Diana Șoșoacă

Situație scandaloasă în România - Diana Șoșoacă intervine! MECI de MECI!

1003
(reînnoit 14:30 03.06.2021)
Senatoarea fenomen preia și cazul nelegalității condiționării actului de învățământ, de testare sau vaccinare anticovid – într-un veritabil ”meci” cu un greu al domeniului

BUCUREȘTI, 25 mai  - Sputnik. După ce s-a ocupat de atâtea cazuri dramatice, ignorate de autorități, Diana Iovanovici Șoșoacă a preluat și situația privind nelegalitatea condiționării actului de învățământ, de testare sau vaccinare anticovid.

În acest sens, ieri a avut o audiență on-line la rectorul UMF Iași, pentru a discuta această situație, în condițiile în care există o decizie a conducerii universității care ”impune studenților condiții pentru a participa la examenele sesiunii” care încep sâmbătă.

Condițiile sunt: pentru a participa trebuie să prezinte fie adeverință de vaccinare, fie test negativ rt-pcr, fie test negativ antigen valabil 24 de ore, fie adeverință că au fost bolnavi de Covid, arată senatoarea, menționând că studenții „au reușit să obțină ca testarea sa fie realizată din fondurile instituției, testele fiind antigen”.

De fapt, Diana Șoșoacă a fost solicitată și de câteva cadre didactice „cărora li s-a comunicat că nu vor mai fi primite la locul de muncă dacă nu sunt vaccinate și vor avea trecută absența, în lipsa vaccinării”.

Rectorul a negat aceste aspecte, ”însă în privința studenților nu acceptă decât cele 4 metode de condiționare indiferent dacă va fi acționat în judecată sau nu, motivând autonomia universitară”, relatează senatoarea.

”I-am comunicat că am solicitat o întrevedere pentru a găsi soluții, nu a ne război, în condițiile în care există și studenți care nu au fost bolnavi, nu doresc vaccinarea și nu doresc nici testarea, având în vedere faptul că orice condiționare a actului de învățământ și obligarea la un act medical sunt neconstituționale și nelegale”, scrie Diana Șoșoacă.

Și, uimitor, rectorul i-a replicat că ”acești studenți sunt în minoritate și că minoritarii trebuie sa asculte de majoritate și să urmeze calea majorității”. Senatoarea răspunde ”No comment!”, dar se întreabă, ”corect politic” - ce ar zice UDMR și celelalte minorități????

”Cu tot respectul, o astfel de gândire este total distructivă, mai ales că discutăm despre viitoarele cadre medicale care, în conformitate cu aceste dispoziții, au învățat că pot condiționa și obliga cetățenii la acte medicale, în ciuda opoziției lor”, spune senatoarea.

Mai mult, ea consideră că acest tip de gândire ”nu poate fi unul de tip democratic și încalcă grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului, aspecte care ar trebui sa fie cunoscute de către medici și conducători de instituții, mai ales medicale”.

”Studenții au atacat în instanță decizia și au solicitat suspendarea acesteia, mai ales că Rectoratul nu cedează și va începe sesiunea sub condiționare și obligativitatea actului medical”, amintește senatoarea.

La întrebarea senatoarei – ”cum se va rezolva, totuși, și problema studenților care refuză aceste acte medicale”, rectorul i-a răspuns că ”n-au decât să aștepte sfârșitul pandemiei când își vor putea da examenele liberi sau să plece în altă instituție de învățământ”.

Ca atare, senatoarea constată că, deși ”avem notificări ale Avocatului Poporului și ale Ministerului Sănătății cu privire la nelegalitatea condiționării actului de învățământ de obligativitatea efectuării unui act medical, conducerea UMF Iași nu dă semne că ar fi interesată de partea legală, invocând faptul că bolnavii trebuie apărați, având în vedere că studenții stau 20 de minute cu aceștia la examen”.

”Evident am întrebat cum a fost până acum și mi s-a comunicat că în foarte rare cazuri studenții au făcut practică, deși vineri studenții mi-au spus că s-a făcut practica”, scrie senatoarea, care continuă cu două întrebări:

- ”Cum s-a putut până acum cu măsurile obișnuite sa se facă practica, iar acum nu?”

- „Măsurile nu sunt eficiente?”.

Răspunsul a fost tot o întrebare: ”dacă am habar de bolnavii de cancer și de ce nu am sărit să îi apar și pe ei ?...”.

Ei bine, din păcate pentru Rector, el nu știa că aceasta a fost ”una dintre gravele probleme pe care i le-am ridicat lui Raed Arafat, în principal, și că m-am ocupat de această problemă”.

”Mi s-au invocat condiționările companiilor aeriene”, continuă Diana Șoșoacă, dar ”i-am comunicat că niciuna nu mi-a condiționat până acum zborul de vreun act medical. Dacă ar face-o, aș acționa legal”.

Evident, după acest prim ”meci”, rectorul i-a adresat senatoarei invitația de a vizita UMF IAȘI. ”I-am mulțumit frumos și am acceptat, însă va trebui să ia în considerare că EU NU mă VACCINEZ și NU MĂ TESTEZ și NICI COVID NU AM AVUT...”.

În plus, scrie Diana Șoșoacă, ”eu am fost în instituție săptămâna trecută”!

”DECI, SE POATE și FĂRĂ CONDIȚIONĂRI - mai ales în circumscripția în care eu sunt Senator, nu voi accepta în veci încălcarea Constituției României și a legilor naționale și internaționale aplicabile în materia Drepturilor omului!”, scris Diana Șoșoacă.

