China testează un medicament care ar putea stopa pandemia „fără vaccin”

411
(reînnoit 22:26 19.05.2020)
Primul focar de COVID-19 a apărut pentru prima dată în provincia Hubei din China la sfârșitul lui 2019, înainte de a se răspândi în întreaga lume, izbucnind o pandemie care a declanșat o cursă internațională contra-timp pentru a dezvolta tratamente și vaccinuri.

BUCUREŞTI, 19 – Sputnik, Doina Crainic. Un medicament care este în prezent testat la un laborator chinez a fost apreciat de un grup de oameni de știință ca fiind capabil să pună capăt pandemiei de COVID-19, „fără vaccin”, potrivit AFP.

În cadrul cercetării, publicată duminică în revista științifică Cell, oamenii de știință susțin că medicamentul dezvoltat la Universitatea Peking din China ar putea avea un dublu efect: ar scurta timpul de recuperare pentru persoanele infectate şi ar oferi imunitate pe termen scurt la virus.

Medicamentul a avut succes în stadiul testării pe animale, a confirmat Sunney Xie, directorul Centrului de Inovație Genomică Avansată al Universităţii din Beijing.

„Când am injectat anticorpi neutralizanți la șoarecii infectați, după cinci zile, încărcătura virală a fost redusă cu un factor de 2.500. Aceasta înseamnă că acest potențial medicament are un efect terapeutic”, a spus Xie, potrivit Sputnik France.

Anticorpi neutralizanți

În activitatea lor, echipa lui Xie a izolat 14 anticorpi neutralizanți din sângele a 60 de pacienți recuperați.

Acești anticorpi sunt de regulă produși de sistemul imunitar uman ca o barieră pentru a împiedica infectarea cu virusul, iar utilizarea lor oferă un potențial „leac” pentru boală, susține echipa.

De asemenea, noul medicament ar putea oferi imunitate pe termen scurt împotriva coronavirusului, având în vedere că cercetările au arătat că șoarecii erau rezistenți la infecție dacă erau injectaţi cu anticorpi neutralizanţi.

În timp ce studiile actuale au arătat că perioada de protecție a lucrătorilor medicali ar putea dura câteva săptămâni, Xie și-a exprimat speranța că studiile ulterioare ar putea arăta extinderea perioadei până la câteva luni.

„Anticorpii neutralizați au potențialul de a constitui baza unui medicament specializat care ar pune capăt pandemiei de coronavirus”, a spus omul de știință.

„Expertiza noastră este [inginerie] genomică cu celule unice, mai degrabă decât imunologie sau virologie. Când ne-am dat seama că abordarea genomică cu celule unice poate identifica eficient anticorpul neutralizant, am fost încântați”, a spus Xie.

Medicamentele bazate pe utilizarea anticorpilor au avut anterior succes în tratarea unor virusuri precum HIV, Ebola și Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Sunney Xie a adăugat că acest medicament ar putea fi gata spre sfârşitul anului, în timpul unui posibil al doilea val de virus, în timp ce procesul de dezvoltare a unui vaccin este mai solicitant şi mai de durată.

Oamenii de știință au dezvăluit că urmează planificarea unui studiu clinic și cel mai probabil va fi efectuat în Australia și în alte zone.

„Am fi capabili să oprim pandemia cu un medicament eficient, chiar și fără un vaccin”, a mai spus Xie.

Vorbind despre beneficiile utilizării plasmei de la indivizi recuperați pentru a stimula apărarea organismului împotriva virusului, Xie a spus că peste 700 de pacienți au primit această terapie în China, dovedind „efecte terapeutice foarte bune”. „Totuşi, (plasma) este limitată”, a arătat Xie.

Vestea vine în contextul în care oficialii din China din domeniul sănătății au anunțat săptămâna trecută că țara are cinci potențiale vaccinuri contra coronavirusului în stadiul de testare pe oameni, nefiind raportate „reacții adverse majore” în rândul celor 2.575 de voluntari care participă la testele din faza a doua.

Peste 100 de vaccinuri împotriva COVID-19 sunt în dezvoltare la nivel global, mai multe companii și organizații din SUA și din întreaga lume testând potențialele vaccinuri pe om, inclusiv Pfizer și partenerul său german BioNTech, precum și Universitatea din Oxfordm în cooperare cu AstraZeneca.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

411
Tagurile:
Pandemie, Medicamente, vaccin, China
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (514)
Biserica Neagră din Brașov

După vaccinarea pe mici, România trece la vaccinarea în altarul bisericii

424
(reînnoit 18:41 17.06.2021)
Un centru de vaccinare va fi amenajat începând de luni, 21 iunie, în Biserica Neagră din Brașov, chiar în altarul lăcașului

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. România va ajunge din nou în presa internațională după ce a organizat vaccinarea-vampirizare la Castelul Bran și după ce, la Obor, în Capitala țării, s-au dat mici gratis contra vaccinare.

Acum, vaccinarea se va muta într-o biserică-monument, deși România a închis temporar 11 centre de vaccinare tocmai pentru că nu mai există interes.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, conduse de un primar USR/PLUS, de luni, în Biserica Neagră, se va desfășura între orele 10.00 și 19.00 cel de al nouălea eveniment din cadrul campaniei „Liber la vaccinare, liber la viață!“.

Conform Primăriei Brașov, Biserica Neagră este prima din România care își deschide porțile pentru a se amenaja un centru de vaccinare mobil în interiorul clădirii. Pentru USR o fi motiv de laudă, pentru credincioși însă totul este o blasfemie!

„Centrul de vaccinare va fi amenajat aici în altarul Bisericii Negre și, important este de știut, că cei care vin să se vaccineze pot vizita luni Biserica Neagră și pot asista pe parcursul întregii zile la concerte de orgă”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Persoanele care se vaccinează vor avea acces gratuit să viziteze Biserica Neagră, iar cantori organiști din bisericile brașovene de diferite confesiuni, precum și studenți ai Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania Brașov, vor oferi un maraton al muzicii de orgă, care să acompanieze acțiunea de vaccinare pe durata întregului eveniment.

În cadrul acestui eveniment, vaccinarea se face fără programare, la alegere, cu unul dintre cele două vaccinuri produse de Pfizer și Johnson&Johnson.

424
Tagurile:
vaccinare, Biserica, România
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

71
(reînnoit 16:54 17.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

71
Tagurile:
Ajutor, Sănătate

Загрузка...
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

0
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

0
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...