BUCUREȘTI, 12 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel declara, în urmă cu câteva ore, că spirtul medicinal nu este bun în lupta cu noul coronavirus.
”Alcoolul sanitar nu este bun, nu folosește la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanțele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide… Spirtul nu este biocid. Sunt bune și substanțele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demonstrat că nu este activă pe coronavirus”, a explicat specialistul.
Alcoolul medicinal sau spirtul, după cum este cunoscut în popor, reprezintă o soluție pe bază de alcool etilic 70% ce se folosește pentru uz extern, acționând ca antiseptic contra bacteriilor.
Alcoolul sanitar nu asigură sterilizarea și dezinfecția la nivel înalt. Spre exemplu, pentru distrugerea HIV, VHB și VHC – virusul imunodeficienței dobândite, al hepatitei B și C se recomandă dezinfecția de nivel înalt și sterilizarea.
Potrivit dexonline.ro, substanțele pe bază de biocid nu permit înmulțirea microorganismelor, le distrug, informează dcnews.ro.
Produsul biocid este definit, în legislaţia europeană, ca o substanţă sau un amestec, condiţionate într-o formă în care este furnizată utilizatorului, constând în, conţinând sau generând una sau mai multe substanţe active folosite cu intenţia de a distruge, descuraja, îndepărta, de a face inofensiv sau de a exercita un efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice.
Există produse biocide pentru igiena umană, dezinfectante pentru spaţii private şi zone de sănătate publică şi alte produse biocide, produse biocide pentru igiena veterinară, dezinfectante pentru industria alimentară şi industria de preparare a furajelor și dezinfectante pentru industria alimentară şi industria de preparare a furajelor.
Deci, cea mai bună metodă de prevenție este, în primul rând, respectarea regulilor de igienă.
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul internist Lilia Purteanu a declarat că stresul este unul dintre factorii care influențează negativ starea de sănătate, iar felul în care este recepționat are un impact major asupra sistemului imunitar. De asemenea, pentru a fortifica imunitatea este necesar să respectați un regim de somn echilibrat de circa 7-8 ore.
Medicul mai spune că pentru a întări imunitatea, este necesar să aveţi o alimentaţie sănătoasă și să nu treceţi peste mese."Consumați cât mai multe fructe și legume proaspete. Nu uitați de proteinele animale și cele vegetale. Consumul de pește de două ori pe săptămână este esențial pentru a menține o stare de sănătate bună", a precizat Lilia Purteanu.
Pe lângă faptul că organismal are nevoie de odihnă și alimentație sănătoasă, este important să faceți și cât mai multă mișcare. Specialistul recomandă 30 de minute pe zi să fie acordate plimbărilor în aer liber sau să faceți exerciții fizice ușoare.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Preparatul rusesc Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor împotriva COVID-19, la numărul de state în care a fost autorizat, depășind Pfizer, se anunță pe contul oficial al vaccinului pe Twitter.
Primul loc, după numărul de state în care a obținut o autorizație se află AstraZeneca, aprobată în 49 de stat, fiind urmată de Sputnik V, cu 45 de state. A treia poziție este ocupat de Pfizer (43 de state). Urmează vaccinul Moderna (19 state), dar și trei vaccinuri chineze – Sinopharm (18), Sinovac (16), CanSino (4). Locul opt este ocupat de vaccinul companiei Johnson&Johnson, aprobat în 4 țări.
#SputnikV is now the world's second most popular #CovidVaccine in terms of regulatory approvals. Thank you for this vote of confidence! pic.twitter.com/dYYqLYUYs8
— Sputnik V (@sputnikvaccine) March 5, 2021
În prezent, Sputnik V a fost aprobat pentru utilizare în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Srpska (Entitate din Bosnia și Herțegovina), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincent și Grenadine, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Siria, Kârgâzstan, Guyana, Egipt, Honduras, Guatemala, Moldova , Slovacia, Angola, Djibouti, Republica Congo, Sri Lanka, Laos și Irak.
Numărul total al populației în cele 45 de state, care au înregistrat vaccinul Sputnik V, depășește 1,2 miliarde de oameni.
BUCUREŞTI, 7 mart – Sputnik. Cafeaua călduţă cu adaos de lapte sau smântână rece poate fi dăunătoare pentru sănătate, a declarat într-un interviu pentru Sputnik nutriționistul și gastroenterologul Nuria Dianova.
Potrivit acesteia, diferite microorganisme se formează în băuturi la temperatura camerei. Deşi cafeaua neagră în general se poate consuma, fără a fi dăunătoare, este recomandabil să nu lăsați cafeaua cu lapte sau cu smântână pe masă sau în mașină pentru perioadă mai lungă de timp.
„Umiditatea este cel mai optim mediu pentru dezvoltarea bacteriilor și microorganismelor. Dacă ați adăugat lapte în cafea, riscul reproducerii microorganismelor crește. Aşadar, o astfel de băutură trebuie băută în decurs de o oră”, a recomandat nutriţionista.
Sfaturi de urmat
De asemenea, potrivit specialistei, cafeaua neagră poate fi păstrată mai mult timp, dar este recomandabil să o păstrați în frigider odată ce s-a răcit.
Ea a mai spus că mesele gata preparate pot fi păstrate la temperatura camerei timp de maximum două ore, iar apoi trebuie plasate în frigider.