Eleva

Înscriere clasa pregătitoare 2021: regulile care trebuie urmate

519
În acest an, înscrierile în clasa pregătitoare 2021 încep în data de 15 martie și se încheie în data de 29 aprilie aceasta fiind, de altfel, etapa întâi de înscriere în învățământul primar. Ce prevede proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

BUCUREȘTI, 6 feb – Sputnik. Ministerul Educației a publicat, pe pagina sa de internet, în dezbatere publică, proiectul de Metodologie de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2021-2022.

Data de 20 mai 2021 este stabilită pentru a da un răspuns la întrebarea dacă micuții au fost sau nu înmatriculați la unitatea școlară dorită. Și aceasta pentru că abia atunci școlile afișează listele cu copiii înmatriculați și cu locurile rămase disponibile după prima etapă de înscriere.

Se menține, și în acest an, repartizarea aleatorie a copiilor la clase, astfel că nu va mai fi posibil ca un cadru didactic să își facă o listă cu copiii doriți, aleși în baza unor anumite criterii, de regulă, materiale.

Proiectul anulează evaluarea psihosomatică efectuată de Centrul Județean de Asistență și Resurse Educaționale în cazul copiilor care au urmat grădinița și împlinesc vârsta de 6 ani după data de 1 septembrie 2021 și până pe 31 decembrie 2021.

Această evaluare va fi făcută numai de copiii care nu au frecventat grădinița și pentru cei care au venit acum în România și doresc să se înscrie în clasa pregătitoare.

Restul se vor înscrie la clasa pregătitoare în baza unei recomandări făcute de grădiniță.

În acest an nu se va mai organiza ”Ziua porților deschise”, în schimb școlile în care vor exista clase pregătitoare în anul școlar 2021-2022 vor face acțiuni de promovare a ofertei școlii pe site sau prin afișare la avizierul școlii.  

Înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari a grădiniței.

În cazul în care aplicația informatică semnalează că pentru copilul respectiv a mai fost depusă o cerere de înscriere la altă școală, înscrisă în baza de date, întrucât a fost validată, dosarul de înscriere nu este acceptat și rămâne valabilă opțiunea deja asumată pentru altă școală, se arată în Proiectul metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021-2022.

Procedura de înscriere în clasa pregătitoare 2021

Părinții sau tutorii legali pot completa cererea-tip de înscriere online, o pot trimite prin e-mail, prin poștă sau o pot depune la secretariatul unității de învățământ la care doresc să înscrie copilul.

În prima etapă, completarea cererilor de înscriere în clasa pregătitoare și validarea fișelor de înscriere generate de aplicația informatică se realizează în perioada 15 martie –29 aprilie 2021.

În cazul completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite școlii și declarația-tip pe proprie răspundere. Aceasta poate fi găsită în Anexa nr. 5 a metodologiei și se referă la veridicitatea informațiilor introduse în cerere, precum și la recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare dacă cel mic va împlini 6 ani după 1 septembrie 2021 și nu a parcurs grădinița sau a revenit din străinătate acum.

Următorul pas este validarea cererii-tip de înscriere, care este obligatorie și se face la școala la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice.

Se compară  datele introduse în aplicația informatică cu documentele transmise de către părinte. Prezentarea de înscrisuri false se pedepsește conform legii și atrage pierderea locului obținut prin fraudă.

În cazul în care părintele sau tutorele depune cerea direct la școală, împreună cu documentele justificative, atunci verificarea și validarea datelor introduse se face în prezența părintelui și a cel puțin unui membru din comisia de înscriere, conform unei programări realizate de către școală.

Școala ar trebui să asigure posibilitatea de programare telefonică a părinților pentru completarea și/sau validarea cererilor-tip.

După completarea și validarea cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive.

În prima etapă, repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.

În cea de-a doua etapă sunt înscriși, pe locurile libere rămase, copiii care nu au participat la prima etapă ori, din diferite motive, nu au fost distribuiți.

Etapa I de înscriere la clasa pregătitoare 2021

Copiii ai căror părinți au cerut înscrierea la școala de circumscripție sunt admiși în primă fază.

În faza a doua sunt procesate cererile părinților care doresc înscrierea celor mici la o altă școală, pe locurile rămase libere.

Admiterea sau respingerea cererilor acestora se realizează la nivelul comisiei de înscriere din școală, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare, iar listele finale sunt validate de către Consiliul de Administrație al școlii.

În a treia fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri. Repartizarea acestora se realizează cu ajutorul aplicației informatice, dacă în cererea-tip de înscriere a fost bifată opțiunea de înscriere la școala de circumscripție, în cazul neadmiterii la școala solicitată.

Fiecare unitate de învățământ va afișa lista copiilor înmatriculați după prima etapă. Acest lucru va fi făcut la fiecare școală și pe site-ul inspectoratului școlar, potrivit calendarului înscrierii.

