Viorel Hușanu

Hușanu, acuzații dure: ”cablarea privaților la banii publici din sănătate - genocid”

418
Președintele SANITAS București este de părere că Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban care modifică legislația în domeniul Sănătății este o modificare de neacceptat.

BUCUREȘTI, 6 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a declarat, marți, că nu se privatizează nimic și că nici un pacient nu va avea de plătit coplată sau contribuție personală atunci când va avea o afecțiune inclusă în programele de sănătate. 

Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, ce se suportă din bugetul național unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizorii publici, cât și prin furnizorii privați.

Care este, însă, situația din sistem? Viorel Hușanu, președintele SANITAS București, a explicat, pe pagina sa de Facebook, dar și pentru Sputnik, că sensul controverselor din ultima vreme nu era cel enunțat de Cojan și anume faptul că nu se va privatiza nici o instituție de stat.

”Dacă spunea că ”se vor naționaliza” unitățile private pompând bani publici, era mai credibilă ! Din aceiași pălărie – intrată deja la apă – să finanțezi și rezidenții, dar și programele naționale de sănătate… e cam mult! Vor ajunge bani mai puțini la stat și peste puțin timp vor spune: ”S-a privatizat singur sistemul, ca soluție salvatoare!”, a scris Hușanu.

Solicitat de Agenția de Presă Sputnik să explice cum va afecta acest lucru pacienții, Viorel Hușanu a precizat că Ordonanța de Urgență s-a dat fără ca, în prealabil, să fie consultate sindicatele din sănătate, asociațiile de pacienți și societatea civilă.

”Ceea ce s-a întâmplat cu ordonanța care permite cablarea privaților la banii publici din sănătate mi se pare genocid ! Iar cum s-a făcut, fără o dezbatere la care să fie invitate sindicatele din sănătate, asociațiile de pacienți și societatea civilă mi se pare golăneală”, a precizat Hușanu.

Acesta a adăugat că nu se poate să se pună pe tavă un miliard de euro, bani la care să fie invitați prietenii să se servească, fără ca instituțiile statului să se sesizeze. În acest sens, a dat ca exemplu Avocatul Poporului, care nu a avut nici o reacție.

Liderul sindical și-a exprimat speranța ca această ordonanță să fie atacată și anulată de către Curtea Constituțională și/sau să nu fie aprobată prin lege, în Parlament.

Și aceasta pentru că este vorba, a completat sursa citată, și de accesul bolnavilor oncologici care se află – unii dintre ei – în faze terminale și care, de cele mai multe ori, au complicații majore.

”Din experiență știu că toate cazurile grave, care se agravează în sistemul privat sunt redirecționate și rezolvate de către stat. Iar în cazul lor vorbim de urgențe majore, viața lor putându-se curma în câteva minute. Un caz agravat în privat și nerezolvat acolo nu poate aștepta transferul!”, a avertizat Viorel Hușanu.

Acesta a explicat că tot din experiență știe că, la privat, chiar dacă spui gratuitate, se înțelege altceva. Mai exact, chiar și când serviciile costă, sunt exemple când costurile au fost mult umflate.

Mai exact, o naștere care avea un preț inițial de 7000 de lei, a ajuns să coste 12000 de lei.

”Ba a apărut o complicație, ba o zi în plus de spitalizare, ba o analiză sau investigație neprognozată inițial etc. Dar dacă apare o complicație gravă???? Puteam să accept un program pilot, dar modificarea, așa cum s-a făcut, prin OUG, este de neacceptat!”, a declarant liderul SANITAS București.
418
Tagurile:
sănătate, OUG, Viorel Huşanu
Abraș Marcel

Sfaturi prețioase pentru a avea o inimă sănătoasă

33
În cadrul emisiunii "ATITUDINI" șeful secției Cateterism Cardiac din cadrul Institutului de Cardiologie, Marcel Abraș, a explicat pașii pe care trebuie să le urmeze fiecare persoană pentru a avea o inimă sănătoasă.
Sfaturi prețioase pentru a avea o inimă sănătoasă

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine.

Incidența bolilor cardiovasculare a crescut cu o viteză uimitor de rapidă, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusiv în Republica Moldova.

