Coronavirus

Vom avea sau nu un al doilea val de pandemie: Declarația unui virusolog italian - detalii

1488
(reînnoit 07:56 21.06.2020)
Potrivit ultimelor cercetări științifice, virusul COVID-19 își pierde din virulență. Un cunoscut virusolog italian spune dacă vom avea sau nu un nou val de pandemie.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik, Serghei Starțev. Potrivit unor studii științifice recente, coronavirusul își pierde din virulență, ceea ce ne dă speranță că nu va exista un al doilea val de pandemie COVID-19 în toamnă, a declarat pentru RIA Novosti cunoscutul virusolog italian, prorectorul Universității Vita-Salute San Raffaele, Massimo Clementi.

”Încă în luna mai, medicii noștri au observat o scădere progresivă a gravității bolii celor spitalizați cu coronavirus. Nu a fost doar o reducere a numărului de pacienți, ci și o reducere a numărului de pacienți care au avut nevoie de tratament în unitatea de terapie intensivă, în special, legată de pneumonie. În același timp, numărul persoanelor infectate care ar putea fi tratate acasă a crescut", a declarat profesorul.

Potrivit lui Clementi, o schimbare atât de radicală a tabloului clinic necesita o explicație științifică, lucru pe care l-au și făcut angajații laboratorului de microbiologie și virusologie al celei mai mari instituții medicale private din Italia - Spitalul San Raffaele.

”Am efectuat un mic studiu în care am comparat 100 de pacienți internați în spital în perioada 1-15 martie și 100 de pacienți internați în a doua jumătate a lunii mai. S-a dovedit că încărcătura virală (o măsură a gravității unei infecții virale, care este calculată prin evaluarea numărului de particule virale într-un anumit volum de lichid biologic - Ed.) în stadiul inițial al epidemiei a fost semnificativă, de zece ori mai mare decât la sfârșitul lunii mai. Acest rezultat este foarte important”, a subliniat omul de știință.

Clementi consideră că o îmbunătățire a tabloului clinic, însoțită de o scădere clară a încărcăturii virale, presupune probabil că virusul își pierde din virulență. "Până în prezent, nu putem spune acest lucru cu certitudine, dar cel mai probabil este anume așa", a declarat el.

Potrivit cercetătorului, concluzia despre atenuarea virusului este confirmată de datele provenite dintr-o serie de țări aflate în diferite stadii ale epidemiei. El a vorbit și despre un studiu recent realizat de un grup de oameni de știință din Londra, care a studiat diverse secvențe ale genomului virusului ce au fost identificate anterior în China, Europa și Statele Unite, analizându-le în diferite stadii ale pandemiei.

"Drept urmare, colegii britanici au descoperit că există anumite zone ale genomului virusului unde apar mutații. Acesta este un fenomen numit homoplazie. Acest lucru înseamnă că virusul este foarte plastic și se adaptează corpului uman prin diverse mutații", a spus microbiologul.

Clementi consideră aceste date o veste bună, ținând cont de perspectivele evoluției pandemiei. ”Procesul descris mai sus are loc în toate țările, indiferent de locația geografică și stadiul epidemiei. Oriunde evoluția virusului merge în aceeași direcție, undeva mai repede, undeva mai lent. Probabil ca acest proces va reduce din potențialul patogen al virusului, îi va reduce virulența, așa cum s-a întâmplat de multe ori anterior. Treptat, virusul devine mai puțin agresiv, se adaptează și slăbește”, a concluzionat profesorul.

El a sugerat că foarte curând noul virus va slăbi atât de mult încât „la fel ca și alte coronavirusuri va provoca numai boli respiratorii banale la om”.

Întrebat despre probabilitatea unui al doilea val pandemic în toamnă, Clementi și-a exprimat speranța că acest lucru nu se va întâmpla. În cazul în care credem că virusul va deveni treptat mai puțin virulent, atunci nu se va mai repeta situația care a apărut în această iarnă”, a declarat sursa pentru RIA Novosti.

Pe 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat despre un focar al unei noi infecții cu coronavirus drept pandemie COVID-19. Conform ultimelor date ale OMS, în lume au fost identificate peste șapte milioane de cazuri de infecție, iar peste 404 mii de persoane au murit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1488
Tagurile:
virus, Pandemie
Tematic
În Rusia începe testarea pe oameni a vaccinului împotriva COVID-19
Ministerul rus al Sănătății oferă detalii despre testarea vaccinului împotriva COVID-19
Celebrul Marcel Pavel, internat urgent pentru CORONAVIRUS COVID-19
Ambasada Rusiei desființează falsurile și recomandă tratament pentru COVID… la  creier!
În 2020, au murit cu 20% mai mulți români ca în 2019, dar nu din pricina COVID-19
Медик показывает образцы мазка на COVID-19

De ce coronavirusul s-ar putea nu dispară niciodată

118
(reînnoit 19:22 13.08.2020)
În timp ce cursa pentru vaccinurile anti-Covid este în toi, un cercetător de la Centre national de la recherche scientifique din Franţa a explicat de ce nu există o soluție miraculoasă. Potrivit acestuia, este imposibil ca o boală infecțioasă să dispară complet.

