Spital

Anchetă la un mare spital din România, raportul, trimis organelor de cercetare

1261
Situația medicului Ionel Alexandru Checheriță de la Spitalul de Urgență ”Sf. Ioan” din București se află în atenția reprezentanților Ministerului Sănătății. Ce se întâmplă

BUCUREȘTI, 12 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. A înaintat în carieră de două ori mai repede decât colegii săi medici din întreg sistemul românesc. Nu este povestea unui om care a învățat într-un an cât alții în cinci, ci doar a medicului Ionel Alexandru Checheriță de la Spitalul de Urgență ”Sf. Ioan” din București.

Secretul său are un singur nume: derogare. Checheriță a reușit să devină medic primar prin examen susținut la numai 1 an și 8 luni de specialitate, cu toate că, potrivit dispozițiilor legale, vechimea în specialitate trebuie să fie de minim 5 ani pentru a susține primariatul.

Sputnik a întrebat reprezentanții Ministerului Sănătății în baza căror norme legale i s-a permis medicului Checheriță să poate susține examenul de primariat în nefrologie.

Reprezentanții instituției spun că, urmare a mai multor sesizări privind obținerea titlului de medic primar al profesorului doctor Alexandru Checheriță, în luna octombrie 2019 (una dintre ele aparține chiar Sputnik), Corpul de Control al Ministerului Sănătății a realizat o acțiune de documentare la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Ioan” și de verificare a documentelor deținute de către Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică în acest caz.

”În urma verificărilor, reprezentanții Corpului de Control au constatat că nu au fost respectate etapele necesare cuprinse în legislație pentru obținerea gradului de medic primar”, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.

Sursa citată nu a explicat care au fost factorii de decizie din cadrul Ministerului Sănătății care au aprobat derogarea de trei ani și jumătate vechime în specialitatea nefrologie și nici cum a fost justificată această decizie de către persoanele implicate.

Ministerul Sănătății nu a precizat nici care este numărul medicilor cărora li s-a permis, de-a lungul timpului, să susțină un examen de primariat, având doar un an și jumătate vechime în specialitate, precum nici unitățile medicale unde lucrează.

”Victor Costache, ministrul Sănătății a dispus trimiterea raportului de documentare întocmit de Corpul de Control al Ministerului Sănătății către organele de cercetare abilitate, în spiritul transparenței și a corectitudinii, principiile acestei guvernări. De asemenea, Ministerul Sănătății se va adresa instanței cu o solicitare de anulare a concursului de medic primar a prof.dr. Alexandru Checheriță, în conformitate cu concluziile din acțiunea de documentare a Corpului de Control”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Sursa citată a mai precizat că medicul Checheriță a fost exclus și din Comisia Consultativă de Specialitate a Ministerului Sănătății.

Medic sub acoperire ?

Checheriță Ionel Alexandru a absolvit Universitatea de Medicină si Farmacie din Iași în anul 2007. A devenit probabil rezident în același an iar în ianuarie 2008 preparator la catedra nefrologie UMF Carol Davila București, informează stirimedicale.info

La numai 2 ani de la absolvire, în 2009, Ionel Alexandru Checheriță a devenit doctor în științe medicale, înainte de a fi specialist, fapt ce contravine prevederilor legale.

În anul 2012 a devenit medic specialist prin concurs susținut în luna noiembrie.

Ascensiunea sa profesională a continuat, astfel că în iulie 2014 devine medic primar prin examen susținut la numai 1 an și 8 luni de la specialitate deși, potrivit dispozițiilor legale, vechimea trebuia să fie de cel puțin 5 ani.

Dacă doctorul Checheriță ar fi obținut derogare de la Ministerul Sănătății aceasta ar fi fost de 3 ani și 4 luni cu toate că potrivit prevederilor legale Ministerul poate acorda derogare pentru susținerea examenului de primariat maxim 6 luni, mai notează sursa citată.

În anul universitar 2014, semestrul I, doctorul a devenit conferențiar și după doi ani, în anul 2016, profesor universitar.

