Vaccinul rusesc împotriva covid-19

The Lancet a publicat rezultatele testărilor vaccinului rusesc împotriva Covid-19

1162
Cunoscutul jurnal de medicină a publicat rezultatele studiilor clinice a vaccinului rusesc Sputnik V.

CHIȘINĂU, 4 sept - Sputnik. Una din cele mai importante reviste științifice de medicină The Lancet a publicat rezultatele primelor două etape ale studiilor clinice ale vaccinului rusesc împotriva COVID-19. Producătorii vaccinului din Centrul Gamalei, Aleksandr Ghințburg și Denis Logunov, precum și directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev, au relatat într-o discuție cu agenția Sputnik despre datele prezentate în articol și de ce materialul este atât de important pentru comunitatea științifică mondială.

La mai puțin de o lună de la înregistrarea în Rusia a vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19, cea mai influentă revistă științifică din lume The Lancet publică astăzi rezultatele primelor două face ale studiilor clinice, care erau așteptate atât de comunitatea științifică rusă, cât și cea internațională. Materialul răspunde la criticile experților străini și aduce mai multă claritate – preparatul creat de savanții ruși, devenit primul vaccin înregistrat din lume împotriva coronavirusului, este eficient în lupta cu infecția și sigur în utilizare.

Începutul unei serii de articole

The Lancer publică rezultatele fazei 1 și 2, care, așa cum susțin autorii vaccinului din Centrul Gamalei, vor devenii primii pași în calea spre o serie întreagă de materiale despre Sputnik V în revista științifică.

“De asemenea, în septembrie vor fi oferite spre publicare rezultatele complete ale testărilor vaccinului pe animale – primate, hamsteri sirieni, șoareci transgenici, în cazul cărora vaccinul a arătat o eficiență de 100% (rezultatele studiilor pe primate și hamsteri sirieni au fost obținute până la efectuarea studiilor clinice). Primele rezultate ale fazei finale ale studiilor clinice, cu participarea a peste 40 de mii de voluntari, vor fi publicate în octombrie-noiembrie”, a specificat Centrul Gamalei.

Vaccinul cu o siguranță confirmată

Una din concluziile de bază, la care ajung specialiștii Centrului Gamalei în articolul științific, este siguranța utilizării vaccinului Sputnik V. Conform rezultatelor faze 1 și 2 ale studiilor clinice, specialiștii nu au observat fenomene nedorite serioase, cauzate de vaccinare, conform tuturor criteriilor de apreciere. Puține sunt vaccinurile-candidați care se pot lăuda cu astfel de rezultate, unele dintre acestea având un nivel al efectelor nedorite de 25 la sută.

O imunitate pe termen lung

În articolul din The Lancer sunt prezentate și dovezile științifice ale eficienței vaccinului Sputnik V. Spre exemplu, dovezi ale capacității lui de a induce un răspuns imun de lungă durată al organismului la 100% din cei vaccinați datorită unei tehnologii unice a administrării acestuia în două etape. Denis Logunov, adjunctul directorului pentru activități științifice în cadrul Centrului Gamalei, asigură că la toate persoanele vaccinate se observă o reacție imună umorală și celulară, care va fi suficientă pentru a proteja omul de COVID-19.

“Nivelul anticorpurilor la voluntarii vaccinați s-a dovedit a fi de 1,4 – 1,5 ori mai mare decât la cei care au fost bolnavi. Spre comparație – la voluntarii vaccinați de către compania farmaceutică britanică AstraZeneca, nivelul anticorpurilor era echivalent cu cel al persoanelor care au fost infectați cu coronavirus”, menționează specialiștii ruși.

Centrul Gamalei confirmă că în contextual studiilor clinice ale vaccinului Sputnik V, toți voluntarii au dobândit o imunitate celulară-T, reprezentat atât de celulele CD4+, cât și CD8+. Aceste celule permit detectarea și distrugerea celulelor infectate de coronavirus.

