Evaluare Națională și Bac 2020: se amână până în toamnă?

1138
Reprezentanții Universității București fac o analiză a structurii anului școlar 2019-2020 și avansează soluții pentru ca anul să nu fie repetat.

BUCUREȘTI, 27 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Soluțiile identificate de specialiștii în educație de la Universitatea București susțin că există soluții pentru a nu se repeta anul școlar și universitar.

În primul rând, este vorba despre o testare standardizată pe platforme securizate, mai ales că există deja practici diverse în acest domeniu, cum ar fi testele de certificare a competențelor de limbi străine.

Timpul de evaluare ar fi extins, iar examinarea orală se va face online sau față în față, în condiții de distanțare fizică – săli mari.

Se pot identifica inclusiv modalități de testare la școală, folosind versiuni simplificate/ semi-standardizate de testare, cu o programare a examenului pe grupe mici, pe parcursul mai multor zile, pentru a respecta normele de distanțare, pentru cei care nu pot avea acces la tehnologie/ nu au abilități digitale suficient dezvoltate, informează edupedu.ro.

Universitatea spune că singurul scenariu alternativ aici, dacă se prelungește perioada de izolare și, implicit, de educație online și există probleme de masă cu privire la sănătatea populației, este de a amâna data propriu-zisă a examinării finale până către finalul anului școlar/ universitar -  septembrie.

“Nu este rezonabil să anulezi ani de zile de studiu ai unui ciclu de educație, pentru mai puțin de două luni, sau cât va fi nevoie ca școlile să facă educație online. Competențele și conținuturile care erau planificate pentru această perioadă vor fi scoase din programele de examen”, susține Universitatea din București, potrivit sursei citate.
1138
Tagurile:
Evaluarea Naţională, bacalaureat
Tematic
Evaluare Națională 2021: noile programe pentru Română și Matematică, publicate
Subiecte Evaluare Națională 2021: ce pregătește Guvernul Orban 2
Subiecte Evaluare Națională 2020: inspectoratele școlare, vizate. Acuzații grave
Evaluare Națională 2020: Fost ministru al Educației, mesaj pentru învățători
Simulări BAC și Evaluare Națională 2020: anunțul ministrului Monica Anisie
Doctor

Mărturia şocantă a unui medic internat - „Ne încuiau cu cheia. Eşti închis ca la detenţie”

8
(reînnoit 17:20 27.05.2020)
O doamnă medic, care a fost internată după ce s-a infectat cu coronavirus, face mărturii cutremurătoare cu privire la modul cum sunt ţinuţi în spital pacienţii asimptomatici. Aceasta povesteşte cum a trecut prin această experienţă.

BUCUREŞTI, 27 mai – Sputnik, Doina Crainic. Medicul povesteşte că a intrat în contact cu un caz confirmat la serviciu şi că, înainte de internare, a avut cefalee două zile. Însă, atunci când s-a internat, a devenit complet asimptomatică. Ea povesteşte că s-a conformat legii care îi obligă pe cei asimptomatici să intre în spital, deşi „nu-i normal ce se întâmplă”.

„Ne închideau cu cheia, închideau uşa efectiv cu cheia şi apoi intră cineva seară, o doamnă asistentă, întreba dacă e în regulă, undeva la 8.00 – 9.00. Până dimineaţă nu mai intră nimeni. Şi nici nu există buton de panică sau ceva. Era un număr, numărul spitalului şi trebuia să formezi un interior şi răspundea doamna asistentă dacă aveai o problemă. Dar, vă daţi seama că poate să îţi fie rău să nu mai poţi să mai suni”, a povestit medicul, la digi24

Ea a mai spus că nu este normal ca pacienţii să fie încuiaţi şi că a resimţit internarea „ca pe o detenţie”. Medicul a povestit că se îngrijora cu privire la faptul că ar putea dura şi două luni până când testele vor ieşi pozitive, aşa cum s-a întâmplat şi la alţi pacienţi asimptomatici, care au stat internaţi în spital. „Sunt foarte mulţi care au stat şi 6 săptămâni şi două luni”, a precizat ea.

Drept tratament, i s-a dat cinci zile Plachenil, iar paracetamol şi vitamine nu a luat, întrucât nu avea simptome.

„Asta practic e ceea ce este cel mai greu de suportat, faptul că ai senzaţia că ai făcut ceva rău şi eşti ţinut efectiv închis ca la detenţie. Medicii care ne-au îngrijit, practic, nu au nicio vină. Provocarea lor e că au ajuns în momentul ăsta, nici măcar să mai fie medici”, a mai spus medicul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
doctor
Tematic
OMS: șanse mici unui nou val COVID-19 puternic – dar următoarele săptămâni vor fi critice
În Rusia s-au efectuat primele teste ale vaccinului împotriva COVID-19
Când va începe testarea clinică a vaccinului împotriva COVID-19 în Rusia

Загрузка...
Термо сканер

Nou scandal - falsul termometrelor! Un senator acuză: ”După ce indică… suntem șopârle!”

