BUCUREŞTI, 4 oct — Sputnik, Doina Crainic. Oamenii de ştiinţă americani, dupa ce au analizat trei studii mai ample despre alcool şi influenţa acestuia asupra sănătăţii, au stabilit o legătură directă între larg răspândita obișnuință și moartea prematură. Ei și-au publicat cercetarea în revista Alcoholism: Clinical & Experimental Research.
„Toată lumea este dispusă să creadă că nu există riscuri legate de obiceiul de a bea unul sau două pahare de vin sau de bere pe zi, iar unii dintre colegii noștri susțin chiar că acest obicei ar putea fi benefic pentru sănătate. Am reușit să arătăm că consumul regulat de alcool, chiar și în cazul unor doze mici, crește riscul de deces prematur", a declarat Sara Hartz de la Universitatea Washington din St. Louis, citat de Sputnik France.
400.000 de persoane cu vârste între 18 și 85 de ani au luat parte la studiile conduse de Sara Hartz și colegii săi. Unii dintre participanți au băut des, dar foarte puțin, ceilalți au băut foarte rar, dar foarte mult. Drept rezultat, toți au băut puțin alcool, dar într-un mod diferit.
Oamenii de ştiinţă au înregistrat o influenţă diferită asupra sănătăţii în funcţie de metoda de consum. Dacă oamenii beau puțin alcool de două sau trei ori pe săptămână, sănătatea inimii și a vaselor de sânge era puțin mai bună decât în cazul celorlalţi. Pe de altă parte, dacă oamenii beau alcool în fiecare zi, acest lucru avea efecte negative asupra sănătății lor.
Dar în cazul tuturor a existat un efect comun, consumul de alcool a crescut riscul de deces prematur cu 20% la orice vârstă, dar a sporit şi riscul de a dezvolta cancer.
Aceste constatări contrazic studiile care arată că un consum moderat de alcool poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare sau a diabetului. Cercetătorii subliniază că orice doză de alcool va avea efecte negative asupra sănătăţii.
BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Preparatul rusesc Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor împotriva COVID-19, la numărul de state în care a fost autorizat, depășind Pfizer, se anunță pe contul oficial al vaccinului pe Twitter.
Primul loc, după numărul de state în care a obținut o autorizație se află AstraZeneca, aprobată în 49 de stat, fiind urmată de Sputnik V, cu 45 de state. A treia poziție este ocupat de Pfizer (43 de state). Urmează vaccinul Moderna (19 state), dar și trei vaccinuri chineze – Sinopharm (18), Sinovac (16), CanSino (4). Locul opt este ocupat de vaccinul companiei Johnson&Johnson, aprobat în 4 țări.
#SputnikV is now the world's second most popular #CovidVaccine in terms of regulatory approvals. Thank you for this vote of confidence! pic.twitter.com/dYYqLYUYs8
— Sputnik V (@sputnikvaccine) March 5, 2021
În prezent, Sputnik V a fost aprobat pentru utilizare în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Srpska (Entitate din Bosnia și Herțegovina), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincent și Grenadine, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Siria, Kârgâzstan, Guyana, Egipt, Honduras, Guatemala, Moldova , Slovacia, Angola, Djibouti, Republica Congo, Sri Lanka, Laos și Irak.
Numărul total al populației în cele 45 de state, care au înregistrat vaccinul Sputnik V, depășește 1,2 miliarde de oameni.
BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Statele membre ale Uniunii Europene nu trebuie să poarte negocieri paralele cu producătorii pentru livrarea vaccinurilor împotriva coronavirusului, în cazul în care au deja contracte centralizate pentru achiziții din numele Comisiei Europene, însă au tot dreptul să procure de sine stătător vaccinuri din partea altor producători, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.
Mai devreme, secretarul de stat al MAE francez, Clément Beaune, comentând intenția unor state de a achiziționa în mod individual vaccinuri rusești și chineze, a îndemnat la o solidaritate la nivel european.
“Trebuie să delimităm două aspecte: am stabilit portofoliul vaccinurilor pe care le vor procura coordonat. Statele UE nu trebuie să poarte negocieri paralele cu producătorii de vaccinuri din portofoliul european. Însă, au tot dreptul, din punct vedere juridic, să procure vaccinurile de la alți furnizori”, a declarat Mamer, comentând îndemnurile politicianului francez la o solidaritate în această chestiune.
“În ceea ce privește procedura de aprobare a vaccinului, din câte se cunoaște, aceasta este exercitată de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), însă există și proceduri naționale, în cazuri de urgență, care permite procurarea vaccinului fără aprobarea Comisiei Europene sau la recomandarea EMA. Iată de ce statele membre UE au dreptul să procure vaccinuri cu respectarea acestor condiții”, a adăugat reprezentantul CE.
Mamer a adăugat că “poziția Comisiei Europene constă în faptul că strategia comună europeană a fost aprobată pentru a garanta accesul tuturor statelor la vaccinuri, pentru a vaccina toți cetățenii UE. Considerăm în continuare că e un cadru bun pentru strategia de vaccinare”.
Joi, Agenția Europeană a Medicamentele a anunțat demararea procedurii de expertiză treptată (rolling review) a vaccinului rusesc. EMA speră că evaluarea preparatului va fi efectuată într-un termen restrâns, însă nu a precizat o dată când acest lucru se va întâmpla.
Ungaria și Slovacia au autorizat utilizarea Sputnik V în mod individual, fără a aștepta autorizarea vaccinului la nivel european de către EMA.
Sputnik V se află în primele trei poziții la nivel mondial la numărul de autorizații obținute din partea autorităților naționale de reglementare. Preparatul a fost înregistrat în 42 de țări, populația cărora constituie în total 1,1 miliarde de oameni.
Luni, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a discutat telefonic cu președintele Chinei, Xi Jinping despre o posibilă achiziție a vaccinului chinez împotriva COVID-19.
Un nou prototip al rachetei SpaceX Mars a explodat pe platforma de lansare, la puțin timp după ce racheta reușise să aterizeze la punct fix pe verticală în urma unui zbor test. Explozia s-a produs la doar câteva minute după ce misiunea fusese declarată un succes. Aceasta este a treia explozie a unei rachete pe care Elon Musk, proprietarul SpaceX, a conceput-o pentru a transporta un echipaj uman pe planeta Marte.
Racheta a efectuat un zbor test fără probleme până la o înălțime de 10 kilometri deasupra Texasului. Racheta a coborât apoi pe orizontală și reușit în final să aterizeze pe verticală la punct fix, pe platforma de lansare.
Totul părea în regulă, ceea ce l-a făcut pe comentatorul programului SpaceX să declare: „A treia oară e cu noroc, așa cum se spune”.
La puțin timp, însă, totul a sărit în aer. Forța exploziei a propulsat prototipul SpaceX la câțiva metri înălțime. Racheta a făcut o tumbă în aer și a căzut pe sol într-o mare de flăcări.