Детский сад

Educatoare, sfaturi pentru părinți: cum se alege grădinița

58
(reînnoit 18:12 10.06.2021)
Părinții trebuie să fie atenți la câteva criterii atunci când aleg grădinița la care vor merge copiii lor. Un psiholog a subliniat că unitățile de învățământ preșcolar care au programe interactive dezvoltă micuții în mod eficient, dar criteriile sunt mai multe.

BUCUREȘTI, 10 iun – Sputnik. Una din problemele pe care și-o pun părinții cu copii mici, de vârstă preșcolară, se referă la alegerea grădiniței. La unison, toți își doresc ca locul în care vor merge cei mici să fie unul care să le placă preșcolarilor- educatoare blânde – și tinere, ca să poată face față energiei copiilor, răbdătoare și profesioniste.

Totuși, sunt și alte criterii de luat în seamă atunci când alegem grădinița.

Psihologul Luiza Drian este de părere că grădinițele cu programe interactive dezvoltă în mod eficient copiii.

O educatoare din Iai, Mădălina Ionel, a dat câteva exemple de activități interactive pentru copii. Este vorba despre vizitarea muzeelor, a laboratoarelor de cofetărie ori chiar a sălilor de fitness.

”Dacă avem de exemplu într-o săptămână tema meseriilor, nu ne limităm la a învăţa despre meserii din nişte imagini. Am invitat la noi în grădiniţă poliţişti, doctori. Cred că lucrul acesta ne diferenţiază. Încercăm să facem cât mai multe activităţi practice”, a spus Mădălina Ionel, potrivit dcnews.ro.

Părinții se gândesc, însă, în primul rând, la locația instituției și mai puțin la activități.
Specialiştii susţin că părinţii ar trebui să parcurgă un proces prin care să aleagă la ce grădiniţă să meargă cei mici.

Psihologul Luiza Druian spune că decizia alegerii unei grădinițe se ia de ambii părinți, făcându-se o listă a nevoilor și priorităților familiei. Abia după aceea se caută instituții care să corespundă criteriilor stabilite.

Psihologul ignoră faptul că înscrierea copiilor se face în principal în funcție de circumscripție și că există anumite criterii bine stabilite de Ministerul Educației pentru înscrierea în învățământul preșcolar.

58
Tagurile:
Grădiniță
Grădiniță în București, România

Educatoarele, vizate: Cîmpeanu vrea mai mulți bani

66
Ministrul Educației spune că, pentru preluarea creșelor în sistemul educațional, așa cum prevede Legea Educației, este nevoie de buget aferent alocat la rectificare, costurile estimate pentru ultimele patru luni ale acestui an fiind de 150 de milioane de lei.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. Ministrul Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, spune că Legea Educaţiei Naţionale prevede preluarea creşelor în sistemul de educaţie începând cu luna septembrie a acestui an.

La momentul de față, în România, potrivit declarațiilor demnitarului de la Educație, sunt 22.000 de copii, ”avem 4% din copiii de această vârstă care au la dispoziţie servicii în creşe”.

”Vom vedea dacă suntem pregătiţi, dacă se prorogă sau dacă nu se prorogă preluarea creşelor în sistemul de educaţie de la autorităţile locale. Atunci când se preiau aceste creşe, spre exemplu, la un cost standard definit de 15.000 de lei un copil în creşă, faţă de 7.400 de lei, spre exemplu, un copil în grădiniţă, ar fi vorba de un buget considerabil”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației susține că acest buget ar acoperi numai lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, adică ultima parte a anului în curs. Pentru ca Ministerul Educaţiei să poată să preia creşele din septembrie, va trebui să aibă şi bugetul aferent la rectificare, în plus.

”Dacă vom creşte de la 22.000 de elevi la 30.000, înseamnă 30.000 ori 15.000, 450 de milioane, având în vedere că sunt doar 4 luni din 12, sunt doar 150 de milioane, anul acesta. Dar anul viitor vor fi 600 de milioane”, a explicat ministrul, potrivit edupedu.ro.

Ministrul Educației susține că instituția pe care o conduce este datoare să asigure resursa umană din crește. Acesta este motivul pentru care demnitarul a solicitat clase noi de educatori puericultori.

”Am spus, începând de anul acesta, în fiecare şcoală de profil se va forma o clasă de educatori puericultori. Statul finanţează, statul are dreptul să îşi definească nevoia şi să solicite acest lucru”, a declarat ministrul.

Demnitarul a apreciat determinarea și eficiența Ministerului Dezvoltării în proiectul privind construcția a 110 creșe noi, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

66
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu, Grădiniță
Tematic
Au început înscrierile la grădiniță: ce trebuie să știe educatoarele și părinții
Educatoare, sfaturi pentru părinți: cum se alege grădinița
Grădinițele, vizate: hotărâre de ultim moment, anunțată de ME
Schimbări pentru grădinițe: noul ordin comun al ME și MS

Загрузка...
Declarația de presă comună Bogdan Aurescu – Dmytro Kuleba

România a cerut Ucrainei renunțe la “limba moldovenească”

496
(reînnoit 20:08 19.06.2021)
România cere autorităților ucrainene să renunțe la utilizarea oficială a glotonimului “limba moldovenească”.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Autoritățile române au cerut din nou Ucrainei să renunțe la utilizarea oficială a denumirii “limbii moldovenești”. O astfel de poziție și-a exprimat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, în timpul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pe marja Forumului de Diplomație de la Antalya.

“Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești””, se menționează într-un comunicat al diplomației române.

În aprilie a acestui an, reprezentanții mai multor localități din sudul Basarabiei au acționat în instanță de judecată ministerul Învățământului al Ucrainei, cerând înlocuirea limbii “moldovenești” cu cea română.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Potrivit noii redacții a legii cu privire la învățământ, școlile cu predare în limbile oficiale ale UE (română, maghiară, poloneză) vor trece la predarea în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2023. În acest fel, școlile cu predare în "limba moldovenească" sunt nevoite să treacă la predarea în limba ucraineană.

496
Tagurile:
Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română

Загрузка...
Donald Trump

Trump anunță datele viitorului său „turneu de istorie”