Vaccinul funcționează în 100% din cazuri

Una din cele mai mari temeri ale comunității științifice în legătură cu utilizarea vaccinului în baza vectorilor adenovirusului uman – anume o astfel de metodă este utilizată în cazul Sputnik V – a fost prezența unei imunități preexistente față de adenoviruși la unii oameni. Cu alte cuvinte, există o îngrijorare că sistemul nostru imun ar putea să împiedice pătrunderea în organismului nostru o cantitate necesară a adenovirușilor umani, care îndeplinesc în vaccin funcția de “taxi”, transportând în celule materialul genetic al învelișului exterior al coronavirusului (e important că însuși coronavirusul nu pătrunde în organism odată cu vaccinul, fiind exclusă în totalitate infectarea). Din cauza bolilor frecvente cu adenoviruși (o simplă răceală), aceștia pot dobândi o imunitate, care, teoretic, ar putea reduce din eficiența vaccinului în baza adenovirusului. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor, prezentate de echipa Centrului Gamalei, demonstrează opusul: imunitatea preexistentă nu diminuează efectul vaccinării.

“A fost aleasă o doză optimă sigură, care garantează dobândirea unei reacții imune eficiente la 100% din cei vaccinați, chiar și la cei care a fost bolnav de infecții cu adenovirus. Acest lucru reduce din actualitate a elaborării noilor vaccinuri în baza unor platforme neverificate”, au explicat reprezentanții organizației științifice.

Astfel de platforme neverificate sunt reprezentate de produsele unor companii occidentale, dezvoltarea cărora a început anume din cauza temerilor în privința adenovirușilor umani. Unele din aceste produse, cum ar fi, tehnologia ARN mesager (vaccinul companiei Moderna) sau adenovirusul cimpanzeului (vaccinul companiei AstraZeneca), nu au fost utilizate niciodată pentru crearea unor vaccinuri înregistrate. Astfel de preparate necesită niște testări de lungă durată din cauza temerilor asupra impactului pe care l-ar putea avea asupra funcțiilor reproductive ale organismului sau a unor eventuale proprietăți cancerigene, care pot provoca boli oncologice.

În revista The Lancet, savanții ruși prezintă trimiteri la studiile platformelor sigure, care stau la baza Sputnik V. “Astfel, din 1953 în lume au fost efectuate peste 250 de studii clinice și au fost publicate peste 75 de materiale, care confirmă siguranța vaccinurilor și medicamentelor create pe această bază”, explică Denis Logunov.

“Preparatele în baza vectorilor adenovirușilor umani sunt utilizate în practică peste 15 ani. În special, e vorba de vaccinul împotriva virusului Ebola și preparatul anticancer “Gendicina”, utilizat în China peste 12 ani”.

Tehnologie unică cu doi vectori

O caracteristică unică a vaccinului Sputnik V, potrivit academicianului rus Aleksandr Ghințburg, este utilizarea a două adenoviruși – a serotipurilor 5 și 26, în două vaccinuri separate. În prezent, vaccinarea dublă este considerată de mulți experți drept un factor, capabil să sporească semnificativ imunitatea față de coronavirus. Însă, în cazul utilizării aceluiași vector pentru două vaccinuri, sistemul imun lansează mecanismul de protecție și respinge preparatul la a doua injecție. Utilizarea celui de-al doilea vector în Sputnik V elimină această problemă, ajuntând evitarea unui astfel de efect de neutralizare.

Gamalei vs AstraZeneca

În replică la critica cu privire la un număr insuficient de voluntari pentru testarea vaccinului cu două administrări, savanții au amintit că au reușit să testeze acest sistem pe un cerc mai larg de persoane decât, spre exemplu, a făcut-o unul din liderii în dezvoltarea vaccinelor-candidați, compania AstraZeneca. Gigantul farmaceutic britanic a utilizat un număr de 4 ori mai mic de voluntari în timpul fazelor 1 și 2 pentru a determina eficiența celor două administrări ale vaccinului lor.

“Numărul participanților la studiile clinice ale vaccinului rusesc Sputnik V în fazele 1 și 2, care s-au desfășurat cu două infecții, depășește de 4 ori numărul subiecților cărora le-au fost administrate două injecții în AstraZeneca”, a explicat directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev.

Singura tehnologie sigură

Săptămâna trecută Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a anunțat despre o posibilă utilizare a procedurii de grăbire a înregistrării vaccinurilor-candidați în condițiile situației epidemiologice curente, adică fără desfășurarea celei de-a treia faze a studiilor clinice pe zeci de mii de voluntari. Despre recurgerea la o abordare similară au vorbit și autoritățile din Marea Britanie. Totodată, regulatorii din aceste state menționează că posibilitatea accelerării procesului de înregistrare se vor bucura acele vaccinuri care și-au demonstrat eficiența și siguranța. În opinia specialiștilor ruși, numărul unor astfel de preparate este extrem de mic.

