Выставка Сделано в Молдове

Cinci alimente „dăunătoare" care sunt de fapt bune pentru sănătate

411
(reînnoit 14:12 15.06.2018)
Exită o tendinţă, bazată uneori mai mult pe concepţii false decât pe cercetări reale, de a clasifica alimentele în „bune" și „rele". Însă multe alimente nu pot fi privite în „alb şi negru". Ele pot face parte dintr-o alimentaţie adecvată atunci când sunt consumate cu moderaţie.

BUCUREŞTI, 14 iun — Sputnik, Doina Crainic. Următoarele produse, prezentate de treehugger.com, pot avea o reputaţie proastă în ochii unora, însă merită o reconsiderare din mai multe motive.

1. Cartofii albi

Considerată mult timp o hrană bogată în amidon, cu o valoare nutritivă scăzută, cartofii albi sunt de fapt destul de sănătoși. Au cel mai mare indice glicemic, în timp ce cartofii roșii și noi au un indice moderat. Atunci când cartofii fierți sunt consumați reci, indicele glicemic scade; în această formă au o cantitate mare de amidon, care este bun pentru intestin.

Piață
© Sputnik / Евгений Биятов
Piață

„Un cartof alb mediu copt, cu coajă, furnizează de două ori mai mult potasiu decât o banană (952 mg, o cincime din doza zilnică), precum şi fibre (4 g), proteine (4,5 g), vitamina C, vitaminele B, calciu și magneziu. Toate acestea doar cu 164 de calorii", scrie theglobeandmail.com

2. Ouăle

S-a spus că ouăle nu sunt recomandabile pentru că au un nivel ridicat de colesterol, dar gălbenușurile sunt pline de substanțe nutritive.

„Colina (nutrient din gălbenușul de ou) luptă împotriva grăsimii ce se depune pe burtă şi favorizează activitatea celulară, ajută funcția hepatică, precum şi transportul nutrienților în organism", potrivit eatthis.com.

3. Pastele

Chiar și pastele albe pot face parte dintr-o alimentaţie sănătoasă. Dieteticianul Leslie Beck a declarat pentru publicaţia Globe and Mail că „în mod surprinzător, pastele albe făcute din făină grişată au un indice glicemic mai mic" și că „o porţie de paste cu sos de tomate este o sursă excelentă de licopen, un antioxidant care se crede că protejează organismul de boli de inimă şi de anumite tipuri de cancer".

Desigur, aceasta nu înseamnă că trebuie să începeţi să mâncaţi paste de două ori pe zi, dar, consumate cu moderaţie, împreună cu alte surse de proteine şi cu legume, nu pot dăuna. De asemenea, este o modalitate excelentă de a mânca într-un stil vegetarian și de a prepara rapid o mâncare făcută în casă.

4. Nucile

Altă dată nucile nu erau recomandate pentru nivelurile ridicate de grăsimi saturate, dar, ulterior, un număr de dieteticieni și cercetători și-au schimbat poziția cu privire la grăsimile saturate, spunând că nu există dovezi suficiente care să arate legătura dintre aceste grăsimi şi bolile de inimă. În plus, este inadecvat să elimini o categorie întreagă de alimente care, pe de altă parte, are multe efecte benefice.

„Deşi nucile și semințele conțin unele grăsimi saturate, ele sunt, de asemenea, pline de substanțe nutritive, de la fibre benefice, grăsimi mono-nesaturate, omega-3, magneziu şi calciu necesar pentru oase și fier energizant", scrie nutriționistul Lisa Mosokvitz din New York.

5. Ciocolata

Ciocolata neagră (însă nu batoanele de ciocolată super-procesate, cu zahăr excesiv, de lângă casele de marcat) este bogată în flavonoide, antioxidanți care reduc stresul şi luptă împotriva depunerii de grăsime. După cum au dezvăluit studii recente, consumul frecvent de ciocolată neagră îmbunătăţeşte performanța cognitivă; cu alte cuvinte, te face mai inteligent. În acest sens este recomandabilă ciocolată neagră care are cel puțin 74% cacao.

411
Tagurile:
utilitate, alimente ”dăunătoare, sănătate
Școală

Spiegel avertizează asupra unei „generații pierdute” din cauza Covid-19

533
Din cauza pandemiei Covid-19, decalajul global în educație crește prăpastia dintre clasele privilegiate și cele mai sărace. Spiegel consideră că vine o generație „pierdută” și explică de ce.

Criza de sănătate provocată de coronavirus riscă să creeze o „generație pierdută”, întrucât milioane de copii nu mai au acces normal la educație. Și ei vor trebui să „plătească datoria pandemiei”, scrie revista germană Spiegel.

Într-adevăr, potrivit unui raport al Băncii Mondiale din iunie, pierderea veniturilor generației actuale de școlari se va ridica la 10 000 de miliarde de dolari dacă școlile lumii nu se redeschid rapid.

În Germania, instituțiile de învățământ au fost închise de luni de zile, iar în unele țări mai puțin dezvoltate nu s-au deschis de un an. În consecință, tinerii își pierd posibilitatea de a scăpa de sărăcie și de a-și putea modela viața, regretă mass-media citată.

Astfel, conform datelor UNESCO publicate în august anul trecut, 24 de milioane de copii nu se vor întoarce niciodată la școală, deoarece au devenit esențiali pentru familiile lor în lupta zilnică pentru supraviețuire. „Majoritatea studenților cu risc, 5,9 milioane, trăiesc în Asia de Sud și de Vest; 5,3 milioane se află în Africa subsahariană ", se spune în raport.

