Bebeluș

Pericol cumplit! Boala albastră ucide bebeluşii - ce fac autorităţile

333
Concentraţia mare de nitraţi schimbă compoziţia lichidului şi îl transformă într-o licoare a morţii ce poate provoca „boala albastră", letală în cazul pruncilor.

BUCUREŞTI, 8 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Deşi primăriile sunt obligate prin lege să ceară, periodic, Direcţiei de Sănătate Publică să verifice calitatea apei potabile, acest lucru nu se întâmplă.

Mărturie în acest sens stă faptul că, în 2018, au fost semnalate 12 cazuri de contaminare cu apă nepotabilă în 7 judeţe ale României.

„Boala albastră a copiilor" este una din maladiile care, în plin secol XXI, continuă să facă ravagii în mediul rural din ţara noastră. Ea ucide bebeluşii cu vârsta până într-un an care beau apa nepotabilă din fântâni.

O statistică oficială din 2018 arată, negru pe alb, că în judeţele afectate în prima parte a anului de inundaţii, s-au înregistrat cazuri de „boală albastră" la copiii cu vârsta până într-un an, informează evz.ro.

Chiar dacă nu mai are răspândirea de acum şase ani, când ucidea pe capete (sute de cazuri erau atunci înregistrate la nivel de ţară) „boala albastră a copiilor" continuă să dea şi astăzi frisoane localnicilor din mediul rural care asistă neputincioşi cum pruncii de câteva luni până la un an le sunt ucişi de boală. Deşi Legea 458 din 08/07/2002 prevede explicit în textul său, la Articolul 16, aliniat 1, faptul că, pe de o parte, primăriile locale, iar pe de alta, Direcţia de Sănătate Publică, prin unităţile sale din fiecare judeţ în parte, au obligaţia să verifice, prin analize de laborator specifice, dacă apa este sau nu potabilă o dată la cel mult trei luni, acest lucru nu se întâmplă.

„Reprezentanţii DSP, primarii şi factorii de decizie din zonele respective îşi aduc aminte de responsabilităţile care le revin prin lege doar în momentul în care moare un prunc de pe urma „bolii albastre". Atunci se grăbesc să trimită la analize apa din fântâni. Şi tot atunci constată că mai bine de 90 la sută din puţurile de pe întreg cuprinsul localităţii pe care o au în administrare sunt infectate, iar apa nu poate fi consumată fără riscul unei îmbolnăvi majore care poate avea ca finalitate chiar moartea", a explicat Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Nici apa îmbuteliată nu este sigură în proporţie de sută la sută. Şi aceasta pentru că producătorii nu sunt obligaţi să declare compoziţia chimică a apei după o structură standardizată.

Motiv pentru care nu putem vorbi despre o informare corectă, completă şi precisă, este de părere Costel Stanciu.

În această situaţie, consumatorul alege în funcţie de impresia lăsată de publicitatea făcută unui produs sa al altuia.

Stanciu a precizat că, momentul îmbutelierii, se fac într-adevăr o serie de teste, iar apa plată este, într-adevăr, potabilă, fără riscuri de îmbolnăvire pentru consumator. Numai că, în condiţiile în care, foarte multe firme aduc apa astfel îmbuteliată de la sute, chiar mii de kilometri distanţă, recipientele de plastic nu mai sunt ţinute în condiţii de siguranţă. Este vorba despre temperaturile ridicate care determină supraîncălzirea plasticului şi, pe cale de consecinţă, se ajunge la situaţia în care elemente din compoziţia plasticului să ajungă în apă.

333

Загрузка...