China testează un medicament care ar putea stopa pandemia „fără vaccin”

218
(reînnoit 22:26 19.05.2020)
Primul focar de COVID-19 a apărut pentru prima dată în provincia Hubei din China la sfârșitul lui 2019, înainte de a se răspândi în întreaga lume, izbucnind o pandemie care a declanșat o cursă internațională contra-timp pentru a dezvolta tratamente și vaccinuri.

BUCUREŞTI, 19 – Sputnik, Doina Crainic. Un medicament care este în prezent testat la un laborator chinez a fost apreciat de un grup de oameni de știință ca fiind capabil să pună capăt pandemiei de COVID-19, „fără vaccin”, potrivit AFP.

În cadrul cercetării, publicată duminică în revista științifică Cell, oamenii de știință susțin că medicamentul dezvoltat la Universitatea Peking din China ar putea avea un dublu efect: ar scurta timpul de recuperare pentru persoanele infectate şi ar oferi imunitate pe termen scurt la virus.

Medicamentul a avut succes în stadiul testării pe animale, a confirmat Sunney Xie, directorul Centrului de Inovație Genomică Avansată al Universităţii din Beijing.

„Când am injectat anticorpi neutralizanți la șoarecii infectați, după cinci zile, încărcătura virală a fost redusă cu un factor de 2.500. Aceasta înseamnă că acest potențial medicament are un efect terapeutic”, a spus Xie, potrivit Sputnik France.

Anticorpi neutralizanți

În activitatea lor, echipa lui Xie a izolat 14 anticorpi neutralizanți din sângele a 60 de pacienți recuperați.

Acești anticorpi sunt de regulă produși de sistemul imunitar uman ca o barieră pentru a împiedica infectarea cu virusul, iar utilizarea lor oferă un potențial „leac” pentru boală, susține echipa.

De asemenea, noul medicament ar putea oferi imunitate pe termen scurt împotriva coronavirusului, având în vedere că cercetările au arătat că șoarecii erau rezistenți la infecție dacă erau injectaţi cu anticorpi neutralizanţi.

În timp ce studiile actuale au arătat că perioada de protecție a lucrătorilor medicali ar putea dura câteva săptămâni, Xie și-a exprimat speranța că studiile ulterioare ar putea arăta extinderea perioadei până la câteva luni.

„Anticorpii neutralizați au potențialul de a constitui baza unui medicament specializat care ar pune capăt pandemiei de coronavirus”, a spus omul de știință.

„Expertiza noastră este [inginerie] genomică cu celule unice, mai degrabă decât imunologie sau virologie. Când ne-am dat seama că abordarea genomică cu celule unice poate identifica eficient anticorpul neutralizant, am fost încântați”, a spus Xie.

Medicamentele bazate pe utilizarea anticorpilor au avut anterior succes în tratarea unor virusuri precum HIV, Ebola și Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Sunney Xie a adăugat că acest medicament ar putea fi gata spre sfârşitul anului, în timpul unui posibil al doilea val de virus, în timp ce procesul de dezvoltare a unui vaccin este mai solicitant şi mai de durată.

Oamenii de știință au dezvăluit că urmează planificarea unui studiu clinic și cel mai probabil va fi efectuat în Australia și în alte zone.

„Am fi capabili să oprim pandemia cu un medicament eficient, chiar și fără un vaccin”, a mai spus Xie.

Vorbind despre beneficiile utilizării plasmei de la indivizi recuperați pentru a stimula apărarea organismului împotriva virusului, Xie a spus că peste 700 de pacienți au primit această terapie în China, dovedind „efecte terapeutice foarte bune”. „Totuşi, (plasma) este limitată”, a arătat Xie.

Vestea vine în contextul în care oficialii din China din domeniul sănătății au anunțat săptămâna trecută că țara are cinci potențiale vaccinuri contra coronavirusului în stadiul de testare pe oameni, nefiind raportate „reacții adverse majore” în rândul celor 2.575 de voluntari care participă la testele din faza a doua.

Peste 100 de vaccinuri împotriva COVID-19 sunt în dezvoltare la nivel global, mai multe companii și organizații din SUA și din întreaga lume testând potențialele vaccinuri pe om, inclusiv Pfizer și partenerul său german BioNTech, precum și Universitatea din Oxfordm în cooperare cu AstraZeneca.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

218
Tagurile:
Pandemie, Medicamente, vaccin, China
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (501)
Doctor

Raport îngrijorător: medicii români, record negativ la nivel mondial

96
(reînnoit 14:37 30.05.2020)
Potrivit unui Raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OCDE – aproximativ o treime dintre doctorii români care au studiat în România au emigrat.

BUCUREȘTI, 30 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Exodul medicilor români este cel mai mare la nivel mondial, după cum arată un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Cu toate că în multe țări europene cum ar fi Islanda, Irlanda, Republica Slovacă și Estonia sunt rate mai mici ale emigrării decât în Africa și America Latină ele rămân, totuși, substanțiale, de aproximativ 20 de procente până aproape de 30% pentru medici.

În ceea ce privește România, potrivit datelor raportului menționat, se înregistrează cea mai mare rată de emigrare din lume. Datele au fost strânse până în anul 2018, inclusiv.