Amenințarea nemulțumirii

Pe lângă crearea unor dificultăți economice, acest decalaj global în educație aprofundează decalajul deja existent între clasele privilegiate și cei care nu își pot permite o educație mai bună, menționează Spiegel.

Mai rău, experții consideră nemulțumirea crescândă ca o cauză potențială a viitoarelor conflicte, creșterea migrației și creșterea extremismului, subliniază sursa geramnă.

Katrin Kuntz, redactor la departamentul internațional al ziarului, a vorbit cu experți în educație despre consecințele închiderii școlilor. Potrivit acesteia, este încă posibil să se evite sosirea unei generații pierdute.

„Pentru a face acest lucru, guvernele trebuie să aleagă să investească în cei mai tineri. Și nu ar trebui să piardă deloc timpul".

O criză alarmantă

Fondul Monetar Internațional este, de asemenea, îngrijorat de criza economică cauzată de pandemie.

„Estimăm că până la sfârșitul anului 2022, venitul cumulat pe cap de locuitor va fi cu 13% mai mic decât proiecțiile dinaintea crizei în economiile avansate, comparativ cu 18% pentru țările cu venituri mici și 22% pentru țările emergente și în curs de dezvoltare din lume, cu excepția Chinei”, a menționat într-o postare de blog, din 24 februarie, Kristalina Georgieva, director general al FMI.

Confruntată cu această situație gravă, Save the Children, o organizație caritabilă din Londra, a apelat la donatori la mijlocul lunii ianuarie pentru a ajuta guvernele să trimită copiii din țările sărace înapoi la școli. Conform calculelor ONG-ului, pentru a proteja viitorul celor mai marginalizați este nevoie de puțin peste 50 de miliarde USD, sau 370 USD (aproximativ 300 EUR) per elev.

533
Tagurile:
Restricții, coronavirus, Educație, școală, Studii, generație, COVID-19, Pandemie
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Vaccină Johnson & Johnson

SUA au autorizat vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson

96
(reînnoit 09:28 28.02.2021)
Statele Unite au acordat, sâmbătă, autorizație de urgență pentru vaccinul anti Covid-19 al Johnson & Johnson pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, a declarat Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA).

Acest vaccin cu doză unică numit Janssen Covid-19, care poate fi păstrat la temperatura frigiderului, se alătură celor de la Pfizer / BioNTech și Moderna în campania masivă de vaccinare din Statele Unite, unde pandemia a provocat peste 500 000 de decese.

După ce a studiat în detaliu datele din studiile clinice, efectuate pe mai mult de 43 000 de persoane, un comitet de experți a recomandat vineri comercializarea acestui vaccin.

100 de milioane de doze către luna iulie

Cel puțin trei milioane de doze ale produsul „J&J” sunt pregătite pentru a fi distribuite deja de săptămâna viitoare, potrivit guvernului SUA. Johnson & Johnson s-a angajat să livreze 100 de milioane către Statele Unite până la sfârșitul lunii iunie.

În total, peste 72 de milioane de injectări au fost deja efectuate în această țară, cea mai afectată de pandemie în valoare absolută.

96
Tagurile:
Johnson & Johnson, vaccin, SUA
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Clotilde Armand

Miron Cozma face din nou ordine în București începe incendiar cu Clotilde Armand!

0
(reînnoit 07:51 01.03.2021)
„Luceafărul huilei” revine în prim plan, de data asta cu un atac dur la controversata primăriță de la Sectorul 1, Clotilde Armand!

BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Controversata Clotilde Armand primește un periculos ”mărțișor” din partea lui Miron Cozma, celebrul lider al minerilor din Valea Jiului.

Miron Cozma cere ferm ministrului de Interne să înceapă o anchetă care să vizeze averea Clotildei Armand, referindu-se la ea ca la o ”hoață”.

”În privinţa acestei hoaţe, îl atenţionez pe ministrul de Interne: dacă nu începi ancheta, aşa cum ţi-am cerut legat de modul în care au obţinut acele bunuri am să te dau în judecată, domnule ministru, pentru favorizarea infractorului!”, a declarat Cozma la RTV.

Miron Cozma o acuză pe Clotilde Armand că deține ”14 terenuri, 3 apartamente, 2 vile”.

”Asta în timp ce Miron Cosma n-are o garsonieră după 20 de ani lucraţi în mină”, a declarat liderul mineriadelor.

Într-adevăr, declarația de avere a franțuzoaicei este impresionantă, cuprinzând mai multe imobile – printre care case, apartamente și terenuri cu diverse destinații.

***

Miron Cozma a fost unul dintre liderii minerilor din Valea Jiului în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și a condus autoritar mineriada din septembrie 1991, soldată cu demisia Guvernului Petre Roman – o acțiune susținută și de opoziția ”pro-europeană”.

În ianuarie 1999, Miron Cozma s-a pus din nou în fruntea minerilor ca răspuns la intenția  Guvernului Radu Vasile de a închide minele din Valea Jiului. Au avut loc încleștări memorabile cu forțele de ordine și, în final, s-a încheiat o ”pace” – așa numita ”pace de la Cozia”, semnată de Cozma cu regretatul premier Radu Vasile.

O lună mai târziu, Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar Radu Vasile era demis. Miron Cozma a fost eliberat în decembrie 2007, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”.

0
Tagurile:
Clotilde Armand

Загрузка...