Elevi la școală

Va fi sau nu prelungită vacanța elevilor: Ce spun autoritățile

427
România a prelungit vacanța elevilor cu aproape o lună din cauza situației pandemice, iar autoritățile de la Chișinău spun că analizează o asemenea opțiune și pentru Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Recent, România a decis să facă modificări în procesul educațional pentru a lupta mai eficient cu pandemia de COVID-19. Mai exact, vacanţa de primăvară va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie și până pe 4 mai. Astfel, în perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va fi o scădere a mobilităţii, a explicat Ministrul Educaţiei de la București.

Prezent la emisiunea ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, Boris Gâlcă, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, a fost întrebat dacă autoritățile iau în calcul o asemenea decizie. 

"Prelungirea vacanței de primăvară pentru elevi ar fi o opține și pentru noi, dar trebuie să ținem cont că procesul de educație a fost grav afectat în acest an pandemic, iar în fața elevilor stau examene și acest lucru înseamnă o responsabilitate enormă pe sistemul de educațional. În primul rând, trebuie asigurată securitatea în școli. Nu știu dacă e cazul să mai impunem alte vacanțe, am avut multe până acum și dacă ne gândim că și de Paște vom avea vacanță, nu mai rămâne timp pentru finalizarea programului școlar și nu mai rămâne timp pentru pregătirea de examene", a declarat a șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

În același timp, Boris Gâlca susține că, în cazul învățământului online, societatea s-a împărțit în două tabere: cei care sunt pro și cei contra. Totuși, oamenii trebuie să știe că deciziile sunt luate după modelul altor state. 

"Trebuia de adoptat o atitudine logică, iar prin modelele și practicile altor țări, este dovedit că învățământul online este un mecanism de prevenire a infecției COVID-19 foarte eficient pentru toți: pentru copii, profesori și părinți. Comisia a luat decizia de a continua procesul de educație online pe o durată de două săptămâni, dar va depinde foarte mult de situația epidemică", a precizat Boris Gâlcă, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

Totodată, Boris Gâlcă susține că învățământul online protejează și cadrele didactice de infectarea cu coronavirus, însă autoritățile depun efort ca profesorii să fie vaccinați printre primii din țară împotriva coronaviruslui. 

"În perioada cât copiii vor învăța online, să încercăm să protejăm cadrele didactice, iar în etapa a doua de vaccinare să fie vaccinați profesorii. Această inițiativă aparține primarului general Ion Ceban și a fost bine salutată de Comisia de sănătate publică. Cu această inițiativă am fost în Parlament, să convingem Comisia să obținem vaccinul, și am găsit acest suport. În special. cadrele didactice din Chișinău sunt expuse pericolului de infectare, lucru se va întâmpla, fiindcă incidența este mai mare. Urmează comisia parlamentară să se mai convoace la acest subiect încă o dată și cred că, odată cu disponibilitatea vaccinului, va începe imunizarea cadrelor didactice", a declarat șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

Miercuri au fost confirmate 2 273 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova, un record absolut pentru țara noastră. 

"În ultima perioadă crește numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor. Avem în total 11 187 de mii de copii infectați, în special după cinci ani în sus. Ar fi bine ca părinții să fie atenți și să învețe și copii să respecte măsurile de protecție împotriva infecției", a declarat Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății. 

Astfel, bilanțul cazurilor de coronavirus a ajuns la 219 988, dintre care 193 562 de pacienți au fost vindecați de COVID-19, iar 4 661 au murit din cauza complicațiilor. 

427
Tagurile:
Vacanță, Elevi
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu, despre examenele naționale: e bătut în cuie!

1183
(reînnoit 11:36 09.04.2021)
Ministrul Educației a anunțat că examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2021 – se vor desfășura cu prezență fizică. Demnitarul spune că au fost deja demarate discuții cu reprezentanții CNSU.

BUCUREȘTI, 9 apr – Sputnik. Examenele naționale din 2021 – Evaluarea Națională și Bacalaureat 2021 – se vor desfășura cu prezență fizică. Acesta este anunțul făcut de minsitrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Declarația vine după ce, în luna martie a lui 2021, Cîmpeanu declarase că se ia în vedere o modificare a structurii anului școlar în curs, astfel încât examenele naționale sp fie reprogramate.

