BUCUREȘTI, 31 mart – Sputnik. Probele din cadrul simulării Evaluării Naționale 2021 se încheie pe 31 martie 2021, când elevii de clasa a opta aparținând minorităților naționale susțin proba scrisă la Limba și Literatura Maternă.
Potrivit calendarului Evaluării Naționale, afișarea rezultatelor se va face în data de 16 aprilie 2021.
Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori: cadrele didactice din unitatea de învățământ care au urmat sau urmează programul de formare a profesorilor evaluatori pentru examenele și concursurile naționale vor fi selectate cu prioritate pentru evaluarea lucrărilor.
Metodologia spune că rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice, ele sunt analizate la nivelul fiecărei clase.
De asemenea, toate unitățile de învățământ elaborează și transmit la inspectoratul școlar un raport pe școală, iar inspectoratul școlar elaborează un raport pe județ/municipiu și îl trimite mai departe la Ministerul Educației.
În raportul menționat trebuie inclus și un plan de acțiune care cuprinde măsurile de monitorizare, control și remediere acolo unde se impune.
BUCUREȘTI, 9 apr – Sputnik. Examenele naționale din 2021 – Evaluarea Națională și Bacalaureat 2021 – se vor desfășura cu prezență fizică. Acesta este anunțul făcut de minsitrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Declarația vine după ce, în luna martie a lui 2021, Cîmpeanu declarase că se ia în vedere o modificare a structurii anului școlar în curs, astfel încât examenele naționale sp fie reprogramate.
”Având în vedere agravarea situaţiei epidemiologice, vom lua în considerare modificarea structurii anului şcolar, în aşa fel încât printr-o prelungire a vacanţei de primăvară să reprogramăm, dacă va fi cazul, examenele naţionale. Cert este că ne dorim ca ele să fie organizate cu prezenţă fizică pentru a asigura relevanţa acestor examene naţionale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit hotnews.ro.
Astăzi, 9 aprilie 2021, ministrul Cîmpeanu a precizat că Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2021 se vor desfășura cu prezență fizică.
Sorin Cîmpeanu a adăugat că examenele naționale se vor susține față în față la datele care au fost anunțate.
”Examenele sunt programate a fi susținute la aceleași date care sunt știute de mult timp. O certitudine este că ele vor fi organizate cu prezență fizică”, a spus Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.
Demnitarul are un răspuns și pentru elevii care, la data susținerii examenelor, vor fi în carantină. Cîmpeanu a explicat că sunt demarate discuții la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și pentru situația în care unele localități vor fi în carantină.
Este vorba despre analizarea posibilității de a organiza în condiții de respectare a unor reguli în plus de siguranță sanitară inclusiv în acele localități să solicite organizarea examenului naționale, ”știut fiind că ele sunt determinate pentru viitorul oricărui tânăr”.
BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Tribunalul districtual administrativ din Kiev examinează plângerea depusă de reprezentanții comunității românilor din regiunea Odesa în care se cere revenirea la studierea în limba română în școli, a anunțat serviciul de presă al instanței de judecată pe 6 aprilie.
Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.
Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.
Cazul va fi examinat conform unei proceduri simplificate, fără notificarea părților, a declarat instanța.
Printre organizatorii manifestaţiilor este mișcarea „Poliția pentru libertate”, care a luat naștere ca opoziție faţă de măsurile guvernului împotriva COVID-19, măsuri pe care grupul le consideră o încălcare a libertăților. Mişcarea este formată în principal din veterani ai armatei și ai poliției.
Sputnik a transmis în direct din Baarn, provincia Utrecht, unde membrii mișcării „Poliția pentru libertate” mărșăluiesc prin oraș pentru a-și exprima opoziția față de măsurile stricte legate de coronavirus.
Locuitorii din Olanda sunt obligați să lucreze de acasă, cu excepția cazului în care este imposibilă îndeplinirea îndatoririlor de la distanță, de asemenea, sunt obligaţi să respecte un interval în care este interzisă ieşirea din case pe timpul nopţii și să urmeze regulile standard privind purtarea măștii și distanțarea fizică. Anumite afaceri, în principal facilitățile de divertisment, sunt în prezent închise.
Se așteaptă ca măsurile de restricţii să rămână în vigoare până pe 20 aprilie.