Младенец

Ministerul Sănătății: ”Malformaţiile şi viciile genetice, a 3-a cauză de deces la copii”

91
Reprezentanții Ministerului Sănătății spun, într-un răspuns pentru Agenția de Presă Sputnik, că sănătatea gravidei și copilului constituie o prioritate. Care sunt cauzele mortalității infantile.

BUCUREȘTI, 22 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Eurostat informa că  România a avut și în 2018 cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu 6 decese la 1000 de nașteri vii, aprope dublu față de o rată a mortalității infantile de 3,4 decese la 1000 de nașteri vii în Uniunea Europeană. De asemenea, pe parcursul ultimilor 20 de ani, România a înregistrat progrese mai mari, rata mortalității infantile scăzând de la 20,5 decese în 1998 până la 6 decese în 2018.

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că, în anul 2018 mortalitatea pe clase de boli indică pe primul loc afecţiunile a căror origine se situează în perioada perinatală,  în creștere - de la 2,4 la 1000 născuţi vii la 2,5 la 1000 născuţi vii - față de anul 2017, urmează aparatul respirator - în scădere de la 1,7 la 1000 născuţi vii în anul 2017 la 1,5 la 1000 născuţi vii în anul 2018, mortalitatea prin malformaţii congenitale, deformaţii şi anomalii cromozomiale menţine tendinţa de scădere - de la 3,5 la 1000 născuţi vii în anul 2000 la 1,4 la 1000 născuţi vii în anul 2018. Decesele prin leziuni traumatice, otrăviri şi alte consecinţe ale cauzelor externe menţin tendinţa generală de scădere, de la 188 decese în anul 2000 la 34 decese sub 1 an în anul 2018.

Decesele prin bolile aparatului respirator, considerate ca fiind evitabile, în România, pneumonia - J12-J16,J18 - în perioada 2000-2018 reprezintă cea mai frecventă cauză de deces pentru acest aparat, dar mortalitatea este totuşi în scădere, de la 5,5 la 1000 născuţi vii în anul 2000 - 1292 decese - la 1,3 la 1000 născuţi vii în anul 2018 - 247 decese, în scădere cu 0,1‰ faţă de anul 2017.

Urmează ca frecvenţă hemoragii fetale neonatale - P50-P54, 158 decese - 0,8‰, cu 0,1‰ mai mult decât în anul 2017 dar în scădere față de anul 2000 când se înregistrau 534 decese - 2,3‰.

Programul de sănătate al MS privind femeia și copilul

Sănătatea gravidei şi copilului constituie în orice societate civilizată o prioritate de sănătate publică, mai spun reprezentanții Ministerului Sănătății. Programul de sănătate al MS privind femeia şi copilul include intervenţii vizând: promovarea alăptării; suplimentarea în micronutrienţi esenţiali a alimentaţiei gravidei şi copilului mic; profilaxia malnutriţiei la copiii cu greutate mică la naştere; alimentaţia sănătoasă şi prevenirea obezităţii la copil. În mod prioritar sunt vizate reducerea mortalităţii infantile şi a riscului de deces neonatal prin creşterea accesului la îngrijiri adecvate în unităţi regionale pentru nou-născuţii cu risc de deces neonatal şi întărirea componentei de screening neonatal. Instituţia responsabilă pentru implementare, în conformitate cu Hotărârea  Guvernului  nr. 1028/ 2014 prin care au fost aprobate Strategia naţională de sănătate pentru perioada 2014 - 2020 şi Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale este Institutul Naţional de Sănătatea Mamei şi Copilului - INSMC, unitate direct subordonată Ministerului Sănătăţii.

În direcţia măsurilor de îmbunătăţire a cadrului de reglementare, Legea nr. 207/2016 care integrează Codul Internaţional de Marketing al Substituenţilor de Lapte Matern este în curs de amendare.

