China peste 12 ani”.

Tehnologie unică cu doi vectori

O caracteristică unică a vaccinului Sputnik V, potrivit academicianului rus Aleksandr Ghințburg, este utilizarea a două adenoviruși – a serotipurilor 5 și 26, în două vaccinuri separate. În prezent, vaccinarea dublă este considerată de mulți experți drept un factor, capabil să sporească semnificativ imunitatea față de coronavirus. Însă, în cazul utilizării aceluiași vector pentru două vaccinuri, sistemul imun lansează mecanismul de protecție și respinge preparatul la a doua injecție. Utilizarea celui de-al doilea vector în Sputnik V elimină această problemă, ajuntând evitarea unui astfel de efect de neutralizare.

Gamalei vs AstraZeneca

În replică la critica cu privire la un număr insuficient de voluntari pentru testarea vaccinului cu două administrări, savanții au amintit că au reușit să testeze acest sistem pe un cerc mai larg de persoane decât, spre exemplu, a făcut-o unul din liderii în dezvoltarea vaccinelor-candidați, compania AstraZeneca. Gigantul farmaceutic britanic a utilizat un număr de 4 ori mai mic de voluntari în timpul fazelor 1 și 2 pentru a determina eficiența celor două administrări ale vaccinului lor.

“Numărul participanților la studiile clinice ale vaccinului rusesc Sputnik V în fazele 1 și 2, care s-au desfășurat cu două infecții, depășește de 4 ori numărul subiecților cărora le-au fost administrate două injecții în AstraZeneca”, a explicat directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev.

Singura tehnologie sigură

Săptămâna trecută Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a anunțat despre o posibilă utilizare a procedurii de grăbire a înregistrării vaccinurilor-candidați în condițiile situației epidemiologice curente, adică fără desfășurarea celei de-a treia faze a studiilor clinice pe zeci de mii de voluntari. Despre recurgerea la o abordare similară au vorbit și autoritățile din Marea Britanie. Totodată, regulatorii din aceste state menționează că posibilitatea accelerării procesului de înregistrare se vor bucura acele vaccinuri care și-au demonstrat eficiența și siguranța. În opinia specialiștilor ruși, numărul unor astfel de preparate este extrem de mic.

“Până în prezent singura tehnologie care corespunde acestor criterii este platforma în baza vectorilor adenovirușilor uman. Aceasta și-a demonstrat siguranța într-o multitudine de studii, efectuate pe parcursul a câtorva decenii”, consideră Kirill Dmitriev.

Articolul din The Lancer a oferit „un răspuns definitiv”

Directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev, a explicat că publicarea rezultatelor studiilor clinice în The Lancet reprezintă “un răspuns definitiv în această rundă de reproșuri îndreptate împotriva Rusiei”, după înregistrarea Sputnik V în luna august.

“Acum și Rusia, la rândul ei, ar putea adresa niște întrebări comunității internaționale. Îndemnăm la publicarea datelor oficiale, care ar demonstra o eficiență pe termen lung a vaccinelor în baza adenovirusului cimpanzeului sau a ARN mesager, absența unor riscuri cancerigene și oricărei influențe asupra fertilității la utilizarea lor. Totodată, am dori să aflăm de ce AstaZeneca refuză asumarea oricăror responsabilități juridice în cazul unor efecte adverse nedorite”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1123
Tagurile:
Rusia, Studii, vaccin, COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1233)
Tematic
SUA au extins lista sancțiunilor antirusești: e vizat și vaccinul anti-COVID-19
SUA nu vor accepta rezultatele testării vaccinului rusesc anti-COVID-19
Putin a vorbit despre rezultatele vaccinării anti-COVID a fiicei sale
Putin: Rusia va avea un al doilea vaccin Covid 19 în septembrie
Proteste în SUA împotriva vaccinării obligatorii a copiilor
Iohannis a vorbit de vaccinarea obligatorie anti-COVID!
Turcia ar putea aproba testarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului
Coronavirus în Franța: Ambulanță

Franţa, anunţ: zonele cu cele mai mari focare de Covid-19

7
Dintre toate comunitățile din afara azilelor pentru bătrâni, școlile și universitățile reprezintă 32% din numărul focarelor active de coronavirus, situându-se înaintea companiilor, anunţă serviciul de Sănătate Publică din Franţa.

BUCUREŞTI, 27 sept – Sputnik. Aproape o treime din numărul total al focarele de infectare investigate la nivel național, în afara caselor de îngrijire medicală, au fost detectate în școli și universități în perioada mai-septembrie, informează serviciul de Sănătate Publică din Franţa.

Deocamdată, aceasta este comunitatea unde este cel mai mare număr de focare care nu au fost încă verificate sau controlate, mai exact, 285 din 899 (32%), potrivit ultimului buletin epidemiologic emis de agenția națională de sănătate publică din Franţa, relatează Sputnik France.

