Eugenia Crețanu

Eugenia Crețanu: ”Ministerul (Educației) nu vrea limba rusă”

568
(reînnoit 17:14 08.06.2021)
Profesorul de limbă rusă a vorbit, exclusiv pentru Agenția de Presă Sputnik, despre faptul că, din programa școlară, a fost scoasă limba rusă, iar de acest lucru se face vinovat politicul. Dascălul povestește cu pasiune despre munca sa la Centrul de limbă rusă.

BUCUREȘTI, 8 iun – Sputnik. Eugenia Crețanu este un nume cunoscut printre elevii care studiază limba rusă, precum și printre profesorii care predau – încă – limba lui Pușșkin.

Recent, profesorul Eugenia Crețanu, întemeietorul Clubului de limbă rusă de la Vaslui, a fost unul din câștigătorii concursului ”Cei mai buni profesori de limbă rusă”.

Pe 6 iunie 2021, la Casa Rusă din București au fost premiați câștigătorii concursului organizat pentru profesorii de limba rusă.

La concurs, organizat de Asociația Română a Profesorilor de Limba și Literatura Rusă – ARPLLR - cu sprijinul Centrului Cultural Rus și al Facultății de Limbi Străine a Universității din București, au participat peste 20 de persoane care predau limba rusă în instituții de învățământ preșcolar, în școli primare, gimnazii, licee și universități din România.

Primul loc a fost câștigat de Galina Șoavă - Tulcea, Maria Ștefan -Brăila, Tatiana Văsii – Jurilovca - și Iuliana Timofte - București. Daniela Ivanov Tureac - Mila 23, Zinaida Gromic - Iași, Gabriel-Andrei Stan – București - și Galina Isaeva - Brătești, județul Iași - au primit premiul II. Juriul a acordat locul trei Eugeniei Crețanu – Vaslui - și Martei-Teodora Boboc - București.

Toți câștigătorii și nominalizații au primit premii de la Casa Rusă din București și cadouri de la Petrotel-Lukoil și Facultatea de Limbi Străine a Universității din București, informează Casa Rusă din București.

Corespondentul Sputnik a contactat-o pe Eugenia Crețanu pentru a discuta atât despre însemnătatea premiului câștigat, dar și despre ce înseamnă în ziua de azi să fii profesor de limba rusă.

Dascălul spune că acest premiu reprezintă, în primul rând, o muncă, dar și ambiția de a merge mai departe cu elevii.

Aceasta a adăugat că, în momentul în care încep să învețe limba rusă, copiii pe care îi îndrumă spun că le place și chiar sunt dornici să meargă mai departe.

Din păcate, uneori, copiii nu prea au timp să studieze limba rusă, mulți dintre ei regretând că este un obiect de studiu la școală.

”Așa, extrașcolar, club cum am făcut noi, tot e bine, cu ajutorul domnului inspector (Alexandru Mîță, nota Georgiana Arsene). Dar era mult mai bine dacă era la clasă. Atrăgea mulți elevi, acordau mai multă atenție… Așa, uneori, unii dintre ei – care vor să fie numai copii de nota zece – uneori poate nu au timp de toate sarcinile pe care eu le dau. Și chiar le pare rău”, a explicat Eugenia Crețanu.

Profesorul este de părere că de vină pentru faptul că în școală nu se studiază limba rusă sunt numai politicienii.

”Ministerul (Ministerul Educației – nota Georgiana Arsene) nu vrea limba rusă. De ce, nu știu. Că în politică nu știu ce se discută și totul este politic. Dar, un obiect nu-l studiezi pentru politică”, a punctat dascălul.

Nu se mai studiază deloc în școală limba rusă sau situația prezentată de profesorul Eugenia Crețanu este doar la nivelul județului Vaslui?

