Militar român pe o stradă din București

Pandemia, în fază periculoasă! Posibilă revenire la restricții: ”poate fi singura opțiune”

612
Oficial OMS: ”toți dorim să evităm ca țările să revină la închiderea totală - nimeni nu dorește acest lucru, dar există situații în care este singura opțiune”

BUCUREȘTI, 13 iul – Sputnik, Evan Răutu. Creştere record a numărului de cazuri de coronavirus la nivel global – asta arată cifrele transmise și raportate de OMS.

Astfel, ieri seară se raportau peste 230.000 de cazuri în ultimele 24 de ore, cele mai mari creşteri fiind în SUA, Brazilia, India şi Africa de Sud, cu un ritm constant al deceselor de circa 5.000 pe zi la nivel global.

Potrivit unui raport OMS publicat ieri, cazurile de coronavirus se apropiau de 13 milioane la nivel global, ceea ce ar putea însemna un nou val.

Mai mult, OMS consideră că, în țările unde numărul cazurilor de coronavirus a crescut semnificativ, ar trebui introduse noi restricții și chiar ”Guvernele ar trebui să se pregătească pentru revenirea la carantină”, transmite Antena 3, constatând că ”și România se găsește într-o situație deloc favorabilă”.

Michael Ryan, directorul OMS pentru programul de urgențe, arată că ”Multe state reușesc să gestioneze focarele și creșterile prin carantinarea unor zone geografice limitate, a unor mici regiuni, pentru a ține sub control răspândirea bolii” – transmite Digi24

”Cred că este o chestiune de amploare - statele pot și ar trebui să țină sub control boala prin aceste măsuri”, spune Ryan, care atrage atenția că ”toți dorim să evităm ca țările să revină la închiderea totală - nimeni nu dorește acest lucru, dar există situații în care este singura opțiune”.

Reprezentantul României la OMS, prof.dr. Alexandru Rafila, consideră că ”evoluția numărului de cazuri ar putea înregistra o creștere, dacă nu vom schimba abordarea (…) să dăm încredere oamenilor că dacă reușesc să respecte acele câteva măsuri, lucrurile pot intra în normal”.

În privința evoluției numărului de cazuri, Rafila a declarat, la Digi 24, că ”important este trendul - trebuie să avem o perioadă de 1-2 săptămâni ca să putem spune că pandemia se află într-o anumită fază a evoluției - așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, sigur că se poate ajunge și la cifre mai mari”.

”Trendul descrescător să știți că nu vine de la sine, am auzit și teorii - "oricum în 2-3 săptămâni începe să scadă transmiterea", dar nu există motivație științifică care să reflecte acest lucru”, a spus declarat Alexandru Rafila.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

612
Tagurile:
Restricții, COVID-19, OMS, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1139)
Tematic
Litoral 2020: Tătaru, anunțul momentului despre noi focare de coronavirus
Un medic, despre efectul coronavirusului asupra memoriei
România, în linia întâi la nivel mondial în lupta contra coronavirusului
Coronavirusul lovește în Parlamentul României: un senator este infectat!
Medici

Război în Sănătate: medicii acuză sunt împinși facă malpraxis

7
Situație dificilă în București, acolo unde medicii fac acuzații grave la adresa Direcției de Sănătate Publică, afirmând că instituția instigă la încălcarea legii, în contextul monitorizării pacienților cu COVID-19 aflați în carantină sau izolare.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik. Scandal în sănătatea bucureșteană, acolo unde curg acuzațiile referitoare la o serie de disfuncționalități apărute între medicii de familie și Direcția de Sănătate Publică legate de rezolvarea situației pacienților care au fost confirmați sau suspecți de COVID-19 și ulterior izolați sau carantinați la domiciliu.

Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, spune că medicii de familie au avut întâlniri cu reprezentanții DSP și au stabilit să dea o declarație în baza căreia DSP să transmită dovada de izolare pentru pacientul respectiv, care e absolut necesară pentru a se elibera concediul medical.

Disfuncționalitățile de comunicare dintre medici și DSP au apărut ulterior.

Mai exact, problema a pornit de la faptul că medicii de familie aveau nevoie de o dovadă din partea DSP pentru pacienții care au fost confirmați sau suspecți de COVID-19. Doar în acest fel, medicii de familie puteau elibera concediul medical al acestor pacienți.  

”Însă această dovadă nu era eliberată de DSP și medicii nu-și puteau face treaba”, a subliniat Poiană.

În ceea ce privește acuzațiile de malpraxis, Poiană spune că aceste acuzații sunt cele aduse de asociațiile medicilor de familie, iar Colegiul Medicilor din București se alătură demersurilor medicilor de familie.

În opinia Cătălinei Poiană, problema se poate rezolva prin mediere. Mai exact, din punctul de vedere al Colegiului Medicilor București se poate media o comunicare mai bună cu reprezentanții DSP-ului și cu reprezentanții asociațiilor medicilor de familie pentru a stabili exact traseul documentelor și pașii în așa fel încât ”să se identifice cadrul legislativ în baza căruia medicii de familie își pot exercita această activitate”.

”Cred că, pur și simplu, e vorba de o comunicare ce nu s-a putut realiza tocmai bine”, a spus Poiană.

Aceasta a subliniat că resursele umane ale DSP sunt limitate, dar a precizat că și medicii de familie trebuie sprijiniți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
România, medici

Загрузка...
Alimente sănătoase

Aceste alimente pot îmbunătăți starea de spirit neuropsiholog rus

90
(reînnoit 19:11 11.08.2020)
Un neuropsiholog rus recomandă mai multe alimente care pot da o stare de bine. Pe de altă parte, un anumit tip de băuturi comune consumate frecvent pot afecta negativ starea psihologică.

BUCUREŞTI, 11 aug – Sputnik. Un specialist rus a spus, într-un interviu pentru Sputnik, că ciocolata, bananele, nucile, fisticul, precum și peștele gras pot influenţa pozitiv starea de spirit.

Potrivit neuropsihologului Irina Khvinguia, din moment ce creierul și sistemul endocrin sunt responsabile de starea de spirit, este necesară stimularea uneia dintre cele două organe. Iar cea mai naturală stimulare are loc prin alimentație.

Ciocolata și bananele sunt, prin urmare, cele mai eficiente în stimularea unei stări de bine, potrivit specialistului. De asemenea, ea a mai spus că peștele gras contribuie la îmbunătățirea tonusului și la sporirea capacităţii de concentrare datorită conținutului de iod.

„Varza de mare este, de asemenea, benefică deoarece conține o gamă completă de vitamine responsabile pentru activitatea glandelor suprarenale, care, la rândul lor, influenţează producția de adrenalină și noradrenalină”, a adăugat neuropsihologul.

În plus, nucile și fisticul sunt considerate benefice pentru starea de spirit. Ea a spus că este suficient să consumăm 50 de grame pe zi pentru a ne menţine într-o dispoziţie bună.

Produse „dăunătoare” pentru starea de spirit

În schimb, Khvinguia a subliniat că băuturile energizante, inclusiv cofeina și taurina, ne pot influenţa negativ dispoziţia.

„Mai întâi are loc o creștere a energiei și, după un timp, are loc o scădere bruscă [a efectului], iar starea noastră devine mai rea decât cum era inițial”, a explicat specialista.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
Alimente
Tematic
Opt produse care te feresc de cancer - detalii
Atenție ce cumpărați pentru masa de sărbătoare: Unde sunt vândute cele mai nocive produse
Lecție pentru România: Bulgaria obligă supermarketurile să ofere produse bulgărești

Загрузка...