Sorin Cîmpeanu

Își Cîmpeanu demisia? Educația, cel mai mic buget

561
Ministrul Educației a făcut o declarație cel puțin interesantă, după ce a aflat câți bani va primi de la buget domeniul pe care îl conduce. Reamintim că Sorin Cîmpeanu declarase, anterior, că ar putea demisiona dacă educația nu primește suficienți bani.

BUCUREȘTI, 12 feb – Sputnik. Ministerul Educației a primit, potrivit proiectului Legii Bugetului, un procent de 2,5% din Produsul Intern Brut în anul 2021.

Procentul este mai mic decât cel de anul trecut, când a fost de 2,7% din PIB.

Mai exact, vorbim despre suma de 28,507 miliarde de lei. În anul 2020, Ministerul Educației primise un buget de 30,574 de miliarde de lei.

Scăderea este de 6,76% față de alocarea din 2020, scrie edupedu.ro.

Banii de salarii reprezintă 70,2% din buget.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, declarase, în urmă cu ceva timp că, dacă bugetul educației pe 2021 nu va fi nici măcar cu un leu mai mare decât execuția bugetară din 2020, atunci, va demisiona.

Demnitarul spune, acum, că nu are motive să își dea demisia, cu toate că, aparent, pe hârtie, bugetul din 2021 al Ministerului Educației este ceva mai mic decât cel din 2020.

Acesta a declarat că nu a avut îngrijorări că, la nivelul Guvernului, nu va fi înțeleasă importanța educației, însă a precizat că așteaptă forma finală a bugetului înainte de a face alte comentarii.

În legătură cu faptul că anul acesta Ministerul Educației primește mai puțini bani ca anul trecut, Cîmpeanu a găsit explicația: în 2020 era vorba despre Ministerul Educației și Cercetării. Practic, bugetul era pentru cele două domenii.

”Dacă dăm la o parte partea de cercetare și rămânem cu execuția pe educație, avem 28,276 miliarde de lei”, a precizat Cîmpeanu.

Își va da sau nu demisia în aceste condiții? Cîmpeanu a dat de înțeles că răspunsul este nu, adăugând că, dacă este așa, este o surpriză foarte plăcută și îl așteaptă o perioadă de muncă.

561
Tagurile:
2021, Buget, Sorin Cîmpeanu

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

359
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

359

Загрузка...
Lumânare

Șocant: fost inspector școlar general, moarte fulgerătoare

835
(reînnoit 10:09 05.03.2021)
Ioana Mihaela Neacșu, fost inspector al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a murit brusc, după un stop cardio respirator și un atac vascular cerebral. Cum s-a întâmplat totul.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Învățământul este în doliu și în stare de șoc, după anunțul că Ioana Mihaela Neacșu, fost inspector școlar al municipiului București, a trecut în neființă.

Potrivit primelor informații, se pare că aceasta a făcut un stop cardio respirator și un atac vascular cerebral după o oră de sport la o sală de fitness.

Un apropiat al acesteia a precizat că Ioana Mihaela Neacșu era o femeie care se îngrijea, însă nu știa că ea practică și fitness-ul și că, probabil, avea ceva afecțiuni de care nu știa.

Anunțul despre moartea Ioanei Mihaela Neacșu a fost făcut de soțul său, care a transmis în cursul nopții trecute un mesaj colegilor acesteia.

Tragedia s-a petrecut ieri. Nimeni nu-și poate explica ce s-a întâmplat, fiindcă ea nu a acuzat niciodată boli.

Pe pagina sa de Facebook, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – a postat un mesaj emoționant.

”Uneori... viața pare prea crudă. Dumnezeu să te aibă-n pază! O femeie deosebită, un caracter puternic. Condoleanțe familiei! Nu prea am cuvinte, sincer!”, a scris Cristache, care și-a însoțit mesajul de o fotografie cu Ioana Mihaela Neacșu.

Ioana Mihaela Neacșu a fost inspector școlar al municipiului București din partea PSD, din 2018. Ea a fost schimbată din funcție și înlocuită în mandatul Monicăi Anisie.

835

Загрузка...
Raed Arafat

Raed Arafat, despre oprirea circulației după ora 22.00

0
(reînnoit 08:08 09.03.2021)
Secretarul de Stat MAI Raed Arafat a explicat care este situația privind modificarea orei de interdicție a circulației – de la 23.00, la 22.00 din cauza pandemiei.

BUCUREȘTI, 9 mar – Sputnik. Știrea zilei de ieri a fost modificarea orei de ”închidere”, de la 23.00, la 22.00. Mai multe surse mass media au transmis această informație – și, chiar dacă nu s-a confirmat încă, se știe că ”nu iese fum fără foc”.

Raed Arafat
© Inquam Photos / OCTAV GANEA

Precizări au venit de la secretarul de stat Raed Arafat, care a declarat aseară la Antena 3, care a fost întrebat dacă s-ar putea introduce declarația pe propria răspundere începând cu ora 22.00.

”Circulația pe timp de noapte este limitată acum la ora 23.00”, a spus Arafat, completând că ”o să venim cu Hotărârea de prelungire a stării de alertă, clar vor fi niște discuții dacă e necesar să se umble la alte masuri”.

Arafat nu respinge informația, dar menționează că ”în grupul științific am discutat mai multe aspecte și până nu trece prin CNSU e mai bine sa nu speculăm”, a declarat Arafat.

De asemenea, Arafat a subliniat că în condițiile prelungirii stării de alertă cu încă 30 de zile s-ar putea lua și măsuri mai dure, dar nu s-a discutat despre ”lockdown”.

”Nu avem nicio discutie pe masa pentru lockdown, nici nu se pune problema, în niciun caz lockdown”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

0
Tagurile:
Raed Arafat
Tematic
Ciutacu îl face zob pe ”Obraznicul de Raed Arafat” – se ajunge la proces pe bani mulți!
Diana Șoșoacă, miștoul zilei despre Arafat și ”dracii dezbrăcați” ai Clotildei
Raed Arafat, război total cu Ion Cristoiu – insulte grave!

Загрузка...