Elevi la școală

Românii din regiunea Odesa cer în instanță revenirea la limba română în școli

275
Reprezentanții comunității românilor din Odesa cer justiției ucrainene să oblige Ministerului Învățământului să reintroducă limba română în școlile din sudul Basarabiei.

BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Tribunalul districtual administrativ din Kiev examinează plângerea depusă de reprezentanții comunității românilor din regiunea Odesa în care se cere revenirea la studierea în limba română în școli, a anunțat serviciul de presă al instanței de judecată pe 6 aprilie.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Cazul va fi examinat conform unei proceduri simplificate, fără notificarea părților, a declarat instanța.

275
Tagurile:
Odesa, Limba română, Români, Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (57)
Tematic
România și Ucraina, criticate la unison de Ungaria pentru că poluează râurile
Crimeea este gata să prevină orice posibile provocări ucraineano-române
Cum ar putea arăta uniunea flotelor României și Ucrainei?
Superbă ucraineancă, bănuită că ar fi ucis un celebru miliardar român!
Ministru ucrainean de Externe sfidează statul român la București
Rușine maximă și cinism: Iohannis și Aurescu neglijează TOTAL românii din Ucraina!
Grădiniță în București, România

Platformă de lucru pentru educatoare: cum se folosește

496
Cadrele didactice atât din învățământul preșcolar, cât și din cei de la celelalte niveluri pot să se înscrie pe platforma gratuită ALFABETAR în scopul depistării elevilor care rămân în urmă. Cum pot afla profesorii nivelul școlarilor.

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Cadrele didactice au, de acum înainte, la dispoziție, platforma gratuită ALFABET, pentur depistarea elevilor care rămân în urmă la învățare.

Profesorii pot afla nivelul copiilor dintr-un set de teste și alte instrumente de literație. Pe platforma gratuită ALFABETAR, dascălii găsesc instrumente țintitte pentru recuperarea decalajelor.

Foarte important: această platformă este făcută în concordanță cu programa școlară. Acest lucru înseamnă că nu presupune conținuturi suplimentare.

În data de 20 aprilie 2021 a fost făcut anunțul de lansare al platformei, iar lansarea propriu-zisă se va face în data de 19 mai 2021.

Profesorii se pot înscrie, însă, până atunci pe platformă pentru a se pune la curent cu noutățile proiectului.

Platforma se adresează inclusiv educatoarelor. Și aceasta pentru că profesorii pentru învățământ preșcolar vor putea evalua nivelul abilităților de literație pentru toate categoriile de vârstă ale elevilor. (inclusiv literația emergentă pentru preșcolari) scrie edupedu.ro.

Gradele de analfabetism au fost deja stabilite prin cercetări realizate la nivel internațional, iar în literatura de specialitate este folosită noțiunea de literacy, care nu are un echivalent în limba română. El este tradus prin ”literație”.

”Se referă la dezvoltarea competenţelor de lectură şi scriere care facilitează înţelegerea şi învăţarea, folosirea şi evaluarea critică a informaţiilor furnizate în moduri variate care includ texte scrise, electronice şi imagini”, a explicat la un moment dat expertul Liliana Romaniuc sensul termenului de literație.

Orice instituție de învățământ din România poate folosi această platformă gratuită. Instrumentul poate fi folosit în așa fel încât învățătorii și educatorii să poată genera instant resurse personalizate, care să poată fi întrebuințate în timpul orelor de curs.

Este important de precizat că nu trebuie obținută nici o aprobare – de la conducerea școlii sau inspectorat – pentru folosirea acestei platforme.

496
Tagurile:
educatoare

Загрузка...
Centru de vaccinare, București

Cîmpeanu condiționează profesorii: trebuie fie vaccinați

632
Ministrul Educației este de părere că profesorii care vor intra să supravegheze elevii la examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureat – trebuie să fie vaccinați împotriva noului coronavirus și promite că se vor da bani în plus dascălilor.

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Cadrele didactice care vor să asiste elevii ce susțin examenele naționale – Evaliarea Națională și Bacalaureatul – ar putea fi nevoite să prezinte, înainte de toate, o adeverință de vaccinare.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că autoritățile ar trebui să impună condiția de vaccinare a acestor profesori are vor intra la supraveghere.

Cîmpeanu a explicat că el crede că este chiar corect din partea autorităților să pună condiția ca în sala de examen să intre numai acei profesori care sunt vaccinați contra noului coronavirus.

Referitor la plata profesorilor supraveghetori, ministrul Educației recunoaște că, până acum, a fost vorba de sume simbolice și că, pe viitor, am putea vorbi de un tarif comparabil cu cel primit de dascăli pentru orele remediale.

Este vorba despre suma de 100 de lei.

“S-ar putea să fie un tarif interesant. Va trebui să prioritizăm importanța vaccinării, care generează o intrare în normalitate a procesului de educație, chiar dacă acest lucru costă”, a explicat ministrul Cercetării, la digi24.ro.

Fostul președinte al Consiliului Elevilor, Antonia Pup, contestă propunerea lui Sorin Cîmpeanu.