“Până în prezent singura tehnologie care corespunde acestor criterii este platforma în baza vectorilor adenovirușilor uman. Aceasta și-a demonstrat siguranța într-o multitudine de studii, efectuate pe parcursul a câtorva decenii”, consideră Kirill Dmitriev.

Articolul din The Lancer a oferit „un răspuns definitiv”

Directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev, a explicat că publicarea rezultatelor studiilor clinice în The Lancet reprezintă “un răspuns definitiv în această rundă de reproșuri îndreptate împotriva Rusiei”, după înregistrarea Sputnik V în luna august.

“Acum și Rusia, la rândul ei, ar putea adresa niște întrebări comunității internaționale. Îndemnăm la publicarea datelor oficiale, care ar demonstra o eficiență pe termen lung a vaccinelor în baza adenovirusului cimpanzeului sau a ARN mesager, absența unor riscuri cancerigene și oricărei influențe asupra fertilității la utilizarea lor. Totodată, am dori să aflăm de ce AstaZeneca refuză asumarea oricăror responsabilități juridice în cazul unor efecte adverse nedorite”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1162
Tagurile:
Rusia, Studii, vaccin, COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1773)
Tematic
SUA au extins lista sancțiunilor antirusești: e vizat și vaccinul anti-COVID-19
SUA nu vor accepta rezultatele testării vaccinului rusesc anti-COVID-19
Putin a vorbit despre rezultatele vaccinării anti-COVID a fiicei sale
Putin: Rusia va avea un al doilea vaccin Covid 19 în septembrie
Proteste în SUA împotriva vaccinării obligatorii a copiilor
Iohannis a vorbit de vaccinarea obligatorie anti-COVID!
Turcia ar putea aproba testarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului
Test la coronavirus

Primul autotest antigen COVID-19 românesc, autorizat

43
Agenția Națională a Medicamentului și a dispozitivelor medicale pentru uz medicinal a validat autotestul Antigen COVID-19 dezvoltat și comercializat de DDS Diagnostic. Este unicul autotest din România pentru diagnosticarea COVID-19 validat de ANMDM.

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Vești bune pentru români: în sfârit, vor putea să se testeze în scopul diagnosticării infecției cu COVID-19 folosind un produs autohton.

Și aceasta pentru că Agenția Națională a Medicamentului și a dispozitivelor medicale pentru uz medicinal a validat autotestul Antigen COVID-19 dezvoltat și comercializat de DDS Diagnostic, fiind, de altfel, unicul produs de acest gen validat în România.

Compania informează că primele autoteste antigen din România pentru diagnosticul SARS-CoV-2 sunt neinvazive, se pot face în orice moment al zile, fără supraveghere medicală şi au o acurateţe foarte mare.

”Demersul de certificare oficială a testului rapid produs de noi ca Autotest s-a făcut cu scopul de a susţine şi uşura procesul de testare în masă şi în România, aşa cum au făcut şi alte ţări europene, precum Germania, Franţa, Austria, prin validarea testelor pentru uz personal. Autotestarea permite deblocarea rapidă a multor domenii de activitate importante, cum sunt educaţia, cultura, HoReCa etc”, spune fondatorul și liderul echipei de cercetare DDS Diagnostic, Dana Stan.

Avantajul major al acestui produs îl reprezintă faptul că testarea nu mai este condiționată de prezența personalului medical autorizat, ceea ce permite evaluarea simplă, eficientă și la scară largă a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor, a personalului HoReCa și a celorlalte categorii socio-profesionale blocate de peste un din pricina pandemiei de coronavirus.

Aceste teste au o serie de avantaje, subliniază reprezentanții companiei. Este vorba despre faptul că: permit utilizarea personală/autorecoltarea fără nici un fel de risc; se fac fără supraveghere medicală; sunt foarte uşor şi simplu de utilizat, fiind complet neinvazive; au o precizie de peste 98%; proba se poate recolta în orice moment al zilei, fără o pregătire prealabilă a persoanei care se testează; timpul de reacție este de 10 – 15 minute; proba nazală este cea mai relevantă pentru SARS CoV-2, având în vedere că este un virus al căilor respiratorii; poate indica infecția și la persoane asimptomatice, dacă infecția este activă; nu dă interferențe cu virusul gripal.

