Viorel Huşanu, Sanitas Bucureşti

Huşanu, SANITAS: „Cine şi cum garantează veniturile oamenilor vor creşte?"

340
(reînnoit 15:58 17.05.2018)
Situaţia rămâne în continuare tensionată în sistemul sanitar, chiar şi după ce Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind modificările la Legea Salarizării.

BUCUREŞTI, 17 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. Tensiunile persistă în sistemul sanitar românesc, acolo unde problemele par să nu se mai termine.

Şi aceasta în condiţiile în care ieri, în şedinţa de Guvern, a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care prevede anumite modificări şi completări ale Legii cadru nr. 153/2017, cunoscută sub denumirea de Legea Salarizării Unitare.

Vorbim despre modificările agreate cu reprezentanţii sindicatelor şi managerii de spitale, adică despre introducerea unor corecţii pentru acele categorii de personal ale căror drepturi salariale nete aferente lunii martie au fost mai mici decât drepturile salariale nete plătite în luna februarie a lui 2018. De asemenea, OUG stabileşte scoaterea gărzilor din calculul procentului de 30% pe ordonator de credite în condiţiile în care gărzile un „element obligatoriu în asigurarea continuităţii asistenţei medicale de urgenţă".

Care este, însă, situaţia în spitale? Liderul SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, spune că lucrurile sunt bune… pe hârtie, dar există mai multe întrebări fără răspuns.

„S-a dat ordonanţa, pe hârtie, în teorie, prin redistribuirea unor sporuri provenite de la spitalele scoase din plafon (cele monoprofil), se mai „îndulceşte" situaţia… dar doar pe hârtie. Cine şi cum ne garantează că veniturile oamenilor vor creşte? Cine garantează şi cum că sporurile, acum acordate la minim în spitalele mari, vor creşte astfel încât să fie cel puţin egale cu altele din provincie?", a declarat, pentru Sputnik, Viorel Huşanu.

Acesta a precizat că OUG trebuie completată cu modificarea Hotărârii de Guvern nr. 153/2018, privind regulamentul de sporuri, dar s-a întrebat dacă va fi posibil acest lucru.

Totuşi, Huşanu a precizat că, în interpretarea sa, declaraţiile ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, duc către o completare. Liderul SANITAS Bucureşti a menţionat că o certitudine în acest sens ar putea avea până pe 6 iunie când e data limită pentru calcularea salariilor aferente lunii mai.

Referitor la starea de spirit a personalului medical, Huşanu a declarat că există neîncredere la cei care speră, dezamăgire la cei pe care ordonanţa nu îi ajută — farmacişti, biologi, personal TESA etc. — frustrare în cazul celor care nu au luat luna aceasta salariile întregi — cum este cazul Spitalului BAGDASAR, speranţă pentru medici fiindcă, dacă s-a scos din plafon sporul pentru gărzi, există speranţa să le plătească sporul pentru garda de week-end cu 100%.

340
Tagurile:
reacție, modificare, Legea Salarizării Unitare, SANITAS, Guvernul României, Viorel Huşanu, România
Tematic
Huşanu, SANITAS: „Lupta nu trebuie să se oprească!"
SANITAS renunţă la greva generală! Guvernul modifică legea!
Hușanu, SANITAS: „Eu cred că ei (guvernanţii) se tem de orice fel de mişcare"
SANITAS nu se joacă! S-au strâns peste 50.000 de semnături pentru greva generală!
Protestele Sanitas la București în imagini foto
Vaccin

Principalul producător al vaccinului COVID investigat pentru ucidere prin imprudență!

124
O instanță franceză a găsit responsabili în acest caz statul, compania și medicii care au prescris medicamentul - magistrații au decis ca statul să plătească mii de euro compensații familiilor

BUCUREȘTI, 4 aug – Sputnik. Principalul producător al posibilului vaccin anti-Covid-19, Sanofi, companie franceză, este cercetat pentru ucidere din culpă pe fondul unui scandal cu privire la medicamentul său pentru epilepsie, Depakine.