286
(reînnoit 15:28 27.05.2020)
”La urma urmei, încă de la vechii greci masca este asociată comediei și tragediei și, din păcate, în ultima vreme am avut parte și de una și de alta”.

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Dacă te iei după temperatura pe care o indică termometrele de la intrarea în spațiile publice închise, ai zice că suntem un popor de șopârle”, acuză senatorul Varujan Vosganian.

Cunoscutul om politic, economist și scriitor a scris recent despre ”comedia cu obligativitatea măștii în spațiile publice închise”,  am mai vorbit. Acum, spune senatorul, ”asistăm la comedia termometrelor”.

De ce spune fostul ministru al Economiei și Finanțelor că această ”măsurare” obligatorie a temperaturii ca despre o comedie? Pentru că, spune Vosganian, ”dacă te iei după ceea ce indică termometrele, ai zice că suntem un popor de șopârle”.

”De câte ori mi s-a luat temperatura la Parlament, aveam 35 de grade, ceea ce, cu excepția stării de alertă, nu mi s-a mai întâmplat niciodată”, spune senatorul, completând cu experiența altora – ”Aud de temperaturi bizare, care variază de la 29 de grade până la 34 de grade. Astăzi, unul dintre colegii mei prozatori mi-a spus că avea, la intrarea în sediul Uniunii Scriitorilor, potrivit instrumentului care măsura temperatura, treizeci și două de grade”.

Mărturisesc, aceeași experiență a trăit-o și autorul acestor rânduri, luni, când după o scurtă deplasare în viteză, chiar puțină alergare, gros îmbrăcat, tensionat că nu ajung la timp, mi-a fost măsurată temperatura la frizeria unde am așteptat câteva minute în căldură, cu masca pe față și ochelarii aburind - și aveam 34.5 grade!

Dar, Varujan Vosganian atrage atenția că Ministerul Sănătății ”ne anunță cu seninătate că ”la măsurarea temperaturii care se va realiza prin termometrul noncontact se va adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului”.

Ori, cum marja de eroare e și în plus, dar și în minus, ”înseamnă că, potrivit măsurătorii, era foarte posibil ca, la intrarea în Parlament, eu să fi fost în moarte clinică, fără s-o știu”, scrie ironic senatorul.

Chiar dacă nu intră în teoria conspirației, senatorul conchide: ”Probabil că și în ce privește obligativitatea măsurării temperaturii, există rațiuni înalte al căror înțeles ne scapă”.

Iar noi considerăm că ar trebui să existe explicații mai bune, mai logice, pentru care se face această procedură… total imprecisă de altfel. Da, insist, total imprecisă! Adică e o falsă măsurătoare. Și atunci? Ah, precizez, nu susțin sub nicio formă ideea că nu știu ce pățești când ți se ”ia temperatura” cu termoscanerul portabil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

286
Tagurile:
Varujan Vosganian

Загрузка...
Drapelul României

Proiect generos aprobat de Senat recunoașterea eroului martir al Națiunii române

0
„Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţi şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a aprobat propunere legislativă de declarare a lui Mihai Viteazul ”martir şi erou al naţiunii române”, urmând a fi omagiat anual pe 27 mai.

Propunerea a fost inițiată de parlamentari PNL și PSD, iar rezultatul votului (telefonic) a fost de 110 voturi "pentru" şi 23 de abţineri.

Iată pasajul esențial din textul de lege aprobat: ”Se declară un martir şi erou al naţiunii române Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea primei Uniri a poporului român, pentru curajul şi sacrificiul său”.

”Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”, se arată în proiect.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor menţionate ”în limita fondurilor disponibile”.

Proiectul de lege va fi acum dezbătut și votat de Camera Deputaţilor, forul decizional.

Reamintim că, 27 mai 1600, a avut loc prima unire politică a celor trei țări române, Mihai Viteazul devenind ”domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”.

De asemenea, este de menționat relația lui Mihai Viteazu cu Rusia, marele voievod român punând bazele unei alianțe, în 1597, cu Feodor, fiul lui Ivan cel Groaznic, de la care și primit un ajutor.

Și ctitoria lui Mihai Viteazu, biserica din Brăila, arsă de turci ca răzbunare, a fost restaurată, în 1645, cu ajutorul banilor dăruiți de țarul Mihail Romanov, fondatorul dinastiei imperiale ruse.

0
Tagurile:
Mihai Viteazu, România
Tematic
Biserica din Lujerdiu: o ctitorie a lui Mihai Viteazul din Cluj mai puțin cunoscută
Cum s-a numit țara lui Mihai Viteazul?
De la garda austriacă la căpitanii lui Mihai Viteazul de la Alba-Iulia!
Ministrul Culturii, Daniel Breaz – vinovat în scandalul statuii lui Mihai Viteazu!

Загрузка...