”Având în vedere agravarea situaţiei epidemiologice, vom lua în considerare modificarea structurii anului şcolar, în aşa fel încât printr-o prelungire a vacanţei de primăvară să reprogramăm, dacă va fi cazul, examenele naţionale. Cert este că ne dorim ca ele să fie organizate cu prezenţă fizică pentru a asigura relevanţa acestor examene naţionale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit hotnews.ro.

Astăzi, 9 aprilie 2021, ministrul Cîmpeanu a precizat că Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2021 se vor desfășura cu prezență fizică.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că examenele naționale se vor susține față în față la datele care au fost anunțate.

”Examenele sunt programate a fi susținute la aceleași date care sunt știute de mult timp. O certitudine este că ele vor fi organizate cu prezență fizică”, a spus Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.

Demnitarul are un răspuns și pentru elevii care, la data susținerii examenelor, vor fi în carantină. Cîmpeanu a explicat că sunt demarate discuții la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și pentru situația în care unele localități vor fi în carantină.

Este vorba despre analizarea posibilității de a organiza în condiții de respectare a unor reguli în plus de siguranță sanitară inclusiv în acele localități să solicite organizarea examenului naționale, ”știut fiind că ele sunt determinate pentru viitorul oricărui tânăr”.
1183
Tagurile:
Examen, Sorin Cîmpeanu

Загрузка...
Elevi la școală

Românii din regiunea Odesa cer în instanță revenirea la limba română în școli

230
Reprezentanții comunității românilor din Odesa cer justiției ucrainene să oblige Ministerului Învățământului să reintroducă limba română în școlile din sudul Basarabiei.

BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Tribunalul districtual administrativ din Kiev examinează plângerea depusă de reprezentanții comunității românilor din regiunea Odesa în care se cere revenirea la studierea în limba română în școli, a anunțat serviciul de presă al instanței de judecată pe 6 aprilie.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Cazul va fi examinat conform unei proceduri simplificate, fără notificarea părților, a declarat instanța.

230
Tagurile:
Odesa, Limba română, Români, Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română
Tematic
România și Ucraina, criticate la unison de Ungaria pentru că poluează râurile
Crimeea este gata să prevină orice posibile provocări ucraineano-române
Cum ar putea arăta uniunea flotelor României și Ucrainei?
Superbă ucraineancă, bănuită că ar fi ucis un celebru miliardar român!
Ministru ucrainean de Externe sfidează statul român la București
Rușine maximă și cinism: Iohannis și Aurescu neglijează TOTAL românii din Ucraina!

Загрузка...
Protest la Haga restricții olanda lockdown coronavirus covid-19

Proteste ample în Olanda - „Poliția pentru libertate” - VIDEO

0
Mișcarea „Poliția pentru libertate” a luat naștere ca opoziție faţă de măsurile dure ale guvernului din Olanda de a limita răspândirea coronavirusului, pe care grupul le consideră o încălcare a libertăților. E formată în principal din veterani ai armatei și ai poliției.

BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik. În Olanda au loc astăzi manifestații în provincia Utrecht împotriva măsurilor guvernului pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Printre organizatorii manifestaţiilor este mișcarea „Poliția pentru libertate”, care a luat naștere ca opoziție faţă de măsurile guvernului împotriva COVID-19, măsuri pe care grupul le consideră o încălcare a libertăților. Mişcarea este formată în principal din veterani ai armatei și ai poliției.

Sputnik a transmis în direct din Baarn, provincia Utrecht, unde membrii mișcării „Poliția pentru libertate” mărșăluiesc prin oraș pentru a-și exprima opoziția față de măsurile stricte legate de coronavirus.

Locuitorii din Olanda sunt obligați să lucreze de acasă, cu excepția cazului în care este imposibilă îndeplinirea îndatoririlor de la distanță, de asemenea, sunt obligaţi să respecte un interval în care este interzisă ieşirea din case pe timpul nopţii și să urmeze regulile standard privind purtarea măștii și distanțarea fizică. Anumite afaceri, în principal facilitățile de divertisment, sunt în prezent închise.

Se așteaptă ca măsurile de restricţii să rămână în vigoare până pe 20 aprilie.

0
Tagurile:
Olanda, Proteste
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...