Earthquake

Cel mai puternic cutremur, simțit în România și Moldova Mărmureanu e confirmat iar!

4126
(reînnoit 06:49 28.10.2018)
Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs în aceeași locație cu următorul ca magnitudine – IGSU a raportat o întrerupere de curent la stația care transmitea datele

BUCUREȘTI, 28 oct, Sputnik, Dragoș Dumitriu. În această noapte, la ora 03:38:11, s-a produs cel mai puternic cutremur din acest an în România. Conform datelor publicate și revizuite de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, magnitudinea a fost de 5.8 grade pe scara Richter.

Epicentrul a fost în zona seismică Vrancea, în cel mai agitat perimetru seismic, în nordul județului Buzău, cele mai apropiate orașe fiind Nehoiu(21km), Covasna(35km), Întorsura Buzăului(41km), Târgu Secuiesc(49km), Vălenii de Munte(58km).

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 151km.

Pe scara efectelor (Mercalli), intensitatea e apreciată la gradul VI în zona epicentrală și între III și IV în București.

Harta cutremur în România
© Photo : INFP
Harta cutremur în România

De menționat că anul acesta au avut loc trei cutremure puternice, peste 4.5 grade pe scara Richter  - seismele anterioare fiind de 4.6 grade, primul în martie, al doilea în aprilie. Interesant este că datele cutremurului din 25 aprilie sunt asemănătoare cu ale celui de astăzi, din punct de vedere al locației epicentrului și al adâncimii (148 km în aprilie) – zona prezentată pe hartă nefiind una uzuală pentru cutremurele de magnitudine mică înregistrate în mode curent.

Mărmureanu este confirmat și de seismul de azi

Teoria celui mai important seismolog român, profesorul Gheorghe Mărmureanu, este din nou confirmată: următorul mare cutremur din România se va produce la mare adâncime, profesorul având în vedere magnitudini majore specifice pentru zona Vrancea, între 6.5 și 7.2, sau chiar urcând spre limita critică de 7.9 grade pe scara Richter.

”Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României”, s pus Mărmureanu. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a declarat profesorule Mărmureanu în aprilie, la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului.

Aceasta înseamnă că sunt șanse ca următorul seism, chiar dacă va avea o magnitudine mare, să nu producă efecte majore – victime, pagube majore – în marile orașe ale României, cel mai afectate putând fii cele din apropierea epicentrului – Focșani, Râmnicu Sărat și Buzău.

De precizat că seismul distrugător din 1977 a avut o magnitudine de 7.2 pe scara Richter, dar adâncimea a fost de numai 100 de kilometri.

Desigur, teoriile privind ciclicitatea cutremurelor devastatoare sunt simple ipoteze, nu reprezintă un argument serios, ci doar speculativ, bazat pe ”acumularea de energie”, chestiune de asemenea imposibil de cuantificat, ci doar de apreciat.

De asemenea, predicțiile ”clarvăzătorilor” sunt aberații, care ar trebui interzise la televiziune, iar poveștile cu animalele de companie care simt cutremure sunt… simple povești.

Sistemul de avertizate are probleme – autoritățile gândesc… catastrofic!

De remarcat însă că, din păcate, nici sistemul de avertizare al IGSU/DSU nu funcționează, nici măcar atât cât ar trebui – să alerteze cu 30 de secunde înainte, o durată oricum insuficientă în majoritatea cazurilor.

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că, în timpul seismului de azi noapte, a avut loc o întrerupere scurtă de curent la Întorsura Buzăului. ”Până acum, nu am avut probleme de comunicare/comunicații”, a spus dr. Arafat.

”În acest moment, nu putem folosi sistemul RO-ALERT pentru a da alerte înainte de producerea unui cutremur”, a spus Arafat, care a completat corect -  ”Populația nu este pregătită și nu știe cum să reacționeze în astfel de situații, s-ar panica”.

Într-un comunicat ulterior, IGSU a anunțat că, în cazul seismelor, ”Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora”.

”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”. 

Alertă cutremur în România
© Photo : INFP
Alertă cutremur în România

După cum se vede, sistemul de alertă menționează evenimentul seismic la 4 minute după producere!

Din păcate, nici autoritățile nu se arată pregătite decât să intervină după dezastru, dar nu fac singurul demers normal într-o țară cu seismicitate relativ ridicată – și anume să ofere populației susținere financiară pentru a-și face lucrări de consolidare serioase la imobile.

