Farmacie

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate combate un fake-news a dat palpitaţii bolnavilor

155
(reînnoit 11:48 14.01.2019)
Instituţia dezminte informaţiile apărute de câteva zile în spaţiul public potrivit cărora medicamentele compensate s-ar elibera numai în localitatea în care lucrează medicul ce a prescris reţeta.

BUCUREŞTI, 14 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vin cu precizări după ce în presă au apărut informaţii care au pus bolnavii pe jar. Mai exact, se spunea că oamenii nu îşi pot ridica medicamentele compensate şi gratuite prescrise de medic decât din farmaciile existente în localităţile unde îşi desfăşoară activitatea medicul ce a dat reţeta.

Mai mult decât atât, reprezentanţii CNAS spun, citaţi de stiripesurse.ro, că ştiu de această problemă şi că ea există „de când este Casa”.

Reţeta compensată poate fi onorată de la orice farmacie

CNAS precizează că medicamentele cu și fără contribuție personală prescrise de medici în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pot fi ridicate în prezent, la fel ca si pana acum, de la orice farmacie aflată în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate ca și medicul prescriptor.

„Aceasta înseamnă că rețeta compensată poate fi onorată într-o arie teritorială mult mai largă decât localitatea în care își desfășoară activitatea medicul prescriptor, și anume în întregul județ respectiv, în cazul rețetelor emise de cabinetele medicale/clinicile/spitalele aflate în relații contractuale cu o casă județeană de asigurări de sănătate”, precizează instituţia

 Reprezentabnţii CNAS menţionează că rețetele emise de cabinetele medicale/clinicile/spitalele aflate în relații contractuale cu CAS AOPSNAJ (Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești) pot fi onorate de orice farmacie din țară aflată în contract cu casa respectivă.

Totodată, CNAS informează că, începând cu anul trecut, a început demersuri pentru extinderea posibilităţii de onorare a reţetelor compensate în orice farmacie din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări se află aceasta în relaţii contractuale. Instituţia doreşte să finalizeze aceste demersuri în 2019, numai că acest lucru este dificit din punct de vedere tehnic, în condiţiile în care aceasta presupune modificări semnificative în două sisteme informatice, SIUI şi SIPE.

Materiale tendenţioase în spaţiul public

„În concluzie, CNAS consideră că apariția unor materiale tendențioase pe această temă în spațiul public, care sugerează că posibilitatea onorării rețetelor compensate ar fi fost limitată doar la localitatea în care își desfășoară activitatea medicul prescriptor, apelând în acest scop inclusiv la deformarea declarației unui reprezentant al instituției, este de natură să inducă pacienților neliniști nejustificate referitoare la tratamentele medicamentoase”, precizează biroul de presă al CNAS.

Sursa citată menţionează că instituţia a luat din proprie iniţiativă demersul extinderii posibilităţii de onorare a reţetelor compensate şi va continua să facă toate demersurile necesare pentru a veni în sprijinul asiguraţilor şi pentru a răspunde nevoilor reale legate de asistenţa lor medicală.

155

S-a găsit o modalitate de a reduce riscul transmiterii coronavirusului

676
(reînnoit 16:02 11.08.2020)
Clătirea gurii poate reduce riscul transmiterii coronavirusului, afirmă savanții germani din cadrul Grupului de Cercetări pentru Virologie Moleculară și Medicală de la Universitatea Ruhr din Bochum.

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Oamenii de știință germani au ajuns la concluzia că clătirea gurii poate reduce riscul de transmitere a coronavirusului, potrivit unui studiu publicat pe site-ul Universității Germane Ruhr, transmite RIA Novosti

Studiul a fost realizat savanții din cadrul Grupului de Cercetări pentru Virologie Moleculară și Medicală de la Universitatea Ruhr din Bochum, împreună cu oameni de știință din Jena, Ulm, Duisburg-Essen, Nuremberg și Bremen. Rezultatele experimentelor au arătat că celulele virusului Sars-Cov-2 sunt „neutralizate” cu soluțiile de clătit gura.

Cercetătorii au testat opt ​​soluții bucale cu diferite ingrediente care sunt vândute în farmaciile din Germania. Au amestecat fiecare soluție cu particule virale Sars-Cov-2 și au agitat amestecul timp de 30 de secunde pentru a simula efectul apei bucale.

Studiul a arătat că toate clătirile au redus nivelul inițial de virus. În cazurile în care „clătirea” a fost efectuată de trei ori la rând, titrul a scăzut într-o asemenea măsură încât virusul nu a putut fi detectat.

Totuși, autorii studiului spun că soluția pentru clătirea gurii nu omoară virusul, ci poate contribui doar la reducerea riscului de răspândire a acestuia.

