COVID-19 România: 10.356 persoanete vindecate și externate.

55
(reînnoit 13:29 20.05.2020)
Până astăzi, 20 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 17.387 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

BUCUREȘTI, 20 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică informează că, până astăzi, 20 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 17.387 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 - coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 10.356 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1141 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt și Ilfov, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Counicare Strategică, au fost înregistrate alte 196 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Acum, la Anestezie Terapie Intensivă sunt internați 198 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.050 de persoane. Alte 30.645 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

La nivel național, până astăzi, au fost prelucrate 332.487 de teste.

La numărul 112, număr unic de urgență, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 428 de apeluri și 1.440 la linia TELVERDE - 0800 800 358, deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 127 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 71.000 de lei.
Prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 2.924 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 - coronavirus: 1.699 în Italia, 561 în Spania, 30 în Franța, 487 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 -coronavirus - și până la acest moment, 104 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 8 în Spania, 5 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Autoritățile reamintesc Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 19 mai 2020, au fost raportate 1.317.267 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
România, COVID-19
Varujan Vosganian

Nou scandal - falsul termometrelor! Un senator acuză: ”După ce indică… suntem șopârle!”

205
(reînnoit 07:46 27.05.2020)
”La urma urmei, încă de la vechii greci masca este asociată comediei și tragediei și, din păcate, în ultima vreme am avut parte și de una și de alta”.

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Dacă te iei după temperatura pe care o indică termometrele de la intrarea în spațiile publice închise, ai zice că suntem un popor de șopârle”, acuză senatorul Varujan Vosganian.

Cunoscutul om politic, economist și scriitor a scris recent despre ”comedia cu obligativitatea măștii în spațiile publice închise”,  am mai vorbit. Acum, spune senatorul, ”asistăm la comedia termometrelor”.

De ce spune fostul ministru al Economiei și Finanțelor că această ”măsurare” obligatorie a temperaturii ca despre o comedie? Pentru că, spune Vosganian, ”dacă te iei după ceea ce indică termometrele, ai zice că suntem un popor de șopârle”.

”De câte ori mi s-a luat temperatura la Parlament, aveam 35 de grade, ceea ce, cu excepția stării de alertă, nu mi s-a mai întâmplat niciodată”, spune senatorul, completând cu experiența altora – ”Aud de temperaturi bizare, care variază de la 29 de grade până la 34 de grade. Astăzi, unul dintre colegii mei prozatori mi-a spus că avea, la intrarea în sediul Uniunii Scriitorilor, potrivit instrumentului care măsura temperatura, treizeci și două de grade”.

Mărturisesc, aceeași experiență a trăit-o și autorul acestor rânduri, luni, când după o scurtă deplasare în viteză, chiar puțină alergare, gros îmbrăcat, tensionat că nu ajung la timp, mi-a fost măsurată temperatura la frizeria unde am așteptat câteva minute în căldură, cu masca pe față și ochelarii aburind - și aveam 34.5 grade!

Dar, Varujan Vosganian atrage atenția că Ministerul Sănătății ”ne anunță cu seninătate că ”la măsurarea temperaturii care se va realiza prin termometrul noncontact se va adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului”.

Ori, cum marja de eroare e și în plus, dar și în minus, ”înseamnă că, potrivit măsurătorii, era foarte posibil ca, la intrarea în Parlament, eu să fi fost în moarte clinică, fără s-o știu”, scrie ironic senatorul.

Chiar dacă nu intră în teoria conspirației, senatorul conchide: ”Probabil că și în ce privește obligativitatea măsurării temperaturii, există rațiuni înalte al căror înțeles ne scapă”.

Iar noi considerăm că ar trebui să existe explicații mai bune, mai logice, pentru care se face această procedură… total imprecisă de altfel. Da, insist, total imprecisă! Adică e o falsă măsurătoare. Și atunci? Ah, precizez, nu susțin sub nicio formă ideea că nu știu ce pățești când ți se ”ia temperatura” cu termoscanerul portabil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

205
Tagurile:
Varujan Vosganian

Загрузка...
Doctor

Medicii de familie, scutiți de o plată importantă: deputații au votat

59
(reînnoit 19:07 26.05.2020)
Vești bune pentru medicii de familie: Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege care prevede că medicii de familie nu vor mai plăti impozite pe clădirea în care își au sediile cabinetele.

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Medicii de familie scapă de stresul achitării impozitului pe clădirea unde au sediile cabinetelor.

Proiectul a fost inițiat de Florin Roman, parlamentar PNL de Alba și de către deputatul Bogdan Huțucă.

Roman a precizat că președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea pentru medicii de familie și că, în calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pe care l-a inițiat alături de Huțucă, privind exceptarea plății impozitului pe clădire, pentru medicii de familie. 

