BUCUREȘTI, 10 feb – Sputnik. Agenția de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – ARACIP – informează că, de la 1 septembrie 2021, procesul de evaluare și externă a tuturor unităților de învățământ se va realiza pe baza unor standarde noi, într-o abordare simplificată și actualizată.
Aceste noi standarde sunt concepute pe baza a 24 de indicatori, nu 43 și prezintă o mutare ”semnificativă a accentului pe proces și pe rezultate”.
De asemenea, starea de bine, accesul la educație și echitarea furnizării serviciilor educaționale devin dimenisiuni esențiale în cadrul acestora.
ARACIP a lansat spre consultare primul ghid, ”Evaluarea internă și externă a dezvoltării instituționale”.
Potrivit documentului pus în dezbatere, dacă în cadrul unității de învățământ funcționează mai multe niveluri, printre car eși învățământ preșcolar, țintele strategice se vor referi, explicit, la fiecare dintre acestea.
Spre exemplu, unul din indicatori prevede, în cadrul PDI/PAS a unor ținte strategice și programe care abordează explicit îmbunătățirea participării la educație, a rezultatelor învățării și a stării de bine a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor, în general și pentru antepreșcolari, preșcolari/elevi aparținând categoriilor dezavantajate/vulnerabile existente la nivelul unității de învățământ.
ARACIP a făcut un apel la toți cei interesați să îl parcurgă și să adreseze sugestii, observații și completări.
BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.
El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.
În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online.
Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.
”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.
Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.
BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Învățământul este în doliu și în stare de șoc, după anunțul că Ioana Mihaela Neacșu, fost inspector școlar al municipiului București, a trecut în neființă.
Potrivit primelor informații, se pare că aceasta a făcut un stop cardio respirator și un atac vascular cerebral după o oră de sport la o sală de fitness.
Un apropiat al acesteia a precizat că Ioana Mihaela Neacșu era o femeie care se îngrijea, însă nu știa că ea practică și fitness-ul și că, probabil, avea ceva afecțiuni de care nu știa.
Anunțul despre moartea Ioanei Mihaela Neacșu a fost făcut de soțul său, care a transmis în cursul nopții trecute un mesaj colegilor acesteia.
Tragedia s-a petrecut ieri. Nimeni nu-și poate explica ce s-a întâmplat, fiindcă ea nu a acuzat niciodată boli.
Pe pagina sa de Facebook, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – a postat un mesaj emoționant.
”Uneori... viața pare prea crudă. Dumnezeu să te aibă-n pază! O femeie deosebită, un caracter puternic. Condoleanțe familiei! Nu prea am cuvinte, sincer!”, a scris Cristache, care și-a însoțit mesajul de o fotografie cu Ioana Mihaela Neacșu.
Ioana Mihaela Neacșu a fost inspector școlar al municipiului București din partea PSD, din 2018. Ea a fost schimbată din funcție și înlocuită în mandatul Monicăi Anisie.
BUCUREȘTI, 9 mar – Sputnik. Știrea zilei de ieri a fost modificarea orei de ”închidere”, de la 23.00, la 22.00. Mai multe surse mass media au transmis această informație – și, chiar dacă nu s-a confirmat încă, se știe că ”nu iese fum fără foc”.
Precizări au venit de la secretarul de stat Raed Arafat, care a declarat aseară la Antena 3, care a fost întrebat dacă s-ar putea introduce declarația pe propria răspundere începând cu ora 22.00.
”Circulația pe timp de noapte este limitată acum la ora 23.00”, a spus Arafat, completând că ”o să venim cu Hotărârea de prelungire a stării de alertă, clar vor fi niște discuții dacă e necesar să se umble la alte masuri”.
Arafat nu respinge informația, dar menționează că ”în grupul științific am discutat mai multe aspecte și până nu trece prin CNSU e mai bine sa nu speculăm”, a declarat Arafat.
De asemenea, Arafat a subliniat că în condițiile prelungirii stării de alertă cu încă 30 de zile s-ar putea lua și măsuri mai dure, dar nu s-a discutat despre ”lockdown”.
”Nu avem nicio discutie pe masa pentru lockdown, nici nu se pune problema, în niciun caz lockdown”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.