Simulare Evaluare Națională 2021: subiectele la Limba Română

235
Școlarii care în vară vor termina clasa a opta au susținut, astăzi, 29 martie 2021, proba scrisă la Limba și Literatura Română din cadrul simulării Evaluării Naționale 2021. Ce subiecte au avut.

BUCUREȘTI, 29 mart – Sputnik. Elevii de clasa a opta au simțit, astăzi, emoția simulării examenului de Evaluare Națională 2021. Ei au susținut proba scrisă la Limba și Literatura Română.

Primul text a fost din ”Solenoid” de Mircea Cărtărescu, iar al doilea din ”Bulevardele Vieții” de Sandală Golopenția.

Elevii au trebuit să demonstreze înțelegerea unui text citit la prima vedere, prin bifarea răspunsului corect la câteva subiecte.

De asemenea, li s-a cerut să menționeze, în câte un enunț, tiparul textual din fiecare din cele două fragmente următoare: ”câte-un păun cu capul albastru lucios, făcând ape la fiecare mișcare, își înfoia deodată coada cu ochi strălucitori, semicerc enorm de culori metalice, îîntinse una-ntr-alta” și ”într-o vară, mama s-a trezit pe neașteptate cu niște bani, nu mulți, moștenire. Vara aceea a prefăcut-o într-o gală a filmelor câtă vreme ne-au ajuns banii mergeam de câte două-trei ori pe săptămână la grădină, vedeam un film și mâncam după aceea”.

Dificultatea subiectelor a fost una redusă, observându-se faptul că accentul nu s-a pus pe probleme de gramatică, ci, mai mult, pe înțelegerea textului.

Din păcate, un grad redus de dificultate nu va ajuta elevii decât să promoveze examenul, însă lacunele dobândite într-un an de zile nu vor fi completate, poate, niciodată…

 

235
Tagurile:
simularea evaluătii naţionale
Tematic
Simulare la BAC 2021 - barem de evaluare și notare, publicat de edu.ro
Simulare la BAC 2021 - proba Matematică: afișarea baremelor de evaluare
Evaluare Națională și BAC 2021: testele de antrenament

Teste antrenament EN 2021, disponibile spre descărcare

1
Ministerul Educației a publicat testele de antrenament pentru Evaluarea Națională 2021, pentru probele de Matematică și Limbă Maternă. Când vor fi afișate baremele.

BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Reprezentanții Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație au pus la dispoziția elevilor de clasa a opta testele de antrenament.

© Sputnik / Илья Питалев

Pentru Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a opta, testele de antrenament pot fi descărcate de aici. Vorbim despre testele pentru Matematică și Limba Maternă.

Testele pentru proba scrisă de Limba Română pot fi descărcate de aici.

Baremele de evaluare pentru toate disciplinele vor fi publicate vineri, 23 aprilie 2021.

Calendar Evaluarea Națională 2021

07 – 11 iunie 2021            Înscrierea la evaluarea națională
11 iunie 2021                    Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
22 iunie 2021                   Limba și literatura română – probă scrisă
24 iunie 2021                    Matematica – probă scrisă
25 iunie 2021                  Limba și literatura maternă – probă scrisă
29 iunie 2021                  Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021    Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021                      Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

1
Tagurile:
Teste
Tematic
Testele de antrenament pentru BAC 2021, publicate
Bac 2021: testele de antrenament, setul 6, publicate
Rezultate simulare bac 2021, publicate de Ministerul Educației

Загрузка...
Raluca Turcan

Dascăl, mesaj pentru Turcan: ”Tot de la profesori tăiați!”

297
Un profesor pentru învățământ preșcolar susține, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, că parlamentarii dispun de venituri uriașe, în timp ce profesorii se chinuie și mai mult, sunt nedreptățiți. Ce propunere are pentru ministrul Muncii și Protecției Sociale.

BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Problema reduerii veniturilor profesorilor îi aruncă pe oamenii de la catedră pe culmile disperării.

Un profesor pentru învățământ preșcolar scrie, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, că, deși un parlamentar dispune de 10.000 de euro lunar, tot din veniturile profesorilor se taie.

Acesta îi adresează ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, un mesaj în care susține că un parlamentar are, lunar, cam de zece ori mai mulți bani decât un profesor. 

”Păi mă ia groaza când mă gândesc numai la sume și la numărul de zerouri! 460 de parlamentari, înmulțit cu 40000 de lei lunar! Doamne!!! Îmi trebuie un calculator sa socotesc...

Deci... 40000x460= 18.400.000! Ferească Dumnezeu! Apară și păzește! 184 de miliarde lei vechi lunar! Atât mâncați voi madame Turcan!”, a scris cadrul didactic.

Acesta susține că, dacă fiecare parlamentar ar renunța la suma de 35.000 de lei lunar, ar rămâne cu suma de 5000 de lei. Restul banilor ar merge către bugetul de stat.

”Și nu s-ar mai pune Ralucuțo dragă problema tăierilor salariilor cadrelor didactice sau a cadrelor sanitare! Sau, mă rog, tăierea sporurilor cum o numiți voi!”, a completat dascălul.

Iar nemulțumirea acestui cadru didactic legată de bani nu este singulară.

Ieri, Sputnik prezenta punctul de vedere al unui alt profesor pentru învățământ preșcolar care susține că autoritățile recurg la tot felul de artificii care au drept scop mutarea atenției opiniei publice de la problemele cu adevărat grave.

”Și, din nou, nimeni nu a băgat de seamă că în tăcere, memorandumul tăierii de salarii a fost aprobat. Dragi colegi solidari, cum vă simțiți acum? Cum o să vă simțiți când veți primi salarii înjumătățite? Ca doar nu credeți că se vor opri aici? Cei care taie acum salarii sunt tot aceia care le-au tăiat și în 2010. Sunt aceiași lupi, cu același nărav, chiar dacă blana are alte culori”, a completat cadrul didactic.
Postare profesor pe Facebook
© Screenshot / Facebook / Best Teach
Postare profesor pe Facebook
297
Tagurile:
Raluca Turcan, Salarii, Profesori

Загрузка...