„Clătirea cu apă de gură nu poate suprima producerea de viruși în celule. Dar poate reduce acumularea virușilor pe termen scurt, acolo unde există cel mai mare risc de infecție, și anume în gură și gât”, a declarat specialistul principal Tony Meister.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

676
Tagurile:
risc, coronavirus
Tematic
Avertizare: Brexitul va afecta sectoarele lovite de criza cauzată de coronavirus
Românii din Germania, avertizare: „Al doilea val de coronavirus este deja aici!”
Locurile în care românii se îmbolnăvesc cel mai des de coronavirus
Avocatul Poporului sare în apărarea pacienților care au alte boli decât coronavirus
Germania: Copiii să fie izolați de familie dacă sunt suspectați de infecție cu coronavirus

Загрузка...
Vaccin anti COVID-19

“Sputnik V” împotriva COVID-19: Vaccinul rusesc este așteptat pe toate continentele

119
(reînnoit 16:44 11.08.2020)
Vaccinul de coronavirus a trecut de procedura înregistrării. Producția în masă a acestuia va începe în septembrie 2020, inclusiv în state precum India, Coreea de Sud, Brazilia, Arabia Saudită, Turcia și Cuba.

Sputnik V este denumirea primului vaccin autorizat din lume împotriva coronavirusului. Acesta a trecut prin toate etapele studiilor preclinice, precum și două faze ale testelor clinice.

Первая в мире вакцина от коронавируса
© Photo : пресс-служба Минздрава РФ
Primul vaccin autorizat din lume

Vaccinul a fost administrat unor voluntari care se simt în prezent bine, fără a fi înregistrate efecte secundare nedorite, anunță site-ul oficial al preparatului, lansat astăzi de Fundația Rusă pentru Investiții Directe și Centrul “Gamalei”.

La cea de-a treia faza a studiilor clinice vor participa peste 2000 de persoane din Rusia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Brazilia și Mexic. Acestea vor demara pe 12 august.

Vaccinul de coronavirus a trecut de procedura înregistrării. Producția în masă a acestuia va începe în septembrie 2020, inclusiv în state precum India, Coreea de Sud, Brazilia, Arabia Saudită, Turcia și Cuba.

Autoritățile Republicii Moldova, de asemenea, sunt interesate în obținerea vaccinului rusesc de COVID-19.

Cum va decurge vaccinarea

Vaccinul va fi injectat intramuscular în două etape: inițial – componenta I, iar peste trei săptămâni – componenta II. După administrarea vaccinului pacientul trebuie să se afle sub supravegherea lucrătorilor medicale în următoarele 30 de minute.

Vaccinul pentru prevenirea COVID-19 este destinat persoanelor cu vârsta între 18 și 60 de ani.

Termenul de valabilitate a preparatului este de șase luni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
Sputnik, Rusia, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Andrej Babiš

Cehia refuză găzduiască militarii SUA

0
(reînnoit 18:09 11.08.2020)
Premierul ceh, Andrej Babiš, nu vede niciun motiv pentru care țara ar găzdui militarii americani, redislocați din Germania.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Autoritățile din Cehia nu văd niciun motiv pentru a găzdui în țară militari americani, a declarat marților premierul Andrej Babiš, în ajunul întrevederii cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, aflat într-o vizită oficială în această țară.

Comentând chestiunea redislocării a 12 mii de militari americani, aflați în prezent în Germania, Babiš a declarat că Praga nu vede niciun rost în găzduirea acestora în Cehia.

“Nu văd nici un motiv pentru care am avea pe teritoriul nostru militari americani. Partea cehă nu este interesată de acest lucru. Suntem aliați în NATO, aici nu se schimbă nimic. Nu se știe încotro acești militari (din Germania) se vor îndrepta, însă la sigur nu la noi, nu se pune astfel de problema. Precum am spus, sunt interesat mai mult de relațiile comerciale și afaceri pentru companiile noastre”, a spus Babiš.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a sosit în Praga în această dimineață și după un scurt repaus a plecat cu un automobil la Plzeň, unde în fabrica de bere “Plzeňský Prazdroj” va purta discuții cu ministrul Afacerilor Externe al Cehiei, Tomáš Petříček. Cei doi diplomați vor vizita muzeul Patton Memorial Pilsen și vor depune coroane de flori la monumentul “Mulțumim, America!”, care amintește de eliberarea părții de Vest a republicii în primăvara anului 1945 de către trupele americane.

Miercuri, Pompeo urmează să aibă o întrevedere cu premierul Andrej Babiš, apoi va fi primit de președintele republicii, Miloš Zeman. În a doua jumătate a zilei, Pompeo va rosti un discurs în fața camerei superioare a parlamentului, senat și va participa la discuții cu parlamentari pe subiecte de actualitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Mike Pompeo, Cehia
Tematic
SUA își transferă comandamentul din Germania în Belgia
Berlinul a comentat amenințările SUA în adresa companiilor germane
Trump retrage trupele din Germania în beneficiul SUA. Și al întregii lumi
Șeful Pentagonului a anunțat retragerea trupelor SUA din Germania

Загрузка...