Mesajul Patriarhului Daniel, transmis în cadrul vernisajului de fotografie „Chipul satului românesc”

Biserica intervine după Ordinul MAI și al Sănătății măsuri adoptate și precizări ferme

500
BOR a transmis public „Îndrumările” sale bisericești amănunțite – acestea rămân perfect valabile și în contextul recent publicatului Ordin, precum și în deplină consonanță cu măsurile sanitare specificate de acesta.

BUCUREȘTI, 23 mai, - Sputnik, Evan Răutu. Într-un Ordin al Ministerul Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfășurarea activității religioase în contextul pandemiei, adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România introduce două măsuri sanitare specifice:

- în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, aceste se vor dezinfecta după fiecare utilizare.

- se vor dezinfecta periodic, o dată la patru ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse.

Se precizează că prin ”obiecte de cult” se înțeleg acelea pe care unii credincioși le ating în semn de venerație față de Dumnezeu, față de persoanele sfinte pe care acestea le reprezintă (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie etc), sau ”față de prezența sacrului în obiecte semnificante religios în spațiul credinței oamenilor din toate cultele și religiile”.

Repetăm, e vorba de un Ordin comun pentru toate religiile și toate cultele.

Dar, se precizează că în cazul Bisericii Ortodoxe, aceasta a transmis public „Îndrumările” sale bisericești pentru starea de alertă încă din data de 14 mai – iar aceste îndrumări amănunțite rămân perfect valabile și în contextul recent publicatului Ordin, precum și în deplină consonanță cu măsurile sanitare specificate de acesta.

Principala condiție – contestată de mulți credincioși dar și de fețe bisericești – este aceea că  ”obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora”.

Dar, amintește BOR, în practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, ”nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”.

De asemenea, BOR amintește că recent, două instanțe judecătorești din Constanța și Cluj au confirmat că ”nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase”, că „împărtășirea mai multor persoane cu aceeași linguriță nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2” și că nici au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul celor două Arhiepiscopii vizate de această cercetare”.

”Cu toate acestea, întrucât Biserica Ortodoxă a perceput realist și înțelegător frământarea, îngrijorarea unor credincioși și teama autorităților care gândesc inevitabil în termeni seculari, nu religioși, modalități de protejare a populației, Patriarhia Română a comunicat recent decizia Sfântului Sinod, aceea ca „împărtășirea comună” din timpul Sfintei Liturghii să se amâne o foarte scurtă perioadă de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalității împărtășirii credincioșilor în contextul unei pandemii, împărtășire care s-a făcut și se va face totdeauna „dintr-o singură pâine” și „dintr-un singur pahar al binecuvântării””.

Așadar, conchide ferm BOR, ”modalitatea de împărtășire cu tot ce presupune ea va fi decisă exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii și discernământului duhovnicesc”.

Pe de altă parte, BOR atrage atenția că, în același timp, ”există permanent posibilitatea „împărtășirii individuale” a tuturor credincioșilor după Sfânta Liturghie sau în orice altă zi decisă de preotul duhovnic”.

Iată și setul de îndrumări sanitare comunicate și respectate de Biserică în legătură cu folosirea spațiului său liturgic:

1. La intrare şi ieșire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. ”Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor”, arată BOR.

2. La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.

3. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

4. În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar.

În legătură cu acest ultim punct, BOR explică: ”Evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se poate arăta printr-o închinăciune, însoțită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot printr-un gest de înclinare a capului”.

500
Tagurile:
Biserica Ortodoxă Română
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1034)
Tematic
BOR, reacție tranșantă: problema Sfintei Împărtășanii aparține exclusiv Bisericii
Premieră în Biserica Ortodoxă Română: Slujba de Înviere se va repeta
Scandal monstru: cunoscut om al Bisericii, reținut de procurori. Presiuni pe BOR?
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Coronavirus în România, 15 iulie: 34226 (+641) persoane infectate, 1952 (+21) decese

127
(reînnoit 13:31 15.07.2020)
Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică precizează că numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus este în creștere.

BUCUREȘTI, 15 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Autoritățile informează că, până astăzi, 15 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 34226 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus - COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24155 au fost externate, dintre care 22049 de pacienți vindecați și 2106 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Totodată, până în prezent, 727 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.
Până astăzi, 1952 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În ultimele 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 10.00 și până astăzi la aceeași oră au fost înregistrate 21 decese - 15 bărbați și 6 femei, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Mehedinți, București, Prahova, Sălaj, Suceava, Teleorman și Timiș.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 641 noi cazuri de îmbolnăvire.