Mai mult, presa notează că medicul nu ar fi făcut nici măcar o singură oră de gardă în toată cariera sa medicală, nu a ținut nici un curs și nici o lucrare practică.

1261
Vaccinare în România

Câți români s-au îmbolnăvit și câți au murit de Covid deși erau vaccinați

230
(reînnoit 18:19 13.05.2021)
Un număr considerabil de români s-au îmbolnăvit de Covid 19 deși erau vaccinați cu ambele doze și au existat și decese de Covid în ciuda inoculării cu ambele doze.

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Peste 4.300 de români s-au îmbolnăvit de COVID-19 după ce au fost vaccinați cu ambele doze, în perioada 27 decembrie 2020 – 9 mai 2021.

Un raport în acest sens a fost publicat astăzi de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, documentul indicând că, de la începutul campaniei de vaccinare până pe 9 mai, 4.363 persoane, reprezentând 0.2% din totalul persoanelor imunizate, au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Rată mare de îmbolnăvire după Pfizer

Interesant că, dintre persoanele care au luat boala după vaccinare, 94.1% au fost vaccinate cu Pfizer Biontech, 3.1% au fost vaccinate cu Moderna și doar 2.8% cu Astra Zeneca.

Timpul scurs de la data vaccinării cu a doua doză până la data confirmării arată că:

- 28.2% din persoane au fost confirmate în primele 7 zile de la vaccinare

- 40.4% din persoane au fost confirmate în primele 14 zile de la vaccinare

- 46.4% din persoane au fost confirmate în primele 21 de zile de la vaccinare

- 51.5% din persoane au fost confirmate în primele 28 de zile de la vaccinare

- 48.5% din persoane (2.116 cazuri) au fost confirmate la peste 28 de zile de la administrarea celei de a doua doze.

Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze până la data confirmării a fost de 33 zile.

În ce privește ultimele două săptămâni din raport, adică perioada 26 aprilie – 9 mai, 1.596 de persoane s-au infectat după prima doză și 503 după cea de-a doua doză de vaccin.

În această a doua perioadă, mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze până la data confirmării a fost de 35 zile.

Câți au murit deși s-au vaccinat

Același raport arată că, de la începutul campaniei de vaccinare până pe 9 mai, 414 persoane (1.8% din totalul persoanelor infectate după administrarea primei doze de vaccin) au murit. Dintre acestea, 336 (81.2%) erau vaccinate cu Pfizer, 44 (10.6%) cu Moderna și 34 (8.2%) cu Astra Zeneca.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile precizează că niciunul din decese nu a fost cauzat de vaccin.

230
Tagurile:
Români, COVID-19

Загрузка...
Pacienți internați cu diagnostic COVID-19

Ce ascund autoritățile? Tulpina care face ravagii în India e prezentă și în România

72
(reînnoit 17:51 13.05.2021)
INSP a confirmat că 10 dintre infectările COVID confirmate în România la cetățeni indieni sunt cu una dintre variantele care fac ravagii în India, situație ascunsă până în prezent de autoritățile române.

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Institutul Național de Sănătate Publică arată într-un răspuns pentru G4media că 10 dintre infectările COVID confirmate în România la cetățeni indieni sunt cu una dintre variantele care au generat situația actuală din India. Este vorba de varianta B.1.617.2, catalogată de Marea Britanie în categoria variantelor care determină îngrijorare.

Este straniu că până în prezent, același INSP a susținut că respectivele cazuri sunt cu o variantă care „diferă de cea care a stat la baza situației epidemiologice din India”, dar instituția se justifică prin aceea că aprecierile anterioare erau făcute pe baza informațiilor existente la momentul respectiv.

„La momentul respectiv, pe baza informațiilor existente, varianta B.1.617.2 a fost considerată mai puțin agresivă, avand in vedere ca are doar una din cele 2 mutații prezente la varianta indiana B.1.617.1 si care generase o creștere a numărului de cazuri în India. Detalii noi au apărut în documentul ECDC din 11 mai 2021, din care a publicat și INSP extrasul menționat”, se arată în răspunsul transmis de INSP către publicația amintită.