De remarcat că Sanofi dezvoltă vaccinul anti-Covid împreună cu grupul GlaxoSmithKline  - au primit un contract federal (SUA) de 2.1 miliarde de dolari pentru 100 milioane de doze de vaccin, cu opțiunea ca guvernul SUA să mai cumpere alte 500 milioane de doze, ceea ce ar însemna alte 10 miliarde de dolari. Din acest punct de vedere, sunt în topul investițiilor americane în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19.

Și UE a reacționat favorabil, iar recent, Comisia Europeană a anunţat că a rezervat în numele celor 27 state membre 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19, aflat în pregătire la laboratorul francez Sanofi.

Imediat după ce a fost difuzată această știre, jurnalistul Radu Tudor, unul dintre cei mai preocupați ca România să comande/achiziționeze vaccinul, a reacționat: ”Suntem 500 de milioane de locuitori în UE. S-au securizat 300 milioane de vaccinuri de la Sanofi. Oare ce tara UE nu a comandat vaccinuri pentru propria populație? România, cumva?”.

***

Revenind la investigația din Franța, iată un detaliu care necesită atenție - firma este acuzată că întârzie să dezvăluie riscul pe care medicația îl prezintă femeilor însărcinate, transmite Euronews

Medicamentul, compus în principal din valproat de sodiu, este utilizat pentru a trata convulsii, dar a fost utilizat pe scară largă ca stabilizator de dispoziție pentru a ajuta persoanele cu tulburări bipolare.

Autoritățile din domeniul Sănătății acuză că în urma consumului medicamentului, a crescut unor probleme congenitale - defecte la naștere, autism și dificultăți de învățare etc.

Conform sursei citate, Agenția franceză a Medicamentului(ANSM) estimează că Depakine ar putea fi cauza defectelor la naștere a 2.150 până la 4.100 de copii și a dezvoltării neurologice lente în cazul a 16.600 până la 30.400 de copii, începând cu 1967.

Ancheta a fost inițiată de organizația APESAC – „Asociația pentru Ajutorul părinții copiilor care suferă de sindrom anti-convulsivant”, care reprezintă presupuse victime ale scandalului.

Marine Martin, președinte și fondator al APESAC, a numit deschiderea investigației ”o mare victorie pentru familiile victimelor Depakine”.

De cealaltă parte, Sanofi își susține nevinovăție, insistând că și-a îndeplinit obligațiile în ceea ce privește informarea oamenilor despre efectele secundare ale Depakine.

Dar, atenție, Euronews avertizează că Sanofi a fost deja inculpată pentru fraudă agravată și provocare de vătămare din culpă din cauza consumului de medicamente. Potrivit cotidianului ”Le Monde”, obiectivul anchetei este să stabilească dacă marea companie farmaceutică poate fi trasă la răspundere pentru moartea a patru bebeluși (în 1990, 1996, 2011 și 2014), ale căror mame au luat Depakine în timpul sarcinii . ”Omor prin imprudență” este sintagma folosită de francezi.

”Luna trecută, o instanță franceză a găsit responsabili în acest caz statul, Sanofi și medicii care au prescris medicamentul”, scrie Euronews, menționând că ”Instanța a decis ca statul să plătească mii de euro compensații familiilor, spunând că oficialii nu au luat măsurile necesare pentru a se asigura că medicamentul nu a fost luat de femei gravide”.

Desigur, aspectele descrise nu înseamnă că neagă cineva valoarea prestigioasei companii franceze. Dar… sunt fapte!

Pe de altă parte, să amintim de gestul frumos al Sanofi, care a făcut României o donație de 18.000 de cutii de hidroxiclorochină – Ministerul Sănătății declarând: ”Cele 1.080.000 de doze vor ajunge la peste 45.000 de pacienţi din România”.

Desigur, și în privința hidroxiclorochinei sunt discuții – inclusiv un studiu (retras, la un moment dat) publicat de celebra revistă ”The Lancet”, cea mai prestigioasă revistă medicală britanică.

