Mască medicinală

Atenție! Regulile de purtare a măștilor s-au modificat!

799
Monitorul Oficial a publicat Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în orice spațiu public închis, iar în text apar modificări față de forma inițială.

BUCUREȘTI, 23 mai - Sputnik, Marius Holdean. Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne, aprobat miercuri de ministrul Sănătății,  a fost publicat vineri noaptea în Monitorul Oficial, și reglementează instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă. Față de forma inițială, ordinul respectiv, publicat în MO, este mai restrictiv cu privire la categoriile exceptate de la purtarea măștii.

Astfel, masca de protecție trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.

Dacă în forma inițială a ordinului, printre excepțiile de la purtarea măștii se numărau și elevii/studenții în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare, conform actului publicat în MO, elevii nu mai apar printre categoriile exceptate.

De asemenea, în forma inițială era prevăzut că nu trebuie să poarte mască angajatul singur în birou sau dacă sunt "minimum 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor". Acum, excepție fac doar angajații singuri în birou.

Iată noile excepții de la purtatul măștii, conform textului publicat în MO, cel care se aplică în mod oficial:

Angajatul singur în birou

Persoana care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare

Persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută)

Prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei

Vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenței a cel mult 16 persoane

Copiii cu vârsta sub 5 ani.

Ordinul prevede că "pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în anexa” care face parte din ordin.

Pe durata stării de alertă, se instituie "obligativitatea instituţiior publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor”.

Cum definește ordinul triajul epidemiologic

Conform ordinului MS, triajul epidemiologic constă în:

Măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);

Dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

Dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către medicul de familie în vederea efectuării unui consult medical:

dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2;

dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

799
Tagurile:
măști medicinale, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (892)
Tematic
Ministrul Economiei, vești bune: nu vor mai fi probleme cu aprovizionarea cu măști
România primește 100.000 de măști de protecție achizționate din Turcia
Scandal total! Se cere DEMITEREA lui Tătaru, acuzație bombă: SPECULĂ cu măști fără factură
În Rusia se produc 8 milioane de măști pe zi
Familiile și persoanele defavorizate primesc măști medicinale
Varujan Vosganian

Nou scandal - falsul termometrelor! Un senator acuză: ”După ce indică… suntem șopârle!”

169
(reînnoit 07:46 27.05.2020)
”La urma urmei, încă de la vechii greci masca este asociată comediei și tragediei și, din păcate, în ultima vreme am avut parte și de una și de alta”.

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Dacă te iei după temperatura pe care o indică termometrele de la intrarea în spațiile publice închise, ai zice că suntem un popor de șopârle”, acuză senatorul Varujan Vosganian.

Cunoscutul om politic, economist și scriitor a scris recent despre ”comedia cu obligativitatea măștii în spațiile publice închise”,  am mai vorbit. Acum, spune senatorul, ”asistăm la comedia termometrelor”.

De ce spune fostul ministru al Economiei și Finanțelor că această ”măsurare” obligatorie a temperaturii ca despre o comedie? Pentru că, spune Vosganian, ”dacă te iei după ceea ce indică termometrele, ai zice că suntem un popor de șopârle”.

”De câte ori mi s-a luat temperatura la Parlament, aveam 35 de grade, ceea ce, cu excepția stării de alertă, nu mi s-a mai întâmplat niciodată”, spune senatorul, completând cu experiența altora – ”Aud de temperaturi bizare, care variază de la 29 de grade până la 34 de grade. Astăzi, unul dintre colegii mei prozatori mi-a spus că avea, la intrarea în sediul Uniunii Scriitorilor, potrivit instrumentului care măsura temperatura, treizeci și două de grade”.

Mărturisesc, aceeași experiență a trăit-o și autorul acestor rânduri, luni, când după o scurtă deplasare în viteză, chiar puțină alergare, gros îmbrăcat, tensionat că nu ajung la timp, mi-a fost măsurată temperatura la frizeria unde am așteptat câteva minute în căldură, cu masca pe față și ochelarii aburind - și aveam 34.5 grade!

Dar, Varujan Vosganian atrage atenția că Ministerul Sănătății ”ne anunță cu seninătate că ”la măsurarea temperaturii care se va realiza prin termometrul noncontact se va adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului”.