Testele pot fi achiziționate online și din rețelele de farmacii ;i magazine partenere.

43
Tagurile:
România, coronavirus, COVID-19, Test

Загрузка...
Валерий Кузьмин, Valeri Kuzmin

Valery Kuzmin, despre deosebirile dintre Sputnik V și alte vaccinuri cifre concrete

91
(reînnoit 07:58 07.05.2021)
Ambasadorul arată diferențele între modul cum abordează Rusia relația cu țările care utilizează vaccinul Sputnik V -  un stil complet diferit de cel al giganților farmaceutici, mult mai avantajos ambelor părți. În plus, datele demonstrează că Sputnik V e mai eficient

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Așa cum am anunțat, ambasadorul Rusiei la București, Excelența Sa dr. Valery Kuzmin, a acordat un interviu cunoscutului realizator TV Mădălin Ionescu, pentru postul național Metropola TV.

Interviul a fost prezentat parțial în cadrul unei ample dezbateri realizată miercuri seara de Mădălin Ionescu – și va fi difuzat integral de Metropola TV sâmbăta aceasta, de la ora 19.00.

În opinia noastră, a fost cea mai serioasă dezbatere pe tema relației dintre Rusia și România găzduită de un post național, la ea participând personalități avizate precum Adrian Severin, Cristian Diaconescu, Petrișor Peiu, Cozmin Gușă sau Răzvan Savaliuc, totul sub bagheta lui Mădălin Ionescu.

Ieri am anunțat că vom da fragmente din interviul acordat de ambasadorul Kuzmin  - și astăzi dăm un prim fragment, cel referitor la un subiect de maxim interes – celebrul vaccin rusesc Sputnik V, produs de institutul N.V. Gamaleya – primul vaccin anti-Covid realizat în lume.

Din păcate, este un vaccin pe care România, în urma unor decizii politice greu de înțeles, nu îl folosește. Așa cum se va putea citi mai departe, vaccinul rusesc este nu numai eficient, dar și condițiile (contractuale) oferite de  partea rusă sunt extrem de avantajoase pentru industria farmaceutică din România.

De ce refuză autoritățile din România această colaborare avantajoasă? Desigur, aceasta nu este o întrebare pentru ambasadorul Rusiei – ci românii ar trebui să-și întrebe proprii conducători.

Prezentăm în continuare transcriptul fragmentului din interviu referitor la vaccinul rusesc Sputnik V.  În final, urmăriți și înregistrarea video a fragmentului despre Sputnik V.

Mădălin Ionescu: ”Înţeleg că sunteţi convins că vaccinul Sputnik este mai bun decât toate celelalte vaccinuri de pe piaţă?”

Ambasador Valery Kuzmin: ”Eu nu pot să vorbesc despre tot ce apare în domeniul vaccinurilor pe piaţă, dar eu ştiu că datele care provin din Argentina, din Ungaria, din Belarus arată că eficienţa vaccinului Sputnik este de peste 97%, ceea ce nu a arătat nici un alt vaccin”.

Mădălin Ionescu: ”Ce ar avea România de câştigat dintr-un import masiv al vaccinului Sputnik, pentru că pe piaţa româneasca de exemplu Sputnik nu a intrat. Sunt vreo patru vaccinuri dinspre ţările occidentale dar Sputnik și vaccinul chinezesc nu au ajuns pe piaţa din România. Ce am avea de câștigat dacă am importa masiv vaccinul Sputnik?”

Ambasador Valery Kuzmin: ”Practic, pe scurt, istoriei și vieții în general nu le place starea de subjunctiv. Dar, în acest caz, România nu va putea câștiga nimic, deoarece cu toată poziția sa politică, atunci când este ghidată de poziția de la Bruxelles, exportul în masă sau producția de vaccin din Rusia în România sunt imposibile. Ca să nu aveți ideea că vreau să discreditez România în vreun mod specific, voi spune că în Ungaria vecină, vaccinul din Rusia este deja utilizat pe scară largă. Mai mult, cu doar câteva zile în urmă, au fost publicate rezultatele vaccinării a sute de mii de oameni și aceste date certifică că eficacitatea vaccinului Sputnik V - depășește 97%”.

Datele ambasadorului sunt clare: la 100.000 de persoane vaccinate cu Sputnik V în Ungaria, s-au reinfectat cu COVID 95 de oameni.

