Masă de sărbătoare

Feriți-vă de excese! Riscul de infarct creşte în timpul sărbătorilor de sfârșit de an

88
Excesul de alcool și de mâncare de Crăciun și de Anul Nou are consecințe asupra sănătății. Cercetătorii suedezi au confirmat concluziile la care au ajuns predecesorii lor, după 15 ani în care au analizat pacienți cu boli de inimă.

BUCUREŞTI, 26 dec – Sputnik, Doina Crainic. De Crăciun, oamenii fac adesea abuz de alimente și alcool, ceea ce favorizează infarcturile, potrivit unui studiu suedez publicat de British Medical Journal.

Alimentele bogate în grăsimi şi cele foarte dulci, însoțite de șampanie și vin, ne delectează de sărbători, dar prezintă riscuri pentru sănătate. Riscul de infarct miocardic creşte cu 37% în seara zilei de 24 decembrie, „vârful” fiind atins în aproximativ 22 de ore, potrivit studiului.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au studiat timp de 15 ani cazurile a 283.000 de persoane, în special care au suferit de infarct şi au fost spitalizate. Noua cercetare a confirmat rezultatele studiilor anterioare.

Persoanele în vârstă de 75 ani și peste acest prag de vârstă prezintă un risc mai mare, mai ales dacă suferă de diabet sau de boli de inimă.

În general, riscul de infarct creşte cu 15% în timpul sărbătorilor de sfârșit de an.

Pe 1 ianuarie, probabilitatea decesului de un atac de cord crește chiar cu 20%. Deși cauzele exacte ale acestei creșteri semnificative a riscului nu au fost încă stabilite, mulţi cercetători consideră că excesul de alimente și alcool au un rol important în creşterea acestui risc.

88
Tagurile:
Abuz, pericole, Alimentație, sărbători
Tematic
Specialiștii avertizează: Nu procurați aceste produse pentru masa de sărbătoare!
Ce vinuri alegem în funcție de bucatele de pe masă, în funcție de sărbătoare sau anotimp
Rețetele salatelor rusești nelipsite pe masa de sărbătoare
Spital

Studiu: afecțiunile cu care rămân majoritatea pacienților vindecaţi de Covid-19

132
(reînnoit 22:42 06.08.2020)
Un studiu realizat de Centrul spitalicesc San Raffaelle din Italia arată afecţiunile de care au continuat să sufere mai mult de jumătate dintre pacienții care s-au recuperat în urma infecţiei cu coronavirus după spitalizare.

BUCUREŞTI, 6 aug – Sputnik. La mai bine de opt luni după primul caz identificat de Covid-19, oamenii de știință descoperă încă, aproape zilnic, noi efecte pe care infecţia le are asupra organismului uman.

Un studiu realizat de centrul spitalicesc San Raffaelle din Milano, pe 402 de pacienți infectaţi cu coronavirus, arată că mulți dintre aceștia au suferit mai multe afecţiuni mintale după ce au fost externaţi din spital.

Timp de o lună după recuperare, pacienții au fost rugați să se autoevalueze printr-un chestionar cu privire la starea lor psihologică. O proporție semnificativă (28%) dintre aceştia au fost diagnosticați cu tulburare de stres post-traumatic, 31% au suferit de depresie, 42%, de anxietate. De asemenea, o cincime dintre ei au prezentat simptome ale tulburării obsesiv-compulsive și de două ori această proporție au suferit de insomnie, potrivit studiului, citat de Sputnik France. 

În medie, mai mult de jumătate (56%) dintre pacienți au suferit de cel puțin o tulburare psihologică. Femeile, deși sunt mai puţin expuse riscului de a deceda din cauza Covid-19 decât bărbații, au fost mai afectate de anxietate și depresie.

De asemenea, studiul a arătat că pacienții care prezentau afecțiuni aveau, de asemenea, markeri de inflamaţie anormal de mari. „A devenit imediat clar că inflamația cauzată de boală poate avea repercusiuni şi la nivel psihiatric”, a spus prof. Francesco Benedetti, șeful centrului de cercetare în psihiatrie și psiobiologie de la Spitalul San Raffaelle.