124
Tagurile:
vaccin, COVID-19, Franța
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Scandalul momentului - presiuni uriașe externe! Ce NU se spune despre afacerea corvetelor
Ce ascunde ”Grupul de Comunicare Strategică”: DATELE despre care NU se spune nimic!
Companiile din Rusia și China vor testa în comun vaccinele împotriva COVID-19
Ce NU se spune despre ”Medicamentul minune” primit de România de la Bruxelles
Un alt vaccin rusesc împotriva Covid-19 intră în studiile clinice
„Un moment Sputnik”: Rusia speră să fie primul producător de vaccin anti-Covid 19
Teoria Conspirației, alimentată oficial: vaccin COVID-19, PROTEJAT guvernamental!
Voluntarii care au testat vaccinul împotriva COVID-19 au fost supuși examenului final
"Competiția vaccinurilor": Rusia, acuzată în Occident

Загрузка...
Însoțitoare de bord

România a exclus Rusia din zona galbenă. Se păstrează restricțiile pentru SUA

67
(reînnoit 14:08 04.08.2020)
Rusia a fost exclusă din lista statelor aflate în zona galbenă, cetățenii ruși pot intra pe teritoriul României fără carantinare sau autoizolare obligatorie.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Rusia a fost exclusă din lista statelor aflați în zona galbenă, potrivit ultimii actualizări a Institutul Naţional de Sănătate Publică din România. Totodată, se păstrează restricțiile pentru cetățenii Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii.

Zona galbenă reprezintă statele cu un risc epidemiologic înalt. Persoanele sosite din aceste țări sunt obligate să se afle timp de 14 zile în autoizolare/carantină.

În acest fel, cetățenii ruși sau persoanele sosite din Federația Rusă nu vor fi supuse unor măsuri speciale.

Măsura de carantina se aplica pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din tarile/zonele cu risc epidemiologic ridicat si au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l).

Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități.

Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

67
Tagurile:
România, Rusia
Тема:
Relațiile româno-ruse

Загрузка...
Nava Solitaire și Fortitude, implicate în lucrările de instalare a gazoductului Nord Stream - 2

Construcția Nord Stream 2 poate continua, a declarat Agenţia Daneză pentru Energie

0
Construcția gazoductului Nord Stream 2 poate continua, întrucât nimeni nu a contestat decizia Copenhagăi de a permite utilizarea navelor ancorate pentru lucrări, a anunțat marți Comisia daneză de recurs pentru Energie.

BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik. Comisia daneză de recurs a declarat că nu s-a făcut recurs împotriva deciziei luate în iulie de Agenția Daneză pentru Energie de a permite Nord Stream 2 AG să utilizeze în apele țării nave cu ancore pentru a plasa conducte. Compania poate relua marți lucrările de construcţie, a declarat comisia, potrivit Sputniknews

Anterior, Copenhaga a confirmat că traseul conductei se află în afara zonei de risc de a intra în contact cu armele chimice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care sunt îngropate pe fundul Mării Baltice.

Conducta de 9,5 miliarde de euro şi de 1.230 de kilometri a fost vizată de sancțiuni din partea Statelor Unite în decembrie 2019, în conformitate cu Legea National Defence Authorisation Act 2020 din SUA, care a determinat compania elvețiană Allseas, care instala conducte, să renunțe la proiect, când mai erau de instalat doar 100 de mile din conductă. Rusia finalizează acum conducta pe cont propriu.

În timp ce Washingtonul a menționat, ca motiv pentru sancţiuni, îngrijorările sale privind securitatea, atât Rusia, cât și Germania, care sunt implicate în proiect, au subliniat că sancţiunile reprezintă un exemplu de concurență neloială care contravine dreptului internațional.

0
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
Business-ul german critică sancțiunile SUA împotriva Nord Stream - 2
UE, îngrijorată de sancțiunile SUA împotriva ”Nord Stream-2”
Wood Mackenzie: Nord Stream 2 va reduce semnificativ prețurile gazelor naturale în Europa
Polonia și Ucraina s-au unit împotriva ”Nord Stream-2”
Nord Stream 2: „Inițiativa politică a Washingtonului cere un răspuns politic”

Загрузка...