În cazul AstraZeneca, cifra de reinfectaţi la 100.000 de ”imunizaţi”, a fost de 700 de oameni. Iar în cazul celor vaccinaţi cu Pfizer, s-au reinfectat 555 de oameni, la 100.000 de vaccinaţi.

Ambasador Valery Kuzmin: ”Vorbind de cazurile letale, în cazul vaccinului Sputnik, este vorba de o singură persoană la 100.000 de vaccinaţi, la AstraZeneca 7 oameni şi Pfizer 32 de oameni. Acestea sunt statistici”.

Mădălin Ionescu: ”Aceste date sunt din Ungaria?”

Ambasador Valery Kuzmin: ”Da, din Ungaria”.

Mădălin Ionescu: ”Și statistica cine a făcut-o?”

Ambasador Valery Kuzmin: Ungaria a decis să utilizeze Sputnik V pe baza unei clauze a Agenției Europene pentru Medicamente care a afirmat că, în situaţii de urgență, nu trebuie să fie aşteptată înregistrarea oficială la nivelul întregii Uniuni Europene a unui vaccin, ci se poate administra… pentru a salva oameni. Principala diferenţă între cum își promovează vaccinurile giganţii farmaceutici din vest și cum o face Rusia, este aceea că noi NU semnăm contracte pentru nişte volume uriaşe de ser, pe care noi în mod fizic nu avem cum să le producem. Noi oferim o oportunitate pentru industria farmaceutică locală - ca în Argentina, Coreea de Sud, China - care produce, pentru export, nu pentru consum intern, în mai multe țări. Este produs acum conform tehnologiei noastre, vaccinul Sputnik V în Argentina, Belarus, India, Serbia, Emiratele Arabe Unite etc. Recent, şefii mai multor land-uri din Germania, ni se adresează pentru posibilitatea de a le livra vaccinul din Rusia.

Valery Kuzmin a subliniat și un aspect pe care nu îl cunoaşte multă lume în România: ”Rusia, chiar la începutul acestei luni, a oferit Republicii Moldova 142.000 de doze de vaccin Sputnik V. Asemenea livrări vor fi continuate - mai mult, doamna preşedinte Maia Sandu şi-a exprimat public mulţumirea față de Rusia pentru aceste livrări de vaccin”.

Ambasador Valery Kuzmin: ”Foarte pe scurt trebuie să spun că în Rusia a fost creat şi înregistrat încă un vaccin - este monocomponent, sintetic, peptidic. Nu sunt necesare două înjecții, ci o singură injectie, este creat sintetic, artificial, adică nu se foloseşte niciun virus viu, activ. Și acum, în faza finală de testare, este un al treilea vaccin clasic, care este făcut pe baza unui virus care a fost neutralizat, ca și în majoritatea de vaccinuri simple folosite de mulți ani de zile în diferite țări”.

91
Tagurile:
Sputnik V, Rusia, vaccin, Valeri Kuzmin
Тема:
Vaccinul Sputnik V

Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video

0
(reînnoit 10:04 07.05.2021)
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu s-a vaccinat astăzi LIVE împotriva noului tip de coronavirus.

CHIȘINĂU, 7 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și-a administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19. Șeful statului moldovean s-a vaccinat cu vaccinul AstraZeneca la Policlinica de Stat. 

„Am pierdut oameni dragi în această pandemie. Mulți și-au pierdut veniturile, salariile și chiar locurile de muncă. Majoritatea suferă din cauza că nu pot șă-și vadă oamenii dragi, nu se pot împreună cu prietenii, familia. Și pentru ca să punem capăt acestor nenorociri, să ounem capăt acestei pandemii, singura soluție este să ne vaccinăm”, a declarat Maia Sandu după ce a primit prima doză de vaccin.

Șeful statului a informat că în următoarele zile în Republica Moldova vor fi suficiente doze de vaccin pentru ca fiecare cetățean care vrea să se vaccineze împotriva COVID-19 să poată să o facă. Potrivit acesteia, astăzi va ajunge încă un lot de 100 de mii de doze de vaccin AstraZeneca donat de România. Maia Sandu a îndemnat oamenii să se informeze din surse credibile despre vaccinuri și procesul de vaccinare și să conștientizeze importanța imunizării împotriva virusului.

0
Tagurile:
Maia Sandu

Загрузка...