De asemenea, școlile care vor avea clasă pregătitoare în anul școlar 2021-2022 vor afișa locurile rămase libere.

519
Tagurile:
Clasa I, Înscriere, Școala
Tematic
Admitere la UAIC 2020: toate detaliile legate de înscriere, concurs, locuri
Înscriere liceu 2020: lista actelor necesare
Înscriere Academia de Poliție 2020-2021: numărul locurilor disponibile
Înscriere clasa pregătitoare 2020: începe a doua etapă

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

356
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

356

Загрузка...
Lumânare

Șocant: fost inspector școlar general, moarte fulgerătoare

831
(reînnoit 10:09 05.03.2021)
Ioana Mihaela Neacșu, fost inspector al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a murit brusc, după un stop cardio respirator și un atac vascular cerebral. Cum s-a întâmplat totul.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Învățământul este în doliu și în stare de șoc, după anunțul că Ioana Mihaela Neacșu, fost inspector școlar al municipiului București, a trecut în neființă.

Potrivit primelor informații, se pare că aceasta a făcut un stop cardio respirator și un atac vascular cerebral după o oră de sport la o sală de fitness.

Un apropiat al acesteia a precizat că Ioana Mihaela Neacșu era o femeie care se îngrijea, însă nu știa că ea practică și fitness-ul și că, probabil, avea ceva afecțiuni de care nu știa.

Anunțul despre moartea Ioanei Mihaela Neacșu a fost făcut de soțul său, care a transmis în cursul nopții trecute un mesaj colegilor acesteia.

Tragedia s-a petrecut ieri. Nimeni nu-și poate explica ce s-a întâmplat, fiindcă ea nu a acuzat niciodată boli.

Pe pagina sa de Facebook, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – a postat un mesaj emoționant.

”Uneori... viața pare prea crudă. Dumnezeu să te aibă-n pază! O femeie deosebită, un caracter puternic. Condoleanțe familiei! Nu prea am cuvinte, sincer!”, a scris Cristache, care și-a însoțit mesajul de o fotografie cu Ioana Mihaela Neacșu.

Ioana Mihaela Neacșu a fost inspector școlar al municipiului București din partea PSD, din 2018. Ea a fost schimbată din funcție și înlocuită în mandatul Monicăi Anisie.

831

Загрузка...
Gazprom

Gazprom a livrat în Europa prima partidă de “gaz verde”

0
Compania rusă Gazprom a furnizat prima partidă de gaz lichefiat neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

BUCUREȘTI, 8 mar – Sputnik. Gazprom a livrat companiei britano-olandeză Shell Global LNG prima partidă de gaz lichefiat, neutru din punct de vedere al emisiei de carbon.

“Gazul natural este cel mai curat din punct de vedere al emisiilor hidrocarburilor. Datorilor unor acțiuni suplimentare de diminuare a nivelul emisiilor, precum și activităților intense în sfera compensării impactului asupra mediului înconjurător, gazul natural va rămâne cel mai important element în energetica globale pentru decenii înainte”, a declarat directorul general al Gazprom Export, Elena Burmistrova, citată într-un comunicat al companiei.

Marfa a fost transportată de nava-tanc LNG Megrez, care a sosit din Murmansk, în terminalul Dragon din Țara Galilor. Gazul este destinat consumatorilor britanici.

Compania Shell menționează în comunicatul său că în mediu o partidă de gaz lichefiat, cu un volum de aproximativ 70 mii de tone, emite aproximativ 240 de mii de tone echivalente CO2 în tot lanțul de creare a valorii. Pentru compensarea emisiilor sunt utilizate așa-numitele credite de carbon.

Gazprom și Shell compensează în comun amprenta de carbon a transportului cu certificate de tip Verified Carbon Standard (VCS)  și Climate, Community and Biodiversity (CCB). Cotele de emisie de CO2 utilizate în tranzacție vor fi anulate. Astfel, partide de gaz lichefiat devine neutră în ceea ce privește emisiile pe parcursul întregului său ciclu de viață: de la extracție și producție la transport și consum final.

0
Tagurile:
Europa, Gazprom
Tematic
Exclusiv: Ziua în care „Gazprom” și „Moldovagaz” vor semna contractul - Video
Dodon, despre reducerea prețului la gazele naturale, după negocierile cu Gazprom - Video
Gazprom a dezvăluit detaliile acordului ruso-ucrainean cu privire la gaze
Zelenski a decis ce va face cu 3 miliarde de dolari, oferite de Gazprom
Un angajat al Gazprom este infectat cu COVID-19
După Bulgaria, și Ungaria a semnat cu Gazprom pentru gaz ieftin
Gazprom Neft a furnizat în China prima partidă de petrol arctic

Загрузка...