Prin urmare, cercetătorii recomandă „evaluarea stării psihopatologice a supraviețuitorilor Covid-19 și aprofundarea cercetării cu privire la biomarkerii de inflamaţie” pentru a diagnostica și trata aceste afecțiuni psihice. Studiul a fost publicat pe 30 iulie în revista Brain, Behavior and Immunity

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
Pacienți, COVID-19
Tematic
OMS a anunțat care este țara care poate fi model de luptă împotriva COVID-19
Principalul producător al vaccinului COVID – investigat pentru ucidere prin imprudență!
Rusia ar putea produce milioane de vaccinuri contra Covid-19 pe lună din 2021
Când va fi testat pe copii vaccinul împotriva COVID-19
Vaccinul Covid-19: Rafila confirmă – ”studii clinice” pe români!

Загрузка...
Președinte al Tribunalului Timiș, judecătoarea Adriana Stoicescu

Judecătoare de top, mesajul anului: ”Cum se mai suportă medicii, obligați mintă?”

1774
(reînnoit 13:39 06.08.2020)
”Cu gena supușeniei și lașității, în timp ce toată planetă o pune de o nouă revoluție, românul va aștepta restartul pe malul mării”.

BUCUREȘTI, 6 aug – Sputnik. Președinte al Tribunalului Timiș, judecătoarea Adriana Stoicescu nu este la primul text de excepție publicat pe Internet. Dar, de data asta, vorbim chiar de un text despre mulți spun că este genial. Judecați singuri:

”Lipsiți de substanță, dar auto suficienți până la implozie, genialii noștri conducători au reușit să transforme nația într-o glumă a istoriei”.

Ei bine, după această introducere la nivel de suprastructură, judecătoarea o ia pas cu pas?

Armata: ”Cum s-or fi simțind militarii de cariera obligați fiind să prezinte onorul unor  “apariții” cu pretenții de oameni de stat? O armată umilită, decimată și arătată cu degetul pentru eșecurile altora”.

Medicii: ”Cum se mai suportă medicii, obligați să mintă, la fel ca în vremurile sinistre, umflând, conform dorințelor corifeilor zilei, cifrele unui dezastru? Cum s-or privi în oglindă știind că trimit acasă, să moară în liniște, zeci de bolnavi, a căror singură vină e că încă trăiesc?”

Profesorii: Cum așteaptă, oare, dascălii, începerea anului școlar, știind că îi așteaptă o nouă etapă de scălâmbăiala în fața calculatoarelor, zâmbind forțat unor prunci care vor învăța să țină stiloul între degete în format PDF?

După aceste criterii, ”Ce șanse să avem?”, întreabă judecătoarea – nu într-un exercițiu retoric, ci în logica unui ”pamflet dureros”.

”Cu mult timp în urmă, un rege nebun al Danemarcei revoluționa societatea cu reformele lui, spunând că „nu e obligatoriu, dacă suntem săraci, să fim și ignoranți””, scrie Adriana Stoicescu, referindu-se la superba carte de Nobel a lui Dario Fo ”E-un rege nebun în Danemarca”.

Noi însă, ”sănătoși la cap” cum ne pretindem, ”noi am transformat școala într-o rușine națională și dascălii în ciuca bătăii beizadelelor care, mâine, ne vor hotărî destinele”.

”Țară distrusă de comuniști și nație aruncată la coșul de gunoi de cei care ar trebui să o ajute să prospere… asta am ajuns”, conchide judecătoarea – ”Cu gena supușeniei și lașității, în timp ce toată planetă o pune de o nouă revoluție, românul va aștepta restartul pe malul mării”.

Cum va face asta? ”Cu o bere în mână, scuipând semințe „pă” lângă coș, înjurând Curtea Constituțională că a măcelărit o nouă lege mirobolantă, care ar permite arestarea fără termen a celor care mănâncă iaurt cu gust de iaurt, și nu cu gust de rahat, așa cum au dispus guvernanții”.

