Proteste Sanitas

Impozitarea normei de hrană a medicilor aruncă în aer sistemul sanitar

1731
Sindicaliştii au dat un avertisment guvernanţilor prin care le comunică ferm că vor lua măsuri dure dacă nu revin asupra deciziei de creştere a cotei de impozitare.

BUCUREŞTI, 14 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Cea mai puternică organizaţie sindicală din Sănătate, SANITAS, a reacţionat dur după ce Ministerul de Finanţe a anunţat că norma de hrană a medicilor va fi impozitată nu cu zece procente, aşa cum se stabilise iniţial, ci cu 45%.

Aceştia amintesc că în discuţiile apărute de la O.U.G.91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice actualizată în 2018 purtate cu factori de decizie din Guvernul României au fost asiguraţi că impozitarea va fi de 10%, astfel încât suma plătită salariaţilor din sistemul sanitar cu titlu de indemnizaţie de hrană să fie echivalentă cu contravaloarea tichetelor de masă acordate acestora până la 1 ianuarie 2018.

„Susţinem în continuare că se impune aplicarea doar a impozitului în cotă de 10% asupra acestor sume pe perioada menţionată, (1 ianuarie — 30 noiembrie 2018 — nota Georgiana Arsene) în spiritul celor convenite cu reprezentanţii Guvernului", precizează liderul SANITAS, Leonard Bărăscu, într-un comunicat de presă.

În acest sens, sindicatul SANITAS a înaintat premierului României, Viorica Dăncilă, adresa nr. 55/18.06.2018 prin care solicită susţinerea punctului de vedere al personalului sanitar dar şi a demersurilor acestora „pentru corecta încadrare fiscală a indemnizaţiei de hrană" în sensul impozitării cu 10 procente, conservând, astfel, veniturile salariaţilor din sistemul sanitar public de stat.

De asemenea, SANITAS atrage atenţia factorilor de decizie că o nouă reducere a veniturilor salariaţilor din Sănătate, prin creşterea nivelului de impozitare, va duce inevitabil la reluarea protestelor acestora şi la erodarea în continuare a încrederii în această reformă salarială care ar trebui să aducă, de fapt, stabilitatea în sistemul sanitar românesc.

Sputnik a atras atenţia încă de la emiterea de către Ministerul Finanţelor Publice a adresei prin care se comunica despre noua impozitare că ar putea genera noi proteste. Iată că SANITAS, prin acest comunicat, confirmă previziunile noastre.

1731

Загрузка...