Pentru creşterea capacităţii de management, monitorizare şi evaluarea programului a fost revizuită şi actualizată baza de date de raportare on line pentru fenilcetonurie şi hipotiroidie şi perfectat registrul naţional de hipotiroidie şi fenilcetonurie MEDILOG vizbil www.iomc.ro–registre. În vederea îmbunătăţirii cadrului metodologic şi pentru creşterea capacităţii tehnice a furnizorilor de servicii s-a elaborat un ghid de diagnostic şi tratament în fenilcetonurie. În ceea ce priveşte formarea de furnizori de servicii au fost formaţi aproximativ 300 medici pediatri, neonatologi şi de familie în domeniul screeningului şi tratamentului fenilcetonuriei.

Malformaţiile şi viciile genetice constitue a 3-a cauză de deces la copii; pentru creşterea capacităţii de diagnostic prenatal şi a capacităţii de sfat genetic Ministerul Sănătății a organizat la nivel naţional  6 centre regionale de genetică medicală, activitatea acestora fiind finanţată din fondurile guvernamentale prin programele naţionale; centrele regionale de genetică sunt operaţionale.

Ministerul Sănătății, măsuri pentru diminuarea ratei mortalității infantile

Ce măsuri se iau, la nivelul Ministerului Sănătății, pentru diminuarea cazurilor de mortalitate infantilă? Ce campanii de informare a derulat Ministerul Sănătății în scopul responsabilizării mamelor?
În structura Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din București a fost înființat în anul 2016 un Centru de excelenţă pentru patologia prenatală.

Prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 446/2017 au fost aprobate Standardele, Procedura şi Metodologia de evaluare şi acreditare a spitalelor. Actul normativ include și Standardul privind promovarea conceptului de "prieten al copilului", criteriile și cerințele aferente acestui standard fiind elaborate în baza celor 10 pași UNICEF pentru promovarea alăptării.

Din anul 2017 a început difuzarea unui spot publicitar, prin rețele de televiziune cu acoperire națională, privind avantajele alăptării exclusive în primele 6 luni de viață ale copilului. Inserarea mesajului "Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele 6 luni este esenţială pentru o viaţă sănătoasă", se realizează la finalul tuturor calupurilor publicitare care conţin reclame la produse care ar putea submina alăptarea. 

Institutul Naţional de Sănătatea Mamei şi Copilului şi Fundaţia CRED, Centrul Româno-Elveţian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate desfăşoară, din data de 27 decembrie 2018 proiectul „SPITAL-COMUNITATE, flux de îngrijire continuă a nou-născutului și a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și deces”, Cod MySmis: 109586.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014- 2020, cu o perioadă de implementare de 36 de luni, între 27.12.2017 – 26.12.2020.

Proiectul își propune îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical prin oferirea de servicii medicale adecvate și de calitate nou-născutului și sugarului care să conducă la scăderea numărului de decese neonatale și infantile, cu îmbunătățirea indicatorilor de sănătate a copilului, vizând formarea personalului implicat în implementarea unor programe prioritare de sănătate.

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, împreună cu partenerii: Asociaţia PartNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă, Asociaţia SAMAS şi Asociaţia Moaşelor Independente au desfăşurat în perioada iunie 2018 – octombrie 2019 proiectul intitulat „RENASC – Reţea Naţională de promovare a Sănătăţii reproducerii prin politici publice integrate”, Cod SMIS 110651.

De asemenea, în baza Protocolului de Colaborare dintre Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia “Salvaţi Copiii” România, în cadrul Campaniei globale „Every Last Child”, desfăşurată de Save the Children International pentru reducerea mortalităţii în rândul nou-născuţilor şi copiilor de până în cinci ani, prin promovarea practicilor sănătoase în rândul copiilor, adolescenților, femeilor însărcinate şi tinerelor mame se implementează proiectul “Fiecare Copil Contează”. Ministerul Sănătăţii susține că va lua în considerare impactul obţinut și bunele practici din acest proiect pentru viitoarele politici de sănătate, au mai explicat reprezentanții instituției pentru Agenția de Presă Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
Copii, Deces
Сотрудник лаборатории ФБУЗ 'Центр гигиены и эпидемиологии в Санкт-Петербурге во время тестирования проб на коронавирус

Coronavirus in România, 14 iulie: 33.585 (+637) persoane infectate, 1.931 (+30) decese

34
(reînnoit 13:08 14.07.2020)
Autoritățile vin cu vești rele pentru cetățeni referitoare la ultimul bilanț al îmbolnăvirilor și deceselor cauzate de infecția cu noul coronavirus. Care sunt datele.