Și avem un precedent: ”În anul de grație 1945, ministrul de interne spunea „avem lege, pe asta, cât de slabă, dar îi arestăm și apoi completăm legea”.

”Amatori… Amatori…. ”, încheie Adriana Stoicescu, explicând că ”Acesta este un pamflet dureros”.

Mie, așa cum precizam, mi se pare un text genial. Și nu numai mie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1774
Tagurile:
Medici, mesaj, judecător
Tematic
BAC 2020. Celebru judecător previne elevii și dascălii: ”Dacă vă prindem, nu vă iertăm!”
Judecător italian, dezvăluire șoc: româncele, victime ale proxeneților în Italia
Dragnea, acuzație fulminantă: vizează AMBASADELE și un celebru judecător CCR!
Cadouri pentru profesori. Ce spune un celebru judecător
Avertisment al unui fost judecător CCR: polițiștii care dau amenzi fac abuz în serviciu

Загрузка...
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

Ioan Aurel Pop, despre școala online: ”am constatat ușor ineficiența ei”

0
Președintele Academiei Române susține că, de când cu pandemia, ne bâlbâim și în privința educației și contestă ideea unora potrivit căreia lecțiile online ar reprezenta o soluție salvatoare și unică.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române se întreabă, pe bună dreptate, dacă există viață civilizată și demnă, trăită în comunitate, fără educație. Acesta susține că, de când a început pandemia, ”ne cam bâlbâim și în privința educației și nu este chiar de mirare”.

Școala online, care este, pentru mulți, soluția unică și salvatoare, pentru alții este și aducătoare de profit.

În opinia sa, școala online este doar o soluție de avarie, provizorie, până la depășirea situației. Pop nu neagă însă și aspectele pozitive dobândite de la această experiență.

Cu toate acestea, școala generalizată online nu poate să fie decât temporară, iar aspectul temporar trebuie relevat mereu. Mai mult, susține sursa citată, nu se cuvine să creăm o psihoză din care să reiasă că această criză va însemna de-acum normalitatea.

Și aceasta pentru că a sugera sau a spune direct că școala online sau „hibridă” va fi permanentă de-acum încolo și că această soluție este foarte bună ”înseamnă a semăna vânt”.

”Școala online este alternativa impusă și necesară în acest moment. Am făcut școală în afara școlii din martie 2020 încoace și am constatat ușor ineficiența ei. Dovada cea mai palpabilă este faptul că materia „predată” în acele luni păcătoase nu a devenit materie de examen nicăieri, în nicio împrejurare. Guvernul a făcut bine prevăzând trei „scenarii”, dar deopotrivă guvernul și noi trebuie să tindem spre aplicarea soluției firești”, subliniază președintele Academiei Române.

Acesta subliniază că este nevoie de o structură specială a materiilor pentru perioada de pandemie și că, dacă trebuie redus numărul de ore și chiar de discipline școlare, atunci trebuie procedat în consecință, dar să fie pentru un timp limitat.

Pop este de părere că problemele școlii românești nu constau atât în numărul excesiv de mare de ore pe săptămână, în condițiile în care părinții sunt tot mai ocupați cu serviciul și nu mai sunt dispuși să le lege copiilor lor cheia de gât. Problema reală o constituie supraîncărcarea programelor școlare.

Acesta militează pentru ca școala să se facă în mod clasic, prin interacțiune.  

”Altminteri, pentru oameni, școala trebuie să fie umană, iar pentru roboți, robotizată. Există scenarii ale literaturii de anticipație care păreau de-a dreptul fantastice și care, unele, s-au adeverit. Dacă oamenii vor deveni cândva roboți sau dacă roboții vor domina lumea umană, cu oameni transformați în sclavi, în mecanisme fără voință, educația – câtă va mai fi – se va face, probabil, în chip integral, cu aparate artificiale”, a punctat președintele Academiei Române

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
online, școală, Ioan Aurel Pop

Загрузка...