 Ca atare, senatoarea e decisă: ”voi formula un Memoriu către UMF Iași, voi adresa sesizări instituțiilor abilitate, întrebări și interpelări (o parte sunt deja formulate de săptămâna trecută și de lunile trecute), și îi asigur pe "minoritarii" de la UMF IAȘI că sunt alături de ei și de lege, așa cum sunt alături de toți cetățenii României și de respectarea Drepturilor și libertăților tuturor, FĂRĂ DISCRIMINARE!”.

În concluzie, senatoarea consideră că acțiunea ce mai bună, pe lângă cea în instanță,  demarată de studenți, este ”BOICOTAREA EXAMENELOR și PROTESTE MASIVE până CÂND CONSTITUȚIA și LEGISLAȚIA VOR FI RESPECTATE și OMUL VA FI RESPECTAT CA ENTITATE DOTATĂ CU INTELIGENȚĂ și RAȚIUNE, CAPABILĂ să HOTĂRASCĂ pentru EA ÎNSĂȘI!”.

1003
Tagurile:
Vaccinare, Diana Șoșoacă
Examen

Începe Evaluarea Națională 2021 pentru clasa a VIII-a cu proba Limba și literatura română

15
Marți, 22 iunie, în România începe sesiunea de Evaluare Națională 2021 pentru elevii clasei a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română

Pentru examenele din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 la clasa a VIII-a s-au înscris peste 131 000 de absolvenți. Sesiunea se desfășoară în perioada 22 iunie - 4 iulie 2021.

Subiecte și bareme la Evaluare Națională 2021

  • Baremele de evaluare și de notare la Limba și literatura română pot fi accesate AICI
  • Subiectele din acest an vor fi afișate AICI

Calendarul examenelor la Evaluarea Națională 2021

Următorul examen din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 va avea loc joi, 24 iunie, la proba Matematică. După care, proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Teste antrenament EN 2021, disponibile spre descărcare >>>

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2021

Rezultatele examenelor din cadrul Evaluării Naționale 2021 vor fi publicate de Ministerul Educației la adresa de pe acest LINK pe data de 29 iulie, după ora 14:00, însă rezultatele finale vor fi publicate după rezolvarea contestațiilor, pe data de 4 iulie 2021.

Calendarul admiterii la liceu în 2021 s-a modificat: când încep înscrierile >>>

Potrivit Ministerului Educației, media obținută la Evaluarea Națională la clasa VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

„Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene”, precizează edu.ro.

Organizarea examenelor la Evaluarea Națională 2021 - detalii

Ministerul educației informează că examenul se va desfășura în 3 850 de centre de examen, iar probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluării Naționale 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

„Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Teste de antrenament pentru evaluarea națională 2021 >>>

Probele sunt monitorizate audio-video.

Interdicții la examenele de Evaluare Națională 2021

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Etapa specială a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 – 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie).

15
Tagurile:
Teste, barem, Subiecte, Limba română, 2021, Evaluarea Naţională

Загрузка...
Grădiniță în București, România

Educatoarele, vizate: Cîmpeanu vrea mai mulți bani

81
Ministrul Educației spune că, pentru preluarea creșelor în sistemul educațional, așa cum prevede Legea Educației, este nevoie de buget aferent alocat la rectificare, costurile estimate pentru ultimele patru luni ale acestui an fiind de 150 de milioane de lei.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. Ministrul Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, spune că Legea Educaţiei Naţionale prevede preluarea creşelor în sistemul de educaţie începând cu luna septembrie a acestui an.

La momentul de față, în România, potrivit declarațiilor demnitarului de la Educație, sunt 22.000 de copii, ”avem 4% din copiii de această vârstă care au la dispoziţie servicii în creşe”.

”Vom vedea dacă suntem pregătiţi, dacă se prorogă sau dacă nu se prorogă preluarea creşelor în sistemul de educaţie de la autorităţile locale. Atunci când se preiau aceste creşe, spre exemplu, la un cost standard definit de 15.000 de lei un copil în creşă, faţă de 7.400 de lei, spre exemplu, un copil în grădiniţă, ar fi vorba de un buget considerabil”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației susține că acest buget ar acoperi numai lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, adică ultima parte a anului în curs. Pentru ca Ministerul Educaţiei să poată să preia creşele din septembrie, va trebui să aibă şi bugetul aferent la rectificare, în plus.

”Dacă vom creşte de la 22.000 de elevi la 30.000, înseamnă 30.000 ori 15.000, 450 de milioane, având în vedere că sunt doar 4 luni din 12, sunt doar 150 de milioane, anul acesta. Dar anul viitor vor fi 600 de milioane”, a explicat ministrul, potrivit edupedu.ro.

Ministrul Educației susține că instituția pe care o conduce este datoare să asigure resursa umană din crește. Acesta este motivul pentru care demnitarul a solicitat clase noi de educatori puericultori.

”Am spus, începând de anul acesta, în fiecare şcoală de profil se va forma o clasă de educatori puericultori. Statul finanţează, statul are dreptul să îşi definească nevoia şi să solicite acest lucru”, a declarat ministrul.

Demnitarul a apreciat determinarea și eficiența Ministerului Dezvoltării în proiectul privind construcția a 110 creșe noi, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

81
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu, Grădiniță
Tematic
Au început înscrierile la grădiniță: ce trebuie să știe educatoarele și părinții
Educatoare, sfaturi pentru părinți: cum se alege grădinița
Grădinițele, vizate: hotărâre de ultim moment, anunțată de ME
Schimbări pentru grădinițe: noul ordin comun al ME și MS

Загрузка...
TV-пульт

Un celebru serialul rus va fi difuzat și la Televiziunea Română