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică informează că, până astăzi, 14 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus - COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.798 au fost externate, dintre care 21.803 de pacienți vindecați și 1.995 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Totodată, până în prezent, 658 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

De asemenea, până astăzi, 1.931 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În numai 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 10.00 și până astăzi la aceeași oră, au fost înregistrate 30 decese - 13 bărbați și 17 femei, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Maramureș, București,

Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș și Vâlcea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 637 noi cazuri de îmbolnăvire.

În acest moment, la Anestezie Terapie Intensivă sunt internați 234 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 868.478 de teste.

La numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate 464 de apeluri și 1.936 la linia TELVERDE - 0800 800 358, deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 1.066 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 184.222 de lei.

Autoritățile reamintesc Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 - la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.108 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 - coronavirus: 1.885 în Italia, 561 în Spania, 115 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 105 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 5 în Grecia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 – coronavirus - și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 157 au fost declarați vindecați: 135 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică subliniază că aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Autoritățile reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 13 iulie 2020, au fost raportate 1.585.334 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

 

34
Tagurile:
Decese, România
Tematic
Tăriceanu propune o abordare total diferită pentru oprirea infectărilor cu coronavirus
Prefectul de Cluj și familia sa, infectați cu coronavirus
Alertă: Focar de coronavirus la un important centru oncologic
Fotbaliști români, infectați cu coronavirus. Echipa, în izolare
Știrea serii: Dezastru în Televiziune și muzică – vedete de top infectate cu Coronavirus

Загрузка...
Medici, spital

Medic: ”Vi se par astea sacrificii imposibile în pandemie?”

54
(reînnoit 10:22 14.07.2020)
Mihaela Andreescu, un medic din București, transmite un mesaj dureros românilor și atrage atenția că purtatul măștii de protecție nu este un calvar, așa cum încearcă unii să îl prezinte.

BUCURELTI, 14 iul  - Sputnik, Georgiana Arsene. Medicul Mihaela Andreescu se află în aceeași situație în care sunt mulți colegi ai săi: epuizată și, oarecum ”legată de mâini” fiindcă oamenii nu vor să respecte regulile de prevenție a îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

Aceasta spune că este obosită fiindcă, în toată această perioadă, a trebuit să citească mult pentru a înțelege cu ce ne confruntăm atât ca infecție COVID-19 cât și ca impact al acestei infecții asupra afecțiunilor pe care le tratează ca specialist, să se adapteze din mers, să se familiarizeze cu noile echipamente de protecție dar și să aibă grijă de familia sa.

Mai exact, a fost nevoită să facă psihoterapie cu propriii copii care au trebuit să se adapteze atât școlii online, cât și lipsei părinților de acasă. De asemenea, medicul și-a neglijat problemele personale de sănătate și chiar a renunțat la concediul de odihnă pentru că numărul de cazuri în creștere de COVID-19 face ca Spitalul Clinic Colentina să nu poată fi încă deschis pacienților cronici și, ca atare, această perioadă ”de sacrificiu” se prelungește nedefinit de mult.

”Dacă eu am putut în perioada asta să fac atâtea sacrificii... cum de altfel fac și colegii mei care stau în combinezoane la 40 grade cu transpirația șiroi pe ei... cum de vouă care trebuie doar “să purtați măști în spațiile publice și să păstrați distanțarea socială” vi se par astea sacrificii imposibile în plină pandemie???”, a scris medicul.

Reamintim că, ieri, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că s-au înregistrat alte 413 cazuri noi de îmbolnăvire, astfel încât pe teritoriul României au fost confirmate 32.948 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus – COVID-19 și că, dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.552 au fost externate, dintre care 21.692 de pacienți vindecați și 1860 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Medic, Pandemie, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
DNA

Scandal uriaș la Ministerul Educației: a fost sezizat DNA-ul!

0
Reprezentanții Federației Sindicale Hermes spun că nu tolerează refuzul total al oficialilor din MEC de a respecta prevederile legale în vigoare și a trimis DNA un denunț. Ce se întâmplă.

