Celule canceroase

De ce recidivează cancerul: Celule „canibale” în corpul uman - Studiu

169
(reînnoit 16:28 22.09.2019)
Cercetătorii de la Universitatea Tulane, din Louisiana, au ajuns la o concluzie uluitoare cu privire la celulele canceroase. Vezi ce fac acestea în timpul chimioterapiei și de ce recidivează boala.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. O descoperire mai puțin obișnuită a făcut un grup de cercetători din Louisiana. În urma unor cercetări aceștia au constatat că unele celule canceroase supraviețuiesc chimioterapiei, consumând celulele tumorale vecine, scrie libertatea.ro.

Potrivit unui studiu, aceste celule „canibale” asigură recidiva tumorală, iar descoperirea cercetătorilor ar putea duce la un tratament mai eficient în unele forme de cancer. Studiul, publicat recent, sugerează că acest act de ”canibalism” le oferă celule canceroase rămase energia de care au nevoie pentru a rămâne în viață și pentru a iniția recidiva tumorală după terminarea tratamentului.

Mai mult, celulele supraviețuitoare se pot „regrupa” pentru a produce noi tumori, se mai arată în studiul publicat recent în Journal of Cell Biology.

Cercetătorii au descoperit că celulele canceroase „canibale”, după ce și-au „mâncat” vecinele, le digeră, livrându-le la lizozomi, structuri celulare acide care sunt de asemenea foarte active în celulele senescente (celule pe care organismul le scoate din funcțiune).

Problema apare în special în cazul cancerului de sân. În loc să moară ca răspuns la chimioterapie după distrugerea ADN-ului, aceste celule canceroase doar încetează să se mai înmulțească și intră într-o stare latentă. Ele rămân însă active din punct de vedere metabolic.

Concluzia studiului este că tumorile mamare însoțite de gena TP53 sunt predispuse să recidiveze și au șanse reduse de supraviețuire, chiar și după chimioterapie. Aceste celule „canibale” au fost observate și în cazul cancerului osos și cel de plămâni.

169
Tematic
Bolnavii de cancer, vizați. Anunțul Sorinei Pintea despre citostatice
Avertismentul medicilor: Simptomul care poate prevesti un cancer - nu trebuie ignorat!
Mici și frigărui: cum să marinăm corect carnea ca să nu facem cancer
Dezvăluire surprinzătoare: sucurile de fructe 100% naturale cresc riscul de cancer
Ai grijă ce mănânci! Dovleceii din supermarket – sursa de îmbolnăvire cu cancer

Загрузка...