Pentru a ne menține o inimă sănătoasă medicul Marcel Abraș a oferit câteva sfaturi prețioase pe care trebuie să le urmeze cu strictețe fiecare om căruia îi pasă de starea lui. În primul rând, specialistul s-a referit la activitățile fizice și evitarea modului sedentar de viață.

"Zilnic trebuie să mergem în continuu cel puțin 30 de minute. Acest lucru este obligatoriu. Plimbările de seară sunt foarte binevenite în acest sens", a remarcat specialistul.

Cel de-al doilea factor ce ne poate ajuta să ne menținem starea de bine este alimentația. Specialistul a subliniat că uleiul de pește și peștele împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acizii grași omega-3 pe care îi conțin au proprietăți antioxidante ridicate.

"De două ori pe săptămână trebuie să consumăm pește. Să nu uităm de uleiul de măsline, fructele și legumele. Moldova fiind o țară agrară, populația conține foarte puține fructe și legume", a specificat interlocutorul.

Specialistul a remarcat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul. De asemenea, un  factor primordial este renunțarea la fumat "astăzi ești "în vogă", iar mâine poți fi pacient cardiac", a punctat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
inima
Tematic
Câte ouă puteţi mânca pentru a nu crește riscul dezvoltării de boli de inimă – nou studiu
Acest aliment contribuie la uzarea arterelor și la apariția bolilor de inimă
Cele mai sănătoase alimente pentru inimă, care previn infarctul - sfatul nutriţionistului

Загрузка...
La spital

Tensiuni în Sănătate, Guvernul, la zid: se ajunge la colaps?

355
(reînnoit 15:50 25.09.2020)
Reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară” reacționează dur, după ce legea care prevedea acordarea stimulentului de risc pentru perioada stării de alertă și pentru tratarea pacienților suspecți a fost declarată neconstituțională.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. Vești rele pentru angajații din sistemul sanitar, care fac ca tensiunile să ajungă la cote maxime. Oamenii, deja obosiți de lupta continuă cu noul coronavirus, au primit o lovitură dură și nedreaptă din partea Curții Constituționale a României, care a declarat neconstituțională legea care prevedea acordarea stimulentului de risc pentru perioada stării de alertă și pentru tratarea pacienților suspecți.

În mod ilogic și neașteptat Curtea Constituțională a respins toate argumentele transmise de Federația „Solidaritatea Sanitară” prin intermediul intervenției Amicus curiae - intervenție ce poate fi găsită aici:, admițând în schimb cele invocate de Guvernul României, care a atacat legea, refuzând astfel acordarea acestor drepturi salariaților din sănătate, spun reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară” .

Sindicaliștii spun că, într-o ultimă încercare de rezolvare pe cale pașnică a situației Federația „Solidaritatea Sanitară” a reluat solicitarea adresată Parlamentului - de a acorda stimulentul de risc pe întreaga perioadă a stării de alertă pentru toți salariații din sănătate, incluzând această modificare în proiectul de lege care prevede acordarea acestui drept și pentru salariații din educație.

”Dacă ne raportăm la atitudinea lor față de salariații din sănătate, guvernanții par să creadă că se pot descurca și fără ei în această perioadă. Domnilor guvernanți, doriți ca salariații să vă demonstreze că nu este așa?!”, au transmis sindicaliștii.
355
Tagurile:
Colaps, sănătate
Tematic
Nou scandal în Sănătate – Guvernul nu cumpăra un aparat esențial pentru bolnavii de cancer
Război în Sănătate: medicii acuză că sunt împinși să facă malpraxis
Vaccinul antigripal: 300.000 de doze ajung la Direcțiile de Sănătate Publică

Загрузка...
Proteste în Minsk

Proteste în Belarus: au fost reținuți zeci de demonstranți

0
Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor împotriva lui Lukașenko în Minsk.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor neautorizate în Minsk din această sâmbătă, informează RIA Novosti, citând forțele de ordine din capitala Belarusului.

“Au fost reținute câteva zeci de persoane pentru contravenții administrative”, a declarat serviciul de presă al direcției generale a afacerilor interne a comitetului executiv orășenesc din Minsk.

Sâmbătă la Minsk a avut loc o nouă acțiune de protest a femeilor.

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko.

0
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul

Загрузка...