Viorel Huşanu, Sanitas Bucureşti

Huşanu, SANITAS: „Nu salariile sunt problema, ci cheltuielile inutile şi exagerate!"

1261
(reînnoit 17:43 02.09.2018)
Liderul SANITAS Bucureşti susţine că invocarea creşterilor salariale din sistem reprezintă numai un pretext pentru a acoperi, de fapt, adevăratele „scurgeri" de bani.

BUCUREŞTI, 2 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. A provocat sau nu un deficit major Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate creşterea salariilor personalului din sistem? Iată întrebarea la care liderul SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a răspuns exclusiv pentru Sputnik.

În presa economică din România a apărut informaţia potrivit căreia creşterea salariilor medicilor a majorat cheltuielile CNAS cu 15 procente în prima jumătate a anului în curs şi a provocat un deficit de 400 milioane de lei în primul semestru.

„Cea mai mare diferenţă provine inclusiv din faptul că există creşteri salarial. Creşterile salariale care se plătesc de la începutul acestui an reprezintă una dintre cele mai mari ponderi în cheltuielile pe care noi le realizăm anul acesta, de acolo rezultă o bună parte din diferenţă", a explicat Răzvan Vulcănescu, preşedintele CNAS, potrivit zf.ro.

Cea mai mare parte din bani, notează sursa amintită, au ajuns în spitale, aproximativ 5 miliarde de lei, dar şi în plata salariilor medicilor, pentru care au fost cheltuiţi 3,5 milioane de lei din bugetul CNAS.

Viorel Huşanu spune, însă, că lui i se pare doar un pretext invocarea creşterilor salariale pentru a acoperi, de fapt, alte „scurgeri".

„În fiecare an când au fost creşteri de venituri, toate guvernele au invocat lipsa banilor în sistem şi acum vedem (când apar rapoarte în urma controalelor) că de fapt banii sunt gestionaţi prost. Scurgeri de bani acum câţiva ani cu Hexi Pharma (şi multe altele), scurgeri de bani când achiziţionează cartofi sau alte alimente cu preţuri de până la 3 ori mai mari decât pe piaţă", a explicat liderul SANITAS, adăugând că a citit, în presă, că un RMN achiziţionat cu 2 milioane de euro, în condiţiile în care preţul maxim al acestuia era la jumătate.

Evident, Huşanu nu a trecut sub tăcere nici faptul că se fac achiziţii de milioane de lei în aparatură „inutilă de la firme „cu dedicaţie".

„Văd că se renovează părţi din spitale — corpuri, secţii etc — cu bani mulţi, iar după ceva timp vine DSP — ul (Direcţia de Sănătate Publică — nota Georgiana Arsene) şi spune că nu acordă autorizaţie de funcţionare decât dacă se renovează (din nou!) în totalitate", a declarat Huşanu, menţionând că zilele acestea i-au povestit câţiva colegi faptul că se fac reparaţii fără logică, se plachează pereţii cu rigips fără — atenţie — să se ţină cont de circuitele electrice sau sanitare!

„Am văzut arestări chiar la nivelul Casei de Asigurări pentru scurgeri de bani în zona îngrijirilor la domiciliu. Acolo sunt banii, nu în salarii!", a punctat Huşanu, explicând că salariile nu s-au triplat ci au crescut — într-adevăr mult — doar pentru medici, fiindcă asistenetelor le-a fost arătat pe hârtie un salariu „ca afară" dar o dată cu trecerea contribuţiilor de la angajator către angajat, toate veniturile estimate au scăzut cu 30 de procente.

Liderul SANITAS adaugă că a asistat la scăderi de venituri, reparate în ultimul moment prin acordarea unor stimulente cu caracter temporat şi a precizat că este sigur că în anii următori vom asista la alte acuzaţii, dezvăluiri arestări care vor demonstra că nu salariile sunt de vină.

„Nu salariile sunt problema, ci cheltuielile inutile şi exagerate care încă se mai practică în sistem!", a afirmat Viorel Huşanu.

1261
Nelu Tătaru

Tătaru, anunț: aceștia sunt românii care vor avea prioritate la vaccinul anti COVID-19

238
Ministrul Sănătății a declarat care sunt categoriile de persoane ce vor beneficia cu prioritate de vaccinul contra COVID-19 în momentul în care acesta va fi disponibil.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut o serie de precizări referitoare la vaccinul anti COVID. Potrivit unei declarații a demnitarului din luna iunie, România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti COVID.

