BUCUREȘTI, 1 apr – Sputnik. Schimbări importante pentru profesori în perioada următoare, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației în unitățile de învățământ: cei care au activități de predare în intervalul 12-29 aprilie 2021 urmează să fie plătiți numai pentru norma didactică aferentă funcției de bază, cu condiția ca numărul de ore să nu depășească norma, indiferent dacă acele cadre didactice sunt titulare ori suplinitoare.
În situația în care un profesor va depăși norma, atunci se vor face plăți suplimentare, în regim de plata cu ora.
În cazul personalului asociat sau pensionat, angajat la plata cu ora, Ministerul Educației precizează că se vor plăti numai orele care se fac, dacă se fac, respectiv la clasele terminale.
Toate celelalte cadre didactice care nu sunt în aceste situații, care nu au ore la clasele terminale sau activități de predare vor primi indemnizație de concediu de odihnă pentru zilele respective, informează edupedu.ro.
În perioada 12 – 29 aprilie 2021, personalul didactic de predare asociat/pensionat, angajat în regim de plata cu ora, care are în încadrare clase de a VIII-a, a XII-a zi sau a XIII-a seral și/sau frecvență redusă, va fi salarizat pentru activitatea prestată la aceste clase, pentru numărul de ore lucrate în perioada respectivă, se arată în documentul invocat.
Celelalte cadre didactice care nu se află într-una din situațiile menționate vor primi indemnizația aferentă concediului de odihnă, calculată conform prevederilor legale.
BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Cadrele didactice care vor să asiste elevii ce susțin examenele naționale – Evaliarea Națională și Bacalaureatul – ar putea fi nevoite să prezinte, înainte de toate, o adeverință de vaccinare.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că autoritățile ar trebui să impună condiția de vaccinare a acestor profesori are vor intra la supraveghere.
Cîmpeanu a explicat că el crede că este chiar corect din partea autorităților să pună condiția ca în sala de examen să intre numai acei profesori care sunt vaccinați contra noului coronavirus.
Referitor la plata profesorilor supraveghetori, ministrul Educației recunoaște că, până acum, a fost vorba de sume simbolice și că, pe viitor, am putea vorbi de un tarif comparabil cu cel primit de dascăli pentru orele remediale.
Este vorba despre suma de 100 de lei.
“S-ar putea să fie un tarif interesant. Va trebui să prioritizăm importanța vaccinării, care generează o intrare în normalitate a procesului de educație, chiar dacă acest lucru costă”, a explicat ministrul Cercetării, la digi24.ro.
Fostul președinte al Consiliului Elevilor, Antonia Pup, contestă propunerea lui Sorin Cîmpeanu.
Aceasta este de părere că stimulentele mascate pentru profesori să se vaccineze înseamnă, traducere din română în română, "plăți motivante doar pentru cei vaccinați".
”Să dăm sporuri oamenilor pentru că nu vor să moară, i-auzi! Bugetul de stat este secătuit, așa că măcar să desființăm liceele pedagogice, DPPDurile, CCDurile, cursurile și formările, titularizările și gradațiile (dacă oricum nu și-au dovedit utilitatea în a cimenta un fond moral imbatabil pentru cei care ar trebui să lumineze și să servească științei și cunoașterii) și de restul putem să luăm sporuri, plăți motivante, caramele, orice”, a scris Antonia Pup pe pagina sa de Facebook.
Ex-președintele Consiliului Elevilor a adăugat că aici este factura pentru reforma învățământului pe care unii o cer: să fii nevoit să motivezi cu bani profii să se vaccineze - este strigător la cer și nedemn din prea multa puncte de vedere.
BUCUREȘTI, 22 apr – Sputnik. Schimbări în Legea Educației Naționale nr. 1/2011: deputații au adoptat ieri, 21 aprilie 2021, o propunere legislativă potrivit căreia elevii din învățământul primar vor beneficia de transport specializat de la/ până la unitatea de învățământ.
Cine va suporta toate aceste cheltuieli legate de transportul elevilor din ciclul primar?
Banii vor veni din bugetul de stat, prin transfer. Ei vor fi direcționați către unitățile administrativ-teritoriale.
S-au înregistrat 277 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi 17 abţineri, iar trei deputaţi nu au votat, informează agerpres.ro.
Un amendament la proiect care aparține deputaților Natalia Elena Intotero – PSD și Szabo Odon – UDMR – prevede că în municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigura din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale.
Aceste prevederi vor intra în vigoare încă din prima zi a noului an școlar 2022-2023.
Acum zborul unei femei în spațiul cosmic nu constituie o surpriză, nici măcar nu e bun pentru un titlu de știre pentru că anunță o banalitate, dar situația era complet ala acum mai bine de jumătate de secol.
Ana Kikina este participanta la experimentul privind modelarea zborului pe lună în cadrul proiectului SIRIUS-17.
Pilotul cosmonaut Valentina Tirișkova, pe aerodromul Aeroclubului din Iaroslav.
Primul cosmonaut-turist între femei Anousheh Ansari
Prima femeie astronaut a Japoniei, Chiaki Mukai
Prima femeie astronaut a Italiei, Samantha Cristoforetti, membru al echipajului de bază al expediției 42/43 pe termen lung pe Stația Cosmică Internațională
Prima femeie locuitoare din SUA care a ieșit în spațiul cosmic în data de 18 iunie 1983, Sally K. Ride.
Prima femeie cosmonaut a Marii Britanii, Helen Sharmen (dreapta)
Prima femeie cosmonaut a Coreei de Sud, So-Yeon Yi
Prima femeie cosmonaut a Franței, Claudie Andre-Deshays
Prima femeie cosmonaut a Chinei, Liu Yang