BUCUREŞTI, 13 aug – Sputnik. Dezvoltarea unui vaccin nu poate rezolva problema coronavirusului. Potrivit directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, „nu există și nu poate exista niciodată un panaceu”.

Un cercetător de la CNRS, François Renaud, spune acelaşi lucru, dar încearcă să fie optimist.

„Este imposibil să facem ca o boală infecțioasă să dispară complet”, a afirmat specialistul în boli infecțioase, François Renaud, pentru revista Les Échos.

Deși variola a fost declarată eradicată în 1980, nicio altă boală infecțioasă nu a fost eradicată, indiferent dacă este de gripă sau rujeolă, care există de milenii, a amintit el.

„Trebuie să trăiești cu virusul și să îi reduci răspândirea”, a explicat cercetătorul, citat de Sputnik France

Deocamdată, mijloacele pentru aceasta sunt măsurile de igienă și distanțarea socială. În viitor, ar putea să apară alte mijloace, fără a eradica pandemia.

Mutaţiile virusului

Totuşi, cercetătorul consideră că vaccinul nu este o soluție miraculoasă, având în vedere capacitatea virusului de a produce mutaţii.

„Vaccinurile sunt departe de a fi soluţia perfectă, de exemplu, pentru gripă în fiecare an avem un vaccin și în fiecare an oameni mor din cauza gripei”, a adăugat cercetătorul.

După cum a subliniat acesta, cu cât virusul produce mutaţii, cu atât este mai puțin eficient vaccinul. Prin urmare, totul va depinde de capacitatea sistemelor de sănătate de a-și adapta răspunsul, an de an.

Pe de altă parte, în cazul Covid-19, cercetătorul CNRS este puţin mai optimist. Noul coronavirus este un virus ARN monocatenar, însemnând că este compus dintr-o singură catenă de ARN, în timp ce virusul de gripă are opt, a explicat François Renaud. Astfel, mutațiile noului coronavirus ar putea fi mai puțin diverse decât cele observate la virusul gripal.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Locurile în care românii se îmbolnăvesc cel mai des de coronavirus
Germania: Copiii să fie izolați de familie dacă sunt suspectați de infecție cu coronavirus
Încă 14 muncitori români ar fi infectați cu coronavirus în Belgia

Загрузка...
Dentist

Se închid cabinetele dentare? Anunțul Colegiului Medicilor Stomatologi

188
(reînnoit 19:22 13.08.2020)
Profesor universitar doctor Norina Forma, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Stomatologi, a ieșit cu precizări publice după ce OMS a sugerat evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Impactul COVID-19 asupra serviciilor de îngrijire stomatologică din toată lumea îngrijorează Organizația Mondială a Sănătății. Din acest motiv, OMS a formulat câteva principii pentru ca profesioniștii din domeniu să diminueze riscurile de transmitere a noului coronavirus.

Mai exact, OMS sugerează evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli, foarte frecvente în stomatologie. Este vorba despre echipamente de mare viteză, ultrasunete, pulverizare etc.

Evident, se pune problema dacă vor fi din nou închise cabinetele stomatologice.

Profesor universitar doctor Norina Forma, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Stomatologi, a explicat că nu poate fi interzisă utilizarea manoperelor producătoare de aerosoli, însă a declarat că i-a prevenit pe toți practicienii ca manoperele pe care le realizează să fie minimum posibile generatoare de aerosoli.

”Acest lucru înseamnă rezolvarea urgențelor și a unor probleme care nu suportă amânare. Însă acolo unde pot fi temporizate, să fie temporizate!” a menționat profesorul Forna.

În ceea ce privește închiderea cabinetelor, profesorul Forna spune că în zonele roșii, aceste tratamente nu s-au interzis și nu s-au închis de tot cabinetele, ci au fost deschise cele care s-au oferit să trateze urgențele și, în principal, spitalele care au UPU-stomatologie. Prin urmare, tratamentul de urgență nu a fost blocat.

