Studenți. Imagine simbol

Celebră universitate din România, parteneriat cu Republica Moldova

68
(reînnoit 19:40 22.05.2021)
Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați reînnoiește protocoalele de colaborare cu instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. O delegație românească efectuează, pentru două zile, o vizită oficială peste Prut.

BUCUREȘTI, 21 mai – Sputnik. Vin vești bune de la învățămîntul superior din România: se pun bazele unei frumoase și fructuoase cooperări între o univeritate românească și instituții de învățământ superior din Republica Moldova.

© Sputnik / Евгений Епанчинцев

O delegaţie a Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi, condusă de rectorul Lucian Georgescu, efectuează timp de două zile o vizită oficială în Republica Moldova pentru a reînnoi protocoalele de colaborare şi a deschide noi acorduri cu instituţiile de învăţământ superior de peste Prut, informează Biroul de presă al universităţii.

Ieri, 20 mai 2021, delegaţia din Galaţi a avut o întâlnire oficială cu conducerea Academiei de Poliţie ”Ştefan cel Mare” a Moldovei, în care au fost identificate domeniile de colaborare. Este vorba despre: schimb de programe de studii, efectuarea schimbului de experienţă şi bunelor practici în domeniul ştiinţelor penale, securitate transfrontalieră, drept internaţional.
De asemenea, a fost actualizat şi resemnat protocolul de colaborare care îşi propune dezvoltarea colaborării şi consolidării legăturilor în domeniile educaţiei, cercetării şi inovării, precum şi colaborarea în domeniile pregătirii şi perfecţionării resurselor umane, cadrelor didactice şi cooperarea interinstituţională.

Tot în prima prima zi a vizitei în Republica Moldova, reprezentanții Universității de stat din Galați s-au întâlnit cu conducerea Inspectoratului Național pentru Probațiune a Ministerului Justiției. Aici a fost încheiat acordul trilateral dintre Inspectoratul Național de Probațiune, Facultatea Protecție, Pază și Securitate a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport din Republica Moldova și Facultatea Transfrontalieră a Universității ”Dunărea de Jos” din Galați cu scopul asigurării extinderii cooperării dintre activitatea didactică cu cea practică la nivel interstatal.

Vizita la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” s-a concretizat prin reînnirea acordului dintre cele două instituții de învățământ superior, în special în domeniile cercetării de top și în cel al resurselor umane.

Reprezentanții universității din România spun că vizita în Republica Moldova va continua astăzi, 21 mai 2021.

Astfel, vor urma întâlniri ale delegației Universității ”Dunărea de Jos” din Galați cu conducerile Universității de Studii Europene a Moldovei, ale Universității Comercial-Cooperatiste și ale Institutului de Științe ale Educației.

Din delegația UDJG mai fac parte prorectorul Dr. Alexandru Nechifor, decanul Facultății Transfrontaliere, Gina Necula și directorul Centrului Lingvistic ”Limba Noastră”, Georgiana Ciobotaru.

68
Tagurile:
România, Moldova, universitate
Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Sindicatele, apel către Avocatul Poporului pentru salariile profesorilor

96
Avocatul Poporului a fost sesizat de sindicaliștii din educație să inițieze demersurile necesare pentru ca o parte a personalul didactic să beneficieze atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Reprezentații Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Ordinului Ministrului Educației nr. 3993/2021, a solicitat ieri, 18.06.2021, Avocatului Poporului să inițieze demersurile necesare pentru ca personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I, beneficiind atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor, să beneficieze în continuare de ambele drepturi.

Potrivit adresei înaintate de F.S.E. ”SPIRU HARET”, dispozițiile art. 1 alin. (2) din ordinul menționat - potrivit cărora: ”Prevederile art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se aplică și cadrelor didactice care au obținut gradul didactic I prin echivalare, anterior datei de 1 iulie 2017” - sunt nelegale.

Sindicaliștii argumentează acest lucru prin invocarea art. 14 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – Drepturi salariale pentru deţinerea titlului ştiinţific de doctor

Acest articol are următoarele prevederi:

”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.

(2) În situaţia cumulului de funcţii, indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, la cerere, numai de către angajatorul unde beneficiarul are funcţia de bază declarată.