Sectorul întreprinderilor private și publice ocupă locul al doilea, cu 195 de focare înregistrate între 9 mai și 21 septembrie, verificarea lor fiind încă în curs (26%). După acestea urmează unitățile de îngrijire medicală, cu 97 de centre, şi evenimentele publice sau private (77).

Totuşi, clasificarea tuturor focarelor identificate, inclusiv a celor controlate, arată rezultate complet diferite. Companiile se situează pe primul loc, 26% din cele 2.444 de focare, comparativ cu 16% în școli și facultăți.

Numărul de cazuri de transmitere în școli a crescut în ultimele săptămâni. După ce au fost observate 26 de focare de transmitere în a doua săptămână a lunii septembrie, 160 de focare au fost înregistrate pe 17 septembrie.

Perspectiva guvernului

Totuşi, ministrul francez al Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, transmite „semnalul că se respectă regulile sanitare”. Potrivit acestuia, 1.152 clase și 18 școli au fost închise pe 25 septembrie, faţă de aproximativ 2.000 de clase și 90 de unități câte au fost închise cu o săptămână înainte. „Nu există atât de multe cazuri de contaminare”, a conchis acesta.

Potrivit ultimului raport, 14.412 persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus în Franța, unde sunt acum în total 527.446 de cazuri. Pe 24 septembrie, serviciul de Sănătate Publică din Franţa a raportat 16.096 de cazuri noi, o cifră fără precedent de la începutul epidemiei.

7
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, Franța
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1233)
Tematic
Ce exportă Rusia în Franța în fiecare an pentru un total de 15-17 miliarde? - Exclusiv
Reeditarea finalei CM: Probleme pentru Franța în meciul cu Croația
Peste 8.500 de noi cazuri de Covid-19 au fost identificate în Franța în 24 de ore
Încă o dispută între Franța și SUA: Washingtonul nu vrea taxarea multinaționalelor
Coronavirus în Franța: iarăși peste 10 mii de cazuri în 24 h
Record în Franța: peste 13.000 de cazuri noi de Covid-19
COVID în Franța: Zonele de alertă delimitate pe o nouă HARTĂ

Загрузка...
Londra

Al 3-lea val de Covid-19 în UK lockdownul doar amână criza

32
Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un al treilea val de Covid-19, a avertizat un consilier al guvernului britanic, Mark Woolhouse. Însă a atras atenţia că blocajul nu trebuie privit ca o soluție pe termen lung împotriva virusului.

BUCUREŞTI, 27 sept – Sputnik. Woolhouse, membru al Grupului științific consultativ pentru situații de urgență (SAGE) din Marea Britanie, a declarat duminică pentru BBC că un alt val de cazuri de Covid-19 ar putea să apară, chiar dacă guvernul se luptă să încetinească un presupus „al doilea val” al bolii.

Este „pe deplin posibil” să existe un „al treilea val” de Covid-19, a spus consilierul științific, fiind întrebat despre această probabilitate. Totuşi, acesta a subliniat că faptul de a ordona oamenilor să stea acasă și alte restricții privind circulația nu ar scuti țara de un număr mai mare cazuri de coronavirus.

„Tot ce a putut să facă vreodată un blocaj a fost amânarea problemei (…). De fapt, nu rezolvă problema pe termen lung. [Această măsură] nu determină virusul să dispară”, a subliniat Woolhouse, potrivit RT

De asemenea, consilierul a făcut apel la așteptări mai realiste cu privire la un potențial vaccin, argumentând că, şi în cazul în care un vaccin împotriva Covid-19 ar fi dezvoltat în următoarele șase luni, este puțin probabil ca acesta să fie gata de a fi lansat pentru public în acea etapă.

Din cauza creşterii cazurilor zilnice, Marea Britanie a impus blocaje locale, a obligat pub-urile și restaurantele să închidă la ora 22:00 și a interzis întâlnirile în grupuri de peste șase persoane. De asemenea, au fost mărite amenzile pentru cei care încalcă măsurile.

Sâmbătă, Marea Britanie a raportat 6.042 de noi cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, ceea ce a adus totalul la peste 429.000 la nivel naţional.

Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri noi nu a corespuns unei creșteri a deceselor, indicând doar o creștere a testelor prin care au fost identificate un număr mai mare de infecții ușoare în rândul populației.

Studii recente, precum și cercetările efectuate de SAGE, au stabilit o legătură între politicile de blocare şi mii de decese suplimentare. Potrivit estimărilor guvernului, până la 75.000 de persoane ar putea muri ca urmare a măsurilor adoptate pentru a împiedica virusul.

32
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, Marea Britanie
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1233)
Tematic
UK: „Vine al doilea val de COVID-19” - un nou lockdown?
COVID-19 în UK: noi măsuri drastice - 10.000 lire amendă
UK: „nu poate fi exclus” un al doilea lockdown - Dominic Raab
UK va „infecta în mod deliberat” voluntarii cu coronavirus

Загрузка...