Dacă pe 7 mai, Public Health England (PHE) a desemnat varianta B.1.617.2 drept variantă care determină îngrijorare (VOC), pe 11 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a publicat un document potrivit căruia varianta B.1.617.2 este dominantă în India de la mijlocul lunii aprilie, iar România este printre țările care au comunicat către ECDC, până la data de 10 mai, confirmarea unui caz cu această variantă.

În 29 aprilie, Ministerul Sănătății a comunicat că INSP a anunțat confirmarea unui caz cu tulpina B.1.617.2 în Colonia Bod, județul Brașov.

În 5 mai, INSP a anunțat confirmarea unui focar în rândul unor muncitori de la două firme din orașul Popești-Leordeni.

Abia astăzi INSP anunță că, până la data de 9 mai 2021, au fost înregistrate în România 10 cazuri confirmate cu linia genetică B.1.617.2. Dintre acestea, 3 provin din focarul din Colonia Bod, județul Brașov, iar celelalte 7, din focarul de la Popești-Leordeni, județul Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetățeni indieni.

Conform publicației amintite, deși avea datele din 3 mai, INSP nu le-a comunicat nici ECDC până la data de 10 mai, nici populației României până astăzi.

72
Tagurile:
COVID-19

Загрузка...

Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

0
Moldovenii care se află acum în Israel trăiesc adevărate clipe de coșmar și de frică. Mărturiile conaționalilor noștri sunt de-a dreptul cutremurătoare. Iată ce a povestit pentru Sputnik Moldova Ion Leva – moldoveanul stabilit de mai mulți ani cu familia în Tel Aviv.
Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ion Leva a relatat că ultimele 48 de ore s-au dovedit a fi unele dintre cele mai dramatice din ultimii ani de când este stabilit în Israel. Moldoveanul spune că este îngrozit de sunetele sirenelor și ale rachetelor, care continuă să fie lansate în zonă.

"Este complicată situația. Am avut parte de două nopți albe - sirene, rachete. Timp de 48 de ore, peste 1200 de rachete din fâșia Gaza au ajuns în centrul țării. Azi noaptea au ajuns aproape în nordul țării. Este tragic", a povestit Ion Leva.

Salvarea oamenilor sunt buncărele, unde aceștia se adăpostesc pentru a se proteja de rachete și zgomotele puternice. Moldoveanul povestește că îndată ce aude sirena, are un minut la dispoziție pentru a se coborâ de la etajul patru în buncărul de la parter.

"În momentul când te afli în buncăr, iar acolo mai sunt 10-20 de copii care plâng speriați, credeți-mă că este foarte strașnic. Acesta este al patrulea război de când mă aflu aici, dar este cel mai greu pentru mine. Dacă până acum 120 rachete zburau în 3-4 zile, acum de 10 ori mai multe", a mărturisit el.

Ion Leva a mai relatat că oamenii nu prea ies pe afară, decât în cazuri de urgență sau necesitate stringentă, mai cu seamă că orice ieșire din casă ar putea fi un pericol pentru viață.

"Cel mai îngrozitor lucru este că acest conflict generează și un război civil. Arabii dau foc la bisericile evreiești, la mașini. Suntem îngrijorați că acest val se va extinde pe tot teritoriul țării. Un război civil știi când se începe, dar nu știi când se termină", a mai adăugat interlocutorul.

Moldovenii aflați pe teritoriul statului Israel sunt îndemnați să se informeze, să urmărească și să urmeze cu strictețe directivele de securitate, anunțate de către autoritățile israeliene. Ambasada Republicii Moldova în Israel recomandă, pe cât este posibil, abținerea de la aflarea în locuri publice, părăsirea domiciliului doar în cazuri stringente, utilizarea adăposturilor antirachetă în cazul reluării bombardamentelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

0
Tagurile:
Israel

Загрузка...