(3) Personalul didactic de predare care solicită şi obţine gradul didactic I prin echivalare, potrivit prevederilor Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5561/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, cu modificările şi completările ulterioare, nu primeşte indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor. Cadrele didactice optează pentru indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I.”

Potrivit sindicaliștilor, textul citat prevede expres că au obligația de a opta între indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor și echivalarea cu gradul didactic I exclusiv acele cadre didactice care, de la data intrării în vigoare a legii, obțin gradul didactic I prin echivalare.

Personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I, beneficiind atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor, beneficiază în continuare de ambele drepturi, nefiind obligați să opteze. Această obligație o au doar acei salariați care nu aveau încă titlul de doctor echivalat cu gradul didactic I la data de 01.07.2017, spun reprezentanții FSE.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației, prin art. 1 alin. (2) al Ordinului nr. 3993/2021 le anulează acest drept, instituind aplicarea retroactivă a dispozițiilor art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017. 

Însă, subliniază sindicaliștii, Constituția României instituie la rang de principiu neretroactivitatea legii civile. În susținerea acestei afirmații ei invocă art. 15 alin. (2), potrivit căreia ”legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”.

În orice stat de drept, principiul neretroactivității legii este esențial pentru pentru protecția drepturilor omului, subliniază sindicaliștii.

96
Tagurile:
Sindicate
Tematic
Sindicatul îi dă peste nas lui Drulă după anunțul scandalos despre concedieri și tăieri!
Sindicatele acuză: Guvernul Cîțu, lovitură pentru angajați
Salariul educatoarelor, în atenția ministrului: ce vor sindicatele

Загрузка...
Один день ученика в пандемии

Cursuri de limbă rusă pentru copii în Centrul Bucureștiului

80
(reînnoit 10:45 17.06.2021)
Casa Rusă din București anunță începerea înscrierilor pentru cursul de limbă rusă intensiv pentru începători. Care este programul cursurilor și cum puteți înscrie copiii.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. Vești bune pentru părinți și copii: o dată cu începerea vacanței de vară, cei mici pot învăța limba rusă.

Casa Rusă din București anunță începerea înscrierilor pentru cursul de limbă rusă intensiv, pentru începători.

Programul anunțat de reprezentanții Casei Ruse din București este unul care avantajează părinții și copiii.

Astfel, cursul se va desfășura timp de patru zile pe săptămână. Fiecare curs va avea o durată de două ore și jumătate.

Ele sunt programate să aibă loc în zilele de luni, marți, miercuri și joi, orele 10.00, 12.00 sau 18.00, în funcție de disponibilitatea părinților și, de ce nu, a celor mici, știut fiind faptul că micuții mai sunt antrenați în diverse alte activități cum ar fi cursuri de dans sau diverse sporturi.

Perioada de desfășurare: 5-28 iulie 2021, cu prezență fizică.

Prețul întreg este de 1150 de lei.

Prețul redus pentru elevi, studenți și pensionari este de 850 de lei.

”Așteptăm mesajele dumneavoastră la adresa de e-mail: secretariatccr@mail.ru”, precizează reprezentanții Casei Ruse din București pe pagina lor de Facebook.

80
Tagurile:
limba rusă, Centrul Rus de Ştiinta şi Cultura

Загрузка...

Canicula îi adună pe berlinezi la lacul Krumme Lanke

0
Un număr mare de berlinezi s-au adunat vineri la lacul Krumme Lanke din sud-vestul Berlinului, în timp ce temperatura aerului a ajuns la 34 de grade Celsius a două zi consecutiv.

Oamenii pot fi observați înotând, jucându-se cu mingea în lac.

Primul val de căldură al verii germane a atins apogeul joi, cu temperaturi de până la 37 Celsius (98,6 Fahrenheit) în părți ale țării. Unda de căldură timpurie este cauzată de vânturile sahariene care vin peste vestul Mediteranei către coastele germane.

De obicei, cea mai fierbinte perioadă a verii în Germania este între mijlocul lunii iulie și mijlocul lunii august, în așa-numitele „zile ale câinilor”.

0

Загрузка...