Aceasta este de părere că stimulentele mascate pentru profesori să se vaccineze înseamnă, traducere din română în română, "plăți motivante doar pentru cei vaccinați".

”Să dăm sporuri oamenilor pentru că nu vor să moară, i-auzi! Bugetul de stat este secătuit, așa că măcar să desființăm liceele pedagogice, DPPDurile, CCDurile, cursurile și formările, titularizările și gradațiile (dacă oricum nu și-au dovedit utilitatea în a cimenta un fond moral imbatabil pentru cei care ar trebui să lumineze și să servească științei și cunoașterii) și de restul putem să luăm sporuri, plăți motivante, caramele, orice”, a scris Antonia Pup pe pagina sa de Facebook.

Ex-președintele Consiliului Elevilor a adăugat că aici este factura pentru reforma învățământului pe care unii o cer: să fii nevoit să motivezi cu bani profii să se vaccineze - este strigător la cer și nedemn din prea multa puncte de vedere.

632
Tagurile:
Profesori, Vaccinare, Sorin Cîmpeanu

Загрузка...
Valeri Kuzmin

Valery Kuzmin, lecție de comportament corect dată ambasadorilor occidentali

0
(reînnoit 17:52 23.04.2021)
De ce Ambasada Rusiei respectă principiul de a nu comenta și a nu interveni în treburile interne ale României, spre deosebire de ambasadorii occidentali

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, a transmis răspunsuri la mai multe întrebări adresate Ambasadei Rusiei în ultimul timp.

Este un exercițiu de transparență, o invitație la dialog și informare corectă pe care ambasadorul și serviciul de presă al Ambasadei îl propun într-o zi specială pentru Rusia – ziua Sfântului Gheorghe, a cărui efigie este purtată cu mândrie de toți rușii.

Pe de altă parte, ambasadorul Kuzmin a făcut acest gest în urma a două evenimente recente: sărbătorirea internațională, pe 12 aprilie, a 60 de ani de la începutul erei spațiale - primul zbor în spațiu al unui om, cetățeanul URSS Iuri Gagarin – dar și 60 de ani de la semnarea Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice.

Am ales pentru astăzi câteva răspunsuri legate de „noua eră diplomatică” și expulzarea diplomaților, dar și de comportamentul diplomaților, inclusiv în România.

După cum s-a anunțat, în ultimele luni, unele state au procedat la expulzarea unor diplomați  și declararea acestora persona non grata. ”În unele cazuri aceasta seamănă cu „bătălii diplomatice” – consideră ambasadorul.

Pe de altă parte, Ambasada Rusiei la București este deseori  întrebată în legătură cu  comportamentul „imperceptibil” al diplomaților ruși în România - în comparație cu mulți diplomați occidentali, care de multe ori se implică în treburile interne ale României.

”Serviciul diplomatic rus a acționat întotdeauna pe baza prevederilor Convenției de la Viena din 1961, adică normele respective ale dreptului internațional, care, în special, INTERZIC strict ambasadelor străine și angajaților acestora să intervină în treburile interne ale acelor state în care sunt acreditate”, răspunde Valery Kuzmin.

În privința relațiilor diplomatice moderne, convenția sus-menționată se bazează pe PRINCIPIUL RECIPROCITĂȚII – acesta fiind principiu fundamental,

”Tocmai aceasta este principala diferență între comportamentul diplomaților ruși în România și activitățile colegilor străini din statele membri ale UE și NATO”, subliniază Kuzmin.

Și, atenție la remarca ambasadorului rus: ”Mulți dintre ei, conform instrucțiunilor directe ale guvernelor lor, consideră că este posibil să critice deschis acțiunile autorităților române sau ale altor organe de stat, ale Parlamentului, precum și să influențeze viața politică internă a României în formele diferite”.

Pe de altă parte, Ambasada Rusiei, în conformitate cu Convenția de la Viena, ”își limitează activitatea politică în țara gazdă exclusiv la studiul și analiza politicii interne și externe a României pentru a-și informa guvernul în acest sens, precum și pentru a explica politica externă și internă a Rusiei către reprezentanții autorităților române și opinia publică românească”.

”Apropo, chiar și în această lucrare complet „convențională”, suntem obligați periodic să auzim despre „nemulțumirea” din partea Bucureștiului”, comentează ambasadorul.

Vom continua și în zilele următoare acest veritabil exercițiu de transparență propus de ambasadorul Valery Kuzmin și de biroul de presă al Ambasadei Rusiei la București.

0
Tagurile:
Valeri Kuzmin
Тема:
Relațiile româno-ruse
Tematic
Valery Kuzmin, despre cooperarea româno-rusă în domeniul Educației
Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, convocat la MAE de la București
Valery Kuzmin, despre criza cu care se confruntă omenirea
Ambasadorul rus Kuzmin: ”Din păcate, în relația cu România nu există o dinamică pozitivă”
Valery Kuzmin: “Eroismul soldaților noștri, nemuritor” VIDEO

Загрузка...