Facem precizarea, însă, că, încă din 2017, salariile personalului medical din România au crescut semnificativ. Precizarea este importantă în contextul în care valoarea salariilor a reprezentat una dintre cauzele migrației masive.

Totuși, personalul medical a declarat, în multe rânduri, prin intermediul liderilor sindicali, faptul că nu doar salarizarea a contribuit la emigrare, ci și condițiile de muncă, faptul că erau nevoiți, din pricina deficitului de personal, să lucreze multe ore suplimentare, fapt care ducea la surmenaj și chiar la deces.

Raportul menționat mai vorbește și despre contribuția medicilor și asistenților medicali străini la combaterea pandemiei de coronavirus. De asemenea, arată că multe state membre ale Organizației depind într-o proporție covârșitoare de personal medical străin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
Medici, Raport
Tematic
Câți medici infectați cu noul coronavirus sunt în Republica Moldova
Ce s-a întâmplat la Suceava după ce 52 de medici s-au infectat cu coronavirus
118 medici contestă legea vaccinării obligatorii aflate în Parlament
Marea Britanie:19 medici au murit din cauza infecției cu coronavirus
Beijingul ar fi trimis medici pentru a-l consulta pe Kim Jong-un
Iohannis către medici: ”trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem”

Загрузка...
термо сканер

COVID-19 România: 13.046 persoane declarate vindecate și externate

33
Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

BUCUREȘTI, 30 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Autoritățile informează că, până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 - coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.046 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1253 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De ieri și până astăzi au fost înregistrate alte 151 de noi cazuri de îmbolnăvire.

În acest moment, la Anestezie Terapie Intensivă sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.993 de persoane. Alte 98.403 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

La nivel național, până la această dată, au fost prelucrate 425.819 de teste.

De asemenea, la numărul unic de urgență au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, 429 de apeluri și 1.393 la linia TELVERDE - 0800 800 358, deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 174 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 118.000 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Ieri 69 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 -coronavirus: 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 – coronavirus - și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică informează că aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Autoritățile reamintessc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 29 mai 2020, au fost raportate 1.384.703 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
România, COVID-19
Tematic
Peste 9 milioane de ruși au fost testați pentru COVID-19
Țările euroatlantice „joacă Monopol” interzicând acceptarea ajutorului rus privind Covid
COVID-19: ministrul Sănătății spune când putem scăpa de mască
Soros: Covid, pericol la „supraviețuirea civilizației noastre” - soluţia pe care o propune
Lavrov a criticat Occidentul pentru folosirea pandemiei de COVID-19 în interese proprii

Загрузка...

În Moldova se nasc tot mai puțini copii, iar fiecare al cincilea e bolnav

0
(reînnoit 16:01 30.05.2020)
În ultimii ani, în țara noastră se nasc tot mai puțini copii. Asta arată un raport al Biroului Național de Statistică.

CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Raportul Biroului Național de Statistică arată că anul trecut în Moldova s-au născut 32 de mii de bebeluşi, dintre care 52 la sută au fost băieţi.

Cifra este cu 7,8 la sută mai mică decât în 2018. Dacă analizăm datele din ultimii ani, cei mai mulți copii au venit pe lume în 2015, mai exact 14,5 micuți la o mie de locuitori. De atunci însă rata natalității este în scădere.

În 2017 au fost 13,4 bebeluşi la o mie de locuitori, în 2018 - 13, iar anul trecut s-au înregistrat 12,2 nou-născuţi la o mie de locuitori. 

În același timp, s-a diminuat ponderea copiilor născuți în afara căsătoriei. Nivelul natalității extraconjugale în anul 2019 a constituit 19,3%. Adică, aproape fiecare al cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei. Cei mai mulți au fost la sate - 22,2%, iar la orașe rata este de 14,9 la sută.

Statistica mai arată că în anul 2019 circa 6,7 mii de copii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit, ceea ce a reprezentat 20,6% din numărul copiilor nou-născuți.

La începutul acestui an, numărul copiilor în Republica Moldova constituia peste 583 de mii. Astfel, aproape fiecare a cincea persoană avea o vârstă de până la 18 ani. 

Anterior, mai mulți experți au declarat că în țara noastră se nasc tot mai puțini copii și au menționat că în anul 2050 o treime din populația Moldovei o vor constitui bătrânii. Studiile sociologilor arată că o situație demografică normală se constituie atunci când la fiecare zece femei revin 21 de copii, cu condiția că populația nu ar emigra. Evident, pentru Moldova acest lucru nu este real în prezent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Copii
Tematic
Întrebare justă: ”Ce să faci cu 31 de copii mascați într-o sală de clasă cu o educatoare?”
Ministerul Sănătății: ”Malformaţiile şi viciile genetice, a 3-a cauză de deces la copii”
Avertizare UNICEF: Covid-19 ar putea ucide indirect până la 6.000 de copii pe zi în 6 luni
Raluca Turcan, anunțul momentului: se dau bani pentru copii
Avertisment ONU: sute de mii de copii ar putea muri din cauza crizei provocate de pandemie

Загрузка...