Cu alte cuvinte, strategia să fie una profilactică, nu postfactuală, pe baze realiste, cu soluții fezabile  - și puse în practică urgent. Bine ar fi să ia cutremurul de azi noapte ca pe un semnal că trebuie făcut ceva înainte, nu după…

4126
Tagurile:
Seism, Magnitudine, Vrancea, Moldova, România, Cutremur
Футбол. Товарищеский матч. Молдавия – Россия

Fotbal doar pentru cei bogați: Superliga face valuri în Europa

60
(reînnoit 12:59 19.04.2021)
Anunţul oficial al înfiinţării Superligii, un campionat al celor mai bogate șu puternice cluburi din Europa, a provocat o reacție adversă dură din partea Comisiei Europene.

BRUXELLES, 19 apr – Sputnik. Un nou scandal a izbucnit la nivel european o dată cu anunțul oficial al înființării unei noi Superligi în fotbalul european. Acesta va include doar 20 de cluburi participante, dintre care 12 au fost deja anunţate, iar acestora li se vor alătura alte 3 pentru a fi 15 cluburi fondatoare.

Potrivit propunerii, cele 15 cluburi vor evolua în fiecare an în noua competiţie, iar lor li se vor alătura, în fiecare sezon, alte 5 echipe, care se vor califica în funcţie de rezultatele din sezonul precedent.

Meciurile vor avea loc la mijloc de săptămână, exact cum se întâmplă acum cu partidele din UEFA Champions League sau Europa League, astfel că weekendurile vor fi rezervate, păstrând tradiţia, partidelor din competiţiile interne.

Superliga va începe în luna august, cu două grupe de câte 10 echipe, cu meciuri tur-retur, iar primele 3 din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală ale Superligii, iar locurile 4-5 vor juca într-un play-off tur-retur pentru ultimele două locuri din sferturile de finală, care se vor juca în dublă manşă. Semifinale sunt tur-retur,se va juca  iar finala în luna mai, într-o singură manşă.

Acest proiect a trezit însă reacții dure din partea Comisiei Europene, iar Margaritis Schinas, unul dintre vicepreşedinţii Comisiei Europene, a afirmat, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, că proiectul Superligii este contrar valorilor europene de "diversitate" şi "integrare".

"Trebuie să apărăm un model european de sport bazat pe valori, diversitate şi integrare. Nu se pune problema a-l rezerva pentru câteva cluburi bogate şi puternice, care vor să rupă legăturile cu federaţiile naţionale", a scris Margaritis Schinas, comisar responsabil cu Promovarea stilului de viaţă european (Cultură, Educaţie), pe Twitter.

El a precizat că universalitatea, integrarea şi diversitatea sunt elemente-cheie ale sportului european şi ale vieţii europene.

Superliga nu pare însă impresionată de comentariile Comisiei Europene, și își vede de drumul ei. Se știe deja că Florentino Perez va fi preşedintele Superligii, iar co-preşedintele Manchester United, Joel Glazer, va fi vicepreşedinte al Super League.

60
Tagurile:
Europa, Fotbal
Tematic
FOTBAL: Meciul România - Austria -doi jucători indisponibili
Rezumatul meciului de fotbal Moldova - Rusia
Procurori și polițiști în acțiune la blatiștii din fotbal

Загрузка...

Rezultat surpriză Naomi Osaka - Serena Williams

228
(reînnoit 06:58 18.02.2021)
După victoria cu Simona Halep, marea campioană Serena Williams a întâlnit-o pe japoneza Naomi Osaka – meciul s-a încheiat acum câteva minute.

BUCUREȘTI, 18 feb – Sputnik. Drumul spre egalarea recordului istoric de 24 de titluri de Grand Slam al americancei Serena Williams s-a întrerupt pentru moment.

Simona Halep şi Serena Williams
© Sputnik / Антон Денисов

Japoneza Naomi Osaka a învins-o pe super atleta de 39 de ani – și este prima jucătoare calificată în finala de la Australian Open.

Naomi Osaka a obținut o victorie clară în semifinala cu Serena Wiliams, în două seturi, cu scorul de 6-3, 6-4.

Williams a început la fel ca în meciul cu Halep, conducând cu 2-0, dar japoneza a egalat imediat, ducând apoi scorul la 5-2. Al doilea set a fost câștigat la pas de Osaka, după un prim break realizat imediat după reluare.

Serena Williams a făcut multe duble greșeli – acesta a fost unul dintre motivele înfrângerii formidabilei campioane.

228
Tagurile:
Serena Williams

Загрузка...

Avioanele de cercetare NATO efectuează zboruri frecvente în apropierea frontierelor Rusiei

0
Avioanele NATO și-au bătut propriul record în ultima săptămână. S-au apropiat de granițele rusești de 58 de ori. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, cercetașii străini organizau provocări deliberate.

Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?

0
Tagurile:
Rusia, NATO, avioane

Загрузка...