Ori, cum marja de eroare e și în plus, dar și în minus, ”înseamnă că, potrivit măsurătorii, era foarte posibil ca, la intrarea în Parlament, eu să fi fost în moarte clinică, fără s-o știu”, scrie ironic senatorul.

Chiar dacă nu intră în teoria conspirației, senatorul conchide: ”Probabil că și în ce privește obligativitatea măsurării temperaturii, există rațiuni înalte al căror înțeles ne scapă”.

Iar noi considerăm că ar trebui să existe explicații mai bune, mai logice, pentru care se face această procedură… total imprecisă de altfel. Da, insist, total imprecisă! Adică e o falsă măsurătoare. Și atunci? Ah, precizez, nu susțin sub nicio formă ideea că nu știu ce pățești când ți se ”ia temperatura” cu termoscanerul portabil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

169
Tagurile:
Varujan Vosganian

Загрузка...
Doctor

Medicii de familie, scutiți de o plată importantă: deputații au votat

57
(reînnoit 19:07 26.05.2020)
Vești bune pentru medicii de familie: Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege care prevede că medicii de familie nu vor mai plăti impozite pe clădirea în care își au sediile cabinetele.

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Medicii de familie scapă de stresul achitării impozitului pe clădirea unde au sediile cabinetelor.

Proiectul a fost inițiat de Florin Roman, parlamentar PNL de Alba și de către deputatul Bogdan Huțucă.

Roman a precizat că președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea pentru medicii de familie și că, în calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pe care l-a inițiat alături de Huțucă, privind exceptarea plății impozitului pe clădire, pentru medicii de familie. 

Liberalul a subliniat că, până în 2015, cabinetele medicilor de familie, alături de spitale și clinici erau scutite de la plata impozitului pe clădire, dar prin modificarea Codului Fiscal, guvernul PSD a eliminat această facilitate. 

”Măsura exceptării sediilor cabinetelor medicilor de familie de la plata impozitului pe teren este așteptată de breaslă, pentru a înlătura inechitățile, dar și discriminarea cu unitățile sanitare publice, mai ales în contextul greutăților de ordin financiar din ultimii ani”, a declarat Roman.

În ceea ce privește impactul bugetar pe care această lege îl are asupra bugetelor locale, Roman a explicat că acesta este nesemnificativ, întrucât, la nivel local, vorbim de un număr redus de cabinete ale medicilor de familie.

”Propunerea pe care am făcut-o, și care s-a concretizat prin lege, modifică Codul Fiscal și readuce medicii de familie la exceptarea de care beneficiau pânâ în 2015", a adăugat Florin Roman.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Deputați, medici
Tematic
Nu vă deranjează că femeile medici nu apar în topul „celor mai sexy”? Răspunsul unui medic
Iohannis, decizie aberantă, jignire pentru medici și cadre sanitare din prima linie
Criteriile luate în calcul de medici în vederea testării populației pentru COVID-19
Iohannis către medici: ”trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem”
Ce s-a întâmplat la Suceava după ce 52 de medici s-au infectat cu coronavirus

Загрузка...

Și Bulgaria depășește România: își deschide restaurantele și cafenelele de la 1 iunie

0
(reînnoit 11:41 27.05.2020)
Un ordin emis de Ministrul bulgar al Sănătății prevede că în Bulgaria, de la 1 iunie, se redeschid restaurantele, barurile de zi și cafenelele la întreaga lor capacitate, terasele fiind deja deschise din 5 mai

BRUXELLES, 27 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Bulgaria depășește România la ridicarea restricțiilor și își deschide localurile publice de la 1 iunie. Astfel, pe lângă cafenele, baruri și localuri de alimentație publică, îşi pot relua activitatea de la 1 iunie teatrele și şcolile de dans, doar barurile de noapte rămânând închise.

Școlile de dans vor funcționa la 30% din capacitate în interior sau 50% din capacitate în aer liber, se arată în ordinul ministerului Sănătății de la Sofia care prevede că sunt permise și concertele sau alte evenimente culturale şi de divertisment.

De altfel, redeschiderea teraselor a fost permisă în Bulgaria încă din 5 mai.

Conform deciziei ministrului Sănătății, starea de epidemie rămâne în vigoare până în 14 iunie. Până în prezent, în Bulgaria s-au înregistrat 2.460 de cazuri de coronavirus şi 133 de decese după contaminare.

0
Tagurile:
Restaurante, Bulgaria

Загрузка...