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Ministerul Educației și Cercetării se află în mijlocul unui scandal, după ce reprezentanții Federației Sindicale Hermes a înaintat Direcției Naționale Anticorupție un denunț contra secretarului de stat Dragoș Ciuparu și a directorului ”ilegal” al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” – IFIN-HH, Nicolae Victor Zamfir.

Sindicaliștii spun că este inacceptabil că Ministerul Educației și Cercetării refuză să respecte legislația în vigoare privind funcționarea Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare și a ocupării funcției de director general în INCD-uri.

Mai mult, mandatele a șapte directori de INCD-uri ar fi fost prelungite ilegal timp de 6 luni, iar în cazul directorului IFIN-HH, Nicolae Victor Zamfir, pe 3 ani și 10 luni.

Sindicaliștii subliniază că aceste mandate nu sunt făcute publice publice tocmai pentru a preveni atacarea lor în instanța de contencios administrativ și confirmă complicitatea funcționarilor MEC la emiterea acestor acte ilegale.

În data de 18 mai 2020, la sediul Ministerului Educației și Cercetării a avut loc o întâlnire la care au participat 4 membri ai Consiliului Științific IFIN-HH, ministrul Monica-Mihaela Anisie, secretarul de stat Dragoș-Mihael Ciuparu și Nicolae-Victor Zamfir.

În cadrul acestei întâlniri ministrul Anisie a ridicat problema legată de ordinul de numire ca director general al lui Nicolae Victor Zamfir şi a scoaterii la concurs a pozițiilor de director general pentru INCD-uri, IFIN-HH nefiind menționat.

”Conform celor patru martori, “Domnul Secretar de stat, Dragoş-Mihael Ciuparu, a replicat că nu a scos la concurs poziţia de director general IFIN-HH deoarece domnul Nicolae Victor Zamfir a depăşit vârsta de 65 de ani şi nu s-ar mai fi putut prezenta”, transmit sindicaliștii.

Aceștia subliniază că menținerea ilegală în funcție a lui Nicolae-Victor Zamfir reprezintă o declarație de susținere politică din partea Guvernului Orban, dincolo de lege și, în același timp, o amenințare la adresa salariaților IFIN-HH lăsați ”la cheremul acestui director ilegal, răzbunător, care a trecut deja la concedieri, sancțiuni disciplinare abuzive, iar alte 4 cercetări disciplinare sunt în desfășurare”.

Mai mult, se pare că temeiul acestor cercetări disciplinare este dat de complicitatea dintre Nicolae-Victor Zamfir și Sindicatul IFIN-HH, afiliat la Federația sindicală ”Alma Mater”, condus de Elena Sandu. Potrivit sursei citate, Sandu este o persoană care a depășit vârsta de pensionare și este menținută ilegal în funcție, încasând sume necuvenite, tocmai pentru a introduce în Contractul Colectiv de Muncă pârghii pentru ca directorul general să poată controla salariații. De asemenea, în instituție libertatea de exprimare ar fi considerată o abatere disciplinară gravă, iar nesemnarea Fișei postului așa cum vrea directorul general se sancționează direct cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, o gravă încălcare a Codului Muncii.

Federația Hermes a înaintat Direcției Naționale Anticorupție un denunț penal împotriva lui Dragoș-Mihael Ciuparu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării și Nicolae-Victor Zamfir, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” - IFIN-HH Măgurele.

Primul este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) CP rap. la art. 13^2 din Legea nr. 78/2000, iar cel de-al doilea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) CP rap. la art. 13^2 din Legea nr. 78/2000; și complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 CP rap. la art. 297 alin. (1) CP și la art. 13^2 din Legea nr. 78/2000”, precizează stiripesurse.ro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Educație, DNA, scandal
Tematic
Titularizare 2020: un ONG, apel către MEC, se cere digitalizarea
Titularizare 2020 sau batjocura MEC la adresa profesorilor calificați
Începe nebunia la DNA și în Parlament – Orban e implicat!
Bomba zilei: Orban și Tătaru, în fața procurorilor DNA! Un deputat a denunțat TOTUL!
Definitivat și grade didactice 2020: MEC a publicat modificările
Gabi Firea, lucrată de acoperiții și ”conservele” serviciilor – amenințare cu DNA

Загрузка...