Profesor. școală

Propunere: transformarea profesorului în creator de conținut

251
Mihaela Nabăr, directorul executiv al organizației World Vision România spune că 40% dintre cadrele didactice din România cred că profesia lor nu este apreciată de societate. Propunerea World Vision România pentru profesori.

BUCUREȘTI, 23 feb – Sputnik. Situație tristă în învățământul din România, acolo unde un procent semnificativ de profesori – 40% - consideră că profesia lor nu este apreciată de societate.

Procentul rezultă dintr-un studiu publicat al Wordl Vision România și a fost prezentat de Mihaela Nabăr, directorul executiv al organizației.

Cu acest prilej, Nabăr a vorbit și despre lipsa de personal cu calificare adecvată din zonele rurale sistemul de învățământ din România.

Din cei existenți, potrivit studiului menționat, 49% sunt navetiști, asta însemnând că sunt dependenți de microbuzul cu care ajung la locul de muncă.

Mai vorbim și de foarte puțină pregătire și formare practică și atunci ne întrebăm cum vrem să vedem un student performant, se întreabă Nabăr.

În opinia sa, procentul celor care ajung să facă performanță și să facă performanță într-o meserie despre care știu și care le place este foarte mic, pornit de la faptul că doar 36% dintre copiii care trăiesc în mediul rural rămân în educație, restul se pierd pe drum.

”Propunerea pe care o are World Vision România este transformarea profesorului din transmițător de conținut, în creator de conținut. Și cum facem lucrul acesta, îl face prin proiecte pe care le implementăm și prin parteneriate de succes pe care le avem în general”, a explicat Mihaela Nabăr.

Aceasta a vorbit despre parteneriatele avute cu universitățile, cu antreprenorii, cu zona de corporate, cu zona privată. Motivul îl reprezintă faptul că este extrem de important ca, dacă vrem educație și această educație să se facă în școală, să se investească în școală, astfel încât aceasta să devină inima comunității, indiferent că este rurală sau urbană.

”Este important să ne gândim de fiecare dată că parteneriatul public-privat este extrem de important pentru succesul copilului care pleacă de pe băncile școlii”, a spus Mihaela Nabăr, potrivit edupedu.ro.
251
Tagurile:
Profesor
Liliana Romaniuc

Consilierul lui Cîmpeanu: ”Lecțiile nu vor mai fi la fel”

785
(reînnoit 16:05 25.02.2021)
Liliana Romaniuc susține că învățarea trebuie să fie obiectivul central al fiecărei lecții, iar profesorul trebuie să aibă în minte, atunci când face proiectarea didactică, învățarea pentru toți școlarii din clasă.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Consilierul ministrului Educației, Liliana Romaniuc, susține că învățarea trebuie să fie obiectivul central al oricărei lecții și a subliniat că nu se referă doar la conținuturi, ci și la deprinderi, atitudini, comportamente.

În opinia sa, profesorii trebuie să devină proiectanți ai învățării, iar povestea cu proiectarea didactică sau proiectarea lecției trebuie înlocuită cu paradigma ”learning design” sau proiectarea învățării. Altfel spus, din primul moment al lecției și până la ultimul, profesorul trebuie să aibă în minte învățarea pentru toți elevii din clasă.

”Asta înseamnă că lecțiile nu vor mai fi la fel. Lecția va lua forma și consistența grupului de elevi cu care profesorul lucrează. În funcție de nivel, nevoi, context, profesorul va realiza designul învățării pentru elevi, pentru ca ei să învețe”, a scris Liliana Romaniuc pe pagina sa de Facebook.

Consilierul ministrului Sorin Cîmpeanu a subliniat că nu este vorba doar de conținuturi, ci și de metode, instrumente, resurse, strategii și forme de evaluare.

De asemenea, oficialul din Ministerul Educației, care are și o bogată experiență didactică și de control – să nu uităm că a ocupat funcția de inspector școlar general al județului Iași – a punctat că, în multe dintre demersurile pedagogice, unele foarte bune, se uită esențialul. Mai exact, este vorba despre învățare.

”Obiectivele sunt necesare, dar procesul este cel care face diferența!”, a atras atenția Liliana Romaniuc.
Liliana Romaniuc
Liliana Romaniuc

Cu alte cuvinte, oficialul subliniază că profesorul trebuie să aibă o viziune plenară, să nu se lase limitat de obiectivele pe care și le formulează și să aibă permanent în vedere că învățarea nu se referă strict la conținuturi – să explice, să numere, să compare etc – ci și la deprinderi. Ori, formarea deprinderilor și aptitudinilor este un demers complicat și complex, el necesitând o bună cunoaștere nu doar a didacticii, ci și a particularităților individuale și de vârstă ale elevilor.