Oficialul de la Sănătate a precizat că vor avea prioritate cei care fac parte din categoriile cele mai expuse în momentul în care va fi disponibil un vaccin contra COVID-19. Este vorba despre personalul medical, despre copii și bătrâni, dar și despre cei cu comorbidități.

”Am făcut o solicitare de 10 milioane (doze de vaccin – nota redacției). Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Mai mult decât atât, demnitarul a anticipat că, din a doua jumătate a anului 2021, după ce capacitățile de producție vor crește, vaccinul va fi mai ușor de procurat.

În momentul de față există, în lume, peste 20 de variante de vaccin în diferite faze de testare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

238
Tagurile:
COVID-19, Pacienți, Nelu Tătaru
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Virus

Un nou simptom atipic al coronavirusului descoperit de medicii americani

113
(reînnoit 15:18 09.08.2020)
O echipă de medici din Chicago a descoperit un nou simptom al coronavirusului: sughițul persistent. Ei au descris cazul unui pacient de 62 de ani care a suferit acest inconvenient timp de patru zile.

Sughițurile persistente sunt, de asemenea, unul dintre simptomele coronavirusului, au arătat medicii într-un studiu publicat în The American Journal of Emergency Medicine.

Cercetările lor au descris cazul unui rezident din Chicago, în vârstă de 62 de ani, care a mers la spital în aprilie cu un sughiț care a durat patru zile.

Potrivit sursei, examinarea efectuată a relevat că pacientul suferea de diabet, hipertensiune arterială și boli ischemice cardiace. În plus, testele pentru Covid-19 au fost pozitive, iar radiografiile au prezentat leziuni pulmonare. În același timp, el nu a prezentat simptomele tipice ale coronavirusului, cum ar fi o formă de tuse sau dureri în gât.

Potrivit studiului, bărbatul a fost tratat cu hidroxicloroquina, considerat un medicament popular pentru coronavirus, înainte ca OMS să îl considere ineficient.

Primul caz raportat

„După cum cunoaștem, acesta este primul raport al sughițului persistente la un pacient care e testat pozitiv la Covid-19 în literatura de medicină de urgență”, se menționează în studiu.

Autorii și-au îndemnat colegii să acorde o atenție deosebită pacienților care se plâng de sughițuri constante și au remarcat că coronavirusul prezenta simptome tot mai atipice.

Alte simptome detectate

Anterior, cercetătorii de la Spitalul Universitar Ramón y Cajal din Madrid au stabilit că enantemul, pete roșii pe mucoase, era un nou simptom al Covid-19.

În plus, oamenii de știință de la University College London au publicat un nou studiu pe 8 iulie, în care avertizează despre o posibilă undă de afectare a creierului legată de coronavirus. Ei spun că acum există dovezi că virusul poate duce la complicații neurologice grave, cum ar fi inflamația, psihoza sau delirul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
Simptome, COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Olga Buzova

VIDEO: Buzova a arătat cum se odihnește în Sochi și dansează în bikini

0
Cântăreața și prezentatoarea TV Olga Buzova le-a arătat abonaților cum se odihnea la Sochi. Anterior ea anunțase că a zburat în stațiune pentru a sărbători aniversarea relației sale romantice cu bloggerul video David Manukyan (Dava M).

Vedeta a postat multe imagini pe Instagram. La una dintre ele, de exemplu, Buzova a cerut publicului, pe care l-a numit „fetele mele”, săi evalueze noul costum de baie.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava

Cântăreața a făcut o altă poză la spa, lângă un câine. În comentariu, ea și-a amintit de ziua de pomenire a Sfântului Pantelimon, le-a spus abonaților istoria sărbătorii și i-a îndemnat să facă mai multe fapte bune, să trăiască cu inima curată, să aibă grijă de sănătate și să practice sport.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava

Buzova a arătat și un „costum neobișnuit de feminin”, făcând o poză pe fundalul unor bârne și copaci denși. Într-un comentariu la publicație, Manukyan i-a amintit iubitei sale că este „cea mai frumoasă fată”.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova

Interpreta nu a uitat de o altă rețea de socializare - TikTok. Buzova a dansat incendiar în bikini pe melodia grupului „Time and Glass”.

 

​De asemenea, a postat o poză într-un alt costum de baie, îndemnând abonații să privească mai mult în stories - acolo Buzova a filmat cum hrănește un câine, ia masa, „călărește” un iaht și petrece timpul cu Manukyan.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Olga Buzova

Загрузка...