examen

Modificări prin OUG la examenele de la BAC 2021

1725
(reînnoit 10:38 25.05.2021)
Ordonanța de Urgență prin care probele de la Bacalaureat 2021 sunt echivalate, deci nu se mai susțin, a fost aprobată fără acordul Consiliului Legislativ. Acordul Consiliului Legislativ a fost obținut doup zile mai târziu după anunțarea aprobării actului normativ.

BUCUREȘTI, 25 mai – Sputnik. Proiectul de Ordonanță de Urgență, care a fost anunțat încă de acum o săptămână, din 19 mai 2021, că a fost adoptat de Guvern, prin care se modifica Legea Educației, a obținut avizul obligatoriu de la Consiliul Legislativ pe 21 mai 2021.

Asta după ce ordonanța fusese aprobată fără avizul Consiliului Legislativ.

În fapt, ce prevede actul normativ? Ei bine, este vorba despre echivalarea probelor de competențe la BAC 2021, adică nu se mai susțin.  

De ce este atât de importat avizul Consiliului Legislativ? Avizul este obligatoriu pentru Guvern, pentru ca acesta să poată adopta un act normativ.

În acest caz, avizul respectiv conține anumite recomandări și observații pe care, potrivit legii, inițiatorul, în acest caz Ministerul Educației, trebuie să le ia în considerare.

Măsurile aflate acum în cumpănă prevedeau că la examenul național de bacalaureat, se echivalează/se recunosc probele de evaluare a competențelor, respectiv:

  • proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale;
  • proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal;
  • proba de evaluare a competenţelor digitale, informează edupedu.ro.
Ministerul Educației va emite ordinul de aprobare a metodologiei de punere în aplicare a acestei măsuri în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, informează instituția.

În privința punctului prin care OUG modifică Legea Educației pentru a putea fi echivalate competențele la Bac 2021, Consiliul Legislativ atrage atenția că, la art. 5 alin. (2) din Legea Educației Naționale “orice modificare sau completare a prezentei legi intră în vigoare începând cu prima zi a anului școlar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată prin lege”.

Propunerea reprezentanților Consiliului Legislativ a fost ca, în lipsa unei derogări exprese de la textul de mai sus, consideră că normele propuse prin proiectul de ordonanță trebuie revizuite, deoarece modificările și completările propuse vor intra în vigoare începând cu prima zi a anului școlar viitor, 2021-2022.

De asemenea, Consiliul Legislativ susține că modificarea bacalaureatului nu este una urgentă.

Antonia Pup, reacție dură

Fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor a reacționat dur încă din data de 19 mai 2021.

”Magistral timing ca Guvernul României să numească subsecretar de stat pe digitalizare la Ministerul Educației fix în aceeași zi în care decide să anuleze competențele digitale, parte a examenului de bacalaureat”, a scris Pup pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a adăugat, ironic, că elevii sunt invitați, eventual, să meargă în vamă să pornească economia, ”las' că rezolvăm cu competențele digitale la universitate, fac băieții deștepți ceva pe fonduri europene pe muuulți bani”.

1725
Tagurile:
OUG, modificări, BAC
Один день ученика в пандемии

Cursuri de limbă rusă pentru copii în Centrul Bucureștiului

74
(reînnoit 10:45 17.06.2021)
Casa Rusă din București anunță începerea înscrierilor pentru cursul de limbă rusă intensiv pentru începători. Care este programul cursurilor și cum puteți înscrie copiii.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. Vești bune pentru părinți și copii: o dată cu începerea vacanței de vară, cei mici pot învăța limba rusă.

Casa Rusă din București anunță începerea înscrierilor pentru cursul de limbă rusă intensiv, pentru începători.

Programul anunțat de reprezentanții Casei Ruse din București este unul care avantajează părinții și copiii.

Astfel, cursul se va desfășura timp de patru zile pe săptămână. Fiecare curs va avea o durată de două ore și jumătate.

Ele sunt programate să aibă loc în zilele de luni, marți, miercuri și joi, orele 10.00, 12.00 sau 18.00, în funcție de disponibilitatea părinților și, de ce nu, a celor mici, știut fiind faptul că micuții mai sunt antrenați în diverse alte activități cum ar fi cursuri de dans sau diverse sporturi.

Perioada de desfășurare: 5-28 iulie 2021, cu prezență fizică.

Prețul întreg este de 1150 de lei.

Prețul redus pentru elevi, studenți și pensionari este de 850 de lei.

”Așteptăm mesajele dumneavoastră la adresa de e-mail: secretariatccr@mail.ru”, precizează reprezentanții Casei Ruse din București pe pagina lor de Facebook.

74
Tagurile:
limba rusă, Centrul Rus de Ştiinta şi Cultura

Загрузка...
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Document oficial: bani mai mulți pentru profesori în 2021

1020
Profesorii care participă la Evaluarea Națională petnru clasa a opta și la Bacalaureat 2021 vor beneficia de sume mai mari cu 60% față de cele pe care le-au primit pentru participare la examenele de anul trecut.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. Ministerul Educației vine cu vești bune pentru profesorii care participă, în acest an, la Evaluarea Națională și la Examenul de Bacalaureat.

Potrivit Ordinului 3988 din 15 iunie 2021 al ministrului Educației, sumele pe care acești profesori le vor primi în 2021 vor fi mai mari chiar cu 60 de procente comparativ cu cele de care au beneficiat dascălii anul trecut.

Sumele pe care profesorii le primesc în plus față de anul 2020, pentru participarea la aceste concursuri și examene sunt mai mari cu 13 până la 52 de lei, iar pentru lucrările corectate sumele au crescut cu 30-35 de bani pe lucrare, scrie edupedu.ro.

Potrivit ordinului, sumele sunt impozitate cu 10%, dacă participanții încheie un contract de furnizare de servicii pentru participarea la aceste examene/concursuri.

Ordinul nr. 3988 aprobă normele de plată a personalului pentru următoarele examene/concursuri din 2021:

Concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar
Examenul național pentru definitivare în învățământul preuniversitar
Admiterea în învățământul liceal de stat, în învățământul profesional de stat și în învățământul dual
Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a
Examenul național de Bacalaureat
Examenele de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal.
Astfel, ministerul asigură plata unor sume, în funcție de rolul pe care îl au cadrele didactice, pentru participarea în comisiile de la toate aceste examene.

1020
Tagurile:
Profesor, Bani

Загрузка...

Italia: Mijlocașul Locatelli mută sticlele de Coca-Cola din fața sa la conferința de presă

0
Mijlocașul italian Manuel Locatelli a adus o sticlă de apă și a mutat din fața sa sticlele cu Coca-Cola aflate pe masă.

Mijlocașul italian Manuel Locatelli a participat miercuri la o conferință de presă după ce echipa sa a obținut victoria în meciul cu Elveția, scor 3-0. El a adus cu sine o sticlă cu apă și a mutat din fața sa sticlele cu Coca-Cola.

Mișcarea lui Locatelli a urmat după o acțiune similară a jucătorului portughez Cristiano Ronaldo, gestul său prin care a dat la o parte sticlele cu Coca-Cola a făcut ca acțiunile companiei să scadă cu 4 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro). Iar jucătorul francez Paul Pogba a mutat o sticlă Heineken de pe masă la conferința de presă. .

Italia a învins în miercuri Elveția, cu scorul cu 3-0, calificându-se în optimile de finală la Euro 2020.

0
Tagurile:
Coca-cola

Загрузка...