În acest moment, la Anestezie Terapie Intensivă sunt internați 248 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 886.918 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 490 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1109 la linia TELVERDE - 0800 800 358, deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, A1298 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 335.610 de lei.

Autoritățile reamintesc cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 - la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

 Referitor la situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.136   de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 115 în Franța, 2.275 în Germania, 125 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  105 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 5 în Grecia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 – coronavirus - și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 157 au fost declarați vindecați: 135 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 14 iulie 2020, au fost raportate 1.592.014 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

127
Tagurile:
Decese, România, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1034)

Загрузка...
Medici, salvare

Epidemiolog dărâmă mitul carantinei și izolării. Numărul de îmbolnăviri crește oricum

137
Medicul Geza Molnar spune că numărul cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus ar urma să scadă peste două săptămâni. Specialistul este de părere că, astfel, carantina și izolarea nu prea își au rostul acum.

BUCUREȘTI, 15 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Medicul epidemiolog Geza Molnar este de părere că, dacă autoritățile introduc acum iar o perioadă de carantină sau chiar de izolare, acest lucru nu va duce la scăderea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

În opinia sa, dacă se introduc abuziv carantinări și izolări, tot acolo se va ajunge.

”Am făcut trendul la prima și a doua ascensiune, diferența este de 1,8%. Adică asistăm la același fenomen”, spune Geza.

În următoarea perioadă, numărul cazurilor ar urma să scadă, mai spune specialistul. Este vorba despre următoarele două săptămâni.

La iarnă, precum și în primele luni din 2021, nu se vor înregistra mai mult de 300 de cazuri pe zi, potrivit lui Geza Molnar. Iar acest lucru nu va constitui un fenomen îndelungat, ci unul scurt.

Singurul risc este cel de prelungire a sezonului gripal, dacă acestea se vor intercala.

În ceea ce privește mortalitatea specifică, este greu de apreciat, fiindcă fiecare țară raportează altfel.

”Dacă vom avem 3-4%, ar fi tot ca la o gripă sezonieră”, a conchis doctorul Geza, potrivit antena3.ro

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
epidemie, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1034)

Загрузка...
Codrin Stefanescu

Codrin îl face praf pe Ciolacu după reținerea lui „Portocală” - ”Este înfiorător!”

0
PSD – Ciolacu a votat o lege promovată chiar de către cei care au susținut acea ”Justiție” reprezentată de Mircea Negulescu

BUCUREȘTI, 16 iul – Sputnik. Probabil evenimentul cel mai semnificativ din Justiție a fost reținerea fostului procuror DNA Mircea Negulescu, în baza acțiunii întreprinse de Secția de Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Negulescu este acuzat de multe fapte grave, comportament abuziv, influențarea declarațiilor martorilor, participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată, cercetare abuzivă etc.

Ei bine, cazul DNA Ploiești a fost dat în vileag datorită fraților Vlad și Andreea Cosma, fost, respectiv actual deputat PSD.

În aceste condiții, Codrin Ștefănescu, principal susținător al demersurilor celor doi frați, a reacționat dur față de noua politică a PSD, care nu mai pune accentul pe solidaritatea din partid, pe apărarea celor care au suferit din cauza abuzurilor unora ca ”Portocală”.

”Dacă Vlad și Andreea Cosma nu aveau curaj, nu știam nici azi de abuzurile de la DNA Ploiești!”, scrie Codrin într-un mesaj transmis azi noapte. ”Ei au arătat lumii întregi fata hâdă a unor torționari care au călcat în picioare oameni nevinovați! I-au măcelărit fără milă!”.

Fostul secretar general atrage atenția revoltat că ”medici, profesori, oameni de afaceri, simpli angajați în administrații” au fost ”zdrobiți împreună cu familiile lor!”.

”Șantaj, probe false, martori inexistenți, paradeală! Așa s-a făcut justiție în România!”, subliniază Codrin.

Iar dacă unii ”suferă și azi, alții au pierdut deja tot - inclusiv viața”, ei bine, Codrin Ștefănescu observă că ”PSD-ul condus de Ciolacu votează legea fără penali în funcții publice!”.

”Este înfiorător!”, conchide Codrin Ștefănescu. Într-adevăr, PSD a votat o lege promovată chiar de către cei care au susținut acea ”Justiție” reprezentată de Mircea Negulescu – și asta mult înainte ca asemenea abuzuri să fie aduse în instanță și pedepsite. O preocupare care pare că nu mai există pentru „noul” PSD – Ciolacu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Mircea Negulescu, Marcel Ciolacu, Codrin Ștefănescu

Загрузка...