785
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Cîmpeanu, anunț despre vaccinarea personalului din învățământ
Cîmpeanu, control fulger la Inspectoratul București
Educatoare, mesaj cutremurător pentru Cîmpeanu: a spus tot!

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu la Cotroceni

Cîmpeanu, satisfăcut de bugetul primit de Educație

123
Ministrul Educației a declarat că anul acesta, din bugetul de 28,5 miliarde de lei, alocat instituției pe care o conduce, dispar cheltuieli în valoare de 1,2 miliarde de lei. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Educația are, în sfârșit, buget, după ce ziua a debutat cu scandal în comisia pentru învățământ din Parlament.

Mai exact, timp de trei sferturi de oră, aleșii s-au certat, cine să conducă ședința în care se dezbătea bugetul Educației.

În cele din urmă, Monica Anisie, președintele Comisiei de învățământ din Senat a obținut majoritatea voturilor pentru a conduce ședința.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre bugetul alocat Educației de Guvernul României.

Ministrul Educației este de părere că bugetul este mulțumitor, fiind corelat cu execuția pe anul trecut, un buget corelat cu cheltuielile estimate pe anul acesta.

”Aș vrea să precizez că, anul acesta, din bugetul de 28,5 miliarde de lei, alocat Ministerului Educației, dispar cheltuieli în valoare de 1,2 miliarde de lei, mai exact este vorba de cheltuieli cu plata drepturilor salariale pe Legea 85, nu mai există. În al doilea rând, nu mai există voucherele de vacanță, iar în al treilea rând, de la Fondul de Rezervă nu mai avem cheltuieli. Sunt 1,2 miliarde de lei cheltuieli care dispar, 244 milioane lei sumă care apare în bugetul Educației”, a subliniat oficialul de la Educație.

Cîmpeanu a subliniat că, raportat la procentul din Produsul Intern Brut, care face raportarea la bugetul alocat educației naționale și nu la bugetul Ministerului, pentru acțiunea în învățământ au suma de 39,6 miliarde de lei. 

Demnitarul a făcut precizarea că acești bani, 8,11 miliarde de euro, sunt, în valoare absolută, cea mai mare alocare bugetară a Educației.

Cîmpeanu a declarat că tot acest buget a fost făcut fără contribuția pe care Educația o poate primi din partea Planului Național de Redresare și Reziliență, ”o contribuție esențială pentru reforma în Educație”.

Această alocare, a adăugat ministrul Educației, este în curs de a fi discutată și în următoarele zile, probabil săptămâna viitoare, va da și valori exacte, care se adaugă bugetului Ministerului Educației și bugetului Educației.

123
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Educatoare, mesaj cutremurător pentru Cîmpeanu: a spus tot!
Își dă Cîmpeanu demisia? Educația, cel mai mic buget
Cîmpeanu, intervenție fermă: se pot oferi flori și mărțișoare

Загрузка...
В России сегодня презентовали международный проект Бессмертная память

“Memoria nemuritoare”: În Rusia a fost prezentat un nou proiect

55
(reînnoit 19:50 25.02.2021)
În centrul de presă al grupului media „Rossiya Segodnya” de la Moscova s-a desfășurat o masă rotundă în format de videoconferință, dedicată prezentării unui nou proiect.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Conferința video “Genocidul nazist: noi documente și materiale” a reunit participanți din Rusia, Letonia, Kazahstan și Tadjikistan, raportori ai Adunării popoarelor din Eurasia și experți ai proiectului multimedia al agenției RIA Novosti “Nürnberg. Începutul păcii”.

Subiectul central al discuțiilor a constituit prezentarea proiectului internațional al adunării – “Memoria nemuritoare”, sarcina căreia este identificarea și digitalizarea unei cantități mari de date din arhivele străine, care arată proporțiile crimelor naziștilor împotriva cetățenilor sovietici. De asemenea, proiectul va include și materialele făcute publice după încheierea Tribunalului de la Nürnberg, primul din istorie care a recunoscut agresiunea drept cea mai gravă crimă și a prezentat opiniei publice crimele naziștilor împotriva păcii și umanității, transmite RIA Novosti.

