Lei românești, RONI

Salariul educatoarelor, în atenția ministrului: ce vor sindicatele

2246
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” au transmis o adresă ministrului Educației, prin care îi solicită să dispună măsurile ce se impun pentru asigurarea calculului corect al drepturilor de natură salarială.

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Ministrul Sorin Cîmpeanu a primit, din partea a două mari organizații sindicale – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”- o adresă prin care se solicită dispunerea măsurilor care se impun pentru a se asigura calculul corect al drepturilor salariale ce se cuvin personalului din învățământ potrivit Legii cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

Sindicaliștii spun că, în prezent, o serie de drepturi salariale se calculează prin raportare la salariul de bază din decembrie 2016.

Este vorba despre majorarea cu 15% a salariului de bază pentru personalul didactic din învățământul special, creșterea cu 25% a salariului de bază, reprezentând gradația de merit, majorarea cu 7-20% a salariului de bază pentru personalul didactic ce asigură predarea simultană, majorarea cu 10% a salariului de bază pentru personalul didactic ce îndeplinește funcția de diriginte, învățător, educatoare, institutor, profesor pentru învățământul primar sau preșcolar, reglementată de art. 8 din anexă.  

Sindicaliștii îi reamintesc ministrului Educației că, încă din luna martie a acestui an, când s-a publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 239/9.03.2021, Decizia nr. 7/08.02.2021, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, ei au solicitat luarea măsurilor pentru calculul corect al acestor drepturi salariale asupra cărora ÎCCJ a statuat expres că sunt greșit calculate, dar nici până la această dată Ministerul Educației nu a dispus măsuri.

În baza acestei decizii, instanțele de judecată admit deja i vor admite în continuare cererile de chemare în judecată formulate în numele membrilor de sindicat obligând instituțiile de învățământ la acordarea majorărilor salariale menționate în raport cu salariul de bază în plată, începând cu data de 01.01.2019 cât și la plata diferențelor dintre drepturile salariale cuvenite și cele efectiv plătite, actualizate cu indicele prețurilor de consum și a dobânzii legale penalizatoare de la data scadenței până la data plății.

”Ceea ce va genera costuri suplimentare semnificative asupra bugetului”, subliniază sindicaliștii.

Edu by Victor Ciobanu

2246
Tagurile:
Educație, Sindicate
Один день ученика в пандемии

Cursuri de limbă rusă pentru copii în Centrul Bucureștiului

79
(reînnoit 10:45 17.06.2021)
Casa Rusă din București anunță începerea înscrierilor pentru cursul de limbă rusă intensiv pentru începători. Care este programul cursurilor și cum puteți înscrie copiii.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. Vești bune pentru părinți și copii: o dată cu începerea vacanței de vară, cei mici pot învăța limba rusă.

Casa Rusă din București anunță începerea înscrierilor pentru cursul de limbă rusă intensiv, pentru începători.

Programul anunțat de reprezentanții Casei Ruse din București este unul care avantajează părinții și copiii.

Astfel, cursul se va desfășura timp de patru zile pe săptămână. Fiecare curs va avea o durată de două ore și jumătate.

Ele sunt programate să aibă loc în zilele de luni, marți, miercuri și joi, orele 10.00, 12.00 sau 18.00, în funcție de disponibilitatea părinților și, de ce nu, a celor mici, știut fiind faptul că micuții mai sunt antrenați în diverse alte activități cum ar fi cursuri de dans sau diverse sporturi.

Perioada de desfășurare: 5-28 iulie 2021, cu prezență fizică.

Prețul întreg este de 1150 de lei.

Prețul redus pentru elevi, studenți și pensionari este de 850 de lei.

”Așteptăm mesajele dumneavoastră la adresa de e-mail: secretariatccr@mail.ru”, precizează reprezentanții Casei Ruse din București pe pagina lor de Facebook.

79
Tagurile:
limba rusă, Centrul Rus de Ştiinta şi Cultura

Загрузка...
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Document oficial: bani mai mulți pentru profesori în 2021

1153
Profesorii care participă la Evaluarea Națională petnru clasa a opta și la Bacalaureat 2021 vor beneficia de sume mai mari cu 60% față de cele pe care le-au primit pentru participare la examenele de anul trecut.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. Ministerul Educației vine cu vești bune pentru profesorii care participă, în acest an, la Evaluarea Națională și la Examenul de Bacalaureat.

Potrivit Ordinului 3988 din 15 iunie 2021 al ministrului Educației, sumele pe care acești profesori le vor primi în 2021 vor fi mai mari chiar cu 60 de procente comparativ cu cele de care au beneficiat dascălii anul trecut.

Sumele pe care profesorii le primesc în plus față de anul 2020, pentru participarea la aceste concursuri și examene sunt mai mari cu 13 până la 52 de lei, iar pentru lucrările corectate sumele au crescut cu 30-35 de bani pe lucrare, scrie edupedu.ro.

Potrivit ordinului, sumele sunt impozitate cu 10%, dacă participanții încheie un contract de furnizare de servicii pentru participarea la aceste examene/concursuri.

Ordinul nr. 3988 aprobă normele de plată a personalului pentru următoarele examene/concursuri din 2021:

Concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar
Examenul național pentru definitivare în învățământul preuniversitar
Admiterea în învățământul liceal de stat, în învățământul profesional de stat și în învățământul dual
Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a
Examenul național de Bacalaureat
Examenele de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal.
Astfel, ministerul asigură plata unor sume, în funcție de rolul pe care îl au cadrele didactice, pentru participarea în comisiile de la toate aceste examene.

1153
Tagurile:
Profesor, Bani

Загрузка...
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

0
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

0
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...