Liberalul a subliniat că, până în 2015, cabinetele medicilor de familie, alături de spitale și clinici erau scutite de la plata impozitului pe clădire, dar prin modificarea Codului Fiscal, guvernul PSD a eliminat această facilitate. 

”Măsura exceptării sediilor cabinetelor medicilor de familie de la plata impozitului pe teren este așteptată de breaslă, pentru a înlătura inechitățile, dar și discriminarea cu unitățile sanitare publice, mai ales în contextul greutăților de ordin financiar din ultimii ani”, a declarat Roman.

În ceea ce privește impactul bugetar pe care această lege îl are asupra bugetelor locale, Roman a explicat că acesta este nesemnificativ, întrucât, la nivel local, vorbim de un număr redus de cabinete ale medicilor de familie.

”Propunerea pe care am făcut-o, și care s-a concretizat prin lege, modifică Codul Fiscal și readuce medicii de familie la exceptarea de care beneficiau pânâ în 2015", a adăugat Florin Roman.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
Deputați, medici
Tematic
Nu vă deranjează că femeile medici nu apar în topul „celor mai sexy”? Răspunsul unui medic
Iohannis, decizie aberantă, jignire pentru medici și cadre sanitare din prima linie
Criteriile luate în calcul de medici în vederea testării populației pentru COVID-19
Iohannis către medici: ”trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem”
Ce s-a întâmplat la Suceava după ce 52 de medici s-au infectat cu coronavirus

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis, după ședința CSAT: care este noua strategie națională de Apărare a Țării

0
Președintele Klaus Iohannis a prezentat într-o declarație de presă de la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) care sunt liniile directoare ale noii Strategii Naţionale de Apărare a Ţării.

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Marius Holdean. Klaus Iohannis a prezentat astăzi rezultatul discuțiilor din CSAT despre noua Strategie pentru apărarea țării. Președintele a declarat că strategia a fost elaborată în contextul pandemiei și că, în aceste condiții speciale, relațiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, ceea ce sporește impredictibilitatea mediului internațional.

”Perspectiva unei evoluții ciclice a virusului obligă statul român să continue măsurile pentru gestionarea unei asemenea crize pe multiple planuri, inclusiv creșterea rezilienței economice”, a precizat Iohannis.

Potrivit președintelui, noua strategie oferă răspunsuri la întrebările esențiale și arată ce este de făcut pentru a le atinge, iar politicile pulbice din domeniul securității naționale vor fi realizate având ca beneficiar final cetățeanul.

”Strategia pentru 2020 – 2024 operează cu același concept de siguranță națională extinsă, din precedentul document similar. Strategia vizează politica externă, ordinea publică, educația, sănătatea, economia, mediul, securitatea energetică”, a arătat Iohannis care a adăugat că România e un stat care trebuie să-și apere cetățenii, care le asigură securitatea și le respectă drepturile, fiind țara care își apără valorile, interesele, simbolurile, bunurile naționale și resursele naturale, patrimoniul.

În noua strategie, parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la UE și NATO sunt reafirmați ca piloni ai securității naționale, a subliniat președintele, așadar, din acest punct de vedere, nici o noutate.

Mai departe, a arătat Iohannis, CSAT a avut o abordare determinată de schimbarea de paradigmă la nivel global, care ține cont de amenințările hibride și cibernetice și de deteriorarea relațiilor NATO – Rusia, președintele reluând astfel marota amenințării rusești și în noau strategie națională de securitate.

Iohannis a implicat participarea societății civile în gestionarea securității și a precizat că strategia propune și constituirea unui grup de reflecție strategică, bazându-se pe o diagnoză clară a statului român și a instituțiilor sale publice. De asemenea, colaborarea stat – privat și modernizarea cadrului legislativ au fost menționate de Iohannis ca preocupări ale noii strategii.

Președintele a anunțat că, în conformitate cu Constituția, documentul strategiei naționale va fi transmis Parlamentului și și-a exprimat speranta ca în cel mai scurt timp să fie aprobat.

”Am aprobat forțele armate ce pot participa la operațiuni în afara țării: 1940 militari și civili din Armată, cu 436 mai puțin decât anula acesta; 841 militari și polițiști de la MAI, mai puțini decât în acest an. Am aprobat programul pentru înzestrarea Armatei până în 2026. Resursele financiare fac posibilă realizarea obiectivului de modernizare a armatei”, a arătat Iohannis cu privire la dotările și misiunile Armatei.

El s-a referit apoi și la evoluția epidemiei, avertizând că numărul de infectări rămâne destul de constant, ”ceea ce înseamnă că ne menținem pe un platou”. El a afirmat că etapa va fi depșVom depășită cu bine ”dacă vom rămâne vigilenți și responsabili”.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Klaus Iohannis, CSAT

Загрузка...