După ce luni, 22, martie, elevii de liceu, clasele a -XII-a, au susținut proba de limba română în cadrul simulărilor la examenele de bacalaureat 2021, astăzi ei susțin simularea probei de matematică sau istorie, în funcție de profil.
Facem precizarea că elevii din localitățile aflate în carantină și care învață în școli din localități care nu sunt în carantină participă, de asemenea, la această simulare a Bacalaureatului 2021.
Potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, există, totuși, în localitățile carantinate 78 de licee în care nu se organizează simularea examenului de Bacalaureat 2021.
Elevii vor da simularea în altă perioadă, însă nu mai târziu de 15 mai 2021.
Astfel, simularea examenului de Bacalaureat se reia în acest an, după ce anul trecut probele nu au mai fost susținute din cauza pandemiei.
Începând cu ora 9.00, demarează probele din cadrul simulării naționale. În acest moment se deschid în fiecare clasă plicurile sigilate cu subiectul multiplicat, în conformitate cu procedura oficială de desfășurare a probelor de la simulare.
Accesul elevilor este permis în școli până la ora 08.30.
Pentru elaborarea lucrării, elevii au la dispoziție 3 ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat.
Elevii sunt așezați câte unul în bancă, dar doar elevi din aceeași clasă, în ordine alfabetică.
Regulile sunt aceleași cu cele de la examenele propriu-zise, iar supravegherea probelor cu sistemul audio-video al școlii este reglementată de procedura din anul școlar 2019-2020.
De asemenea, pentru rezolvarea subiectelor, candidații pot folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, pot utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele/instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. Este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare - stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.
Candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații pot fi eliminați din simulare.
Liceenii din profilul real uman astăzi proba de Istorie în cadrul simulării BAC 2021.
Baremele de evaluare și de notare la matematică și istorie vor fi afișate începând cu ora 15:00 de edu.ro la următorul link:
Rezultatele la simularea BAC 2021 vor fi afișate pe 31 martie.
Doi profesori evaluatori corectează fiecare lucrare.
Important: rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice, ele sunt analizate la nivelul fiecărei clase.
De asemenea, școlile elaborează și trimit inspectoratelor școlare un raport, care trebuie să cuprindă și un plan de acțiune care să includă măsurile de monitorizare, control și remediere acolo unde este cazul.
Mâine, elevii vor susține simularea probei scrise la Matematică sau Istorie,
Miercuri, 24 martie 2021, este proba la alegere a profilului și specializării, joi, 25 martie 2021, proba de Limbă și Literatură Maternă.
BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Cadrele didactice care vor să asiste elevii ce susțin examenele naționale – Evaliarea Națională și Bacalaureatul – ar putea fi nevoite să prezinte, înainte de toate, o adeverință de vaccinare.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că autoritățile ar trebui să impună condiția de vaccinare a acestor profesori are vor intra la supraveghere.
Cîmpeanu a explicat că el crede că este chiar corect din partea autorităților să pună condiția ca în sala de examen să intre numai acei profesori care sunt vaccinați contra noului coronavirus.
Referitor la plata profesorilor supraveghetori, ministrul Educației recunoaște că, până acum, a fost vorba de sume simbolice și că, pe viitor, am putea vorbi de un tarif comparabil cu cel primit de dascăli pentru orele remediale.
Este vorba despre suma de 100 de lei.
“S-ar putea să fie un tarif interesant. Va trebui să prioritizăm importanța vaccinării, care generează o intrare în normalitate a procesului de educație, chiar dacă acest lucru costă”, a explicat ministrul Cercetării, la digi24.ro.
Fostul președinte al Consiliului Elevilor, Antonia Pup, contestă propunerea lui Sorin Cîmpeanu.
Aceasta este de părere că stimulentele mascate pentru profesori să se vaccineze înseamnă, traducere din română în română, "plăți motivante doar pentru cei vaccinați".
”Să dăm sporuri oamenilor pentru că nu vor să moară, i-auzi! Bugetul de stat este secătuit, așa că măcar să desființăm liceele pedagogice, DPPDurile, CCDurile, cursurile și formările, titularizările și gradațiile (dacă oricum nu și-au dovedit utilitatea în a cimenta un fond moral imbatabil pentru cei care ar trebui să lumineze și să servească științei și cunoașterii) și de restul putem să luăm sporuri, plăți motivante, caramele, orice”, a scris Antonia Pup pe pagina sa de Facebook.
Ex-președintele Consiliului Elevilor a adăugat că aici este factura pentru reforma învățământului pe care unii o cer: să fii nevoit să motivezi cu bani profii să se vaccineze - este strigător la cer și nedemn din prea multa puncte de vedere.
BUCUREȘTI, 22 apr – Sputnik. Schimbări în Legea Educației Naționale nr. 1/2011: deputații au adoptat ieri, 21 aprilie 2021, o propunere legislativă potrivit căreia elevii din învățământul primar vor beneficia de transport specializat de la/ până la unitatea de învățământ.
Cine va suporta toate aceste cheltuieli legate de transportul elevilor din ciclul primar?
Banii vor veni din bugetul de stat, prin transfer. Ei vor fi direcționați către unitățile administrativ-teritoriale.
S-au înregistrat 277 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi 17 abţineri, iar trei deputaţi nu au votat, informează agerpres.ro.
Un amendament la proiect care aparține deputaților Natalia Elena Intotero – PSD și Szabo Odon – UDMR – prevede că în municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigura din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale.
Aceste prevederi vor intra în vigoare încă din prima zi a noului an școlar 2022-2023.
Ministerul Apărării din Rusia a publicat imagini cu escortarea avionul de recunoaștere ale Forțelor Aeriene ale SUA RC-135, deasupra Oceanului Pacific.
Pentru asta, Rusia a ridicat în aer un avion de luptă MiG-31.
"Zborul avionului de luptă rusesc a fost efectuat în strictă conformitate cu regulile internaționale pentru utilizarea spațiului aerian. Încălcările frontierei de stat ale Federației Ruse nu au fost permise", a declarat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat.