Centru de psihiatrie. Imagine simbol

Alertă la Iaşi - pacienţi cu boli psihice la mila Domnului, spital desfiinţat

251
Unitatea trebuie să găsească soluţii pentru relocarea pacienţilor, altfel riscă sancţiuni - salariaţii se tem că rămân fără loc de muncă.

BUCUREŞTI, 11 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Este panică printre angajaţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Hârlău, judeţul Iaşi, unitate administrată de Direcţia Generală şi Protecţia Copilului.

Şi aceasta fiindcă, până la sfârşitul anului, conducerea unităţii, împreună cu autorităţile, trebuie să găsească de urgenţă cinci locaţii pentru transferul celor peste 250 de bolnavi cu vârste cuprinse între 20 şi 80 de ani, majoritatea cu afecţiuni psihice grave!

În caz contrar, unitatea va fi sancţionată cu reducerea bugetului cu 25% timp de patru ani, informează bzi.ro

Conform unei decizii a Uniunii Europene, asemenea centre nu mai au voie să funcţioneze cu mai mult de 50 de beneficiari, iar centrul din Hârlău ar peste 250 de bolnavi internaţi, majoritatea pe perioadă nedeterminată şi este o instituţie socială care asigură îngrijire, găzduire, recuperare, reabilitare, reinserţie socială şi profesională pentru persoane adulte cu handicap, pe o perioadă determinată sau nedeterminată, în funcţie de nevoie individuale ale beneficiarilor.

Iulian Cozianu, preşedintele SANITAS Iaşi spune că angajaţii se tem că îşi pierd locurile de muncă. Vorbim despre aproximativ 180 de persoane.

Acesta a purtat discuţii cu primarul oraşului Hârlău şi cu conducerea DGASPC Iaşi pentru a găsi cele mai bune soluţii atât pentru îngrijirea pacienţilor, cât şi pentru salariaţi.

Potrivit lui, „Există posibilitatea să găsim spaţii în comunele învecinate oraşului Hârlău pentru cele 5 centre, dar nu cred că ar fi o soluţie pentru personal. Cei 180 de angajaţi din centru sunt cu domiciliul în oraşul Hârlău sau comunele învecinate”

”L-am apreciat pe domnul primar al oraşului Hârlău pentru că nu doreşte să piardă nici un loc de muncă, având în vedere că în zonă oportunităţile sunt reduse", a precizat liderul sindical, adăugând că îi este greu să spună acum dacă există posibilitatea să găsească cinci spaţii în oraş, dar a menţionat că este optimist, întrucât există posibilitatea accesării unor fonduri europene.

Centrul, fost cămin-spital, dispune de 240 de locuri şi, de ani de zile, funcţionează la capacitate maximă. Dintre cei internaţi în acest centru, 108 persoane au handicap grav, 88 — accentuat, 20 — handicap mediu, iar alţi 18 sunt diagnosticaţi cu boli neuropsihice.

251
Tagurile:
Relocare, Pacienți, desființare, Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Hârlău, România
Tematic
Criză teribilă în spitalele ieşene! Medicii, depăşiţi de situaţie
„Medicilor din spital nu le convine să se mute în ambulatoriul spitalului"
Demisie la vârf la Spitalul Universitar Bucureşti. Fost ministru - reacţie dură
Pacient mort în drum, lângă spitalul de unde plecase pentru că nu erau locuri
Scandal! Asistente de la Spitalul Municipal şi Colentina, anchetate de poliţişti
Sfâșietor! Sute de copii, părăsiți în spitale și unități sanitare din România anul trecut
Fără plic! Românii şi-ar putea alege spitalul în funcţie de cum combate corupţia.

Загрузка...