În zonele menționate, cabinetele sunt înregistrate și monitorizate la Direcțiile de Sănătate Publică. Ele vor funcționa în continuare, a dat asigurări sursa citată.

”Este la liberul arbitru al fiecărui cabinet de a se oferi și de a se înregistra pentru a da tratament în cazul urgențelor. În rest, alte manopere vor fi mai puțin realizate sau temporizate” a explicat vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi.

În ceea ce privește restul zonelor, cabinetele vor funcționa în regimul obișnuit de realizare al tratamentelor cu respectarea deciziei Colegiului Național.

Decizia vizează protecția pacientului și a medicului, respectarea programărilor la distanță, precum și respectarea tuturor măsurilor de siguranță începând de la dezinfectarea suprafețelor, purtarea botoșilor, a halatelor de unică folosință, a mai explicat sursa citată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

188
Tagurile:
coronavirus, stomatolog
Tematic
Un medic avertizează: iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus
Un medic, despre efectul coronavirusului asupra memoriei
Medic: ”Vi se par astea sacrificii imposibile în pandemie?”
Tăriceanu, făcut praf de un cunoscut medic… ALDE, după decizia de a candida la Primărie!
Primul medic și director de spital COVID care intră în campanie! PSD îl vrea PRIMAR!

Загрузка...
Ofițeri FBI

Ultima oră: Celebru INTERLOP, extrădat din România în SUA

0
(reînnoit 11:00 14.08.2020)
Una dintre cele mai remarcabile figuri ale lumii interlope – cu activități infracționale pe continentul american – a fost extrădat la cererea autorităților SUA

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Acum puțin timp, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat ”extrădarea a doi cetățeni capturați în România de forțele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, care au comis infracțiuni internaționale”.

”Este vorba despre un cetățean din vârful unei rețele de trafic de persoane, în România, Mexic și Statelele Unite ale Americii”, a explicat Vela, precizând că extrădarea vine după o decizie a Curții de Apel Craiova.

Această operațiune are loc în colaborare cu Ministerul de Interne, Interpol și tot ce înseamnă cooperare polițienească internațională, a arătat ministru, precizând că ”oficialii din Statele Unite ale Americii au venit pentru a-i prelua pe cei doi cetățeni care au comis infracțiuni”.

Este vorba de Florian Tudor, celebru în lumea interlopă sub numele de ”Rechinul”, originar din Craiova și stabilit în Mexic, la Cancun.

Procurorii DIICOT și agenții FBI a spun că Tudor controlează o firmă care se ocupa de montarea şi întreţinerea bancomatelor în Cancun şi Playa del Carmen, zone frecventate în fiecare an de milioane de turişti.

”Pe aceste bancomate, spun anchetatorii, „Rechinul” ar fi montat dispozitive de clonare a cardurilor, furând astfel sume uriaşe”, transmite ProTV. „Cu o parte din banii obţinuţi, spun surse din anchetă, „Rechinul” a construit pe o plajă din Cancun două blocuri de câte 28 de etaje fiecare, iar în Brazilia ar fi cumpărat terenuri care valorează câteva zeci de milioane de dolari”.

Sursa citată precizează că ”Rechinul” a ridicat ”două clădiri de locuinţe şi în Craiova şi urma să construiască, aici, şi un hotel”.

”Gruparea a racolat din România mai mulţi specialişti în electronică şi tinichigerie care au ajutat la construirea dispozitivelor folosirea la copierea cardurilor, spun procurorii DIICOT”, consemnează ProTV

Mai mult, reţeaua ar avea şi o ”divizie formată din români violenţi”, care asigura ”protecţia afacerii ilegale faţă de alte grupări de crimă organizată din Mexic”.

ProTv arată că există informaţii că ”Rechinul” ar avea 3 neveste, ”una din acestea fiind rudă cu un mexican care ar avea legături cu celebrul cartel de droguri de la Sinaloa, condus de „El Chapo” până în 2016, iar ulterior de fii şi locotenentul acestuia, „El Mayo””.

Revenind la ministrul Vela, acesta sesizează corect: „Infracționalitatea nu este doar în România, ci la nivel internațional”, precizând că ”MAI ia cu serios această problemă, în sensul că actualul Guvern a dat o prioritate pentru noi”. Să vedem…

Oricum, în cazul de față e vorba de un personaj puternic, nu de ”clanuri„ care de taie la barbut. Greu de înțeles cum își desfășura acesta activitatea în zona puternicelor servicii de informații americane, care activează și în Mexic. De fapt, poate nu e așa de greu de înțeles, decât că aceste „Tony Montana” român a crezut că ”lumea e a lui” și a uitat că are și el stăpâni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...