Camelia Gavrilă

Camelia Gavrilă, despre banii pentru formarea profesorilor

218
(reînnoit 14:55 12.02.2021)
Camelia Gavrilă, director interimar al prestigiosului Colegiu Național ”Costache Negruzzi” din Iași, a realizat o analiză lucidă a bugetului pe educație pentru 2021.

BUCUREȘTI, 12 feb – Sputnik. Proiectul de buget pentru anul 2021 prevede alocarea unui procent mai mic din PIB comparativ cu anul trecut.

Cum anume se va reflecta acest lucru asupra sistemului de învățământ din România a explicat, într-o analiză lucidă și penetrantă pentru Agenția de Presă Sputnik Camelia Gavrilă, director interimar al prestigiosului Colegiu Național ”Costache Negruzzi” din Iași, fost inspector școlar general în mai multe mandate și fost președinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaților.

Gavrilă spune că a văzut acest proiect de buget și că abordarea este tristă, cumva, deoarece sunt mai multe nivele de criză care se adună – sanitară, educațională, economică.

Alocarea unui buget atât de scăzut, revoltător de scăzut, este absolut nedrept, susține directorul interimar al prestigioasei unități de învățământ din Iași.

”Sigur că e o realitate, că toate guvernele, de-a lungul timpului, s-au depărtat de acele prevederi legislative și de acel mult visat 6% din PIB, dar, oricum, au alocat sume mai mari”, a punctat Camelia Gavrilă.

Expertul educațional spune că s-ar fi așteptat ca sănătatea să fie extrem de importantă, apoi educația, știind câte decalaje s-au adunat în acest an și că, dacă în 2020 putea fi o scuză faptul că nu era un buget construit pe o perspectivă pandemică, la acest moment, când noi știm exact cu ce ne-am confruntat, nu se justifică această abordare.

Însă Camelia Gavrilă a explicat că apreciază poziția ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, subliniază și acum că dorește o creștere tocmai pentru că sunt aceste necesare cheltuieli pe care le implică pandemia.

În opinia sa, ”a pune mai presus de funcție calitatea sistemului și standardele pe care trebuie să le atingă sistemul educațional e o atitudine responsabilă și onorantă”.

Fostul deputat social democrat speră ca prin dezbatere parlamentară să se schimbe lucrurile, să meargă într-o direcție pozitivă.

La momentul de față, pe această construcție bugetară, efectele sunt dezastruoase. Și aceasta pentru că infrastructura școlară, educațională, în general, va avea întârzieri și ceea ce era de continuat sau de reparat evident că nu se va putea face.

”Sumele pentru formarea cadrelor didactice vor fi puține sau nesemnificative. Sunt profesori debutanți care intră în sistem”, a completat Gavrilă.

Expertul educațional a reluat ideea potrivit căreia este nevoie de egalitate de șanse, să se mai reducă discrepanțele între rural și urban.

”Cred că și consilierii școlari pe care-i așteptăm și care au acum și mai multă treabă – gândindu-ne la toate efectele pandemiei – toate vor presupune niște abordări educaționale, psihologice importante”, a explicat Camelia Gavrilă.

218
Tagurile:
Camelia Gavrilă

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

160
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

160

Загрузка...
Lumânare

Șocant: fost inspector școlar general, moarte fulgerătoare

701
(reînnoit 10:09 05.03.2021)
Ioana Mihaela Neacșu, fost inspector al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a murit brusc, după un stop cardio respirator și un atac vascular cerebral. Cum s-a întâmplat totul.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Învățământul este în doliu și în stare de șoc, după anunțul că Ioana Mihaela Neacșu, fost inspector școlar al municipiului București, a trecut în neființă.

Potrivit primelor informații, se pare că aceasta a făcut un stop cardio respirator și un atac vascular cerebral după o oră de sport la o sală de fitness.

Un apropiat al acesteia a precizat că Ioana Mihaela Neacșu era o femeie care se îngrijea, însă nu știa că ea practică și fitness-ul și că, probabil, avea ceva afecțiuni de care nu știa.

Anunțul despre moartea Ioanei Mihaela Neacșu a fost făcut de soțul său, care a transmis în cursul nopții trecute un mesaj colegilor acesteia.

Tragedia s-a petrecut ieri. Nimeni nu-și poate explica ce s-a întâmplat, fiindcă ea nu a acuzat niciodată boli.

Pe pagina sa de Facebook, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – a postat un mesaj emoționant.

”Uneori... viața pare prea crudă. Dumnezeu să te aibă-n pază! O femeie deosebită, un caracter puternic. Condoleanțe familiei! Nu prea am cuvinte, sincer!”, a scris Cristache, care și-a însoțit mesajul de o fotografie cu Ioana Mihaela Neacșu.

Ioana Mihaela Neacșu a fost inspector școlar al municipiului București din partea PSD, din 2018. Ea a fost schimbată din funcție și înlocuită în mandatul Monicăi Anisie.

701

Загрузка...