Andrei Beliyaninov, secretarul general al Adunării popoarelor Eurasiei: “Societatea civilă din Rusia și restul lumii se alătură tot mai activ păstrării memoriei istorice. Activitatea Comitetului organizatoric internațional a proiectului “Memoria nemuritoare” de păstrare a patrimoniului istoric al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și al Celui De-Al Doilea Război Mondial răspunde în același timp intereselor Rusiei și tuturor statelor – învingătoare și aliate. Existența unei cereri pentru o astfel de structură civică devine tot mai evidentă, dacă luăm în considerație campania propagandistică antirusă fără precedent, declanșată în ultimii ani. În toată lumea devine tot mai dificilă să organizăm și să desfășurăm evenimente legate de comemorarea chiar și a unor evenimente care sunt lipsite de orice ambiguitate în conținutul lor ideologic, cum ar fi înfrângerea fascismului de către Uniunea Sovietică și țările din coaliția antihitleristă. O sarcină importantă a comitetului internațional organizator al proiectului “Memoria nemuritoare” este crearea unei bănci digitale comune a documentelor cu privire la crimele naziste, precum și crearea unor dosare ale naziștilor și complicilor lor, care au comis crime împotriva păcii și umanității. Această sarcină științifică și organizatorică onorabilă cade pe umerii generației actuale. Îndeplinirea ei va contribui la restabilirea dreptății istorice și va deveni o barieră sigură în fața celor care încearcă să rescrie istoria, să reabiliteze nazismul și să ponegrească marea victorie a poporului sovietic și a tuturor țărilor și popoarelor, a învingătorilor nazismului”.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde au fost prezentat și proiectul transmedia istoric al RIA Novosti – “Nürnberg. Începutul păcii”, lansat în anul aniversării a 75-a de la principalul proces de judecată al secolului XX. În cadrul acestui proiect, pe portalul nuremberg.media și în rețele de socializare sunt publicate materiale dedicate Tribunalului de la Nürnberg, în limba rusă, germană, franceză și engleză.

Proiectul oferă cititorilor mărturii de arhivă și muzeistice unice, fotografii, desene, cronici video, care oferă un prilej de a simți acest proiect zi de zi. La baza proiectului se află mărturiile de la persoana întâi, obținute de autori din arhivele rusești și străine. Acestea vor fi suplimentate e expoziții, podcasturi, discuții publice, spectacole. O parte indispensabilă a proiectului va deveni și o reconstrucție VR unică a istoriilor principalilor inculpați ai tribunalului.

“Problema documentelor care dezvăluie crimele nazismului este una centrală în cadrul proiectului. Petrecem mult timp în arhive, lucrăm cu materialele publicate – foto, video, sunet, manuscrise dactilografiate. În centrul materialelor noastre se află întotdeauna un document. Sunt niște mărturii atât de puternice, încât uneori chiar și cei mai căliți colegi simt niște dificultăți emoționale în timp ce lucrează cu tema dată. Iată de ce acordăm o mare atenție acestei activități importante de căutare și digitalizare a documentelor, legate de crimele împotriva populației civile a URSS, - abia urmează să studiem acest strat al memoriei istorice”, a menționat coordonatorul proiectului, jurnalistul și scriitorul Natalia Osipova.

Participanții la masa rotunda au convenit asupra publicării unei selecții de material a proiectului “Memoria nemuritoare” despre crimele naziștilor împotriva cetățenilor sovietici pe portalul nuremberg.media.

Adunarea popoarelor Eurasiai este o organizație neguvernamentală internațională, ai cărui scop este formarea unui model civic integrationist în numele consolidării păcii și armoniei prin dezvoltarea cooperării multilaterale și a diplomației civice (populare) în spațiul eurasiatic. În prezent, aceasta cuprinde reprezentanți ai peste 43 de state. Adunarea a încheiat 107 de acorduri de parteneriat în domeniul culturii, antreprenoriatului, dezvoltării relațiilor integraționiste între popoarelor Eurasiei și a diplomației populare.

Proiectul “Nürnberg. Începutul păcii” se desfășoară cu sprijinul partenerilor generali media: posturile de televiziune Rossiya 24 și Moskva 24, portalul de știri Vesti.ru, postul de radio Vesti FM, site-ul Komsomolskaia Pravda. Parteneri media a proiectului sunt postul de radio Mayak, postul de radio Radio Rossiya, cinematograful online tvzavr, Muzeul de Stat de Istorie, Muzeul Evreiesc și centrul de toleranță.

55
Tagurile:
Rossiya Segodnya

Загрузка...