Potrivit informațiilor furnizate de dascăl, se studiază foarte puțin, în special în zonele cu influență rusă, cum ar fi Maramureș, Brăila, Tulcea…

Piedici la tot pasul

Câți copii sunt înscriși la clubul de limbă rusă?

Cel mai mic este un băiețel în clasa pregătitoare, care vine de la cinci ani, la fel și o fetiță. Ambii știu poezii, știu să se joace, știu să răspundă la întrebări.

Acum, nu mai sunt la Clubul de limbă rusă elevi de liceu, iar cei deja înscriși sunt grupați în începători și avansați. 

Anul acesta, Clubul de limbă rusă și-a derulat întreaga activitate exclusiv online.

Crede profesorul Eugenia Crețanu că, pe viitor, se va schimba această percepție la nivel național, că vom introduce fie și opțional cursuri de limbă rusă în unitățile de învățământ?

”Eu am avut în școală opțional, în școala unde sunt titulară, vreo doi trei ani, dar au fost o parte dintre părinți – probabil influențați tot politic – că mai bine să facă matematică un opțional. Având în vedere că acest club funcționează la Vaslui, ar fi vrut și din Bârlad, de unde sunt eu”, spune Crețanu.

Aceasta a povestit că elevii din Bârlad au vrut și ei să aibă un Club de limbă rusă în ora, au vorbit cu profesorii, diriginții, directorul școlii pentru acest opțional, dar rezultatul a fost dezamăgitor. Nu s-a făcut acest club și în Bârlad.

Dascălul a subliniat, însă, un lucru esențial: că ar trebui să se studieze în școli și alte limbi, cum ar fi chineza, japoneza sau rusa.

”Poate, peste zeci de ani vor scoate engleza, așa cum au scos rusa, dacă noi vom fi de partea chinezilor?!!? O limbă străină n-ar trebui să aibă granițe și preconcepții”, a punctat, cu precizie, profesorul Eugenia Crețanu.

568
Tagurile:
Ministerul Educației, limba rusă
Sorin Cîmpeanu

Cât credeți mai suportă profesorii batjocura, domnule Cîmpeanu?

1162
Am urmărit și eu, ca mulți români, declarația ministrului Educației care ne spunea că profesorii își vor primi banii pentru orele remediale lucrate. Este inadmisibil ca acei oameni să lucreze degeaba, iar de la vârful învățământului să primească numai promisiuni.

Profesorii au început încă din martie 2021 să facă ore remediale, însă Ministerul Educației întârzie să le dea banii.

Asta cu toate că, pentru a nu-i face să renunțe, ministrul Cîmpeanu, dar nu numai, au ieșit cu promisiuni frumoase.

Iar cadrele didactice au continuat munca. O activitate neplătită, dar, la cât scot profesorii bani din buzunar pentru a-și susține activitatea didactică, mai contează?!

Ei bine, aceasta pare a fi și ideea pe care se bazează Cîmpeanu&Co acum, când, iată, s-a ajuns la finalul anului școlar, iar profesorii tot nu și-au primit banii pe orele remediale.

Ministrul Educației a ieșit, recent, la televizor, unde a promis iar că profesorii își vor primi sumele restante. Mai mult, demnitarul a subliniat că întârzierile sunt nepermis de mari.

”În opinia mea, întârzierile au fost nepermis de mari, chiar dacă au existat justificări. Întârzierile sunt inadmisibile, dar, din punct de vedere legal, vă asigur că am făcut toate demersurile pentru ca aceste plăţi să se realizeze în cel mai scurt timp”, a declarat Cîmpeanu.

Ei bine, același Cîmpeanu dădea asigurări ferme că profesorii își vor primi banii înainte de Paște.

“Facem tot posibilul să se plătească orele pe luna martie încă înainte de sărbătorile pascale, astăzi a fost validat proiectul deci de astăzi se pot transmite solicitarea de plată pentru 146.000 de elevi din învățământul primar și gimnazial și 90.000 de elevi din învățământul liceal, care erau oricum cuprinși într-o altă formă de decontarea orelor remediale”, spunea, în aprilie, ministrul Educației.

Evident că nu s-a întâmplat nimic. Și cred că nici acum nu se va întâmpla.

Ca o supremă bătaie de joc, cei din Ministerul Educației pot transmite școlilor să dea profesorilor care au făcut ore remediale câte o adeverință care să le folosească la dosarul pentru gradația de merit și care să ateste, încă o dată, că dascălii au făcut ceea ce se cheamă muncă patriotică, adică voluntariat.

Este inadmisibilă o asemenea umilință. Sindicatele, evident, tac, că nu le privește soarta profesorilor, atâta vreme cât își primesc cotizațiile.

Profesorii tac și ei, pentru că știu că nu-i susține nimeni și pentru că speră că, poate, își vor primi banii.

Iar Ministerul Educației profită din plin de această situație nefericită și promite la nesfârșit că vor fi alocați niște bani pentru care profesorii au muncit.

Și atunci, apare întrebarea legitimă: ”Cât credeți că mai suportă profesorii batjocura, domnule Cîmpeanu?”.

1162
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu, Salarii, profesori

Загрузка...
Elevi

Revoltător: părinţii nevaccinaţi, umiliţi: nu au fost lăsaţi la festivităţile de absolvire

171
(reînnoit 17:55 11.06.2021)
Mama unui elev a postat pe Facebook imagini cu ceea ce s-a întâmplat la Școala 11 din Buzău, unde părinţii nevaccinaţi nu au avut voie să participe la festivităţile de absolvire a copiilor lor. Reacţia președintelui Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

BUCUREŞTI, 11 iun – Sputnik. La Școala 11 din Buzău părinţilor nevaccinaţi li s-a interzis accesul în curtea şcolii unde a avut loc festivitatea de absolvire a şcolii pentru elevii care au termina clasa a VIII-a, potrivit alephnews.ro.

Părinţii au fost nevoiţi să privească prin gard premierea copiilor, unitatea de învăţământ impunând interdicţia în baza deciziei nr. 580 din 27 mai 2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Astfel, pentru a putea participa la eveniment, părinţii ar fi trebuit să prezinte un test negativ pentru infecţia cu coronavirus, să dovedească faptul că s-au vaccinat sau să demonstreze că au trecut prin boală.

Mama unui elev a postat pe Facebook imagini, care au stârnit mai multe reacţii negative.

De asemenea, la scurt timp a reacţionat și președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, care a scris că CNSU „s-a jucat cu sentimentele copiilor și ale părinților”, nepermiţând acestora din urmă să ia parte la un eveniment unic din viaţa copiilor lor.

„O umilință marca CNSU. Să le fie rușine…Cădea Cerul dacă CNSU dădea voie părinților. Niște nesimțiți care s-au jucat cu sentimentele copiilor și părinților. Am făcut tot ce a depins de mine: telefoane și mesaje la toți factorii decidenți. Nu am putut rezolva, din păcate! Îmi cer scuze pentru acești papagali… care nu au sentimente pentru copiii noștri. Sunt momente unice (final de cls. 4, 8 și 12), odată în viată le trăiești. Nu le-a păsat…”, a scris pe Facebook Iulian Cristache.

Potrivit hotărârii nr. 580 din 27 mai 2021, care a intrat în vigoare la 1 iunie, „festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar să poată fi desfășurate cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității) în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății”.

171
Tagurile:
părinți, Școala
Tematic
Caz tragic: a murit a doua zi după ce a fost vaccinat cu AstraZeneca
Unic în lume: la Obor, în București, se dau mici contra vaccinare!
Vaccinare la Obor contra mici - Român: ”Dacă dădeați bere, era full aici”

Загрузка...
Benjamin Netanyahu

Plecarea lui Netanyahu, sfârşitul unui capitol întunecat în relațiile Israel-Palestina