Părinții și educatoarele trebuie știe! Medic, explicații despre răceală și COVID-19

196
(reînnoit 19:16 21.08.2020)
Redeschiderea școlilor aduce cu sine foarte multe întrebări la care părinții, profesorii și medicii trebuie să fie capabili să răspundă, iar una se referă la diferențiarea virozei de gripă și de infecția cu COVID-19.

BUCUREȘTI, 21 aug – Sputnik. Începerea noului an școlar aduce și perioada virozelor, nelipsite o dată cu răcirea vremii.

Tocmai din acest motiv, Egri Eduard, un medic de familie din Sibiu pune o întrebare extrem de pertinentă legată de felul în care se va putea diferenția din punct de vedere clinic, în cazul copilului de creșă și grădiniță, o viroză mai severă, o gripă și infecția cu COVID-19.

Motivul este unul simplu: toate cele trei afecțiuni debutează la copii cu febră, tuse uscată, apatie și, eventual, simptome digestive.

În aceste condiții, medicul ia în calcul trei variante: testarea imediată, izolarea și tratament simptomatic, și pe cea a “îi dăm drumul și vom vedea ce și cum va fi”, notează rohealthreview.ro.

Medicul de familie spune că varianta testare imediată pentru gripă costă aproximativ 60 lei, iar pentru COVID 300 lei = 360 lei. De asemenea, a doua variantă presupune și izolare până la venirea rezultatelor, care înseamnă costuri mari dar și riscul de a bloca laboratoarele datorită numărului mare de cereri.

În ceea ce privește izolarea, mulți copii sunt crescuți de bunici sau de bone, multe în vârstă, care au și alte probleme, dar și de părinți care, la rândul lor lucrează cu medici, deci există posibilitatea ca adulții să transmită boala, în cazul în care micuțul este purtător al virusului.

Mai există varianta, potrivit medicului, de a lăsa totul la voia întâmplării.

Însă, așa cum afirma și ministrul Educației și Cercetării Monica Anisie, totul se rezumă la responsabilitate, atât din partea dascălilor, cât și a părinților.

Este foarte important ca, măcar acum, în condiții speciale, educatoarele să nu mai permită în grădiniță accesul copiilor bolnavi, chiar dacă părinții vor face presiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

196
Tagurile:
COVID-19, educatoare, Părinți
Tematic
Anisie, pentru educatoare: pot veni la grădinițe vara, în afara salariului primit
Mesajul din online pentru educatoare - le va emoționa profund!
Întrebare justă: ”Ce să faci cu 31 de copii mascați într-o sală de clasă cu o educatoare?”
Vești pentru educatoare și învățătoare: schimbări importante în Legea Educației
Titularizare educatoare 2020: modele de subiecte, publicate de edu.ro
Iohannis își bate joc de părinți și copii, dar și de educatoare și învățătoare
Biserica Neagră din Brașov

După vaccinarea pe mici, România trece la vaccinarea în altarul bisericii

495
(reînnoit 18:41 17.06.2021)
Un centru de vaccinare va fi amenajat începând de luni, 21 iunie, în Biserica Neagră din Brașov, chiar în altarul lăcașului

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. România va ajunge din nou în presa internațională după ce a organizat vaccinarea-vampirizare la Castelul Bran și după ce, la Obor, în Capitala țării, s-au dat mici gratis contra vaccinare.

Acum, vaccinarea se va muta într-o biserică-monument, deși România a închis temporar 11 centre de vaccinare tocmai pentru că nu mai există interes.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, conduse de un primar USR/PLUS, de luni, în Biserica Neagră, se va desfășura între orele 10.00 și 19.00 cel de al nouălea eveniment din cadrul campaniei „Liber la vaccinare, liber la viață!“.

Conform Primăriei Brașov, Biserica Neagră este prima din România care își deschide porțile pentru a se amenaja un centru de vaccinare mobil în interiorul clădirii. Pentru USR o fi motiv de laudă, pentru credincioși însă totul este o blasfemie!

„Centrul de vaccinare va fi amenajat aici în altarul Bisericii Negre și, important este de știut, că cei care vin să se vaccineze pot vizita luni Biserica Neagră și pot asista pe parcursul întregii zile la concerte de orgă”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Persoanele care se vaccinează vor avea acces gratuit să viziteze Biserica Neagră, iar cantori organiști din bisericile brașovene de diferite confesiuni, precum și studenți ai Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania Brașov, vor oferi un maraton al muzicii de orgă, care să acompanieze acțiunea de vaccinare pe durata întregului eveniment.

În cadrul acestui eveniment, vaccinarea se face fără programare, la alegere, cu unul dintre cele două vaccinuri produse de Pfizer și Johnson&Johnson.

495
Tagurile:
vaccinare, Biserica, România
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

79
(reînnoit 16:54 17.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

79
Tagurile:
Ajutor, Sănătate

Загрузка...
Biserică

Duminica Mare: Care este adevărata semnificație a Rusaliilor