Sorina Pintea (centru)

Munca suplimentară din sănătate, neplătită? Ministerul nu are soluţii

4614
(reînnoit 14:29 09.01.2019)
Reprezentanţii Federaţiei SANITAS s-au întâlnit cu Sorina Pintea şi au discutat despre problemele generate de aplicarea OUG 114/2018 în Sănătate.

BUCUREŞTI, 9 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Prima solicitare aflată pe lista de subiecte a Federaţiei SANITAS este cea a raportării sporurilor salariale la nivelul din 2019 pentru toţi angajaţii din cele două sisteme – sănătate şi asistenţă socială.

Scopul este acela de a nu se adânci diferenţele de venituri deja existente între diferitele categorii de salariaţi.

„Considerăm această cerinţă ca fiind nediscutabilă, acceptarea ei de către guvernanţi fiind dovada minimă că actuala putere s-a hotărât să trateze cu responsablitate şi respect angajaţii din Sănătate”, au precizat reprezentanţii Federaţiei SANITAS pe pagina lor de Facebook

Principalele reglementări apărute în OUG 114/2018

Liderul SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a notat, pe pagina sa de Facebook, la modul cât se poate de clar, principalele reglementări apărute în ordonanţa menţionată, legate de sănătate-asistenţă socială.

Astfel, salariile de bază se majorează cu 25 de procente din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 şi cel din decembrie 2018. Asta înseamnă majorări salariale pentru toate categoriile, în afară de medici şi asistenţi, care au deja salariul aferent anului 2022.

De asemenea, sporurile se plafonează la cel mult nivelul anului 2018, luna decembrie. Adică sporul se va calcula la salariul de bază al anului trecut, pentru toţi bugetarii.

Important şi, totodată, umilitor, este faptul că, potrivit ordonanţei invocate, „munca suplimentară nu se plăteşte”.

„Există un „precum şi” munca prestată în zilele de repaus care sper să nu se refere la sănătate. Aşteptăm precizări de la Ministerul Sănătăţii”, a scris Huşanu. https://www.facebook.com/viorel.husanu/posts/1315819718556661

În perioada 2019-2020, toată lumea va beneficia de vouchere de vacanţă, în valoare de 1450 de lei pe an. Vorbim despre vouchere tipizate.

OUG 114/2018 prevede şi faptul că în următorii doi ani nu se acordă prime, premieri, tichete cadou în schimb se acordă indemnizaţia de hrană… impozitată cu 42,5%.

Posturile nu sunt blocate, dar, atenţie! Unităţile medicale sunt lăsate să decidă asupra necesităţii angajării personalului, cu încadrare în bugetul aprobat.

Huşanu: „Chiar aveam aşteptări”

Liderul SANITAS Bucureşti spune că avea aşteptări de la întâlnirea de ieri a sindicatuluui cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi că îşi doreşte în continuare să reaşeze sporurile astfel încât cei care muncesc din greu sau mai mult să nu aibă, ca în prezent, doar sporul minim.

„Mă aşteptam la reaşezări în grilă şi pentru personalul TESA, biologi, farmacişti, fizioterapeuţi, infirmiere, brancardieri etc. Doream să se gândească cineva şi la medicii angajaţi pe cercetare. Mă aşteptam să beneficiem de toate sporurile la salariul actual şi să nu mai ajungem ca acestea să se calculeze la salarii ipotetice (vechi)”, a punctat Huşanu.

Deocamdată, însă, după cum se poate vedea, Ministerul Sănătăţii nu are soluţii de rezolvare a acestor diferenţe. Federaţia SANITAS, însă, a menţionat că ministrul Sorina Pintea „şi-a arătat disponibilitatea de a găsi soluţii de rectificare a OUG 114/2018, în favoarea angajaţilor din Sănătate”.

Probabil că una din soluţiile găsite de Pintea este aceea de a da mesaje în presă care au ca rezultat dezbinarea personalului medical, spunând că un asistent câştigă 7000 de lei pe lună, dar nu spune că aceşti bani se dau la secţiile cu spor de 75 de procente, din spitalele subordonate autorităţilor locale.  În tot acest timp, în spitalele din subordinea MS, toate sporurile sunt la minim.

4614
Ambulanțe în București

Record grav: 4848 cazuri noi de persoane cu COVID 19

15
(reînnoit 13:05 21.10.2020)
În urma testelor efectuate la nivel național au fost înregistrate 4848 cazuri noi de persoane infectate cu COVID – 19.

BUCUREȘTI, 21 oct - Sputnik. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat astăzi că pe teritoriul României au fost confirmate 191.102 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 137.835 de pacienți au fost declarați vindecați.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, la nivelul Municipiului București și al județelor este de 3,25.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 773 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 6.065 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 69 de decese (44 bărbați și 25 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

Dintre acestea, 10 decese a fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 18 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 decese la categoria de peste 80 de ani.

65 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.250. Dintre acestea, 766 sunt internate la ATI. 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.927.096 de  teste. Dintre acestea, 37.025 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.388 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.637 la cerere.

Pe teritoriul României, 20.593 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.808  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.162 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

GCS mai anunță că, urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.091 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 845.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 14 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

15
Tagurile:
România, coronavirus
Tematic
Un nou focar de coronavirus la PSG!
UK va „infecta în mod deliberat” voluntarii cu coronavirus
Cum diferențiem gripa de coronavirus - explicația unui medic

Загрузка...
Raed Arafat

Arafat anunță probleme mari în Sănătate, în zilele următoare

38
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că în următoarea perioadă, sistemul medical se va confrunta cu una dintre cele mai mari probleme: cea a resursei umane.

BUCUREȘTI, 21 oct – Sputnik. Pandemia de coronavirus nu este unica problemă cu care se confruntă sistemul de sănătate din România.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că în următoarea perioadă sistemul medical se va confrunta cu problema resursei umane.

”Impactul pe resursa umană, o oboseală în plus, o suprasolicitare, acesta este momentul în care suntem. Cred că în următoarele patru-șase săptămâni cam asta va fi situația și poate va fi și mai greu în următoarele zile”, a avertizat Raed Arafat.

Acesta a subliniat că nu doar personalul sanitar din România se confruntă cu problema în cauză, ci și alte țări. În acest sens, a dat exemplul Belgiei, Olandei și Franței.

Arafat a explicat că, zilnic, în București, sunt sute de cazuri de persoane nou infectate cu coronavirus și a subliniat că aproximativ 5 la sută din cazuri este posibil ca în următoarele zece zile să aibă nevoie de terapie intensivă, iar 20-30% e posibil să aibă nevoie de oxigen și de terapie intermediară.

El a spus că Spitalul Malaxa din București va fi transformat în spital COVID și astfel se vor face locuri nu numai de terapie intensivă, ci și intermediară.

Și în alte spitale din București se caută soluții de suplimentare de locuri, pentru că în Unitățile Primiri Urgențe stau pacienți care nu au locuri de internare.

38
Tagurile:
Sănătate, Raed Arafat
Tematic
Arafat: Noi restricții ca în Starea de Urgență în România
Precizare: ”Aviz amatori de pupincurisme, nu Arafat a făcut”
Revelion 2021: Arafat avertizează că nu va fi ca în alți ani

Загрузка...